Kraamfeest of babyborrel

   Geboorte    Kraamweek    Kraamfeest of babyborrel

Misschien zie je erg tegen de kraamperiode op door veel familie en/of kennissen die allemaal je baby willen komen bewonderen. Je zult de enige ook niet zijn die na maanden nog steeds kraambezoek ontvangt. Een oplossing kan een kraamfeest zijn. Kraamfeesten of kraamborrels zijn erg populair. Wil jij er ook één geven na je bevalling, dan vind je hier een aantal nuttige tips.

Stel jezelf vooraf de volgende vragen:

 • Ben ik (en de rest van mijn gezin) een type om een kraamfeest te organiseren.
 • Hoeveel mensen passen er in mijn huis of huur ik een zaaltje of cafeetje af.
 • Hoeveel mensen wil ik tegelijk ontvangen.
 • Wie wil ik daarvoor uitnodigen en wie niet. (denk daarbij bijvoorbeeld aan mensen in de familie die misschien ruzie hebben met elkaar)
 • Is het in die periode mooi weer, dan kun je het feest ook gedeeltelijk buiten vieren (mits je een tuin hebt natuurlijk!).
 • Wat is mijn budget (moet ik dan zelf voor hapjes zorgen of laat ik het verzorgen door een cateraar)
 • Hoeveel weken na de geboorte wil ik het houden. (niet te kort erop, want dan ben jijzelf nog niet voldoende opgeknapt, maar ook niet te lang erna, want dan willen/zullen de meeste mensen daarvóór toch al komen.) bespreek dit van te voren met je partner en laat de tekst daarvoor ook op het kaartje of op een apart insteekvelletje drukken.

Bezoek

Een kraamfeest is een zinvolle overweging als je veel kraambezoek verwacht. Als je na maanden nog steeds elke week visite krijgt gaat de lol er toch wel vanaf. Ook blijf je dan poetsen in je huis. Want elke keer wil je mensen toch weer in een schoon huis ontvangen.

Geen bezoek

Wanneer jij na je bevalling nog niet goed bent opknapt moet je er voor waken om als je overdag alleen bent, veel visite te ontvangen. Je visite kan jou de nodige extra energie kosten. Nodig alleen mensen uit die jou ook meteen een beetje kunnen ondersteunen in de verzorging of in huis.

Tips kraamfeest

 • Maak snel en eenvoudig je eigen geboortekaartjes in 4 stappen >>
 • Houd rekening met je andere kind(eren), wat betreft ritmes en slaaptijden.
 • Regel veel voor je bevalling of schrijf je wensen op. Na je bevalling heb je in de regel wat anders aan je hoofd.
 • Vraag aan familieleden of vriendin(nen) om wat hulp.
 • Je kunt tegenwoordig heel leuke geboorte snoep- en suikerwerk kopen, in blauw of roze. Weet je het geslacht van de baby, dan kun je het al aanschaffen. Anders heb je van te voren research gedaan en kun je je partner voor de boodschappen sturen.
 • Dit geldt ook voor slingers, ballonnen, etc.
 • Koop een leuk plakboek en laat iedereen een leuk stukje schrijven gericht aan je baby. Jij kunt er later zelf een foto bij plakken.
 • Stel duidelijke regels (met je partner) over het vasthouden van je kindje bijvoorbeeld. Het is namelijk erg moeilijk om de één wel de baby vast te laten houden en de ander niet. Wordt je kindje erg vaak over gepakt, dan kan het daar last van krijgen en erg onrustig van worden.
 • Ook andere zaken kunnen jullie het beste van te voren bespreken. Wat doe je bijvoorbeeld, wanneer er mensen heel lang blijven hangen, na de afgesproken eindtijd.
 • Wanneer je het kraamfeest thuis organiseert, leen of huur een statafel en zet je eettafel weg, zo kunnen er meer mensen in je huiskamer.
 • Wees duidelijk over wat voor cadeautjes je zou willen krijgen. Maak in ieder geval een verlanglijstje, mensen gaan je zeker daarover opbellen. Kadobon of kledingbon is altijd goed. Je hebt daar langer plezier van.
 • Wees vooral duidelijk over wie er wel en niet mogen komen. (Schoon-)ouders zijn uiteraard al eerder geweest, maar zullen het misschien wel leuk vinden om bij het kraamfeest te zijn, ze zijn tenslotte trotse grootouders geworden. Daarbij kun je hen vragen je een handje te helpen. Bedenk wel dat het niet zoveel nut heeft wanneer veel visite dubbel komt. Direct na de geboorte en op het kraamfeest. Probeer hier dan een duidelijke scheiding in te maken.

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Shop nu de mooiste kraamcadeaus mét korting meer

Een verwenpakket voor ied
Een verwenpakket voor ied
OP ZOEK NAAR EEN ORIGINEE
OP ZOEK NAAR EEN ORIGINEE
De blije doos Gratis kraa
De blije doos Gratis kraa

Beste artikelen over Kraamweek

Kraamtips voor je kraamweek. Je bevalling is achter de rug en je baby is net geboren. Geniet van deze bijzondere tijd samen met je gezin, want hij komt nooit meer terug. Lees onze beste artikelen en blogs:
Intakegesprek kraamzorg »
Waar is mijn kind? »
Kraamweek kwalen »
Kraambezoek Do and Do not »
Wat doet een kraamverzorgster? »
Babyshower, of Moeders Zegen? »
Kraamweek lichamelijk »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Kraamfeest of babyborrel

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.