Persen bij je bevalling

   Geboorte    Bevalling en geboorte    Persen bij de bevalling

Als je volledige ontsluiting hebt, ben je bij het laatste deel van je bevalling: het persen. De ontsluitingsweeën gaan over in persweeën. Het laatste stuk voor de geboorte.

Wanneer je denkt dat je moet poepen en ook lichamelijk de neiging krijgt om te gaan persen, zul je bij je persdrang aangekomen zijn. Meepersen mag wanneer je volledige ontsluiting hebt. Zit je nog niet op die 10 centimeter, dan moet je je persweeën weg puffen. Dat is heel moeilijk, want het is meestal een enorme drang die je voelt, die bijna niet te weerstaan is.

Door de pijn heen persen

De eerste keer dat je verloskundige of gynaecoloog je vraagt door de pijn heen te persen, denk je waarschijnlijk, "de groeten, als jij wist hoe zeer dit doet dan vroeg je me dit niet" of iets van deze strekking. Bovendien vinden veel vrouwen het na uren weeën opvangen moeilijk om te schakelen naar actief persen. Je hebt urenlang gepuft en nu moet je opeens niet meer puffen maar persen. Daar raak je van in de war en het duurt vaak even voor je de slag te pakken hebt. Ook kan het zijn dat bij het persen alle gêne ineens weer terug is, want dat iedereen nu zo open en bloot op je vagina gespitst is, vinden veel vrouwen niet leuk. Daarnaast kun je poepen en plassen tijdens dit stukje van de bevalling en veel vrouwen hebben de neiging om dan niet helemaal voluit te gaan. Of je vindt het op dat moment niet erg, maar kijk je er later op terug met een gevoel van, wat heb ik nu toch gedaan?
Het kan ook dat je het persen heel prettig vindt. Eindelijk kun je concreet iets gaan doen. En je weet bovendien dat het laatste stukje is begonnen.

Persen richting je vagina

Tijdens een perswee moet je al je krachten verzamelen en hard drukken richting je vagina. Ons instinct kent echter alleen poepen, waardoor veel vrouwen richting de anus persen. Probeer dat vermijden, hierdoor kun je namelijk aambeien krijgen. Je kunt aan je gynaecoloog of verloskundige vragen om aan te wijzen welke richting je op moet persen. Ze kunnen dit bijvoorbeeld laten voelen door erop te drukken. Dan weet je beter naar welk punt je toe moet gaan. Vraag dit het liefst van tevoren of laat het je partner vragen.

Het hoofdje staat

hoofdje staat

Op een gegeven moment heb je zo ver geperst dat het hoofdje zichtbaar is en blijft staan. Dat voelt ontzettend branderig. Door de pijn is het heel moeilijk de aanwijzingen van de hulpverlener op te volgen en door de pijn heen te persen. Ook is het moeilijk niet te persen, wanneer dat je gezegd wordt. Het is belangrijk om de aanwijzingen op te volgen, dat kan eventueel inscheuren voorkomen.
Wanneer het hoofdje staat tijdens het persen duurt het hooguit nog een paar weeën voordat je kind geboren wordt. Vaak wordt het hoofdje met een volgende wee geboren en komt de rest van het lijfje met de wee erna. Hierbij kan je verloskundige of de gynaecoloog de schoudertjes een beetje helpen. Terwijl je perst en je naar voren buigt om kracht te zetten, kun je het hoofdje waarschijnlijk zelf al zien. Er kan een enorme golf door je buik gaan op het moment dat je kind geboren wordt. Een unieke ervaring. Vervolgens wordt je kind meestal direct bij je op je buik gelegd.

Scheuren, knippen en hechten

Tijdens het persen kan besloten worden om je in te knippen (episiotomie). Bij een klein scheurtje is een knip niet nodig, maar wel als je dreigt in te scheuren richting je anus. Een andere reden om een knip te zetten, is als de geboorte snel moet plaatsvinden. Door de knip kan je baby gemakkelijker naar buiten.

Ben je slechts een klein beetje ingescheurd en liggen de randen tegen elkaar aan, dan hoef je niet te worden gehecht. Dat geneest namelijk vanzelf. Een knip wordt altijd gehecht.

Totaal ruptuur

Een enkele keer krijgt een vrouw tijdens haar bevalling een totaal ruptuur. Wanneer je inscheurt tot en met de anusspier, spreken we van een totaal ruptuur. Je moet dan door een gynaecoloog worden gehecht. Je krijgt daarna medicijnen om te zorgen voor een zachte ontlasting, want je kringspier mag niet belast worden tot deze goed is genezen. Rust is belangrijk voor het genezen van een totaal ruptuur.

Vacuümpomp

Wanneer tijdens het persen het hoofdje van de baby maar niet verder komt, kan gekozen worden voor een vacuümverlossing. De gynaecoloog plaatst een metalen zuignap op het hoofdje van je kindje en trekt tijdens een wee mee. Na de geboorte kan op het hoofdje van je baby op de plek van de zuignap een flinke verdikking zitten. Dit is een ophoping van vocht, die in de uren (of dagen) na de bevalling wegtrekt.

Tangverlossing

Een andere optie als je baby maar niet geboren wil worden, is de tangverlossing. De tang bestaat uit twee lepels die los van elkaar aan weerskanten van het hoofdje van je baby worden geplaatst. De handvatten worden door de gynaecoloog vervolgens gesloten en met de volgende wee wordt er meegetrokken.

De placenta (moederkoek)

placenta

Als kindje is geboren, is de bevalling nog niet helemaal ten einde. De placenta moet namelijk nog geboren worden. Sommige vrouwen hebben dat helemaal niet in de gaten. Ze zijn helemaal in beslag genomen door hun kindje. Het kan echter ook zijn dat je nog een aantal keer flink moet meepersen om de placenta geboren te laten worden. Een enkele keer komt de placenta niet vanzelf.
De verloskundige zal je de placenta altijd laten zien. Veel vrouwen vinden het er maar raar uitzien, zo'n placenta. De placenta was echter negen maanden lang van levensbelang voor je baby en daarom zeker het bekijken waard.

Ervaringsverhalen

Bianca:
“Bij mijn eerste bevalling voelde ik op het moment dat onze zoon werd geboren, een enorme golf door mijn buik gaan. Het was een heel euforisch, magnifiek gevoel dat een adrenalinestoot teweegbracht die ik niet eerder had gevoeld. Onze tweede zoon werd met behulp van een tang ter wereld gebracht. Toen was ik me niet bewust van het laatste stukje van de bevalling en merkte ik eigenlijk niet goed dat hij geboren werd.”

Maria:
“Een vriendin heeft haar kindje met de geboorte zelf uit haar getild. Dit lijkt me echt de ultieme ervaring.”

Romantisch?

romantisch bevallen

Soms kun je een romantisch idee krijgen bij een bevalling die je ziet op tv of in een film. Zelfs met bevallingen die -live- zijn gefilmd kan het er, ondanks de pijn, toch heel mooi en sereen uitzien. In je gedachten wil jij het ook zo beleven. Natuurlijk kan jouw bevalling ook zo'n ervaring  worden, maar elke bevalling is anders. En ook al wordt het heel anders, het zal altijd jouw bevalling blijven met bijzondere en unieke elementen die je altijd bij zullen blijven.

Kaarslicht

Soms lees je over een bevalling bij kaarslicht. Thuis bevalt de vrouw die dapper haar weeën heeft weggepuft op de bank, terwijl haar man achter haar zit en haar ondersteunt. Hun kind glijdt uit haar lichaam, terwijl de kamer is verlicht met kaarsjes.

Alhoewel zulke bevallingen echt plaatsvinden en je die iedereen toewenst, komt toch altijd de vraag boven, wie heeft die kaarsjes eigenlijk aangestoken en wanneer? Toen de vrouw zei dat ze het echt niet meer volhield of toen de man in verwarring wat heen en weer liep en het nummer van de verloskundige door de zenuwen tot 2x toe verkeerd intoetste?

Artikel gelezen en nu?

Meer informatie over bevalling en ervaringen

42 weken zwanger en de bevalling gaat ingeleid worden

42 weken zwanger en de bevalling gaat ingeleid worden
Blog: "Ja maar als er iets mis gaat straks, dan is het de verantwoordelijkheid van het ziekenhuis, zei ze. Nee, viel ik haar in de reden, het is mijn zelfbeschikkingsrecht en mijn keuze."

Seks na de bevalling en anticonceptie

1   Seks na de bevalling en anticonceptie
Wanneer weer seks? Hoe combineer je oververmoeidheid met een gezond libido? Ervaringen van andere ouders over zin in seks.

Dromen over ons kindje, ik kijk er zo naar uit!

Dromen over ons kindje, ik kijk er zo naar uit!
Blog: "Ik heb overal zin in en ik kijk er zo naar uit, op de bevalling na, eerlijk gezegd. Bang voor de pijn, maar ook voor hoelang het zal duren en hoelang we moeten wachten."

Bereken je uitgerekende datum

58   Bereken je uitgerekende datum
Ben je zwanger? Bereken je uitgerekende datum heel gemakkelijk met de zwangerschapscalculator. Je krijgt direct alle belangrijke data van je zwangerschap op een rij.

Mijn bevallingsverhaal, een spoedkeizersnede

Mijn bevallingsverhaal, een spoedkeizersnede
Blog: "Er moest snel actie ondernomen worden. De baby had nog maar voor een halfuurtje zuurstof en bleek een sterrenkijker te zijn, hij moest er direct uit. Het werd een spoedkeizersnede. "

Een ruggenprik? Dat kan je geen bevalling noemen!

1   Een ruggenprik? Dat kan je geen bevalling noemen!
Blog: "Zelf heb ik helaas nooit van een ruggenprik kunnen genieten, want ja dat lijkt het mij, echt genieten. Een filmpje kijken, een boekje lezen of een beetje appen."

Voortekenen begin van de bevalling

Voortekenen begin van de bevalling
Blog: "Al wekenlang heb ik voorweeen gehad en nu deze week heb ik ook het gevoel alsof mijn vliezen elk moment kunnen breken. Het voelt heel raar en onhandig, alsof ik een waterballonnetje ..."

Anderen lezen nu ook

yourappic

Appic Moments om nooit meer te vergeten
Het eerste jaar met je baby vliegt om en je denkt dat je alles onthoudt, maar achteraf ben je zoveel prachtige momenten met je baby vergeten die nooit meer terug te halen zijn... Leg ze nu digitaal vast! De YourAppic app helpt je

Klossen onder het bed voor de bevalling en kraamweek

Klossen onder het bed voor de bevalling en kraamweek
De hoogte van het bed moet 80 cm zijn. Ook al wil je in het ziekenhuis bevallen, is het belangrijk dat er uiterlijk bij 37 weken zwangerschap een verhoogd bed aanwezig is.

Het indalen van je baby: de eerste stap van een lange reis

Het indalen van je baby: de eerste stap van een lange reis
In het laatste trimester kan je baby gaan indalen. Zoals het woord suggereert, is dat het moment waarop je kindje naar beneden zakt, om diep in je bekken plaats te nemen.

Ziekenhuis bevalling of thuis

Ziekenhuis bevalling of thuis
De voordelen en nadelen van een thuisbevalling en de voordelen en nadelen van een ziekenhuisbevalling.

Navelstreng later doorknippen en afklemmen is gunstig?

Navelstreng later doorknippen en afklemmen is gunstig?
Steeds meer (aanstaande) ouders hebben het verzoek om de navelstreng van de baby later door te laten knippen en af te klemmen.

Waarom blijven baby

Waarom blijven baby's langer dan 40 weken in de baarmoeder?
Waarom blijven baby's langer dan 40 weken in de baarmoeder zitten? Wat gebeurt er als je kindje langer in de baarmoeder zit? Wat kan je doen als de uitgerekende datum voorbij is?

Hoe voelt een wee?

2   Hoe voelt een wee?
Voor de meeste vrouwen is een bevalling flink pijn lijden. Want baringsweeën zijn nu eenmaal pijnlijk.

Vluchttas: wat stop je erin? Een checklist met extra tips!

Vluchttas: wat stop je erin? Een checklist met extra tips!
Zorg ervoor dat je vanaf 37 weken zwangerschap een vluchttas hebt klaarstaan. Maar wat stop je er allemaal in? Volg onze checklist en extra handige tips! Ook als je thuis wilt bevallen!

Tepelstimulatie om je bevalling te stimuleren

Tepelstimulatie om je bevalling te stimuleren
Als je over de 40 weken heen bent, maar het is nog niet noodzakelijk om een bevalling medisch op gang te brengen, zijn er tal van middeltjes die je zelf kunt proberen om de bevalling op

Vliezen breken begin van bevalling

Vliezen breken begin van bevalling
Wanneer breken je vliezen en hoe zal dit voelen? Komt de bevalling na het breken van de vliezen direct op gang? En breken je vliezen altijd of kan de bevalling starten?

Bevallen via een keizersnede

Bevallen via een keizersnede
De meeste kinderen worden via de normale weg geboren: vaginaal dus. Als dat niet kan of niet veilig is, kiezen de artsen voor een keizersnede.

Apgar score bij pasgeboren baby

Apgar score bij pasgeboren baby's
Direct na de geboorte zal de verloskundige enkele tests uitvoeren bij je baby om de Apgar-score te bepalen. Die score geeft een goede indruk van de conditie van je kindje.

De ontsluiting tijdens je bevalling

De ontsluiting tijdens je bevalling
Voordat je je kindje in je armen kunt sluiten, moet je eerst nog de bevalling door en dan vooral de ontsluitingsfase. Wat is nu precies ontsluiting? Wij leggen het je uit.

Ilse (31) weegt meer dan 200 kilo wanneer zij bevalt

4   Ilse (31) weegt meer dan 200 kilo wanneer zij bevalt
Het is alweer even geleden dat Ilse haar verhaal over zwanger zijn met overgewicht met ons deelde. Intussen is ze bevallen. De artsen zijn nog steeds in shock! Er moest iets misgaan...

Jullie belangen voorop

Jullie belangen voorop
Jij en je baby zijn het belangrijkst. Aarzel daarom niet om op te komen voor jullie eigen belangen, zo vlak na de bevalling. Dat kan op een aardige, maar duidelijke manier.

Je reactie op Persen bij de bevalling

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.