Je zorgen en angsten

   Zwanger    Zwangerschap    Zorgen en angsten

Je zwangerschapstest is positief, je bent door het dolle heen, maar direct kan je een vreemd gevoel bekruipen van; dit is echt, er is geen weg meer terug. Mijn onbezorgde leven is voorbij. Bij de meeste vrouwen zal dat gevoel snel weer plaats maken voor blijdschap. Maar denk niet dat je de enige bent. Bijna elke zwangere vrouw voelt tijdens haar zwangerschap wel eens twijfel, wil ik dit echt?

In de loop van je zwangerschap kun je je om steeds andere zaken ongerust maken. Eerst de bezorgdheid over je ongeboren kindje; het zal toch wel gezond zijn en hoe ga ik hem straks ter wereld brengen (dat past natuurlijk nooit!). En eenmaal geboren, komen er weer andere zorgen. Je maakt je zorgen om de gezondheid van je pasgeboren baby. Een eerste verkoudheid bij je baby kan met veel zorgen gepaard gaan. Nog groter gaan ze lopen én vallen, veel vallen. Op een gegeven moment moeten ze naar school; hij/zij zal toch niet gepest gaan worden? Nog iets later ga je je zorgen maken of jou kind wel mee kan komen op school. In de pubertijd gaan ze stappen. M’n zoon zal toch wel verstandig genoeg zijn om niet aan de drugs te gaan? Slapeloze nachten over je dochter van 16 jaar en wat voor een enge dingen daarmee zouden kunnen gebeuren, etc. Het zal je je hele leven in zekere mate blijven achtervolgen.

Allemaal begrijpelijke angsten, maar je moet zorgen, dat het geen dagelijkse praktijk wordt en dat het je leven niet gaat beheersen. Hoezeer je ook wilt, je kunt sommige dingen niet voorkomen. Wanneer je te gefixeerd bent op de gezondheid en de veiligheid van je kind(eren), ga je krampachtig leven en kunnen jij en je kind(eren) niet meer genieten. Natuurlijk moet je de nodige voorzorgsmaatregelen nemen, zodat je het een en ander uit kan sluiten.

Betina: "Ik heb het tegen niemand durven zeggen; maar toen mijn test positief was en ik de eerste dag helemaal door het dolle was, dacht ik de volgende morgen bij het wakker worden ineens: ik kan niet meer terug! Dat wilde ik ook helemaal niet, maar toch voelde ik dat even zo. Daarna heb ik dat nooit meer gehad."

Waar maken zwangeren zich zorgen over?

Weet dat je niet de enige bent die zich regelmatig zorgen maakt of angsten heeft tijdens haar zwangerschap. Wij vroegen aan zwangeren waar zij zich zorgen over maakten. Reëel of niet, deze antwoorden hoorden wij het meest.

• Is mijn kind wel gezond?
• Zal ik een goede moeder zijn?
• Redden we het financieel eigenlijk wel?
• Hoe ga ik ooit die baby eruit krijgen?
• Word ik ooit nog aantrekkelijk? Komt het goed met mijn figuur?
• Iedereen vindt mijn buik te groot, de baby zal vast enorm worden.
• Iedereen vind mijn buik te klein, zal de baby wel goed groeien?
• Ik ben bang dat ik na de bevalling niet goed weet hoe ik voor mijn kindje moet zorgen.
• Kan ik de verantwoordelijkheid voor een baby wel aan?
• Is mijn partner wel de juiste man om een kind mee te krijgen?

Veel vrouwen dromen tijdens hun zwangerschap de raarste dingen over hun ongeboren kind. Ze dromen dat ze bevallen, dat ze hun kindje ergens vergeten of andere ongebruikelijke dingen. Waarschijnlijk is je onderbewuste al heel erg bezig met alle veranderingen en ben je dit 's nachts aan het "verwerken".

Lees verder over genieten tijdens je zwangerschap.

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Informatie over Zwangerschap en ervaringen

Zwangerschapskalender Zwangerschapskalender

Zwangerschapskalender
Vanaf het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent tot aan de bevalling kun je op ikbenZwanger.com alle antwoorden vinden op je vragen. Ook is het mogelijk door middel van de zwangersc

Woordenlijst met zwangerschapstermen Woordenlijst met zwangerschapstermen

Zwangerschapstermen
Woordenlijst met zwangerschapstermen

Zwanger en op vakantie Zwanger en op vakantie

Zwanger op reis
Kan ik gewoon reizen? Vermijd gebieden waar malaria of gele koorts voorkomt.

De 8 meest bijzondere momenten van je zwangerschap De 8 meest bijzondere momenten van je zwangerschap

De 8 meest bijzondere momenten
Zwanger! Hoera! De komende negen maanden staan helemaal in het teken van jou en je aanstaande kindje. We zetten de meest speciale momenten van je zwangerschap voor je op een rij.

Wonderen bestaan misschien toch? Wonderen bestaan misschien toch?

Wonderen bestaan toch...?
Blog: "Onze derde kleine, baby C, heeft toch longontwikkeling! Ondanks het weinige vruchtwater wordt hij/zij door zijn twee zusjes gedwongen te bewegen en zijn/haar ademhaling te oefenen."

Moeders voor Moeders Moeders voor Moeders

Moeders voor Moeders
Helaas is het niet voor alle vrouwen vanzelfsprekend om zwanger te raken. Door mee te doen aan Moeders voor Moeders, kun je andere vrouwen met een kinderwens helpen. Moeders voor Moeder

Net zwanger. Wat kun je al regelen? Net zwanger. Wat kun je al regelen?

1   Checklist eerste maanden
Je bent nog maar net zwanger. Het enige wat je kunt doen lijkt wel wachten. Wachten tot je naar de verloskundige toe kunt. Er is echter wel iets wat je kunt doen.

Je reactie op Zorgen en angsten

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Leuk om te lezen!