Voor even net zo zijn als Kate

   Zwanger    Zwangerschapskwalen    Kate misselijk

Ernstige zwangerschapsmisselijkheid nog altijd niet begrepen

Enkele duizenden zwangere vrouwen in Nederland zitten net als Kate Middleton, vrouw van de Britse prins William, niet op een roze wolk. Zij weten precies hoe Kate, waarvan onlangs bekend werd dat ze voor de tweede keer zwanger is, zich voelt. Ze lijden aan dezelfde zwangerschapsziekte Hyperemesis Gravidarum (HG), letterlijk “zeer ernstige zwangerschapsmisselijkheid”. Bij vrouwen met HG is de zwangerschapsmisselijkheid zo erg dat ze tientallen keren per dag over moeten geven en bijna niet kunnen eten of drinken.

Zeker 50% van de zwangere vrouwen heeft last van ochtendmisselijkheid, maar dit is geen potentieel dodelijke aandoening. Het extreme en langdurige overgeven bij HG kan echter leiden tot uitdroging en ondervoeding, met direct gevaar voor moeder en baby. Onbehandeld kan het leiden tot ongewenste beëindiging van de zwangerschap, vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en orgaanschade. “HG voelt als een nachtmerrie”, geeft Rosa Overbosch, voorzitter van stichting Stichting Zwangerschap en Hyperemesis Gravidarum, aan. “Stel je voor dat je een ernstige buikgriep hebt die maanden duurt, elke beweging zorgt voor een golf van misselijkheid en zelfs een slokje water komt er weer uit. Dat is HG”

Stichting Zwangerschap en Hyperemesis Gravidarum (Stichting ZEHG) is op 28 september 2013 opgericht. De stichting stelt zich tot doel de bekendheid rond HG te vergroten en vrouwen en hun partners te ondersteunen. Patiënten, familieleden en andere betrokkenen kunnen op www.steunpunthg.nl terecht voor informatie over deze aandoening en op de (besloten) facebookpagina van de stichting.

Aanleiding voor oprichting van de stichting is dat er binnen de medische zorg nog niet altijd goed gereageerd wordt op deze ernstige aandoening en dat er regelmatig gedacht wordt aan psychische oorzaken, zoals eigenlijk niet zwanger willen zijn. Dit wordt door vrouwen vaak als zeer kwetsend ervaren. Uit internationaal onderzoek blijken echter vooral fysieke oorzaken aan de aandoening ten grondslag te liggen. Ook lijkt het er op dat de ziekte een genetische oorsprong heeft.

Wat kun je aan je zwangerschapsmisselijkheid doen?

Andere zwangerschapskwalen

In veel artikelen en boeken vaak zwangerschapskwaaltjes genoemd. Je kunt van deze kwaaltjes echter zo’n last hebben dat wij het houden op kwalen. Veel vrouwen zullen enkele ervan als heel hinderlijk en/of pijnlijk ervaren. Grote meevaller is dat het gros ervan over is zodra je bevallen bent. In onze zwangerschapsupdate week 5 gaan we in op de kwalen die je als zwangere vrouwen zoal kunt hebben en wat je er tegen kunt doen.

De zwangerschapskwalen op een rij

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Gratis producten meer

Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan

Beste artikelen over Zwangerschapskwalen

Wat kun je doen tegen aambeien, afscheiding, hoofdpijn, ijzertekort, bandenpijn en andere zwangerschapskwalen? De meeste vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van zwangerschapskwalen. Misselijkheid en vermoeidheid zijn bekende zwangerschapskwalen. Lees onze beste artikelen en blogs:
9 Tips tegen bandenpijn »
10 Tips voor darmklachten »
Vocht vasthouden »
Emotioneel zwangerschap »
Hoge vliesscheur 30 weken »
Lichen Sclerosus »
Zwanger maar voel niets »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Kate misselijk

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.