Miskraam

   Zwanger    Miskraam    Miskraam

Wat is een miskraam?

Men spreekt van een miskraam wanneer voor de 16e week de vrucht spontaan geboren wordt. Dit noemt men daarom ook wel een spontane abortus. Een miskraam ontstaat in 95% van de gevallen door een fout in de ontwikkeling. De celdeling is niet verlopen zoals zou moeten waardoor het kindje geen levenskans heeft.

1 op de 5 zwangerschappen mondt uit in een miskraam. Vaak al in een vroeg stadium voordat de vrouw weet dat ze zwanger is. Wanneer je echter al weet dat je zwanger bent en zich dan een miskraam aankondigt, is een miskraam een hele ingrijpende gebeurtenis.

Hoe herken je een miskraam?

  • Bloedverlies (het bloedverlies begint meestal gering en neemt toe tot een hevige menstruatie) Met het bloedverlies kunnen ook stolsels mee komen.
  • Buikpijn (je kunt hevige menstruatiekrampen ervaren. Je baarmoeder stoot de vrucht naar buiten en reinigt zich)
  • Het verdwijnen van aanwezige zwangerschapskwalen, als missselijkheid, gespannen borsten ed.
  • Tijdens het bloedverlies komt je kindje mee naar buiten. Je kunt dit soms heel duidelijk zien. Ook de nageboorte kan heel duidelijk zichtbaar zijn.

Wat moet ik doen?

Wanneer je begint met vloeien en je buikpijn krijgt is er niet iets wat je kunt doen om een miskraam te voorkomen. Je mag een pijnstiller nemen, maar liever geen asperine. Wel paracetamol bijvoorbeeld. Ook warmte op je buik of rug kan helpen je pijnklachten te verminderen. Wanneer je je zorgen maakt of advies wil, kun je natuurlijk altijd bellen naar je huisarts of verloskundige.

Waar moet ik op letten?

Als je hebt gezien dat je je kindje en de nageboorte hebt verloren zal het bloedverlies en de pijnklachten meestal hierna minder worden. Wel kun je nog dagen licht bloedverlies hebben en een gevoelige buik. Gaat het bloedverlies echter niet over of lijkt het dat het blijft doorlopen dan moet je contact opnemen met je huisarts of je verloskundige. Ook wanneer je buikpijn hevig blijft en je twijfelt of je alles verloren bent tijdens de miskraam.

Lees onze tips om de kans op een miskraam te verkleinen.

Curettage

Als er bij een miskraam weefsel achterblijft zal door middel van een curettage de baarmoeder worden schoongemaakt. Met een dun slangetje wordt de baarmoeder leeggezogen. Ook kan de baarmoeder met een curette(soort lepeltje) van achtergebleven weefsel worden ontdaan. De ingreep duurt ongeveer 5 a 10 minuten en wordt meestal onder algehele narcose gedaan. In sommige ziekenhuizen kan gekozen worden voor een plaatselijke verdoving.

Onderzoek

Voorafgaand aan de curettage dient door middel van een echo te worden uitgesloten dat de vrucht nog in leven is of dat het een meerlingzwangerschap betreft. Na de ingreep mag je dezelfde dag nog naar huis. Je hebt meestal een aantal dagen last van menstruatie achtige buikkrampen. Het bloedverlies kan tot ongeveer 10-14 dagen na de ingreep duren.

Je gevoelens na een miskraam

Na een miskraam kun je je heel leeg voelen, verdriet hebben, boos zijn en rouwen. Al je verwachtingen en toekomstdromen zijn ruw onderbroken. De vraag houdt je waarschijnlijk ook bezig waarom dit jouw moest overkomen en je voelt je wellicht schuldig, hoe onterecht ook.

Verwerken

Neem de tijd om het verlies verwerken. Hoe lang je daarvoor nodig hebt is niet te zeggen. Het kan zijn dat het een paar maanden duurt voordat je er overheen bent, maar ook korter of langer. Ieder verwerkt dit op zijn eigen manier. Medisch gezien kun je direct na een miskraam weer proberen zwanger te worden. Of je emotioneel al zover bent kan ieder alleen voor zichzelf bepalen.

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Informatie over Miskraam en ervaringen

Zwanger van tweeling of miskraam op komst? Zwanger van tweeling of miskraam op komst?

Miskraam op komst?
Blog: " Ik ben mezelf gek aan het maken. Vorige week maandag had ik bloed laten trekken en dinsdag wist ik de uitslag. En die was zwanger. Dolblij waren we. Maar woensdag kreeg ik bruinverlies"

Bloedverlies hebt tijdens de eerste zwangerschapsweken Bloedverlies hebt tijdens de eerste zwangerschapsweken

Bloedverlies eerste weken
Bloedverlies tijdens het eerste trimester van je zwangerschap kan voor angst en onrust zorgen. Gaat alles nog goed met je baby? En misschien ben je bang voor een miskraam.

Wat is een missed abortion? Wat is een missed abortion?

1   Missed abortion
Een missed abortion is een miskraam waarbij de vrouw nog niet weet dat de vrucht in haar buik is overleden. Zonder de typische miskraam verschijnselen als kramp en bloeding.

Eindelijk zwanger en dan een miskraam blog Willow Eindelijk zwanger en dan een miskraam blog Willow

Eindelijk zwanger of niet
Blog: "In de middag begon ik ineens hevig te bloeden en ik voelde meteen dat het niet goed was. De gynaecoloog zei een miskraam. Een week later wilde ze mij toch graag zien en kreeg ik een inw"

Miskraam met 16 weken zwangerschap vlog Celine Miskraam met 16 weken zwangerschap vlog Celine

1   Miskraam na 16 weken
Blog: "Ik wist gelijk dat ik zwanger was. Ik voelde dat gewoon. De test bevestigde dat. Zeer tof. We hadden het vrij snel aan de familie verteld, met 9 weken. Ik had wel zwangerschapskwaaltjes"

Hoeveel kans is er op een miskraam met bloedingen? Hoeveel kans is er op een miskraam met bloedingen?

Kans op miskraam blog
Blog: "Wat een onzekerheid! Bloedverlies, stolsels... ik werd zo bang voor een miskraam. Na nog maar pas geleden de positieve zwangerschap te hebben gezien op de echo is alles zo mooi, maar oo"

Goede moed na mijn miskraam Goede moed na mijn miskraam

Goede moed na miskraam
Blog: "Ik begon ineens te twijfelen of ik eigenlijk nog wel kinderen kon krijgen. Gelukkig stelde de gynaecoloog me gerust, en liet ze me weten dat een miskraam heel vaak voorkomt."

Je reactie op Miskraam

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Leuk om te lezen!