Nabespreking van de bevalling met doula Desie

   Geboorte    Bevalling en geboorte    Nabespreking met doula Desie

blog over zwangerschap en mama zijn

Nora   •    8 november 2018
Ik heb 687 volgers    Volg je mij ook?
Schrijf je nu in
voor onze nieuwsbrief en krijg de mooiste blogs wekelijks in je mail

De gehele bevalling van begin tot einde doorgelopen

Schrijven helpt me om het allemaal een (nog fijner) plekje te geven, want er is heel veel gebeurd sinds de bevalling. Ik heb besloten om lekker door te bloggen. Ik vind het heerlijk om te delen hoe ik het heb ervaren, en ik lees natuurlijk ook graag jouw ervaringen.

Een paar weken na de bevalling, hebben we onze doula Desie uitgenodigd om te bespreken hoe alles is gegaan. Voor haar was dat een tikkeltje spannend, omdat ze natuurlijk een dienst heeft verleend en wij aan gingen geven wat we van haar dienst vonden. Nou, ze heeft van ons een dikke 10 gekregen!

Ik heb haar gevraagd naar haar visie op hoe het ziekenhuis het in haar ogen heeft gedaan, en zo hebben we alles van begin tot einde even doorgelopen.

Pluspunten voor het ziekenhuis

Op de maandagmiddag ging de blaaskatheter eruit, en daarna hebben we mam en Desie gebeld of ze wilden komen. Voor mijn gevoel, kwamen ze echt in de namiddag. Nu blijkt dat Desie er was om half 8 in de avond. Totaal niet wat ik had gedacht.

Op de vraag hoe ze het ziekenhuis heeft ervaren, gingen we vooral in op de laatste verloskundige die bij ons stond.

Nadat ik had overgegeven, was Desie de gang op gegaan om nieuwe spuugbakjes te halen, voor het geval dat ik rond de fase van 7 cm nog een keer zou moeten overgeven. Het was helemaal leeg op de gang en in 1 kamer zat al het personeel bij elkaar. Er was een mannelijke verloskundige (!) en die was zo vriendelijk om met haar mee te lopen voor nieuwe bakjes.

Onderweg vertelde hij, dat hij eigenlijk was ingepland om bij mijn bevalling te zijn, maar doordat ik met 41 weken had aangegeven dat ik geen contact meer wilde met mannelijk medisch personeel, omdat ik daardoor teveel overstuur raakte, was er een andere dame bij onze bevalling gezet. Deze verloskundige was de meest ervaren vrouw die ze hadden voor ons. Pluspunten voor het ziekenhuis.

Hier hoef ik helemaal niets te doen, want alles gaat goed

Desie vertelde me dat ze heeft gezien dat hoe langer de bevalling voortzette, hoe meer die verloskundige het idee had van ‘hier hoef ik helemaal niets te doen, want alles gaat goed’. Precies zoals in ons geboorteplan stond, zoveel mogelijk ‘hands off’.

Desie vond het knap dat de verloskundige mij toucheerde onder de douche en bijvoorbeeld in bad. Dat doet niet elke verloskundige. Fijn dat ze dat bij mij wel deden, want ook dat had ik van tevoren afgesproken met mijn geboorteplan.

Toen ik werd getoucheerd, heeft de verloskundige tegen mij gezegd, dat ze de hartslag niet goed kon registreren van Rosa, en dat, als ik nu terug ging in bad, het op eigen risico was. Ik zei: "oké", keek haar aan, en liep recht terug het bad in.

Desie vond dat heel knap dat ik toch mijn eigen ding deed. Ikzelf had op dat moment echt zoiets van; ze gaat echt niet dood, dus je kunt me wat. Ik vertrouwde volledig op mijn intuïtie. Desie vertelde me dat ze echt respect had voor hoe de verloskundige daarmee omging, want er zijn er die dan gaan schreeuwen of dreigen. Dus weer top.

De driehoek man, moeder en doula

Toen haar hoofdje stond, hebben we bewust de verloskundige geroepen. Ik had haar ook zonder hen geboren kunnen laten worden. Vervolgens kwam de verloskundige binnen met zo'n blik van ‘waarom moet ik komen?’ Toen ik vervolgens zei: "Ja, omdat het hoofdje staat!", stond ze nog even van: "Huh?", waarna ze pas tot actie overging. Het kon zo in een comedy-serie.

Al met al zijn we ontzettend dankbaar dat we deze ervaring hebben gehad met de doula en met het ziekenhuis. Ik heb niet voor niks me al die maanden ingespannen om te realiseren wat ik had gevisualiseerd; de driehoek man, moeder en doula. Ze werd precies geboren hoe ik voor ogen had, met de steun die ik nodig had. En dat vind ik behoorlijk bijzonder.

We hebben Desie aangeraden om een eigen website op te zetten, want ze is echt van goud. Als je nu graag haar gegevens wil hebben en wil weten in welk ziekenhuis ik ben bevallen, dan kun je me gerust een berichtje sturen. Een ervaren doula kost tussen de € 700,- en € 1000,-. Sommige verzekeringen vergoeden dit. Dat kun je bij je zorgverzekering navragen. Een student-doula kost ongeveer € 200,-. Een doula is een fijne ondersteuning en naar mijn idee echt onbetaalbaar, want een bevalling (vaginaal of keizersnede) is nu eenmaal niet niks.

Van onze blogger Nora

Lees mijn vorige blog: Ontzwangeren en herstellen na 5 maanden
Lees het vervolg op mijn blog: Wanneer met bekkeninstabiliteit gaan werken na verlof?

forum voor zwangere vrouwen

Nora   •    687 volgers   Volg je mij ook?
Ik ben blogger bij ikbenZwanger vanaf januari 2018

Hoi! Ik heet Nora, 31 en mama van Maarten van 4 en van Rosa 5 maanden. Ik ben getrouwd en ik zit helaas sinds week 20 van Rosa's zwangerschap volledig in de ziektewet door bekkeninstabiliteit. Binnenkort mag ik naar een revalidatiecentrum. Het was mijn wens om in bad te bevallen (met een doula). Maartenn kreeg ik met een keizersnede na een stuitligging, dus was het een heel gedoe om het ziekenhuis zover te krijgen dat ze mijn wens wilden respecteren. Uiteindelijk is Rosa geboren met 42 weken en 3 dagen. Hier lees je alles over hoe dat gegaan is. Je kunt me trouwens ook volgen op mijn Instagram via @njctoeter. Ik houd verder van de zon, van dansen (daar werk ik naartoe), koken en samen met mijn man zijn we klimaatveganisten.

Al mijn blogs

 1. Stress, zwangerschapskwalen, had ik meer rust moeten nemen?
 2. Thuis door bekkeninstabiliteit nooit gedacht
 3. Over mijn geboorteplan wensen in gesprek met het ziekenhuis
 4. Bekkeninstabiliteit, de vermoeidheid krijg je er gratis bij
 5. Morgen ben ik 42 weken zwanger
 6. Onmisbare voorbereiding tips bij keizersnede bevalling
 7. 42 weken zwanger en de bevalling gaat ingeleid worden
 8. Van 2 cm tot 8 cm ontsluiting | Bevalling van Nora
 9. Persweeen het hoofdje staat de badbevalling van Nora
 10. Nabespreking van de bevalling met doula Desie
 11. Wanneer met bekkeninstabiliteit gaan werken na verlof?
 12. Ontzwangeren en herstellen na 5 maanden lees op Kindje Klein

Vind jij het leuk om te bloggen? We zoeken weer nieuwe bloggers! Wil je ook bloggen over je zwangerschap, bevalling of baby?

Artikel gelezen en nu?

Anderen lezen nu ook

yourappic

Appic Moments om nooit meer te vergeten
Het eerste jaar met je baby vliegt om en je denkt dat je alles onthoudt, maar achteraf ben je zoveel prachtige momenten met je baby vergeten die nooit meer terug te halen zijn... Leg ze nu digitaal vast! De YourAppic app helpt je

Ilse (31) weegt meer dan 200 kilo wanneer zij bevalt Ilse (31) weegt meer dan 200 kilo wanneer zij bevalt

4   Ilse (31) weegt meer dan 200 kilo wanneer zij bevalt
Het is alweer even geleden dat Ilse haar verhaal over zwanger zijn met overgewicht met ons deelde. Intussen is ze bevallen. De artsen zijn nog steeds in shock! Er moest iets misgaan...

De ontsluiting tijdens je bevalling De ontsluiting tijdens je bevalling

De ontsluiting tijdens je bevalling
Voordat je je kindje in je armen kunt sluiten, moet je eerst nog de bevalling door en dan vooral de ontsluitingsfase. Wat is nu precies ontsluiting? Wij leggen het je uit.

Het indalen van je baby: de eerste stap van een lange reis Het indalen van je baby: de eerste stap van een lange reis

Het indalen van je baby: de eerste stap van een lange reis
In het laatste trimester kan je baby gaan indalen. Zoals het woord suggereert, is dat het moment waarop je kindje naar beneden zakt, om diep in je bekken plaats te nemen.

Je reactie op Nabespreking met doula Desie

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Leuk om te lezen!