Bekkeninstabiliteit

   Zwanger    Zwangerschapskwalen    Bekkeninstabiliteit

Wat is bekkeninstabiliteit?

Tussen één en negen procent van de vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap te maken met bekkeninstabiliteit. Bekkeninstabiliteit ontstaat doordat de banden, die de verschillende botten van je bekken bij elkaar houden, verzwakken of beschadigd raken. Bij bekkeninstabiliteit kunnen de botten van je bekken gemakkelijker afzonderlijk van elkaar bewegen. Het voordeel van een soepelere bekken is vaak dat de baby bij de bevalling meer ruimte heeft. Het nadeel is alleen dat je erg veel pijn kunt hebben, vooral bij het opstaan of als je moe bent. Bekkeninstabiliteit kan beginnen vanaf de veertiende week van je zwangerschap. Indien je hier last van hebt kan het helpen een bekkenband te dragen voor extra ondersteuning en oefeningen te doen bij een fysiotherapeut. Overigens kan bekkeninstabiliteit ook voorkomen bij mannen en bij niet-zwangere vrouwen.

Symptomen van bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit kan ontstaan na een ongeluk, een sportblessure, tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Tijdens een zwangerschap maakt je lichaam een hormoon (relaxine) aan dat ervoor zorgt dat de banden verweken. Hierdoor kan de baby tijdens de bevalling gemakkelijker door het bekken en is er meer ruimte. Bij bekkeninstabiliteit heb je vaak pijn in de onderrug, pijn rondom je stuitje of heb je last van het midden en aan de voorkant van je bekken (rondom het schaambeen). De meeste pijn voel je als je erg moe bent of wanneer je (onverwachts) opstaat. Bij één tot negen procent van de vrouwen geeft deze verslapping problemen en ontstaan er klachten. Er zijn ook zwangere vrouwen die denken last te hebben van bekkeninstabiliteit, maar  dit verwarren met andere zwangerschapskwaaltjes. De diagnose bekkeninstabiliteit moet daarom altijd door een arts worden vastgesteld.

Hoe kom ik van mijn bekkeninstabiliteit af?

De meeste vrouwen die tijdens hun zwangerschap last krijgen van bekkeninstabiliteit, blijven hier de hele zwangerschap last van houden. Na de bevalling worden de klachten vaak geleidelijk aan minder en na anderhalve maand kan je al klachtenvrij zijn. Toch wordt er vaak gesproken van een herstelperiode van 6 maanden tot een jaar. Bij het herstel kan een bekkenfysiotherapeut of kunnen oefeningen van een fysiotherapeut een goede ondersteuning bieden.

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Informatie over Zwangerschapskwalen en ervaringen

Nesteldrang shoppen en schoonmaken Nesteldrang shoppen en schoonmaken

Ik heb nesteldrang
Blog: "Het bleek het begin van een ongekende nesteldrang waar ik inmiddels schaamteloos aan toegeef. Rompertjes schuiven van rechts naar links, shirtjes liggen op kleur en het mandje met luier"

Niet kunnen slapen tijdens je zwangerschap Niet kunnen slapen tijdens je zwangerschap

Zwanger wakker liggen
Blog: "Het is nu 4 uur midden in de nacht en ik ben nog steeds wakker. En ja hoor, begint onze kleine smurf ook nog eens te bewegen, waardoor ik al helemaal niet meer kan slapen."

Kate Middleton heeft last van misselijkheid Kate Middleton heeft last van misselijkheid

Kate misselijk
Kate Middleton heeft last van zwangerschapskwalen misselijkheid. Jij ook? Wat kun je doen tegen misselijkheid en andere zwangerschapskwalen?

Thuis door bekkeninstabiliteit nooit gedacht Thuis door bekkeninstabiliteit nooit gedacht

Thuis door bekkeninstabiliteit
Blog: "Mijn rug en bekkengebied verkrampen regelmatig, waardoor er drukpunten ontstaan waar zich afvalstoffen ophopen. De enige remedie volgens haar was het tijdelijk los masseren."

Afscheiding tijdens je zwangerschap Afscheiding tijdens je zwangerschap

Afscheiding
Je baarmoeder en schede produceren meer afscheiding dan gewoonlijk. Wat kun je eraan doen?

Meer haargroei tijdens je zwangerschap Meer haargroei tijdens je zwangerschap

Meer haargroei blog
Blog: "Haargroei tijdens je zwangerschap. De haren op je buik, kin en tepels komen door het hormoon oestrogeen. Nooit geweten dat er zoveel haren rond je tepels kunnen groeien."

Bekkeninstabiliteit en andere zwangerschapskwalen Bekkeninstabiliteit en andere zwangerschapskwalen

1   Bekkeninstabiliteit blog
Blog: "In deze blog wil ik het graag met jullie over bekkeninstabiliteit en de andere kwaaltjes die ik ervaar hebben. Sinds een week of 3 heb ik nu last in mijn lage onderrug."

Je reactie op Bekkeninstabiliteit

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Leuk om te lezen!