Misselijkheid (zwangerschapsbraken)

   Zwanger    Zwangerschapskwalen    Misselijkheid   

Misselijkheid is de meest voorkomende kwaal onder zwangere vrouwen. Tegelijkertijd is het ook een kwaal die het meest onderbelicht is. Wist je dat zelfs Kate Middleton zwangerschapsmisselijkheid heeft tijdens haar zwangerschappen? Hoewel men heeft onderzocht dat wel 60% tot 80% van de zwangere vrouwen aan enige vorm van zwangerschapsmisselijkheid lijdt, worden er toch nog zwangerschapsboeken op de markt gebracht die deze kwaal niet eens noemen. En dat is jammer, want er is veel mogelijk om zwangerschapsmisselijkheid draaglijker te maken.

De eerste vier maanden van je zwangerschap veroorzaakt het HCG hormoon je klachten. Meestal worden de klachten hierna minder of verdwijnen ze.

Wat kun je eraan doen?

Ben je vooral ’s ochtends misselijk, probeer dan voordat je opstaat in bed al iets te eten. Sta daarna rustig op. Eet kleine maaltijden verdeeld over de dag ipv drie grote maaltijden. Houd je echt niets binnen raadpleeg dan je huisarts of verloskundige.

Hyperemesis gravidarum (ernstige vorm van zwangerschapsbraken)

De zwangere vrouw blijft aanhoudend braken, heeft gewichtsverlies en raakt uitgedroogd. Het komt weinig voor en treedt vooral op in de eerste helft van de zwangerschap.

Over de oorzaak is weinig bekend. Wel denkt men een verband te zien met een druk sociaal, maar vooral een druk werkleven van de desbetreffende zwangere vrouw. Er is in ieder geval een verband met de hoeveelheid zwangerschapshormoon dat wordt aangemaakt. Bij meerlingzwangerschappen is er om deze reden een wat grotere kans op het optreden van hyperemesis gravidarum. Er zijn maar weinig vrouwen die hiervoor het ziekenhuis moeten worden opgenomen.

Bloed - en urine onderzoek naar uitdroging kan de diagnose bevestigen. De grens tussen het “normale” zwangerschapsbraken en hyperemesis gravidarum is echter niet altijd scherp te trekken. Voor het normale zwangerschapsbraken is meestal geen specifieke behandeling nodig. Vaak helpt het advies om frequent kleine maaltijden te eten. Meestal verdwijnt dit braken vanzelf na de eerste 3-4 maanden van de zwangerschap.

Is er echter sprake van aanhoudend braken in combinatie met gewichtsverlies en uitdroging, dan kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn. Meestal nemen de klachten dan snel af.  In sommige gevallen moet er vocht worden toegediend via een infuus om de uitdroging te bestrijden. Vitaminetekort zal niet snel optreden, maar als het braken lang aanhoudt dan kan het soms nodig zijn om vitamines (met name viamine B1) te geven. Er zijn gevallen bekend, waar de zwangere vrouw, thuisgekomen opnieuw hevige klachten krijgt en terug naar het ziekenhuis moet. Het is een zeer nare 'kwaal', maar heeft geen ongunstige prognose voor de zwangere en haar ongeboren kindje.

Meer weten? Lees de uitgebreide informatie over misselijkheid

Andere zwangerschapskwalen

In veel artikelen en boeken vaak zwangerschapskwaaltjes genoemd. Je kunt van deze kwaaltjes echter zo’n last hebben dat wij het houden op kwalen. Veel vrouwen zullen enkele ervan als heel hinderlijk en/of pijnlijk ervaren. Grote meevaller is dat het gros ervan over is zodra je bevallen bent. In onze zwangerschapsupdate week 5 gaan we in op de kwalen die je als zwangere vrouwen zoal kunt hebben en wat je er tegen kunt doen.

De zwangerschapskwalen op een rij

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Informatie over Zwangerschapskwalen en ervaringen

Zwanger en last van cellulite - sinaasappelhuid Zwanger en last van cellulite - sinaasappelhuid

Cellulite - sinaasappelhuid
Blog: "Hoe ontstaat cellulite tijdens de zwangerschap? Verdwijnt de cellulite na de bevalling? Nee, net niet helemaal, is het goudeerlijke antwoord van mijn vriendin, wel grotendeels."

Rol van hormonen tijdens de zwangerschap Rol van hormonen tijdens de zwangerschap

Rol van hormonen
Hormonen kunnen je lichaam volledig in de war schoppen en zorgen voor de nodige kwaaltjes. We hebben de zwangerschapshormonen voor je op een rijtje gezet en welke rol ze spelen.

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Hoge bloeddruk
Een hoge bloeddruk (hypertensie) tijdens de zwangerschap is een bekende kwaal. Ongeveer 10 tot 15% van de zwangere vrouwen heeft er mee te maken. Goed in de gaten houden.

Niet kunnen slapen tijdens je zwangerschap Niet kunnen slapen tijdens je zwangerschap

Zwanger wakker liggen
Blog: "Het is nu 4 uur midden in de nacht en ik ben nog steeds wakker. En ja hoor, begint onze kleine smurf ook nog eens te bewegen, waardoor ik al helemaal niet meer kan slapen."

Hoe verloopt je zwangerschap? Hoe verloopt je zwangerschap?

Hoe voel je je?
Hoe voel je je? Gemiddeld voelen zwangere vrouwen zich goed in het begin van hun zwangerschap. Dit neemt echter rap af met als dieptepunt week 8.

Kate Middleton heeft last van misselijkheid Kate Middleton heeft last van misselijkheid

Kate misselijk
Kate Middleton heeft last van zwangerschapskwalen misselijkheid. Jij ook? Wat kun je doen tegen misselijkheid en andere zwangerschapskwalen?

Bekkeninstabiliteit, de vermoeidheid krijg je er gratis bij Bekkeninstabiliteit, de vermoeidheid krijg je er gratis bij

Bekkeninstabiliteit
Blog: "Als ik met andere zwangere vrouwen praat, dan valt me toch op dat bekkeninstabiliteit een beetje een onzichtbare kwaal is, waar stiekem veel vrouwen last van hebben. Niemand ziet het."

Je reactie op Misselijkheid

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Lees de reacties van anderen en praat mee!

forum voor zwangere vrouwen

Onderwerp: Misselijkheid
Zainab
Ik ben vooral s avonds na de maaltijd miselijk..doktertest is negatief maar ik blijf super misselijk.ook sochtends.

Leuk om te lezen!