Kraamfeest of babyborrel

   Geboorte    Kraamweek    Kraamfeest of babyborrel

Misschien zie je erg tegen de kraamperiode op door veel familie en/of kennissen die allemaal je baby willen komen bewonderen. Je zult de enige ook niet zijn die na maanden nog steeds kraambezoek ontvangt. Een oplossing kan een kraamfeest zijn. Kraamfeesten of kraamborrels zijn erg populair. Wil jij er ook één geven na je bevalling, dan vind je hier een aantal nuttige tips.

Stel jezelf vooraf de volgende vragen:

 • Ben ik (en de rest van mijn gezin) een type om een kraamfeest te organiseren.
 • Hoeveel mensen passen er in mijn huis of huur ik een zaaltje of cafeetje af.
 • Hoeveel mensen wil ik tegelijk ontvangen.
 • Wie wil ik daarvoor uitnodigen en wie niet. (denk daarbij bijvoorbeeld aan mensen in de familie die misschien ruzie hebben met elkaar)
 • Is het in die periode mooi weer, dan kun je het feest ook gedeeltelijk buiten vieren (mits je een tuin hebt natuurlijk!).
 • Wat is mijn budget (moet ik dan zelf voor hapjes zorgen of laat ik het verzorgen door een cateraar)
 • Hoeveel weken na de geboorte wil ik het houden. (niet te kort erop, want dan ben jijzelf nog niet voldoende opgeknapt, maar ook niet te lang erna, want dan willen/zullen de meeste mensen daarvóór toch al komen.) bespreek dit van te voren met je partner en laat de tekst daarvoor ook op het kaartje of op een apart insteekvelletje drukken.

Bezoek

Een kraamfeest is een zinvolle overweging als je veel kraambezoek verwacht. Als je na maanden nog steeds elke week visite krijgt gaat de lol er toch wel vanaf. Ook blijf je dan poetsen in je huis. Want elke keer wil je mensen toch weer in een schoon huis ontvangen.

Geen bezoek

Wanneer jij na je bevalling nog niet goed bent opknapt moet je er voor waken om als je overdag alleen bent, veel visite te ontvangen. Je visite kan jou de nodige extra energie kosten. Nodig alleen mensen uit die jou ook meteen een beetje kunnen ondersteunen in de verzorging of in huis.

Tips kraamfeest

 • Maak snel en eenvoudig je eigen geboortekaartjes in 4 stappen >>
 • Houd rekening met je andere kind(eren), wat betreft ritmes en slaaptijden.
 • Regel veel voor je bevalling of schrijf je wensen op. Na je bevalling heb je in de regel wat anders aan je hoofd.
 • Vraag aan familieleden of vriendin(nen) om wat hulp.
 • Je kunt tegenwoordig heel leuke geboorte snoep- en suikerwerk kopen, in blauw of roze. Weet je het geslacht van de baby, dan kun je het al aanschaffen. Anders heb je van te voren research gedaan en kun je je partner voor de boodschappen sturen.
 • Dit geldt ook voor slingers, ballonnen, etc.
 • Koop een leuk plakboek en laat iedereen een leuk stukje schrijven gericht aan je baby. Jij kunt er later zelf een foto bij plakken.
 • Stel duidelijke regels (met je partner) over het vasthouden van je kindje bijvoorbeeld. Het is namelijk erg moeilijk om de één wel de baby vast te laten houden en de ander niet. Wordt je kindje erg vaak over gepakt, dan kan het daar last van krijgen en erg onrustig van worden.
 • Ook andere zaken kunnen jullie het beste van te voren bespreken. Wat doe je bijvoorbeeld, wanneer er mensen heel lang blijven hangen, na de afgesproken eindtijd.
 • Wanneer je het kraamfeest thuis organiseert, leen of huur een statafel en zet je eettafel weg, zo kunnen er meer mensen in je huiskamer.
 • Wees duidelijk over wat voor cadeautjes je zou willen krijgen. Maak in ieder geval een verlanglijstje, mensen gaan je zeker daarover opbellen. Kadobon of kledingbon is altijd goed. Je hebt daar langer plezier van.
 • Wees vooral duidelijk over wie er wel en niet mogen komen. (Schoon-)ouders zijn uiteraard al eerder geweest, maar zullen het misschien wel leuk vinden om bij het kraamfeest te zijn, ze zijn tenslotte trotse grootouders geworden. Daarbij kun je hen vragen je een handje te helpen. Bedenk wel dat het niet zoveel nut heeft wanneer veel visite dubbel komt. Direct na de geboorte en op het kraamfeest. Probeer hier dan een duidelijke scheiding in te maken.

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Zwangerschapsupdate ontvangen?

Dit onderwerp vind je terug in de zwangerschapsupdate van week 26. Meld je aan voor de zwangerschapsupdate en ontvang wekelijks een e-mail met informatie over de week van jouw zwangerschap. Wetenswaardigheden over de groei van je kindje, de bevalling, borstvoeding en andere nuttige én leuke informatie.

Informatie over Kraamweek en ervaringen

yourappic

Appic Moments om nooit meer te vergeten
Het eerste jaar met je baby vliegt om en je denkt dat je alles onthoudt, maar achteraf ben je zoveel prachtige momenten met je baby vergeten die nooit meer terug te halen zijn... Leg ze nu digitaal vast! De YourAppic app helpt je

Kraamweek, kraamzorg en herstellen van je bevalling Kraamweek, kraamzorg en herstellen van je bevalling

Kraamweek en kraamzorg
Jouw kraamtijd in je kraamweek. Hoe wil jij je kraamweek hebben? Lees de goede tips.

Wat kan je verwachten van de eerste week na je bevalling Wat kan je verwachten van de eerste week na je bevalling

Kraamweek kwalen
Blog: "Naweeën: dacht je dat je na de bevalling van de weeën af was? Dat dacht ik in ieder geval wel. Nooit geweten dat na de bevalling nog zoveel kraamweek kwalen kon krijgen."

Mijn persoonlijk digitaal opgroeiboek - YourAppic Mijn persoonlijk digitaal opgroeiboek - YourAppic

Mijn digitaal opgroeiboek
De eerste momenten met je kleintje wil je voor altijd in je hart meedragen. Je denkt alles te onthouden, maar… Volg ons advies en gebruik YourAppic, niet straks maar nu meteen!

Keizersnede. Kraamtijd, kraamzorg en herstellen van je Keizersnede. Kraamtijd, kraamzorg en herstellen van je

Na een keizersnede
Keizersnede. Kraamtijd, kraamzorg en herstellen van je bevalling

Kraamweek in Amerika zonder kraamhulp Kraamweek in Amerika zonder kraamhulp

Kraamweek zonder kraamhulp
Blog: "Voorbeeldige kraamvisite. Maar ik was kapot. Ik was mezelf voorbij gerend. Ik wilde mijn eigen kraamhulp zijn en ik was kraamvrouw. Geen ideale combi."

De eerste week na de Hellp bevalling in het ziekenhuis De eerste week na de Hellp bevalling in het ziekenhuis

De gevolgen van Hellp
Blog: "De eerste week in het ziekenhuis vloog voorbij. Het ging goed met ons manneke. De snoertjes aan zijn lichaampje waren wel wat eng voor het bezoek, wij wenden hier al snel aan."

De 10 leukste babyshower cadeautjes De 10 leukste babyshower cadeautjes

10x babyshower kado's
Bij een zwangerschap en geboorte horen nou eenmaal feestjes, en daarbij horen dan ook weer cadeaus. Ben jij nog op zoek naar wat inspiratie voor een cadeau voor een babyshower?

Je reactie op Kraamfeest of babyborrel

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Leuk om te lezen!