Nabespreking van de bevalling met doula Desie

   Geboorte    Bevalling en geboorte    Nabespreking met doula Desie

De gehele bevalling van begin tot einde doorgelopen

Schrijven helpt me om het allemaal een (nog fijner) plekje te geven, want er is heel veel gebeurd sinds de bevalling. Ik heb besloten om lekker door te bloggen. Ik vind het heerlijk om te delen hoe ik het heb ervaren, en ik lees natuurlijk ook graag jouw ervaringen.

Een paar weken na de bevalling, hebben we onze doula Desie uitgenodigd om te bespreken hoe alles is gegaan. Voor haar was dat een tikkeltje spannend, omdat ze natuurlijk een dienst heeft verleend en wij aan gingen geven wat we van haar dienst vonden. Nou, ze heeft van ons een dikke 10 gekregen!

Ik heb haar gevraagd naar haar visie op hoe het ziekenhuis het in haar ogen heeft gedaan, en zo hebben we alles van begin tot einde even doorgelopen.

Pluspunten voor het ziekenhuis

Op de maandagmiddag ging de blaaskatheter eruit, en daarna hebben we mam en Desie gebeld of ze wilden komen. Voor mijn gevoel, kwamen ze echt in de namiddag. Nu blijkt dat Desie er was om half 8 in de avond. Totaal niet wat ik had gedacht.

Op de vraag hoe ze het ziekenhuis heeft ervaren, gingen we vooral in op de laatste verloskundige die bij ons stond.

Nadat ik had overgegeven, was Desie de gang op gegaan om nieuwe spuugbakjes te halen, voor het geval dat ik rond de fase van 7 cm nog een keer zou moeten overgeven. Het was helemaal leeg op de gang en in 1 kamer zat al het personeel bij elkaar. Er was een mannelijke verloskundige (!) en die was zo vriendelijk om met haar mee te lopen voor nieuwe bakjes.

Onderweg vertelde hij, dat hij eigenlijk was ingepland om bij mijn bevalling te zijn, maar doordat ik met 41 weken had aangegeven dat ik geen contact meer wilde met mannelijk medisch personeel, omdat ik daardoor teveel overstuur raakte, was er een andere dame bij onze bevalling gezet. Deze verloskundige was de meest ervaren vrouw die ze hadden voor ons. Pluspunten voor het ziekenhuis.

Hier hoef ik helemaal niets te doen, want alles gaat goed

Desie vertelde me dat ze heeft gezien dat hoe langer de bevalling voortzette, hoe meer die verloskundige het idee had van ‘hier hoef ik helemaal niets te doen, want alles gaat goed’. Precies zoals in ons geboorteplan stond, zoveel mogelijk ‘hands off’.

Desie vond het knap dat de verloskundige mij toucheerde onder de douche en bijvoorbeeld in bad. Dat doet niet elke verloskundige. Fijn dat ze dat bij mij wel deden, want ook dat had ik van tevoren afgesproken met mijn geboorteplan.

Toen ik werd getoucheerd, heeft de verloskundige tegen mij gezegd, dat ze de hartslag niet goed kon registreren van Rosa, en dat, als ik nu terug ging in bad, het op eigen risico was. Ik zei: "oké", keek haar aan, en liep recht terug het bad in.

Desie vond dat heel knap dat ik toch mijn eigen ding deed. Ikzelf had op dat moment echt zoiets van; ze gaat echt niet dood, dus je kunt me wat. Ik vertrouwde volledig op mijn intuïtie. Desie vertelde me dat ze echt respect had voor hoe de verloskundige daarmee omging, want er zijn er die dan gaan schreeuwen of dreigen. Dus weer top.

De driehoek man, moeder en doula

Toen haar hoofdje stond, hebben we bewust de verloskundige geroepen. Ik had haar ook zonder hen geboren kunnen laten worden. Vervolgens kwam de verloskundige binnen met zo'n blik van ‘waarom moet ik komen?’ Toen ik vervolgens zei: "Ja, omdat het hoofdje staat!", stond ze nog even van: "Huh?", waarna ze pas tot actie overging. Het kon zo in een comedy-serie.

Al met al zijn we ontzettend dankbaar dat we deze ervaring hebben gehad met de doula en met het ziekenhuis. Ik heb niet voor niks me al die maanden ingespannen om te realiseren wat ik had gevisualiseerd; de driehoek man, moeder en doula. Ze werd precies geboren hoe ik voor ogen had, met de steun die ik nodig had. En dat vind ik behoorlijk bijzonder.

We hebben Desie aangeraden om een eigen website op te zetten, want ze is echt van goud. Als je nu graag haar gegevens wil hebben en wil weten in welk ziekenhuis ik ben bevallen, dan kun je me gerust een berichtje sturen. Een ervaren doula kost tussen de € 700,- en € 1000,-. Sommige verzekeringen vergoeden dit. Dat kun je bij je zorgverzekering navragen. Een student-doula kost ongeveer € 200,-. Een doula is een fijne ondersteuning en naar mijn idee echt onbetaalbaar, want een bevalling (vaginaal of keizersnede) is nu eenmaal niet niks.

Van onze blogger Nora

Lees haar vorige blog: Persweeen het hoofdje staat de badbevalling van Nora
Volg Nora en lees het vervolg op deze blog volgende week …

forum voor zwangere vrouwen

Nora   •    573 volgers   volg ook Nora
Blogger voor ikbenZwanger vanaf januari 2018

Hoi! Ik ben Nora, mama van een zoon van 3,5 jaar, getrouwd en zwanger van een dochter. Ik zit sinds week 20 volledig in de ziektewet door bekkeninstabiliteit. Het is mijn wens om in het ziekenhuis in bad te bevallen (met een doula), en dat vinden ze een beetje eng, omdat ik een keizersnede heb gehad. Maar het is wel mooi gelukt.

Alle blogs van Nora

We zoeken weer nieuwe bloggers! Wil je ook bloggen over je zwangerschap, bevalling of baby?

Artikel gelezen en nu?

  1. Wordt vriendin bij ikbenZwanger.com! Meld je aan
  2. Geef je reactie op dit artikel
  3. Deel dit artikel via Feacebook of Whatsapp

Anderen lezen nu ook

yourappic

Appic Moments om nooit meer te vergeten
Het eerste jaar met je baby vliegt om en je denkt dat je alles onthoudt, maar achteraf ben je zoveel prachtige momenten met je baby vergeten die nooit meer terug te halen zijn... Leg ze nu digitaal vast! De YourAppic app helpt je

Pijnbestrijding tijdens bevalling - Ruggenprik

Pijnbestrijding tijdens bevalling - Ruggenprik
Pijnbestrijding klinkt misschien prettig, maar wist je dat er ook nadelen aan kleven? Er zijn meerdere vormen van pijnbestrijding die tijdens de bevalling ingezet kunnen worden.

Navelstreng later doorknippen en afklemmen is gunstig?

Navelstreng later doorknippen en afklemmen is gunstig?
Steeds meer (aanstaande) ouders hebben het verzoek om de navelstreng van de baby later door te laten knippen en af te klemmen.

Ons prachtige meisje na een heftige bevalling op vrijdag 13

Ons prachtige meisje na een heftige bevalling op vrijdag 13
Blog: "Vrijdag de 13e… Het werd een hele lange dag, een heftige bevalling, uiteindelijk was ze daar: onze prachtige dochter. Vrijdag de 13e zal voor ons nooit meer een "ongeluksdag" zijn."

Je reactie op Nabespreking met doula Desie

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.