Miskraam

   Zwanger    Miskraam    Miskraam

Wat is een miskraam?

Men spreekt van een miskraam wanneer voor de 16e week de vrucht spontaan geboren wordt. Dit noemt men daarom ook wel een spontane abortus. Een miskraam ontstaat in 95% van de gevallen door een fout in de ontwikkeling. De celdeling is niet verlopen zoals zou moeten waardoor het kindje geen levenskans heeft.

1 op de 5 zwangerschappen mondt uit in een miskraam. Vaak al in een vroeg stadium voordat de vrouw weet dat ze zwanger is. Wanneer je echter al weet dat je zwanger bent en zich dan een miskraam aankondigt, is een miskraam een hele ingrijpende gebeurtenis.

Hoe herken je een miskraam?

  • Bloedverlies (het bloedverlies begint meestal gering en neemt toe tot een hevige menstruatie) Met het bloedverlies kunnen ook stolsels mee komen.
  • Buikpijn (je kunt hevige menstruatiekrampen ervaren. Je baarmoeder stoot de vrucht naar buiten en reinigt zich)
  • Het verdwijnen van aanwezige zwangerschapskwalen, als missselijkheid, gespannen borsten ed.
  • Tijdens het bloedverlies komt je kindje mee naar buiten. Je kunt dit soms heel duidelijk zien. Ook de nageboorte kan heel duidelijk zichtbaar zijn.

Wat moet ik doen?

Wanneer je begint met vloeien en je buikpijn krijgt is er niet iets wat je kunt doen om een miskraam te voorkomen. Je mag een pijnstiller nemen, maar liever geen asperine. Wel paracetamol bijvoorbeeld. Ook warmte op je buik of rug kan helpen je pijnklachten te verminderen. Wanneer je je zorgen maakt of advies wil, kun je natuurlijk altijd bellen naar je huisarts of verloskundige.

Waar moet ik op letten?

Als je hebt gezien dat je je kindje en de nageboorte hebt verloren zal het bloedverlies en de pijnklachten meestal hierna minder worden. Wel kun je nog dagen licht bloedverlies hebben en een gevoelige buik. Gaat het bloedverlies echter niet over of lijkt het dat het blijft doorlopen dan moet je contact opnemen met je huisarts of je verloskundige. Ook wanneer je buikpijn hevig blijft en je twijfelt of je alles verloren bent tijdens de miskraam.

Lees onze tips om de kans op een miskraam te verkleinen.

Curettage

Als er bij een miskraam weefsel achterblijft zal door middel van een curettage de baarmoeder worden schoongemaakt. Met een dun slangetje wordt de baarmoeder leeggezogen. Ook kan de baarmoeder met een curette(soort lepeltje) van achtergebleven weefsel worden ontdaan. De ingreep duurt ongeveer 5 a 10 minuten en wordt meestal onder algehele narcose gedaan. In sommige ziekenhuizen kan gekozen worden voor een plaatselijke verdoving.

Onderzoek

Voorafgaand aan de curettage dient door middel van een echo te worden uitgesloten dat de vrucht nog in leven is of dat het een meerlingzwangerschap betreft. Na de ingreep mag je dezelfde dag nog naar huis. Je hebt meestal een aantal dagen last van menstruatie achtige buikkrampen. Het bloedverlies kan tot ongeveer 10-14 dagen na de ingreep duren.

Je gevoelens na een miskraam

Na een miskraam kun je je heel leeg voelen, verdriet hebben, boos zijn en rouwen. Al je verwachtingen en toekomstdromen zijn ruw onderbroken. De vraag houdt je waarschijnlijk ook bezig waarom dit jouw moest overkomen en je voelt je wellicht schuldig, hoe onterecht ook.

Verwerken

Neem de tijd om het verlies verwerken. Hoe lang je daarvoor nodig hebt is niet te zeggen. Het kan zijn dat het een paar maanden duurt voordat je er overheen bent, maar ook korter of langer. Ieder verwerkt dit op zijn eigen manier. Medisch gezien kun je direct na een miskraam weer proberen zwanger te worden. Of je emotioneel al zover bent kan ieder alleen voor zichzelf bepalen.

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Informatie over Miskraam en ervaringen

8 Weken zwanger, ben het kwijt 8 Weken zwanger, ben het kwijt

Ben het kwijt...
Blog: "Gisterenavond constateerde ik na mijn visite aan de toilet bloedverlies. Het was een schok! Alhoewel ik voelde dat er iets niet helemaal klopte, was dit zo teleurstellend."

Bloedverlies hebt tijdens de eerste zwangerschapsweken Bloedverlies hebt tijdens de eerste zwangerschapsweken

Bloedverlies eerste weken
Bloedverlies tijdens het eerste trimester van je zwangerschap kan voor angst en onrust zorgen. Gaat alles nog goed met je baby? En misschien ben je bang voor een miskraam.

Van de een op de andere dag veranderde ons hele leven Van de een op de andere dag veranderde ons hele leven

Onze toekomst viel in duigen
Blog: "Angst en vrees nemen mijn totale leven over. Eerst in het ziekenhuis, daarna thuismonitoring en vervolgens weer in het ziekenhuis, ik werd er gek van. Ik zat er doorheen."

Achter gesloten deuren mijn miskraam verwerken Achter gesloten deuren mijn miskraam verwerken

Achter gesloten deuren
Blog: "Al snel is alles normaal in iedereen zijn ogen. De eerste dagen wordt er nog over gepraat, daarna wordt het alsof het nooit gebeurd was. Niet dat het erg is, ik wilde er helemaal niet m"

Slecht nieuws na onzekerheid, er is geen kindje Slecht nieuws na onzekerheid, er is geen kindje

Slecht nieuws na onzekerheid
Blog: "Aan het lange wachten en een week vol onzekerheid is nu dan een eind gekomen. Er zit definitief geen kindje in mijn vruchtzak en dus echt alleen een windei. "

Angst en Paniek loslaten en je lichaam helemaal vertrouwen Angst en Paniek loslaten en je lichaam helemaal vertrouwen

Angst en Paniek loslaten
Blog: "Louisa vertelt over haar gevoelens met 7 weken zwangerschap en over paniek loslaten. Als je eenmaal een miskraam hebt meegemaakt, is het zo moeilijk om je lichaam helemaal te vertrouwen"

5 tips om een miskraam te verwerken 5 tips om een miskraam te verwerken

Miskraam verwerken
Een miskraam is een ervaring die je nooit koud laat. Het is heel moeilijk om afscheid te nemen van een kindje dat er niet is geweest en je nooit gaat leren kennen.

Je reactie op Miskraam

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Leuk om te lezen!