Zwangerschapskwalen en ziekten

   Zwanger    Zwangerschapskwalen    Zwangerschapskwalen

Schimmelinfectie

Wat is een vaginale schimmel infectie?

Een vaginale schimmel infectie is eigenlijk niet het juiste woord. Candida albicans is namelijk een gistsoort en geen schimmel. Dit kan een ontsteking in en/of rond de ingang van de vagina veroorzaken. In de meeste gevallen heb je last van jeuk, maar het kan daarbij ook pijnlijk zijn. Veelal is er sprake van vaginale afscheiding, die 'yoghurtachtig' aan kan doen. Dat wil zeggen; wit, soms brokkelig en kan wat (zurig) ruiken.

Hoe ontstaat het?

Wanneer het evenwicht tussen de verschillende bacteriën in de vagina verstoord wordt (door welke reden dan ook) kan één van hen de overhand krijgen. Die zal zich snel vermenigvuldigen en de diverse klachten veroorzaken. De gist candida staat erom bekend, snel te reageren op een verstoorde natuurlijke balans in de vagina.

Wat kan de oorzaak zijn van een verstoord evenwicht in de vagina?

Antibiotica. Een antibioticakuur (bijvoorbeeld voor blaasontsteking of luchtweginfecties) kan bepaalde soorten bacteriën in de vagina doden, waardoor het evenwicht wordt verstoord en de candida de overhand kan nemen.
Diabetes. Vrouwen met diabetes (suikerziekte) hebben een verhoogde kans op vaginale schimmel infecties.
Hormoonhuishouding. Sommige vrouwen krijgen rond de menstruatie een/of tijdens zwangerschap klachten van een vaginale schimmel infectie. De geslachtshormonen kunnen hiervan de veroorzaker zijn.
Medicijnen. Het gebruik van medicijnen (oa Prednison) die het immuunsysteem beïnvloeden kunnen er voor een schimmel infectie zorgen. Zwangere vrouwen zullen echter weinig tot geen medicijnen gebruiken en dan alleen onder toezicht van hun arts.
Zeep. Wanneer je je vagina wast met gewone zeep (of lang in bad zit met badschuim), kan de zuurgraad veranderen en kan er een verstoorde verhouding ontstaan. De candida-gist kan zich zo gemakkelijker vermenigvuldigen. Er is speciale zeep en wasemulsie voor de vagina te koop, die hebben een neutrale ph-waarde. Informeer bij je drogist.

Kun je met een vaginale schimmel infectie vrijen of valt het onder de sexueel overdraagbare aandoeningen?

In principe valt een schimmel infectie niet onder de groep van SOA's. Wanneer je met je partner vrijt kan hij echter wel een schimmel infectie aan zijn penis krijgen. De candida infectie bij mannen is redelijk eenvoudig te verhelpen met anti-schimmelcrème, je hoeft er niet eens voor naar de huisarts. Bij de apotheek is een tubetje miconazol zonder recept verkrijgbaar. Ben je er als man niet zeker van of het een schimmel infectie is of misschien toch een SOA, aarzel dan niet en ga dan zeker langs je huisarts.

Vrijen kan, bij een actieve infectie, wel zeer pijnlijk zijn. Om bovengenoemde redenen is vrijen daarom (even) af te raden.

Last van een schimmel infectie tijdens je zwangerschap?

Ga naar je huisarts, die kan je onderzoeken en iets voorschrijven. Bij niet zwangere vrouwen kan de huisarts soms iets voorschrijven dat oraal ingenomen kan worden. Bij zwangere vrouwen is dat natuurlijk niet het geval. Zij krijgen veelal een ovule (eitje met zalf erin, lijkt op een badparel) of inwendige zalf voorgeschreven. Een vaginale schimmel infectie kan geen kwaad tijdens de zangerschap. Echter, wanneer je een schimmel-infectie hebt op het moment van bevallen, kan je kindje spruw oplopen (een schimmel in de mond). Dat kan weer vervelende gevolgen hebben bij het geven van borstvoeding.

Andere zwangerschapskwalen

In veel artikelen en boeken vaak zwangerschapskwaaltjes genoemd. Je kunt van deze kwaaltjes echter zo’n last hebben dat wij het houden op kwalen. Veel vrouwen zullen enkele ervan als heel hinderlijk en/of pijnlijk ervaren. Grote meevaller is dat het gros ervan over is zodra je bevallen bent. In onze zwangerschapsupdate week 5 gaan we in op de kwalen die je als zwangere vrouwen zoal kunt hebben en wat je er tegen kunt doen.

De zwangerschapskwalen op een rij

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Gratis producten meer

Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
De Roze Doos
De Roze Doos
Win 1 jaar Pampers luiers + kinderbed
Win 1 jaar Pampers luiers + kinderbed

Beste artikelen over Zwangerschapskwalen

Wat kun je doen tegen aambeien, afscheiding, hoofdpijn, ijzertekort, bandenpijn en andere zwangerschapskwalen? De meeste vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van zwangerschapskwalen. Misselijkheid en vermoeidheid zijn bekende zwangerschapskwalen. Lees onze beste artikelen en blogs:
9 Tips tegen bandenpijn »
10 Tips voor darmklachten »
Vocht vasthouden »
Emotioneel zwangerschap »
Hoge vliesscheur 30 weken »
Lichen Sclerosus »
Zwanger maar voel niets »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Zwangerschapskwalen

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Lees de reacties van anderen en praat mee!

forum voor zwangere vrouwen

Onderwerp: Zwangerschapskwalen
Ellen@
Hoera hoera ik ben zwanger! Maar dan wel met alle kwaaltjes, misselijk, overgeven, buikpijn, hoofdpijn en oververmoeid.. Week 9 dus hoop mij met een paar weken beter te voelen!