Je eerste bezoek aan de verloskundige

   Zwanger    Zwangerschap    Verloskundige 1e bezoek   

Wat wil je verloskundige weten?

De verloskundige heeft bij je eerste bezoek een hele reeks vragen voor je. Onderstaande vragen kun je zeker verwachten.

  • Wat was de 1ste dag van je laatste menstruatie?
  • Is je menstruatie regelmatig (bv elke 25 dagen)?
  • Wanneer ben je gestopt met de anticonceptie? (Wanneer ben je gestopt met de pil of wanneer heb je je spiraal laten verwijderen?)
  • Wanneer je zwangerschapstest positief was
  • Komen er in jou of in de familie van je partner ziekten of aangeboren afwijkingen voor?

Het is handig om de antwoorden op deze vragen alvast op te schrijven, samen met de vragen die jij aan je verloskundige wilt stellen.

Kijk hier naar een film over hoe het intakegesprek van de verloskundige verloopt.

Wat houdt een eerste bezoek aan de verloskundige in?

Het eerste bezoek aan je verloskundige zal meestal een half uur tot drie kwartier in beslag nemen. De vervolg afspraken zijn korter en zullen ongeveer een kwartier duren. Tijdens het eerste bezoek zal je verloskundige jouw achtergrond willen weten en hiervoor verschillende vragen aan je stellen. We noemen dit een anamnese afnemen.

Naast jouw leeftijd, adres en telefoonnummer, wil je verloskundige ook weten wat voor werk je doet. Zo kan ze inschatten hoe inspannend en belastend je werkzaamheden zijn en of je met giftige stoffen werkt etc. Je verloskundige wil ook weten of je in het verleden weleens bent opgenomen in het ziekenhuis of misschien een bloedtransfusie hebt gehad.

Je verloskundige geschiedenis zal ook gevraagd worden. Ben je wel eens eerder zwanger geweest? Heb je een miskraam of abortus gehad? Ook zal ze een aantal vragen aan je stellen waar je misschien nog geen antwoord op hebt. Wil je thuis of in het ziekenhuis bevallen, waar je je kraamzorg hebt geregeld en of je borsvoeding of flesvoeding wilt gaan geven. Heb jij nog geen pasklaar antwoord op deze vragen? Geen nood. Deze beslissingen hoef je ook pas later in je zwangerschap te maken. De verloskundige kan je hier wel informatie over geven en je helpen bij het maken van een keuze. In deze cursus komen deze onderwerpen ook uitgebreid aan bod. Zo kun je de keuze maken die het beste bij jou past.

Urine

Na al deze 'theorie' komt dan eindelijk het moment dat er echt iets gaat gebeuren. De verloskundige of de praktijkassistente zal je vragen naar je (ochtend)urine. Deze wordt nagekeken op de aanwezigheid van eiwitten en glucose en soms ook op aceton. Wanneer je urine hier aanleiding voor geeft kan de verloskundige je doorsturen naar je huisarts of gynaecoloog voor verder onderzoek. Het verschilt per situatie en/of verloskundigenpraktijk of je later in je zwangerschap nogmaals urine mee moet nemen.

Bloeddruk en gewicht

Tijdens elke controle zal je bloeddruk worden opgemeten en ook zal elke controle je gewicht genoteerd worden. Je bloeddruk en je gewicht zullen steeds door je verloskundige beoordeeld worden. Voor je bloeddruk geldt dat deze gedurende je zwangerschap wat kan veranderen. Zo daalt je bloeddruk vaak wat na de 4de maand maar zal deze aan het eind van je zwangerschap wat stijgen.

Gemiddeld komt een zwangere vrouw ongeveer 12 kilo aan tijdens haar zwangerschap. Het verloop ervan is echter bij iedereen anders.

Wil jij weten hoe jouw gewichtverloop eruit zal zien? Bereken je eindgewicht.

Ook de daadwerkelijke aantal kilo's die je aankomt verschilt sterk per persoon en kan soms wel een verdubbeling zijn van het aantal kilo's wat er voor staat. Veel vrouwen zijn bang dat ze veel aankomen tijdens de zwangerschap en het erna niet meer af krijgen. Afvallen na een zwangerschap is inderdaad pittig. Je hebt in het begin weinig tijd voor je zelf en je hebt het vooral druk bent met de kleine. Probeer daarom niet te denken, ik word toch dik, ik let nergens meer op. Probeer niet voor twee te eten en goede gezonde maaltijden te gebruiken.

Uit ervaring weet iedereen natuurlijk dat dit makkelijker is gezegd dan gedaan. Doordat je 's nachts niet kunt slapen kun je bijvoorbeeld geneigd zijn meer te eten. Of een beker warme melk te drinken voor het slapen. Tegen je brandend maagzuur nog een kom vanillevla. En in die laatste weken terwijl je zit te wachten op wat komen gaat en je bijna geen kant meer op kan is het ook heel lastig om niet steeds dan maar nog wat te eten te pakken.

Bloedafname

Ook zal bij het eerste bezoek bloed afgenomen worden. Naast het bepalen van de bloedgroep en de rhesusfactor (ben je bv A positief of A negatief) wordt je bloed ook op de aanwezigheid van diverse andere ziektes en aandoeningen onderzocht. Bijvoorbeeld op syfilis/lues (geslachtsziekte), hiv en Hepatitis B. Het is belangrijk om dit te weten, omdat je ongeboren kind hier schade van kan ondervinden of zelf ook de ziekte op kan lopen. Wanneer er bij de bloedafname iets gevonden wordt kun je behandeld worden of kunnen er voorzorgsmaatregelen getroffen worden. Meld ook aan je verloskundige, waarneer je later in je zwangerschap een geslachtziekte oploopt. Deze kunnen bij het passeren van het geboortekanaal schade toebrengen aan je kind. Kijk voor meer informatie over het bloedonderzoek op www.rivm.nl/gezondebaby.

In je bloed wordt ook gekeken naar je HB-waarde. Ook wel hemoglobinewaarde of ijzergehalte genoemd. Je ijzervoorraad kan tijdens je zwangerschap flink dalen, wat klachten kan geven. Je verloskundige kan dit vaker tijdens je zwangerschap controleren en dit zal dan vaak met een prikje in je vinger gebeuren. De uitslag ervan is binnen enkele minuten bekend.

Resusfactor

Gekoppeld aan je bloedgroep A, B of O kan je resuspositief of resusnegatief zijn. De resusfactor is simpel gezegd een stof die in je bloed aanwezig kan zijn. Heb jij deze stof dan ben je dus positief. Je baby in je buik heeft een eigen bloedcirculatie maar bij de geboorte kan er bloed van je baby in de bloedbaan van de moeder komen. Wanneer jij resusnegatief bent en je baby resuspositief kunnen er antistoffen in het bloed van de moeder komen wat bij een volgende zwangerschap voor problemen kan zorgen. Daarom wordt er als je resusnegatief bent bij de geboorte navelstrengbloed afgenomen bij je baby om zijn resusfactor te bepalen. Eventueel krijg je dan een injectie om ervoor te zorgen dat er geen antistoffen bij de moeder worden aangemaakt.

De resusfactor staat hierboven kort en krachtig uitgelegd om je duidelijk te maken wat het inhoudt. Veel zwangeren vinden het een moeilijk verhaal en hebben er nog vragen over. Kijk voor meer informatie op www.rivm.nl/gezondebaby/onderzoek/rhesusfactor

Wanneer een echo?

Wanneer de verloskundige twijfelt aan de duur van de zwangerschap zal ze waarschijnlijk besluiten om een termijnecho te laten maken. De verloskundige wil zo precies mogelijk weten hoe ver je zwangerschap gevorderd is om zo een juiste uitgerekende datum te verkrijgen. In steeds meer verloskundigenpraktijken is echo apparatuur aanwezig en zul je ook voor een echo bij je verloskundige terecht kunnen. Het kan ook zijn dat je een verwijzing mee krijgt voor een echo in het ziekenhuis. Dit ligt aan de mogelijkheden van de praktijk. Lees meer over de echo.

Harttonen en baarmoedergrootte

Tenslotte het leukste van het bezoek; het luisteren naar de hartslag van je baby. Schrik niet als je dit de 1e keer niet direct kunt horen. Het kan zijn dat je net nog niet ver genoeg zwanger bent om de harttonen met de doptone te vinden. De verloskundige zal je misschien uitnodigen na een week nogmaals langs te komen om het nog een keer te proberen of je voor een echo doorsturen naar het ziekenhuis om even naar de baby te kijken.

Artikel gelezen en nu?

  1. Wordt vriendin bij ikbenZwanger.com! Meld je aan
  2. Geef je reactie op dit artikel
  3. Deel dit artikel via Feacebook of Whatsapp

Zwangerschapsupdate ontvangen?

Dit onderwerp vind je terug in de zwangerschapsupdate van week 9. Meld je aan voor de zwangerschapsupdate en ontvang wekelijks een e-mail met informatie over de week van jouw zwangerschap. Wetenswaardigheden over de groei van je kindje, de bevalling, borstvoeding en andere nuttige én leuke informatie.

Anderen lezen nu ook

Hoe lang zwanger? Uitgerekende datum zwangerschap berekenen

Hoe lang zwanger? Uitgerekende datum zwangerschap berekenen
Hoe lang ben ik al zwanger? Bereken hoe lang je al zwanger bent en de uitgerekende datum van je zwangerschap.

Lab-werk en zwanger

Lab-werk en zwanger
Blog: "Binnen de academische wereld lopen de meningen over de 'timing' van het krijgen van kinderen uiteen. Vooral als we het hebben over de beta studies, de studies met een hoop lab-werk."

Zwanger en op vakantie

Zwanger en op vakantie
Kan ik gewoon reizen? Vermijd gebieden waar malaria of gele koorts voorkomt.

13 weken zwanger van de tweede

13 weken zwanger van de tweede
Blog: "Zwanger zijn is wel even andere koek als er al een kleine clown (zo noemen we onze Gijs vaak) rondloopt en je niet na een dag werken ongegeneerd op de bank kunt ploffen om niks te doen."

Geboren op een bijzondere dag? Hoe vier je je verjaardag?

Geboren op een bijzondere dag? Hoe vier je je verjaardag?
Wat als je jarig bent op een bijzondere dag? Zoals tegelijk met je vader of moeder of je eigen kind? Of als je jarig bent op Koningsdag? Of Kerst, Sinterklaas? Hoe is dat?

Seks tijdens je zwangerschap - 9 dingen die je moet weten

Seks tijdens je zwangerschap - 9 dingen die je moet weten
Tijdens je eerste zwangerschap kun je met vragen zitten over seksualiteit. Tijd om eens een goed gesprek te hebben over seks tijdens je zwangerschap: 9 dingen die je echt moet weten!

Zwangere buik van de maand. Zwangere buik foto wedstrijd

1   Zwangere buik van de maand. Zwangere buik foto wedstrijd
Stem op welke zwangere buik foto jij het liefste vindt! Buikfoto van de maand

De verloskundige / Wat doet de verloskundige?

De verloskundige / Wat doet de verloskundige?
In dit artikel vertellen we je meer over wanneer je als zwangere de verloskundige kunt bellen en wat zij dan precies doet. Wat doet een verloskundige nu eigenlijk?

Aftellen tot je baby komt...

Aftellen tot je baby komt...
Je zit in je laatste maand. Nog een paar weekjes en dan gaat het gebeuren; je wordt moeder! Je gaat je goed voorbereiden op de komst van je baby. Hoe doe je dat eigenlijk?

Poll: Op wie wil je dat je baby lijkt?

1   Poll: Op wie wil je dat je baby lijkt?
Op wie zou je willen je dat je baby en later je kind gaat lijken? Vul de poll in en zie ook hoe andere zwangeren hier over denken.

Moeders voor Moeders

Moeders voor Moeders
Helaas is het niet voor alle vrouwen vanzelfsprekend om zwanger te raken. Door mee te doen aan Moeders voor Moeders, kun je andere vrouwen met een kinderwens helpen. Moeders voor Moeder

Van koffieboontje naar banaantje

Van koffieboontje naar banaantje
Blog: "Ik kijk nog een keer naar de het instructiepapiertje en nog een keer naar de zwangerschapstest. Ik ben zo ontzettend verbaasd dat ik bijna in het bad val. "

Uitleg van je zwangerschapskaart

Uitleg van je zwangerschapskaart
Je verloskundige houdt jouw gegevens bij elk bezoek bij. Wat noteert ze en wat betekenen alle aantekeningen op je kaart eigenlijk?

Checklist Zwangerschap. Wat moet je regelen?

Checklist Zwangerschap. Wat moet je regelen?
Checklist Zwangerschap. Wat moet je regelen? Met deze checklist streep je alles wat je moet regelen één voor één af!

Je reactie op Verloskundige 1e bezoek

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Lees de reacties van anderen en praat mee!

forum voor zwangere vrouwen

Onderwerp: Verloskundige 1e bezoek
CamBes
Op de vaginale echo nog niets te horen. Over twee weken terug komen..blijkbaar ben ik pas vijf weken zwanger en geen acht zoals ik dacht