Nabespreking van de bevalling met doula Desie

   Geboorte    Bevalling en geboorte    Nabespreking met doula Desie

blog over zwangerschap en mama zijn

Nora   •   8 November 2018
   Volg je mij ook?
Schrijf je nu in
en krijg de mooiste blogs in je mail

De gehele bevalling van begin tot einde doorgelopen

Schrijven helpt me om het allemaal een (nog fijner) plekje te geven, want er is heel veel gebeurd sinds de bevalling. Ik heb besloten om lekker door te bloggen. Ik vind het heerlijk om te delen hoe ik het heb ervaren, en ik lees natuurlijk ook graag jouw ervaringen.

Een paar weken na de bevalling, hebben we onze doula Desie uitgenodigd om te bespreken hoe alles is gegaan. Voor haar was dat een tikkeltje spannend, omdat ze natuurlijk een dienst heeft verleend en wij aan gingen geven wat we van haar dienst vonden. Nou, ze heeft van ons een dikke 10 gekregen!

Ik heb haar gevraagd naar haar visie op hoe het ziekenhuis het in haar ogen heeft gedaan, en zo hebben we alles van begin tot einde even doorgelopen.

Pluspunten voor het ziekenhuis

Op de maandagmiddag ging de blaaskatheter eruit, en daarna hebben we mam en Desie gebeld of ze wilden komen. Voor mijn gevoel, kwamen ze echt in de namiddag. Nu blijkt dat Desie er was om half 8 in de avond. Totaal niet wat ik had gedacht.

Op de vraag hoe ze het ziekenhuis heeft ervaren, gingen we vooral in op de laatste verloskundige die bij ons stond.

Nadat ik had overgegeven, was Desie de gang op gegaan om nieuwe spuugbakjes te halen, voor het geval dat ik rond de fase van 7 cm nog een keer zou moeten overgeven. Het was helemaal leeg op de gang en in 1 kamer zat al het personeel bij elkaar. Er was een mannelijke verloskundige (!) en die was zo vriendelijk om met haar mee te lopen voor nieuwe bakjes.

Onderweg vertelde hij, dat hij eigenlijk was ingepland om bij mijn bevalling te zijn, maar doordat ik met 41 weken had aangegeven dat ik geen contact meer wilde met mannelijk medisch personeel, omdat ik daardoor teveel overstuur raakte, was er een andere dame bij onze bevalling gezet. Deze verloskundige was de meest ervaren vrouw die ze hadden voor ons. Pluspunten voor het ziekenhuis.

Hier hoef ik helemaal niets te doen, want alles gaat goed

Desie vertelde me dat ze heeft gezien dat hoe langer de bevalling voortzette, hoe meer die verloskundige het idee had van ‘hier hoef ik helemaal niets te doen, want alles gaat goed’. Precies zoals in ons geboorteplan stond, zoveel mogelijk ‘hands off’.

Desie vond het knap dat de verloskundige mij toucheerde onder de douche en bijvoorbeeld in bad. Dat doet niet elke verloskundige. Fijn dat ze dat bij mij wel deden, want ook dat had ik van tevoren afgesproken met mijn geboorteplan.

Toen ik werd getoucheerd, heeft de verloskundige tegen mij gezegd, dat ze de hartslag niet goed kon registreren van Rosa, en dat, als ik nu terug ging in bad, het op eigen risico was. Ik zei: "oké", keek haar aan, en liep recht terug het bad in.

Desie vond dat heel knap dat ik toch mijn eigen ding deed. Ikzelf had op dat moment echt zoiets van; ze gaat echt niet dood, dus je kunt me wat. Ik vertrouwde volledig op mijn intuïtie. Desie vertelde me dat ze echt respect had voor hoe de verloskundige daarmee omging, want er zijn er die dan gaan schreeuwen of dreigen. Dus weer top.

De driehoek man, moeder en doula

Toen haar hoofdje stond, hebben we bewust de verloskundige geroepen. Ik had haar ook zonder hen geboren kunnen laten worden. Vervolgens kwam de verloskundige binnen met zo'n blik van ‘waarom moet ik komen?’ Toen ik vervolgens zei: "Ja, omdat het hoofdje staat!", stond ze nog even van: "Huh?", waarna ze pas tot actie overging. Het kon zo in een comedy-serie.

Al met al zijn we ontzettend dankbaar dat we deze ervaring hebben gehad met de doula en met het ziekenhuis. Ik heb niet voor niks me al die maanden ingespannen om te realiseren wat ik had gevisualiseerd; de driehoek man, moeder en doula. Ze werd precies geboren hoe ik voor ogen had, met de steun die ik nodig had. En dat vind ik behoorlijk bijzonder.

We hebben Desie aangeraden om een eigen website op te zetten, want ze is echt van goud. Als je nu graag haar gegevens wil hebben en wil weten in welk ziekenhuis ik ben bevallen, dan kun je me gerust een berichtje sturen. Een ervaren doula kost tussen de € 700,- en € 1000,-. Sommige verzekeringen vergoeden dit. Dat kun je bij je zorgverzekering navragen. Een student-doula kost ongeveer € 200,-. Een doula is een fijne ondersteuning en naar mijn idee echt onbetaalbaar, want een bevalling (vaginaal of keizersnede) is nu eenmaal niet niks.

Van onze blogger Nora

blog over zwangerschap en mama zijn

Nora   •      Volg je mij ook?
Ik ben blogger bij ikbenZwanger

Ik ben 31 en mama van 2 kinderen; een HSP zoon van 4 en een dochter van 8 maanden. Na een eerdere keizersnede door een stuitligging, ben ik bij mijn tweede in het ziekenhuis in bad bevallen na de 42 weken. Ik had hyperemesis gravidarum en bekkeninstabiliteit bij beide zwangerschappen. Toen mijn eerste 1 jaar was, kreeg ik een burnout. Na 3 jaar en een zware zwangerschap en dito bevalling heb ik nu twee kinderen, bekkeninstabiliteit en geef ik borstvoeding op verzoek. Ik werk bij de fysio aan een gecontroleerd herstel van mijn spierkracht. Een maand na de tweede is geboren zijn mijn man en ik veganisten geworden uit oogpunt van milieu en voor onze gezondheid.

Lees mijn vorige blog: Persweeen het hoofdje staat de badbevalling van Nora
Lees het vervolg: Wanneer met bekkeninstabiliteit gaan werken na verlof?
   Volg je mij ook?

(Bijna) zwangere bloggers gezocht

Vind je het leuk om te bloggen? We zoeken weer nieuwe bloggers! Wil je ook bloggen over je kinderwens, zwangerschap, bevalling of baby? Mail ons!

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Gratis producten meer

Win 1 jaar Pampers luiers + kinderbed
Win 1 jaar Pampers luiers + kinderbed
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Gratis Zwanger- en Babybox aanvragen
Gratis Zwanger- en Babybox aanvragen

Beste artikelen over Bevalling en geboorte

Voorbereiden op de bevalling thuis of de ziekenhuisbevalling? Na gemiddeld veertig weken zwangerschap is het moment daar: de bevalling. De meeste vrouwen zijn er na negen maanden niet alleen praktisch, maar ook geestelijk aan toe om te bevallen. Lees onze beste artikelen en blogs:
Zwaartekracht bij bevalling »
Meer dan 40 weken zwanger »
Klaar voor de bevalling? »
Komt een tweede baby eerder? »
Bevallen op uitgerekende datum »
Van onderen scheren bevalling »
Klossen onder het bed »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Nabespreking met doula Desie

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.