Zwangerschapskwalen en ziekten

   Zwanger    Zwangerschapskwalen    Zwangerschapskwalen   

Misselijkheid (zwangerschapsbraken)

Misselijkheid is de meest voorkomende kwaal onder zwangere vrouwen. Tegelijkertijd is het ook een kwaal die het meest onderbelicht is. Hoewel men heeft onderzocht dat wel 60% tot 80% van de zwangere vrouwen aan enige vorm van zwangerschapsmisselijkheid lijdt, worden er toch nog zwangerschapsboeken op de markt gebracht die deze kwaal niet eens noemen. En dat is jammer, want er is veel mogelijk om zwangerschapsmisselijkheid draaglijker te maken.

Lees de uitgebreide informatie over misselijkheid

De eerste vier maanden van je zwangerschap veroorzaakt het HCG hormoon je klachten. Meestal worden de klachten hierna minder of verdwijnen ze.

Wat kun je eraan doen?

Ben je vooral ’s ochtends misselijk, probeer dan voordat je opstaat in bed al iets te eten. Sta daarna rustig op. Eet kleine maaltijden verdeeld over de dag ipv drie grote maaltijden. Houd je echt niets binnen raadpleeg dan je huisarts of verloskundige.

Hyperemesis gravidarum (ernstige vorm van zwangerschapsbraken)

De zwangere vrouw blijft aanhoudend braken, heeft gewichtsverlies en raakt uitgedroogd. Het komt weinig voor en treedt vooral op in de eerste helft van de zwangerschap.

Over de oorzaak is weinig bekend. Wel denkt men een verband te zien met een druk sociaal, maar vooral een druk werkleven van de desbetreffende zwangere vrouw. Er is in ieder geval een verband met de hoeveelheid zwangerschapshormoon dat wordt aangemaakt. Bij meerlingzwangerschappen is er om deze reden een wat grotere kans op het optreden van hyperemesis gravidarum. Er zijn maar weinig vrouwen die hiervoor het ziekenhuis moeten worden opgenomen.

Bloed - en urine onderzoek naar uitdroging kan de diagnose bevestigen. De grens tussen het “normale” zwangerschapsbraken en hyperemesis gravidarum is echter niet altijd scherp te trekken. Voor het normale zwangerschapsbraken is meestal geen specifieke behandeling nodig. Vaak helpt het advies om frequent kleine maaltijden te eten. Meestal verdwijnt dit braken vanzelf na de eerste 3-4 maanden van de zwangerschap.

Is er echter sprake van aanhoudend braken in combinatie met gewichtsverlies en uitdroging, dan kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn. Meestal nemen de klachten dan snel af.  In sommige gevallen moet er vocht worden toegediend via een infuus om de uitdroging te bestrijden. Vitaminetekort zal niet snel optreden, maar als het braken lang aanhoudt dan kan het soms nodig zijn om vitamines (met name viamine B1) te geven. Er zijn gevallen bekend, waar de zwangere vrouw, thuisgekomen opnieuw hevige klachten krijgt en terug naar het ziekenhuis moet. Het is een zeer nare 'kwaal', maar heeft geen ongunstige prognose voor de zwangere en haar ongeboren kindje.

Andere zwangerschapskwalen

In veel artikelen en boeken vaak zwangerschapskwaaltjes genoemd. Je kunt van deze kwaaltjes echter zo’n last hebben dat wij het houden op kwalen. Veel vrouwen zullen enkele ervan als heel hinderlijk en/of pijnlijk ervaren. Grote meevaller is dat het gros ervan over is zodra je bevallen bent. In onze zwangerschapsupdate week 5 gaan we in op de kwalen die je als zwangere vrouwen zoal kunt hebben en wat je er tegen kunt doen.

De zwangerschapskwalen op een rij

Even zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Bekijk de voorbeelden en ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Vond je dit artikel interessant?

  1. Word vriendin! Meld je aan
  2. Geef hier je reactie op dit artikel
  3. Deel het artikel via Facebook of Whatsapp
  4. Lees meer interessante artikelen op onze site, zie

Je reactie op Zwangerschapskwalen

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Lees de reacties van anderen en praat mee!

forum voor zwangere vrouwen

Onderwerp: Zwangerschapskwalen
Ellen@
Hoera hoera ik ben zwanger! Maar dan wel met alle kwaaltjes, misselijk, overgeven, buikpijn, hoofdpijn en oververmoeid.. Week 9 dus hoop mij met een paar weken beter te voelen!