IVF in-vitrofertilisatie behandeling

   Zwanger worden    Zwanger worden    In-vitro Fertilisatie (IVF)

Wat doe je als het niet lukt om via de natuurlijke weg zwanger te worden? Een IVF, (in-vitrofertilisatie) behandeling is dan een mogelijkheid. Deze ingrijpende beslissing neem je natuurlijk niet zomaar.

Wat is IVF?

IVF (In-vitrofertilisatie, ook wel reageerbuisbevruchting of proefbuisbevruchting genoemd), is een methode waarbij een of meer eicellen buiten het lichaam worden bevrucht met zaadcellen.

Verminderde vruchtbaarheid

Het is heel emotioneel als je wel zwanger wilt worden en merkt dat je na een jaar intensief proberen nog niet zwanger bent geworden. We spreken dan van verminderde vruchtbaarheid. Ook wordt het verminderde vruchtbaarheid genoemd als je een aantal miskramen achter elkaar hebt gehad.

Als je vermoedt dat jullie met verminderde vruchtbaarheid te maken hebben, maak je een afspraak met je huisarts. De huisarts zal met je doorspreken of er geen belemmerende factoren zijn. Je leefstijl heeft namelijk veel invloed op de vruchtbaarheid. Te veel cafeïne (>4 kopjes koffie per dag), alcohol, roken, drugs hebben direct invloed. Lees ook het artikel Hoe wordt je zwanger? Indien nodig verwijst de huisarts je door naar een gynaecoloog.

Zowel de huisarts als de gynaecoloog zullen willen weten wanneer je ongesteld was en wanneer jullie geprobeerd hebben om een kindje te maken. Het is dus heel verstandig alvast een lijstje bij te houden met alle data.

De gynaecoloog doet een aantal testen om erachter te komen waardoor de verminderde vruchtbaarheid ontstaat. Indien het niet mogelijk is de oorzaak weg te nemen, dan zijn de volgende behandelingen mogelijk: IUI, IVF en ICSI. Op deze pagina vertellen we je over IVF.

IVF behandeling en procedure

Bij IVF krijgt de vrouw hormonen om meer eicellen te ontwikkelen. De hormoonbehandeling heeft behoorlijk impact op de gemoedstoestand van de vrouw. De eicellen die voldoende gerijpt zijn, de follikels, worden eruit gehaald. Dat heet een eicelpunctie. Bij IVF worden meerdere, wel 100.000 zaadcellen bij een eicel in de buurt gebracht. De bevruchting van de eicel gaat dan net zoals in de natuur, de eerste zaadcel wint. Bij een goede bevruchting zullen eicel en spermacel versmelten en gaan delen. Je hebt dan hele kleine embryo's. Deze embryo's worden ingevroren, zodat ze op een later tijdstip teruggeplaatst kunnen worden in de baarmoeder. Ongeveer de helft van de embryo's komt levend uit het proces van bevriezen en ontdooien.

IVF embryo terugplaatsing

Na succesvolle bevruchting worden de ontstane embryo's in de baarmoeder teruggeplaatst. In Nederland worden meestal 1, maar nooit meer dan 2 embryo’s teruggeplaatst, afhankelijk van leeftijd van de ouders en embryokwaliteit. In België is er een wet die vrouwen onder de 36 jaar verbiedt om meer dan één embryo gelijktijdig terug te plaatsen. Dat komt omdat men probeert tweelingen te voorkomen, omdat een tweelingzwangerschap meer risico's met zich meebrengt dan een gewone zwangerschap.

IVF innesteling

Na de terugplaatsing is het heel spannend of de innesteling in de baarmoeder goed gaat. Zo'n vijf dagen na de terugplaatsing zou de embryo ingenesteld moeten zijn. Sommige vrouwen voelen wat menstruatieachtige krampen, maar ook als je niets voelt, kan het zijn dat de innesteling goed is gegaan. Veertien dagen na de terugplaatsing kun je een gewone zwangerschapstest doen. Als alles goed is gegaan, is het vanaf de innesteling een 'gewone' zwangerschap.

Bereken direct de innesteling datum

Zwanger of niet?

zwangerschapstest positief

De innesteling datum en wanneer mag je een zwangerschaptest doen?

De datum van de terugplaatsing (conceptie) is/was ....

Twijfel je of je zwanger bent?

Rond ... kun je met je ochtendurine een zwangerschapstest uitvoeren. Het is belangrijk dat je niet te vroeg test. Je kunt nu al onze online zwangerschapstest doen. Om het zeker te weten, kun je een echte zwangerschapstest doen. Een zwangerschapstest kun je voordelig online bestellen, bij Testjezelf.nu (Gratis verzending!) en bij Bol .com

Als je zwanger bent, dan wordt je uitgerekende datum .... Rond deze datum zal je bevallen.

IVF succes

Na succesvolle bevruchting worden de ontstane embryo's in de baarmoeder teruggeplaatst. Ongeveer 2% van alle baby's in Nederland worden momenteel geboren na een IVF of ICSI behandeling. Onderzoek naar ivf-kinderen heeft aangetoond dat -ondanks de fertiliteitsproblemen van het ouderpaar- er een verwaarloosbare stijging is van het aantal aangeboren afwijkingen bij deze kinderen ten opzichte van kinderen die op natuurlijke wijze zijn verwekt.

Facebook groepen voor jou!

Word lid van één onze besloten Facebook groepen Kinderwens 1e kind of Kinderwens 2+ kind.

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Informatie over Zwanger worden en ervaringen

De overgang en vruchtbaarheid De overgang en vruchtbaarheid

7   Overgang en vruchtbaar
Gemiddeld komt een vrouw op haar vijftigste in de overgang (de menopauze). Ze wordt niet meer ongesteld en is niet meer vruchtbaar. Al tien tot vijftien jaar ervoor

Wat kun je doen om zwanger te worden? Wat kun je doen om zwanger te worden?

1   Hoe zwanger worden?
Wat kunnen jij en je partner doen om zwanger te worden?

Moeder worden na je 40ste, een goed idee? Moeder worden na je 40ste, een goed idee?

Moeder worden na je 40ste
Steeds meer vrouwen krijgen op latere leeftijd een kindje, ondanks gynaecologen die waarschuwen voor de gezondheidsrisicos. Is het nu echt zo slecht een baby te krijgen na je 40ste?

Is jouw lichaam klaar om zwanger te worden Is jouw lichaam klaar om zwanger te worden

Lichaam klaar zwanger worden
Jullie zijn er klaar voor. Je partner en jij hebben besloten om zwanger te willen worden. Lukt het om zwanger te worden en nog belangrijker, is jouw lichaam klaar om zwanger te worden?

Herken de symptomen van de zwangerschap Herken de symptomen van de zwangerschap

Herken de symptomen
Je menstruatie blijft uit en je krijgt al helemaal de kriebels. Zou het dan echt? Zou je dan eindelijk zwanger zijn? Het uitblijven van de menstruatie is de duidelijkste hint die ...

De medische molen in om zwanger te worden De medische molen in om zwanger te worden

De medische molen in
Blog: "Mijn menstruaties zijn onregelmatig. Het kan zijn dat de eitjes daardoor niet goed genoeg rijpen en dat we daardoor niet zwanger worden.."

Waarom word ik niet zwanger? Waarom word ik niet zwanger?

Waarom niet zwanger?
Het is niet altijd vanzelfsprekend zwanger te raken op het moment dat je er echt klaar voor bent. Hoe kan het dat het niet lukt? Waarom word ik niet zwanger? Er kunnen verschillende red

Je reactie op In-vitro Fertilisatie (IVF)

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Leuk om te lezen!