Vitamines en mineralen

   Zwanger    Gewicht en gezondheid    Vitamines en mineralen

Wat zijn vitaminen eigenlijk?

Vitaminen zijn levensbelangrijke stoffen. Het zijn onmisbare hulpstoffen bij de talloze processen die in ons lichaam plaatsvinden. Vitaminen leveren geen energie. Ze worden beschermstoffen genoemd. Vitaminen spelen ondermeer een rol bij het vrijmaken van energie uit de voeding, de vorming van beenderen, de opbouw of het herstel van lichaamscellen, de aanmaak van rode bloedcellen.

Bij een tekort aan vitaminen, ook al is het er maar een, worden we zeker ziek. Blijft het tekort aanhouden dan zal er onherstelbare schade optreden, die tot de dood kan leiden. Bekende voorbeelden van ziekten bij ernstig vitamine tekort zijn: rachitis  bij tekort aan vitamine D, scheurbuik bij tekort aan vitamine C en nachtblindheid bij tekort aan vitamine A. Als je gevarieerd eet zul je hier echter nooit mee te maken hebben.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitaminen/mineralen?

Met onze westerse leef- en eet gewoonten komen de bekende aandoeningen door een tekort aan vitaminen (scheurbuik, rachitis e.a.) uiterst zelden voor.

De minimale behoefte aan vitaminen wordt bijna gedekt. Wat echter wel veelvuldig voorkomt is dat de aanbevolen hoeveelheden niet worden gehaald. Dit leidt niet onmiddellijk tot ziekte maar wel tot een aantal vage klachten. Vaak gehoorde klachten zijn onder meer futloosheid, gebrek aan eetlust, neerslachtigheid, hoofdpijn, verminderd concentratievermogen, rugpijn, slapeloosheid, vermoeidheid, zenuwachtigheid.

Waar kun je vitamines in vinden?

Vitaminen worden in planten en dieren gevormd. Met uitzondering van enkele vitaminen zijn we voor de aanvoer ervan geheel afhankelijk van onze voeding. De mensen verschillen daarin van dieren. Nagenoeg alle diersoorten kunnen vitamine C zelf aanmaken, behalve apen, cavia’s en wij mensen, die kunnen dit niet.
Een aantal vitaminen kunnen door ons lichaam zelf worden aangemaakt. Door de inwerking van de zon op onze huid wordt vitamine D gevormd, darmbacteriën kunnen vitamine K en B12 aanmaken. Deze hoeveelheden zijn echter beperkt, zodat we in de meeste gevallen toch nog op voedingsbronnen zijn aangewezen.

Moeten we extra vitaminen/mineralen slikken?

In normale omstandigheden niet. Wie gevarieerd eet, hoeft geen extra vitamine te slikken. Volkoren producten, vis, vlees, groente en fruit. Zo krijg je alles binnen wat je dagelijks nodig hebt. Alleen met de huidige snelle maatschappij of wanneer je ziek bent of net bent geweest, heeft toch bijna iedereen wel behoefte aan een aanvulling. Je kunt dan kiezen voor een vitaminepreparaat. Een natuurlijke vitamine preparaat is de beste keuze, die zijn beter opneembaar door het lichaam en bevatten vaak geen onnodige toevoegingen. Ga ervoor naar een natuurdrogist en laat je goed adviseren. Let op: je kunt daar niet op leven! Ook de voedingsvezels en de energie uit je voedsel heb je nodig om te functioneren.

Hoe kan ik vitamines zo goed mogelijk behouden in het eten?

  1. Groenten koken in zo min mogelijk water, indien mogelijk het kookvocht gebruiken voor de jus of groentesaus of groenten bereiden in een stoompan.
  2. Groenten niet te lang laten koken, of liever nog, rauw eten.
  3. Producten niet teveel blootstellen aan zonlicht.
  4. Eten zoveel mogelijk afgedekt bewaren in de koelkast.
  5. Groenten en fruit niet te lang gesneden laten liggen.
  6. Geen gebruik maken van zakjes gesneden sla, doordat het gesneden is, zijn er al veel vitamine verloren gegaan. Bovendien wordt er in de zakjes een speciaal gas gespoten, om de houdbaarheid te verlengen. Dat procedé gaat extra ten koste van de vitamines. Een krop is een stuk goedkoper en bevat veel meer vitaminen. Probeer ook eens spinazie als basis voor je salade te eten. Sla en andere nitraatrijke groenten niet meer dan 2x per week eten.

Kun je ook teveel vitamines binnen krijgen?

Ja, vooral met vetoplosbare vitaminen kan dat een probleem zijn. Maar ook een overmaat aan wateroplosbare vitaminen kan ernstige bijwerkingen hebben. Men spreekt dan van hyperavitaminose.

Bij inname van grote hoeveelheden vitamine A kan de lever oververzadigd raken. Dit uit zich in ondermeer hevige hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, moeheid, slapeloosheid, gebrek aan eetlust, oogaandoeningen en zelfs aantasting van de lever en mild. Een overmaat aan vitamine C kan diarree tot gevolg hebben en de opname van andere vitaminen storen zoals bijvoorbeeld vitamine B12.

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

De beste boeken over zwangerschap voeding meer

Mama Baas - Eten als je z
Mama Baas - Eten als je z
Lekker Gezond Zwanger
Lekker Gezond Zwanger
Eten voor je kind
Eten voor je kind

Beste artikelen over Gewicht en gezondheid

Hoe blijf je gezond en blijf je sporten tijdens je zwangerschap? Als je zwanger bent, beleef je een spannende periode in je leven. Groeit de baby goed? Is het gezond? Ook je eigen gezondheid is heel belangrijk. Denk aan gezond eten tijdens je zwangerschap. Lees onze beste artikelen en blogs:
Zwanger en gewicht »
Zwanger met flink overgewicht »
Zwanger en hard gevallen? »
Vergelijk buiken zwanger »
Buikomvang groei zwangerschap »
Zwanger geen chips en friet »
Zwangerschap Suikertest »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Vitamines en mineralen

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.