Ontspannen en ontspanningsoefeningen

   Zwanger    Zwangerschapskwalen    Ontspannen

Het is belangrijk dat je goed uitgerust en ontspannen aan je bevalling begint. Vind je het moeilijk om je te ontspannen. Hieronder vind je tips.

Ontspannen voor èn tijdens je bevalling

  • Ga op tijd naar bed en kijk geen tv voor het slapen gaan. Een tijdschrift of boek(geen spannend boek) werkt wel ontspannend.
  • Neem regelmatig een rustgevend warm bad (niet te heet!) voordat je gaat slapen.
  • Vraag je partner je regelmatig te masseren.
  • Ga, wanneer het kan, tussen de middag even rusten.
  • Zorg dat je voor week 37 'alles' hebt geregeld; de babyuitzet gekocht, het bed op klossen, telefoonlijstje naast je bed. Wanneer je nog van alles 'moet' doen, kan dat je erg onrustig maken.
  • Ga lekker een uurtje zwemmen of maak een wandeling voor het slapen gaan.
  • Geniet van je verlof. Ga lekker nog een keer uit eten met je partner, lunchen met je vriendinnen of een bioscoopje pakken. Na je bevalling komt het er voorlopig niet meer van.

Bekijk deze slaaptips van blogger Victoria en informatie over Slaapproblemen tijdens de zwangerschap van onze redactie als je last hebt van slapeloze nachten.

Je ademhaling

Wanneer je niet zwanger bent adem je ongeveer 14 liter lucht in per minuut. Tijdens je zwangerschap heb je veel meer 'lucht' nodig, omdat je meer behoefte hebt aan zuurstof. Je ademt dan zo’n 20 liter per minuut in. Ademhalingsoefeningen, als voorbereiding op de bevalling, zijn niet bedoeld om meer 'lucht' te krijgen, maar enkel om rustig te worden of te blijven. Lees verder over adem halen tijdens de bevalling en ademhalingsoefeningen.

Wat je kan helpen tijdens je bevalling is een beetje in goede conditie te zijn. Bevallen vergt fysiek nog al veel van je. Wanneer je fit bent, zul je veelal minder spierpijn hebben en in de regel ook sneller herstellen. Kijk voor conditie oefeningen nog even terug naar de online zwangerschapsupdate week 10. Veel vrouwen oefenen op hun ademhaling, maar zijn het vergeten, wanneer ze aan het bevallen zijn. Geen nood. Je verloskundige of de gynaecoloog helpt je dan graag weer op weg.

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Gratis producten meer

Gratis de blije doos NU met Nijntje rammelaar
Gratis de blije doos NU met Nijntje rammelaar
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Gratis Zwanger- en Babybox aanvragen
Gratis Zwanger- en Babybox aanvragen

Beste artikelen over Zwangerschapskwalen

Wat kun je doen tegen aambeien, afscheiding, hoofdpijn, ijzertekort, bandenpijn en andere zwangerschapskwalen? De meeste vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van zwangerschapskwalen. Misselijkheid en vermoeidheid zijn bekende zwangerschapskwalen. Lees onze beste artikelen en blogs:
9 Tips tegen bandenpijn »
10 Tips voor darmklachten »
Vocht vasthouden »
Emotioneel zwangerschap »
Hoge vliesscheur 30 weken »
Lichen Sclerosus »
Zwanger maar voel niets »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Ontspannen

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.