Ontspannen en ontspanningsoefeningen

   Zwanger    Zwangerschapskwalen    Ontspannen

Het is belangrijk dat je goed uitgerust en ontspannen aan je bevalling begint. Vind je het moeilijk om je te ontspannen. Hieronder vind je tips.

Ontspannen voor èn tijdens je bevalling

 • Ga op tijd naar bed en kijk geen tv voor het slapen gaan. Een tijdschrift of boek(geen spannend boek) werkt wel ontspannend.
 • Neem regelmatig een rustgevend warm bad (niet te heet!) voordat je gaat slapen.
 • Vraag je partner je regelmatig te masseren.
 • Ga, wanneer het kan, tussen de middag even rusten.
 • Zorg dat je voor week 37 'alles' hebt geregeld; de babyuitzet gekocht, het bed op klossen, telefoonlijstje naast je bed. Wanneer je nog van alles 'moet' doen, kan dat je erg onrustig maken.
 • Ga lekker een uurtje zwemmen of maak een wandeling voor het slapen gaan.
 • Geniet van je verlof. Ga lekker nog een keer uit eten met je partner, lunchen met je vriendinnen of een bioscoopje pakken. Na je bevalling komt het er voorlopig niet meer van.

Bekijk deze slaaptips van blogger Victoria en informatie over Slaapproblemen tijdens de zwangerschap van onze redactie als je last hebt van slapeloze nachten.

Je ademhaling

Wanneer je niet zwanger bent adem je ongeveer 14 liter lucht in per minuut. Tijdens je zwangerschap heb je veel meer 'lucht' nodig, omdat je meer behoefte hebt aan zuurstof. Je ademt dan zo’n 20 liter per minuut in. Ademhalingsoefeningen, als voorbereiding op de bevalling, zijn niet bedoeld om meer 'lucht' te krijgen, maar enkel om rustig te worden of te blijven. Lees verder over adem halen tijdens de bevalling en ademhalingsoefeningen.

Wat je kan helpen tijdens je bevalling is een beetje in goede conditie te zijn. Bevallen vergt fysiek nog al veel van je. Wanneer je fit bent, zul je veelal minder spierpijn hebben en in de regel ook sneller herstellen. Kijk voor conditie oefeningen nog even terug naar de online zwangerschapsupdate week 10. Veel vrouwen oefenen op hun ademhaling, maar zijn het vergeten, wanneer ze aan het bevallen zijn. Geen nood. Je verloskundige of de gynaecoloog helpt je dan graag weer op weg.

Even zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Bekijk de voorbeelden en ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Vond je dit artikel interessant?

 1. Word vriendin! Meld je aan
 2. Geef hier je reactie op dit artikel
 3. Deel het artikel via Facebook of Whatsapp
 4. Lees meer interessante artikelen op onze site, zie

Je reactie op Ontspannen

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.