Jouw kraamtijd in je kraamweek

   Geboorte    Kraamweek    Kraamweek en kraamzorg

Het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk gaat genieten van je kraamperiode. Kan jij dat of vind je het moeilijk om jezelf op de eerste plaats te zetten? Aansluitend bespreken we wat de kraamzorg doet tijdens haar werk bij jouw gezin.

Je kraamtijd

Je kraamtijd kan een heerlijke periode worden, waarin je gaat genieten van je pasgeboren kind. Elke dag de verwondering over dit nieuwe leven. Eindeloos kijken naar die kleine vingertjes, met die kleine nageltjes. Onder tussen kun jij herstellen van je bevalling. Je lichaam de tijd geven om bij te komen van de topprestatie die je hebt geleverd en met de mensen die dichtbij je staan dit ultieme geluk delen.

Je kraamtijd kan echter ook een week zijn waarin je je laat leven door anderen. Dingen doet die je eigenlijk niet zou willen maar uit beleefdheid toch maar doet. Natuurlijk kan niet altijd alles precies zo gaan als jij zou willen en is flexibiliteit in het leven een groot goed. Bedenk echter goed van te voren wat je echt niet wilt en communiceer dit in ieder geval naar je partner toe. Die kan dit dan meehelpen sturen. Ook je kraamzorg kan je hierbij helpen.

Het kan jou ook gebeuren dat je visite je kind uit bed haalt, blijft zitten of anderszins irritant is. Oma's en opa's die elke dag langs komen, terwijl hun aanwezigheid eigenlijk teveel is. En wat als het met je kraamverzorgster helemaal niet klikt. Laat je het allemaal gebeuren of zorg je ervoor dat het gaat zoals jij wilt?

Trude: "Ik beviel in de WK-periode. Als familie kijken we deze wedstrijden altijd gezamenlijk. Nu was er de dag na mijn bevalling weer een wedstrijd van het Nederlandse elftal en dus besloot de familie dit bij ons te vieren aangezien wìj nergens heen konden. Liever had ik gezien dat we hadden verloren maar helaas. Het feestgeruis beneden bij elke goal irriteerde me mateloos. Niemand kwam bij mij kijken en ik lag alleen te tobben met de borstvoeding en schuifelde boven rond met de baby. Alsof dat voetbal mij ook maar iets kon schelen toen ik 1 dag ervoor bevallen was."

Speciaal over je kraamweek na een keizersnede

Hoe wil jij je kraamweek hebben?

Heb je voor jezelf al een beeld hoe jij je kraamdagen door wilt gaan brengen? Onderstaande vragen kunnen je helpen na te denken over deze periode en een plan voor jezelf en je partner te maken voor deze bijzondere dagen.

  • Hoe wil je je kraamtijd doorbrengen? Wat zijn de kernwoorden?
  • Hoe wil je dat bereiken?
  • Wanneer je borstvoeding gaat geven, hoe wil je straks voeden. Met bezoek erbij of liever alleen?
  • Wanneer wil je samen met je partner zijn?
  • Wat mag je bezoek wel en niet doen? Bijvoorbeeld pink in de mond, kind uit bed tillen, onbedoelde adviezen geven, enz.

Annemarie: Na een week belde er een kennis op die op bezoek wilde komen. Ik opperde een aantal data en tijden maar niets kwam uit. Elke keer kwam deze kennis met een tijd tussen de middag. Ik had een zware bevalling gehad en wilde ook na de kraamperiode op advies van de kraamverzorgster 's middags nog een poosje een dutje blijven doen. Mijn kennis zei daarop door de telefoon. "Maar slaap jij dan nog steeds 's middags?". Ik voelde me de enige vrouw op aarde die nog niet op de been was na een bevalling en een ongelooflijk mietje.

De kraamzorg

Wat doet de kraamzorg eigenlijk precies bij jou in huis en waarbij helpt ze jou?

De kraamzorg assisteert de verloskundige (of huisarts) bij de bevalling. Wanneer je thuis bevalt, zal je verloskundige op een gegeven moment het kraamzorgburo gaan (laten) bellen en om assistentie vragen. De kraamzorg helpt de verloskundige dan bij jou bevalling en is direct aanwezig. Mocht je bevalling ineens heel snel gaan dan kan het zijn dat je al bevallen bent voordat ze komt. Wanneer je in het ziekenhuis gaat bevallen (lees hier over de keizersnede) zal de kraamverzorgster waarschijnlijk vlak na je thuiskomst arriveren. Eenmaal thuis helpt de kraamzorg je met de lichamelijke verzorging van jou en je baby en aan jullie algemene welzijn.

Zij controleert jou onder meer dagelijks op

  • temperatuur
  • vloeien
  • baarmoederstand
  • borsten
  • urine
  • ontlasting
  • eventuele hechtingen.

Bij de verzorging van je baby let zij op

  • urine
  • ontlasting
  • navelstomp
  • kleur van je baby
  • ademhaling
  • wijze van drinken.

Je leert van de kraamzorg hoe je je baby moet verzorgen, je krijgt voorlichting, adviezen en handige tips. De kraamzorg vervult een belangrijk rol bij de begeleiding van zowel borstvoeding als kunstvoeding. Het aantal uren kraamzorg is afhankelijk van het Landelijk Indicatie Protocol. Het protocol bepaalt hoeveel uren zorg je nodig hebt. In je zorgverzekering heb je u recht op minimaal 24 en maximaal 80 uur kraamzorg. Gemiddeld ontvangt je 44 tot 49 uur kraamzorg, verdeeld over acht dagen. Doen er zich omstandigheden voor waardoor je meer uren zorg nodig hebt dan zal een her-indicatie plaatsvinden en krijg je meer uren kraamzorg.

In zwangerschapsupdate week 34 bespreken we hoe jij je lichamelijk voelt in de kraamperiode.

Gemakkelijke babykleertjes

Bij de kraamverzorgster ziet alles er altijd makkelijk en eenvoudig uit. Jij staat in het begin misschien te zweten boven je baby wanneer je een rompertje aan het aantrekken bent en je baby hartverscheurend ligt te brullen en je de armpjes niet door de mouwtjes krijgt. Koop je tijdens je zwangerschap nog kleertjes die vooral mooi zijn. Zodra de kleine geboren is let je er ook op of het makkelijk aan te trekken is. Leuke babykleertjes vind je bij Noppies en bedrukte babykleding bij Bulbby. De bekendste online winkel is natuurlijk Kleertjes.com.

Neem je tijd

Soms lijkt het of vrouwen een wedstrijd doen wie het eerst weer op de been is na een bevalling. Op verjaardagen hoor je hoe de ene vrouw al de volgende dag weer bij de supermarkt haar boodschappen liep te doen. Dat is gewoon dom. Je lichaam heeft gewoon tijd nodig om te herstellen van een bevalling.

Wat bereik je met dergelijke acties? Niets. Je hebt uiteindelijk alleen jezelf ermee. Niemand zal nog aan je vragen of het lukt en zijn of haar hulp aanbieden. Ook je partner zal er vanuit gaan dat je het onder controle hebt. De kans dat je alsnog instort is zelfs heel groot. Bovendien heb je recht op deze dagen. Je werkgever kan zelfs strafrechtelijk worden vervolgd, wanneer één van zijn/haar vrouwelijke werknemers binnen 42 dagen na een bevalling aan het werk is.

Je kraamtijd, een unieke periode

Je kraamtijd is een unieke periode die nooit meer terugkomt. Er zijn maar weinig momenten voor de meeste onder ons waarop ze eens een paar dagen in de watten worden gelegd. Geniet daar dus gewoon van. Rust uit, laat je verwennen en wees het middelpunt van de belangstelling, nou ja, middelpunt, ná de kleine dan. Ook een volgende kraamperiode zal anders zijn, want dan loopt er nog een kleine rond die ook je aandacht vraagt.

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Shop nu de mooiste kraamcadeaus mét korting meer

Met je eigen tekst
Met je eigen tekst
Gratis Ouders van Nu Baby
Gratis Ouders van Nu Baby
De blije doos
De blije doos

Beste artikelen over Kraamweek

Kraamtips voor je kraamweek. Je bevalling is achter de rug en je baby is net geboren. Geniet van deze bijzondere tijd samen met je gezin, want hij komt nooit meer terug. Lees onze beste artikelen en blogs:
Intakegesprek kraamzorg »
Waar is mijn kind? »
Kraamweek kwalen »
Kraambezoek Do and Do not »
Wat doet een kraamverzorgster? »
Babyshower, of Moeders Zegen? »
Kraamweek lichamelijk »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Kraamweek en kraamzorg

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.