Zwanger en op vakantie

   Zwanger    Zwangerschap    Zwanger op reis

Kan ik gewoon reizen tijdens mijn zwangerschap?

Als u zwanger bent, kunt u gerust op reis gaan. Vermijd wel gebieden waar malaria of gele koorts voorkomt. U heeft dan vaccinaties of medicijnen nodig en die middelen zijn niet altijd veilig tijdens de zwangerschap. Malaria verloopt bovendien ernstiger als u zwanger bent en geeft een kans op een miskraam of het overlijden van uw ongeboren kind. Vermijd ook gebieden zonder goede medische voorzieningen. Neem in ieder geval ruim voor u op reis gaat contact op met een reizigersvaccinatiebureau. Adressen zijn te vinden op www.lcr.nl. Of vraag advies aan uw huisarts of de GGD in uw regio.

Reisadvies voor zwangeren in verband met het zika virus

Vanwege deze zikavirusuitbraak wordt zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, uit voorzorg, geadviseerd om met een arts de noodzaak van een reis naar bepaalde gebieden goed te overleggen en uitstel te overwegen van reizen die niet noodzakelijk zijn. Welke gebieden moet je mijden?

Meld eventuele reizen naar gebieden waar het zikavirus voorkomt tijdens controles bij een verloskundig zorgverlener, gynaecoloog of andere behandelend arts.

hartcoherentie

Hoe kan ik infecties tijdens de reis voor­komen?

Laat u tijdig vaccineren, gebruik medicijnen die u worden aangeraden door het reizigersvaccinatiebureau volgens voorschrift en neem de maatregelen op pagina 4 en 6 in acht. Bescherm u ook tegen muggen en drink alleen gekookt water of water uit een nog niet eerder geopende fles. Voor meer informatie kunt u terecht bij de GGD in uw regio.

Mag ik het insectenwerende middel DEET gebruiken op reis?

Tijdens de zwangerschap kunt u DEET tot maximaal 30% gebruiken. Het beste is om zo min mogelijk DEET te gebruiken in het eerste trimester, door bijvoorbeeld zo veel mogelijk bedekkende kleding te dragen en DEET af te wassen zodra u weer in een muggenvrije ruimte komt.

Koorts

Koorts komt vaak voor bij infecties. Wat is het risico? Hoge koorts kan weeën opwekken en is slecht voor uw ongeboren kind. Wat kunt u doen? Neem bij koorts hoger dan 38,5°C contact op met uw verloskundige, gynaecoloog of huisarts. Neem bij een temperatuur boven de 38,5°C paracetamol om de koorts te verlagen. Gebruik geen aspirine of ibuprofen.

Mag ik vliegen?

Bij een zwangerschap zonder enige complicaties mag je medisch gezien vliegen tot 36 weken (meerling 34 weken) zonder een doktersverklaring te overleggen. LET OP: Elke maatschappij houdt er eigen regels op na. Veel internationale luchtvaartmaatschappijen stellen de grens op 32 weken. Wil je weten wanneer jij 36 weken zwanger bent? Onderaan op de pagina uitgerekende datum vind je informatie over het vliegen met jouw uitgerekende datum.

RIVM

Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), diverse organisaties en beroepsgroepen. Aan de inhoud van deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Gratis producten meer

Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Gratis Zwanger- en Babybox aanvragen
Gratis Zwanger- en Babybox aanvragen
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan

Beste artikelen over Zwangerschap

Direct je uitgerekende datum berekenen van je zwangerschap! Hoeveel weken ben je zwanger? Bereken de waarschijnlijke conceptie datum en bevalling datum. Lees onze beste artikelen en blogs:
Uitgerekende datum »
In weken en maanden »
Hoelang zwanger? »
Hoelang ben ik zwanger? »
Gratis babydozen en producten! »
Zwangerschapscalculator »
Wonderen bestaan toch...? »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Zwanger op reis

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.