Voorzorgsmaatregelen tijdens je zwangerschap

   Zwanger    Gewicht en gezondheid    Zwanger: Wat mag ik?

Zwanger zijn is heerlijk, maar let op

Zwanger zijn is heerlijk wegdromen over de tijd dat je kind geboren is. In je gedachten heb je de babykamer al tot in de puntjes ontworpen. Zwanger zijn is echter ook de periode van onzeker zijn. Leef ik wel gezond genoeg? Wat kan ik verwachten? Door je zo goed mogelijk te informeren kun je op een hoop vragen je antwoord vinden. Hier lees je alles over een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen met betrekking tot je voeding en leefgewoontes. Ze zijn niet bedoeld om je bang te maken, maar om je te informeren. Je kunt het maar beter in een vroeg stadium weten.

Vermijd besmetting met Toxoplasmose

Wat is toxoplasma?

Toxoplasma is een parasiet die kan zitten in ontlasting van (vooral jonge) katten, in de grond die door kattenpoep is verontreinigd en in rauw of onvoldoende gaar vlees van koeien, varkens en schapen. Toxoplasma is niet bestand tegen verhitting. Je kunt dus geïnfecteerd raken als u besmet vlees eet dat onvoldoende is verhit. Of als je via ongewassen groente of fruit aarde binnenkrijgt waar kattenpoep in zit. Je merkt overigens weinig van de infectie. Je kunt wat last krijgen van lichte verhoging en vermoeidheid. Als je tijdens je zwangerschap voor het eerst met de parasiet in aanraking komt, kan je ongeboren kind geïnfecteerd worden, wat kan leiden tot aangeboren afwijkingen bij uw kind.

Als je toxoplasmose (ook wel kattenkrab-ziekte genoemd) tijdens je zwangerschap oploopt geeft dit gevaar voor je ongeboren kindje, daarom mag je tijdens de zwangerschap geen rauw vlees eten, zoals rauwe/medium biefstuk, tartaar en filet Americàn. Het kan namelijk de toxoplasmose parasiet bevatten. Ook komt deze parasiet voor in de ontlasting van katten, daarom mag je de kattenbak niet verschonen en mag je niet zonder rubber handschoenen in de tuin werken.

Lees verder over het voorkomen van voedselinfecties.

Welkom bij onze kookrubriek!

recept zwangerschap

Welkom bij onze kookrubriek! Wekelijks met zorg samengesteld speciaal voor jou. Wanneer je zwanger bent, heb je niet altijd zin om een uur of langer in een verhitte keuken te staan.

Je bent misschien juist opzoek naar snelle & simpele opties. Maar wel voedzaam & verantwoord, graag. En last but not least: veilig voor zwangere chicks en voorzien van een extra dosis vitamines en mineralen die jou en je ongeboren kindje een boost geven!

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

De beste boeken over zwangerschap voeding meer

Lekker Gezond Zwanger
Lekker Gezond Zwanger
Mama Baas - Eten als je z
Mama Baas - Eten als je z
Eet als een expert: zwang
Eet als een expert: zwang

Beste artikelen over Gewicht en gezondheid

Hoe blijf je gezond en blijf je sporten tijdens je zwangerschap? Als je zwanger bent, beleef je een spannende periode in je leven. Groeit de baby goed? Is het gezond? Ook je eigen gezondheid is heel belangrijk. Denk aan gezond eten tijdens je zwangerschap. Lees onze beste artikelen en blogs:
Huidverzorging tijdens de zwan »
Zwanger met flink overgewicht »
Welke zorgverzekering kies ik »
Zwanger en gewicht »
Buikomvang groei zwangerschap »
Vergelijk buiken zwanger »
Zwanger en hard gevallen? »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Zwanger: Wat mag ik?

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Lees de reacties van anderen en praat mee!

forum voor zwangere vrouwen

Onderwerp: Zwanger: Wat mag ik?
NinA
Het zit namelijk zo dat de grijze haren vanaf mijn 30e aanwezig zijn en ik deze dus altijd laat verven. Mag ik mijn haar dan verven tijdens mijn zwangerschap?

forum voor zwangere vrouwen

Onderwerp: Zwanger: Wat mag ik?
CamBes
Zwanger..wat een wonder!