Bekkeninstabiliteit

   Zwanger    Zwangerschapskwalen    Bekkeninstabiliteit

Wat is bekkeninstabiliteit?

Tussen één en negen procent van de vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap te maken met bekkeninstabiliteit. Bekkeninstabiliteit ontstaat doordat de banden, die de verschillende botten van je bekken bij elkaar houden, verzwakken of beschadigd raken. Bij bekkeninstabiliteit kunnen de botten van je bekken gemakkelijker afzonderlijk van elkaar bewegen. Het voordeel van een soepelere bekken is vaak dat de baby bij de bevalling meer ruimte heeft. Het nadeel is alleen dat je erg veel pijn kunt hebben, vooral bij het opstaan of als je moe bent. Bekkeninstabiliteit kan beginnen vanaf de veertiende week van je zwangerschap. Indien je hier last van hebt kan het helpen een bekkenband te dragen voor extra ondersteuning en oefeningen te doen bij een fysiotherapeut. Overigens kan bekkeninstabiliteit ook voorkomen bij mannen en bij niet-zwangere vrouwen.

Symptomen van bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit kan ontstaan na een ongeluk, een sportblessure, tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Tijdens een zwangerschap maakt je lichaam een hormoon (relaxine) aan dat ervoor zorgt dat de banden verweken. Hierdoor kan de baby tijdens de bevalling gemakkelijker door het bekken en is er meer ruimte. Bij bekkeninstabiliteit heb je vaak pijn in de onderrug, pijn rondom je stuitje of heb je last van het midden en aan de voorkant van je bekken (rondom het schaambeen). De meeste pijn voel je als je erg moe bent of wanneer je (onverwachts) opstaat. Bij één tot negen procent van de vrouwen geeft deze verslapping problemen en ontstaan er klachten. Er zijn ook zwangere vrouwen die denken last te hebben van bekkeninstabiliteit, maar  dit verwarren met andere zwangerschapskwaaltjes. De diagnose bekkeninstabiliteit moet daarom altijd door een arts worden vastgesteld.

Hoe kom ik van mijn bekkeninstabiliteit af?

De meeste vrouwen die tijdens hun zwangerschap last krijgen van bekkeninstabiliteit, blijven hier de hele zwangerschap last van houden. Na de bevalling worden de klachten vaak geleidelijk aan minder en na anderhalve maand kan je al klachtenvrij zijn. Toch wordt er vaak gesproken van een herstelperiode van 6 maanden tot een jaar. Bij het herstel kan een bekkenfysiotherapeut of kunnen oefeningen van een fysiotherapeut een goede ondersteuning bieden.

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Gratis producten meer

Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Gratis de blije doos NU met Nijntje rammelaar
Gratis de blije doos NU met Nijntje rammelaar
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan

Beste artikelen over Zwangerschapskwalen

Wat kun je doen tegen aambeien, afscheiding, hoofdpijn, ijzertekort, bandenpijn en andere zwangerschapskwalen? De meeste vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van zwangerschapskwalen. Misselijkheid en vermoeidheid zijn bekende zwangerschapskwalen. Lees onze beste artikelen en blogs:
9 Tips tegen bandenpijn »
10 Tips voor darmklachten »
Vocht vasthouden »
Emotioneel zwangerschap »
Hoge vliesscheur 30 weken »
Lichen Sclerosus »
Zwanger maar voel niets »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Bekkeninstabiliteit

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.