Zwangerschapscursussen

   Zwanger    Gewicht en gezondheid    Zwangerschapscursussen

In veel plaatsen in Nederland worden door particulieren zwangerschapscursussen gegeven. Zij spelen in op bepaalde wensen en behoeften van (aanstaande) ouders. Kijk op mamazoekt.nl voor de cursussen in jouw buurt.

Zwangerschapsgym

In de meeste gemeenten in Nederland wordt een zwangerschapsupdate gegeven, ook wel de zwangerschapsgym genoemd. Inhoudelijk kan de cursus per gemeente anders zijn opgezet en een andere naam dragen. In grote lijnen komt meestal het volgende aan bod. Spierversterkende oefeningen (let op! je spieren kunnen tijdens de zwangerschap niet echt versterkt worden), fases van een bevalling, opvangen van weeën, perstechniek en tips rondom zwangerschap en bevalling.

Zwangerschapsyoga

Prenatale yoga kan je helpen je bewust te maken van de veranderingen, emotioneel en lichamelijk, die een zwangerschap met zich mee brengt. Door informatie over het verloop van de zwangerschap en de geboorte, het belang van een optimale adem, en de veranderingen die een nieuw leven met zich mee brengt. Met oefeningen rondom de adem, houding, bekkenbodem, concentratie en ontspanning kun je de lichaamstaal beter leren signaleren waardoor het bewust zijn, het contact met het veranderende lichaam en de baby wordt vergroot. Je leert omgaan met angst en pijn (oude ervaringen, angsten leren loslaten, verwerken). Ook als de zwangerschap problematisch verloopt zoals bij bekkeninstabiliteit, een hoge bloeddruk etc. is het belangrijk je goed voor te bereiden.

Gelukkig wordt de partner steeds meer betrokken bij de zwangerschap en de bevalling waardoor er partnerlessen zijn ontstaan. Ook de partner krijgt informatie over de veranderingen van het zwangere lichaam, het belang van een optimale adem en leert observeren en masseren. Zo kan hij door het samen doen van de verschillende ademhalingsoefeningen en door masseren contact met de baby maken, ondersteuning geven in de zwangerschap (bijvoorbeeld bij vermoeidheid en pijn) en eventueel tijdens de bevalling. Door samen te delen, voelt de vrouw zich vaak meer gesteund. Ook voor de emotionele aspecten die gepaard gaan met het krijgen van een kind is er ruimte. Hierdoor kan er nog meer veiligheid en vertrouwen ontstaan waardoor  ontspanning volgt. Samen worden jullie voorbereid op de zorg voor de baby en het herstel van de moeder. Zwangerschapsyoga kan gegeven worden in vaste groepen of in inloop groepen.

Zwangerschapsmassage

Met een cursus zwangerschapsmassage kunnen vaders ervaren hoe bijzonder het is om door middel van massage samen contact te maken en te communiceren met de baby in de buik. Op die manier ben je als vader meer betrokken bij het hele proces en kun je de zwangerschap goed ondersteunen en alvast contact maken met je kindje. Zo kunnen jullie je samen goed voorbereiden op de bevalling en kan deze ook optimaal verlopen.

Online zwangerschapsupdate van ikbenZwanger.com

De online zwangerschapsupdate van ikbenZwanger.com voorziet je van informatie omtrent jouw zwangerschap. De cursus 'loopt' met jou mee en zal de onderwerpen behandelen, die jou op dat moment bezig houden. Iedere week informatie over de groei van je baby en de ontwikkelingen van jouw lichaam, het onderwerp van de week en de tips van de week. De cursus loopt door tot 16 weken na je bevalling, met de bijbehorende onderwerpen.

Welke onderwerpen komen er aan bod?

Elke week een informatief onderwerp belicht (met interne- en externe links), maar ook leuke en luchtige onderwerpen. Daarnaast zal er veel aandacht besteed worden aan de gevoelsmatige kant van het zwanger zijn en zullen andere zwangeren hun ervaringen met je delen. Onderwerpen die oa aan bod komen zijn: Jouw gezondheid en die van je baby,  je werk en je zwangerschap, de baby- en moederuitzet, zwangerschapskwalen en ziekten, je eerste bezoek aan de verloskundige, thuis of in het ziekenhuis bevallen, nekplooimeting (NT-meting), wat betekent wat op je zwangerschapskaart, de diverse Prenatale onderzoeken, je werk na je bevalling, ademhalings- en ontspanningsoefeningen, borstvoeding (wordt zeer uitgebreid aandacht aan besteed), aanstaande vaders of levenspartners, verzorging van je baby, voorbereiden op de bevalling, voorbereiden op je kraamtijd, je kraamweek en nacontrole, je lichaam na de bevalling, anticonceptiemiddelen, opvolgmelk, vaccineren van je baby.

De gevoelsmatige kant van je zwangerschap wordt belicht met onderwerpen als; hormonen, je relatie met anderen, hoe kijk je nu tegen de bevalling aan, oververmoeid, postnatale depressie, burn-out, euforie van de eerste nacht, hoe heb je de bevalling ervaren, seks na de bevalling. Er zijn ook diverse leuke en luchtige dingen die aan bod komen zoals; kindernamen, geboortekaart, kraamfeest of babyborrel, babymassage. Klik hier voor meer informatie over de online zwangerschapsupdate. Meld je aan voor de zwangerschapsupdate en ontvang wekelijks een e-mail met informatie over de week van jouw zwangerschap. Wetenswaardigheden over de groei van je kindje, de bevalling, borstvoeding en andere nuttige én leuke informatie.

Samen bevallen

Samen bevallen is een zwangerschapsupdate die je samen met je partner volgt. Minimaal 3 tot maximaal 6 stellen komen in 9 wekelijkse sessies van circa 2 uur bijeen. Meestal in huiselijke kring bij de cursusleidster. In de cursus krijg je uitgebreide informatie en praktische technieken die je bij je bevalling kunt toepassen. Ook is er tijdens de cursus steeds aandacht voor de ondersteunende rol van de partner.

Onderwerpen die aan bod komen zijn: ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen, veranderingen in je lijf tijdens de zwangerschap, massage, ontsluitingsperiode, persfase, wat kunnen complicaties zijn en hoe ga je daar mee om, perstechniek, pijn tijdens de bevalling, borst- of flesvoeding en kraamtijd. Er is ook nog een terugkombijeenkomst na de bevalling waarin de ervaringen  worden uitgewisseld en elkaars baby bewonderd wordt.

Op Samenbevallen.nl lees je meer informatie en hoe je je kunt aanmelden.

Haptonomie

Bij haptonomische zwangerschapsbegeleiding staat het contact maken met jullie kind centraal. Daarnaast leer je hoe je om kunt gaan met alle veranderingen in de zwangerschap, maar ook hoe de partner steun kan bieden, bijvoorbeeld samen de pijn van weeën opvangen en oefenen met persen. Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is geen groepscursus, je volgt de begeleiding als ouderpaar. Kijk op de websites VHZB.nl en Metgevoelbevaltbeter.nl voor meer informatie.

Mensendieck

De Mensendieck-zwangerencursus helpt je om je bewust te worden van je lichaam en biedt houdings- en bewegingsoefeningen voor tijdens de zwangerschap en om je voor te bereiden op de bevalling. Naarmate je bewuster met je lichaam omgaat, krijg je meer vertrouwen in jezelf en in de bevalling.

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Vind hier de beste zwangerschapscursussen meer

Online zwangerschapscursus
Online zwangerschapscursus

Adverteren voor Zwangerschapscursussen?

Hier kan uw advertentie staan


 

Beste artikelen over Gewicht en gezondheid

Hoe blijf je gezond en blijf je sporten tijdens je zwangerschap? Als je zwanger bent, beleef je een spannende periode in je leven. Groeit de baby goed? Is het gezond? Ook je eigen gezondheid is heel belangrijk. Denk aan gezond eten tijdens je zwangerschap. Lees onze beste artikelen en blogs:
Zwanger en gewicht »
Zwanger met flink overgewicht »
Zwanger en hard gevallen? »
Vergelijk buiken zwanger »
Buikomvang groei zwangerschap »
Zwanger geen chips en friet »
Zwangerschap Suikertest »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Zwangerschapscursussen

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.