Uitleg van je zwangerschapskaart

   Zwanger    Zwangerschap    Zwangerschap kaart

Je verloskundige houdt jouw gegevens bij elk bezoek bij. Wat noteert ze en wat betekenen alle aantekeningen op je kaart eigenlijk?

Wat betekent het?

Hieronder zie je een zwangerschapskaart die de verloskundige in haar beheer zou kunnen hebben. Overigens gaan steeds meer praktijken over op het digitaal opslaan van gegevens en zijn er ook steeds meer mogelijkheden hiervoor. Op termijn zal de zwangerschapskaart waarschijnlijk niet meer worden gebruikt. De verloskundige geeft je meestal wel een afsprakenkaart mee of een boekje van de praktijk waarop naast de volgende afspraak ook een aantal gegevens van je staan vermeld.

Natuurlijk staan je naam, adres en telefoonnummer vermeld op je kaart. Daarnaast noteert de verloskundige voor haar eigen gegevens ook hoeveel zwangere er per jaar de praktijk bezoeken. Meestal gebeurt dit als volgt. Aan het begin van een jaar is de 1e zwangere 2015-001. Het aantal zwangere per praktijk in een jaar verschilt natuurlijk per praktijk. Een verloskundigenpraktijk met 3 verloskundigen in een middelgrote stad heeft ongeveer 500 zwangere vrouwen per jaar.

Op je kaart vermeldt de verloskundige alle informatie die ze van je krijgt.

Of je rookt (ro:)
Of je alcohol drinkt (alc:)
Welke medicijnen je gebruikt (med:)
Of je wel eens bent geopereerd (ok:)
Of je ergens allergisch voor bent (all:)

De familieanamnese wordt gevraagd om in kaart te brengen. Welke ziekten of aangeboren(=congenitale) afwijkingen er bekend zijn in je (schoon-)familie.

diabetes = suikerziekte

hypertensie = hoge bloeddruk

gemelli = tweeling

Ook vermeldt je verloskundige de loop van de bevalling op je kaart (zie tekst onder bijzonderheden), je kraambed en eventueel je nacontrole.

Staat er ergens gb achter dan betekent dat geen bijzonderheden.

verloskaart

Er worden veel afkortingen en termen gebruikt. Hierbij de voornaamste:

RR = bloeddruk

hb = ijzergehalte

A-terme = uitgerekende datum

graviditeit (grav) = zwangerschap

para = aantal bevallingen

oedeem = vocht

amenorroeduur = zwangerschapsduur

fundus = bovenkant van de baarmoeder

symfyse = schaambeen

cbibi = staat voor caput (hoofd) bewegelijk in bekken ingang (je baby is ingedaald)

cbbbi = caput bewegelijk boven bekken ingang (je baby is nog niet ingedaald)

Staat er op je kaart de afkorting nx bij de hoogte van je baarmoeder. De afkorting nx staat voor navel-ribbenboog

CT = harttonen
VT = ontsluiting
BV = borstvoeding
epi = knip

De verloskundige begeleidt de 'gezonde' zwangeren.

Dit wil zeggen dat een verloskundige je zwangerschap en bevalling begeleidt wanneer er niet wordt verwacht dat zich complicaties zullen voordoen. Wanneer dit wel het geval is of wanneer dit tijdens de zwangerschap verandert zal de verloskundige je zorg overdragen aan de gynaecoloog.

Heb je vragen over er wat er op jouw kaart staat vermeld, vraag het dan gerust aan je verloskundige. Tijdens je bezoek zal je verloskundige ook op je kaart vermelden wat er verder bij je speelt. Wanneer je bijvoorbeeld veel last hebt van harde buiken of wanneer het bijvoorbeeld niet lekker loopt op je werk of bij je thuis. Dit is ook belangrijk omdat je meestal met meerdere verloskundigen te maken hebt. Een uitgebreide beschrijving van wat je vertelt is dan ook belangrijk om alle verloskundigen op de hoogte te stellen. Door je kaart te lezen zijn ze direct weer bij.

Heb je zelf het idee dat je nog informatie hebt die belangrijk is voor de verloskundige maar die niet aan je is gevraagd, dan is het verstandig dit toch te melden aan je verloskundige. Misschien is het niet van medisch belang, het is toch fijn als je verloskundige helemaal op de hoogte is.

Klik hier voor een uitgebreide lijst van medische woorden en termen op het gebied van zwangerschap en bevallen.

Je zwangerschapskaart bewaren

Leuk om toe te voegen aan je zwangerschapsdagboek is het kaartje van je bezoeken aan de verloskundige. Of vraag om een afdruk van je zwangerschapskaart na je bevalling om te bewaren.

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Informatie over Zwangerschap en ervaringen

De weken voor mijn bevalling De weken voor mijn bevalling

De weken voor mijn bevalling
Blog: "De verloskundige voelde nog geen ontsluiting, maar maakte zich wel zorgen. Ze belde naar het ziekenhuis en zei dat we een tas met spullen moesten inpakken. Voor ons toch wel paniek!"

Net zwanger. Wat kun je al regelen? Net zwanger. Wat kun je al regelen?

1   Checklist eerste maanden
Je bent nog maar net zwanger. Het enige wat je kunt doen lijkt wel wachten. Wachten tot je naar de verloskundige toe kunt. Er is echter wel iets wat je kunt doen.

Seks tijdens je zwangerschap - 9 dingen die je moet weten Seks tijdens je zwangerschap - 9 dingen die je moet weten

Seks tijdens je zwangerschap
Tijdens je eerste zwangerschap kun je met vragen zitten over seksualiteit. Tijd om eens een goed gesprek te hebben over seks tijdens je zwangerschap: 9 dingen die je echt moet weten!

De 8 meest bijzondere momenten van je zwangerschap De 8 meest bijzondere momenten van je zwangerschap

De 8 meest bijzondere momenten
Zwanger! Hoera! De komende negen maanden staan helemaal in het teken van jou en je aanstaande kindje. We zetten de meest speciale momenten van je zwangerschap voor je op een rij.

Gratis babyspullen: babydozen, zwangerschapsboxen en tips! Gratis babyspullen: babydozen, zwangerschapsboxen en tips!

Gratis babydozen en producten!
Wist je dat je heel veel babyspullen gratis kunt krijgen? Wij maakten een checklist met babydozen, zwangerschapsboxen en andere tips, zodat je deze gratis producten niet misloopt!

Ook een mooie buik tijdens je zwangerschap? Ook een mooie buik tijdens je zwangerschap?

Mooie buik
Aankomen tijdens de zwangerschap is helemaal niet erg. Sterker nog: het is nodig, want de baby groeit in je buik en jij groeit daardoor mee. ikbenZwanger.com handige tool voor jou.

Kraamzorg regelen Kraamzorg regelen

Kraamzorg regelen
Wanneer je weet dat je zwanger bent, is het belangrijk je in een vroeg stadium al in te schrijven bij een kraamzorg organisatie. Kijk je polis na van je ziektekostenverzekering, voordat

Je reactie op Zwangerschap kaart

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Leuk om te lezen!