Bekkeninstabiliteit

   Zwanger    Zwangerschapskwalen    Bekkeninstabiliteit

Wat is bekkeninstabiliteit?

Tussen één en negen procent van de vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap te maken met bekkeninstabiliteit. Bekkeninstabiliteit ontstaat doordat de banden, die de verschillende botten van je bekken bij elkaar houden, verzwakken of beschadigd raken. Bij bekkeninstabiliteit kunnen de botten van je bekken gemakkelijker afzonderlijk van elkaar bewegen. Het voordeel van een soepelere bekken is vaak dat de baby bij de bevalling meer ruimte heeft. Het nadeel is alleen dat je erg veel pijn kunt hebben, vooral bij het opstaan of als je moe bent. Bekkeninstabiliteit kan beginnen vanaf de veertiende week van je zwangerschap. Indien je hier last van hebt kan het helpen een bekkenband te dragen voor extra ondersteuning en oefeningen te doen bij een fysiotherapeut. Overigens kan bekkeninstabiliteit ook voorkomen bij mannen en bij niet-zwangere vrouwen.

Symptomen van bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit kan ontstaan na een ongeluk, een sportblessure, tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Tijdens een zwangerschap maakt je lichaam een hormoon (relaxine) aan dat ervoor zorgt dat de banden verweken. Hierdoor kan de baby tijdens de bevalling gemakkelijker door het bekken en is er meer ruimte. Bij bekkeninstabiliteit heb je vaak pijn in de onderrug, pijn rondom je stuitje of heb je last van het midden en aan de voorkant van je bekken (rondom het schaambeen). De meeste pijn voel je als je erg moe bent of wanneer je (onverwachts) opstaat. Bij één tot negen procent van de vrouwen geeft deze verslapping problemen en ontstaan er klachten. Er zijn ook zwangere vrouwen die denken last te hebben van bekkeninstabiliteit, maar  dit verwarren met andere zwangerschapskwaaltjes. De diagnose bekkeninstabiliteit moet daarom altijd door een arts worden vastgesteld.

Hoe kom ik van mijn bekkeninstabiliteit af?

De meeste vrouwen die tijdens hun zwangerschap last krijgen van bekkeninstabiliteit, blijven hier de hele zwangerschap last van houden. Na de bevalling worden de klachten vaak geleidelijk aan minder en na anderhalve maand kan je al klachtenvrij zijn. Toch wordt er vaak gesproken van een herstelperiode van 6 maanden tot een jaar. Bij het herstel kan een bekkenfysiotherapeut of kunnen oefeningen van een fysiotherapeut een goede ondersteuning bieden.

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Informatie over Zwangerschapskwalen en ervaringen

Slaapgebrek tijdens je zwangerschap Slaapgebrek tijdens je zwangerschap

Slaapgebrek
Je buik zit in de weg en je ligt niet lekker, brandend maagzuur, onrustige benen, andere zorgen. Het kan allemaal leiden tot een slaaptekort. Wat kun je eraan doen?

Infecties tijdens de zwangerschap door dieren Infecties tijdens de zwangerschap door dieren

2   Zwangerschap & dieren
Dieren dragen soms ziekteverwekkers bij zich. Contact met dieren brengt daarom een klein risico met zich mee.

Previa wat? Van placenta previa naar vasa previa Previa wat? Van placenta previa naar vasa previa

2   Placenta previa & vasa previa
Blog: "Deze aandoening, vasa previa, komt 1 op de 3000 zwangerschappen voor... Mama Mia, heb ik dit? Ik eet veel fruit, drink liters water en leef mega gezond. Het zweet breekt mij uit."

Ik ben zwanger maar voel niets, geen zwangerschapskwalen Ik ben zwanger maar voel niets, geen zwangerschapskwalen

1   Zwanger maar voel niets
Kan het zijn dat je de eerste weken van je zwangerschap helemaal niets voelt? Ben je een van de vrouwen die geen zwangerschapskwaaltjes heeft? Geen last van misselijkheid, vollere borst

Afscheiding tijdens je zwangerschap Afscheiding tijdens je zwangerschap

Afscheiding
Je baarmoeder en schede produceren meer afscheiding dan gewoonlijk. Wat kun je eraan doen?

Zwangerschap en infecties Zwangerschap en infecties

Zwangerschap en infecties
Sommige infecties kunnen nare gevolgen hebben voor uzelf en uw ongeboren kind. Een paar eenvoudige leefregels helpen om een aantal infecties te voorkomen, bijvoorbeeld goed uw handen wa

Griep tijdens zwangerschap Griep tijdens zwangerschap

Griep tijdens zwangerschap
Hoe ontstaat griep? Is griep tijdens de zwangerschap gevaarlijk? Hier een paar tips om griep te vermijden of snel van je verkoudheid af te komen.

Je reactie op Bekkeninstabiliteit

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Leuk om te lezen!