Je baby in de kraamweek

   Geboorte    Kraamweek    Kraamweek en je baby

Navel

Het navelstompje droogt uit en valt er vanzelf af, wanneer de navel zich sluit (meestal al aan het einde van je kraamtijd of net daarna). Sluit de navel niet vanzelf (kleine opening in de buikwand) zou dat kunnen duiden op een navelbreuk (hier komen we straks op terug). Vroeger werd het afgebonden met een navelbandje. Tegenwoordig wikkelt de kraamverzorgster een steriel gaasje (losjes) rond de navelstreng.

Het ‘wondje’ kan een beetje vies ruiken, maar dat kan in principe geen kwaad. Je kunt het voorzichtig schoonmaken met een watje of wattenstaafje met een beetje alcohol. Ruikt het heel erg, raadpleeg dan de kraamverzorgster, het CB of je huisarts, het zou kunnen duiden op een ontsteking. Verder is het gebruik van een navelbandje ouderwets, maar nog altijd even doeltreffend.

Wanneer de navelstomp eraf gevallen is en het naveltje goed is ingedroogd kun je het regelmatig schoonmaken met een wattenstaafje met b.v. een beetje babyolie. Niet te ruw en zorg dat de huid niet draait, je zou dan een navelbreuk kunnen veroorzaken.

Wat is een navelbreuk?
Een navelbreuk is een kleine opening in de buikwand, waardoor soms een stukje darm naar buiten kan puilen. Dit gebeurt vooral wanneer de baby zich inspant, huilt of perst bij het poepen. Je kunt de bult zelf terug naar binnen duwen. Een navelbreuk verdwijnt meestal vanzelf rond het derde levensjaar. Wanneer hij erg groot wordt of wanneer je kindje er last van heeft, kun je er een navelpleister opplakken. Ook kun je het advies krijgen er een 2 euro muntstuk op te leggen en het met verbandtape vast te plakken. Is de breuk na 3 jaar nog niet verdwenen, ga dan langs de huisarts, het moet dan mogelijk operatief verholpen worden.

Geel zien

Veel baby’s zien enkele dagen na de geboorte een beetje geel . Dat komt omdat de lever nog niet optimaal werkt. De galkleurstof of bilirubine genaamd (wat de afvalstof van de rode bloedlichaampjes is), wordt daardoor niet zo snel afgebroken en geeft het huidje van jouw baby een gele kleur. Je kindje raakt het ‘afval’ via de urine weer kwijt. Meestal duurt dat 1 à 2 weken, borstvoedingsbaby’s doen er wat langer over dan flessenbaby’s.

Wat kun je doen tegen geel zien?
Je kindje in het daglicht leggen. Het licht neemt in zekere mate de taak van de lever over. Verder moet je goed opletten of je kindje goed drinkt en plast, maar dat zal de kraamverzorgster ook zeker doen. Wordt je kindje daarnaast ook nog suf en sloom, even het CB, je verloskundige of de huisarts bellen. Het kan zijn dat je kindje in het ziekenhuis onder een speciale lamp gelegd moet worden of op een speciaal matje om de lever te helpen het bilirubine af te breken.

De hielprik

Waarom wordt de hielprik in Nederland afgenomen?
Alle pasgeboren baby's krijgen in de kraamweek (tussen dag 4-7) een hielprik. Hiermee kunnen diverse aandoeningen worden opgespoord (auto-immuunziekten, ed). Per 2017 is er een vernieuwde hielprik, deze kan maar liefst 21 aandoeningen opsporen. De meeste van de op te sporen aandoeningen zijn zeer zeldzaam. Wanneer de ziektes echter snel worden opgespoord, kan ernstige lichamelijke en/of geestelijke schade worden beperkt of zelfs voorkomen.

Hoe wordt de hielprik afgenomen?
Er wordt een klein prikje gegeven in de onderkant of zijkant van de hiel van je kindje, zó dat er een beetje bloed uit komt. Soms zal de verloskundige een beetje knijpen in het hieltje. Het beetje bloed wordt op een kaartje van vloeipapier gesmeerd.

Doet de hielprik pijn bij mijn kindje?
Ja, bij de meeste baby's doet het wel pijn. De meeste kleintjes huilen even. Vaak mede door de schrik.

Is er na 8 dagen nog geen hielprik afgenomen bij jouw zoon of dochter?
Neem dan contact op met de entadministratie in jouw regio.

Hoofdpijn

Wanneer jouw baby is geboren met een verlostang of vacuümpomp, kan het zijn dat hij/zij hoofdpijn heeft en misselijk is.

Vacuümverlossing
Een baby die ter wereld is gekomen met een vacuümpomp, kan een bult (punt) op zijn hoofd hebben. Dit komt omdat er op de plek van de pomp zich vocht heeft opgehoopt. Vaak ziet de plek er ook rood-blauw uit. Veelal is de zwelling na 1-2 dagen weg, de verkleuring verdwijnt na een paar dagen ook.

Tangverlossing
Een baby die ter wereld is gekomen met een verlostang, zal een vaak een afdruk van de tang aan de zijkant van zijn hoofd laten zien. Deze afdruk trekt meestal redelijk snel weg.

Wat kun jij doen?
Je kunt je kindje de eerste dagen het beste alleen voor de hoognodige dingen oppakken. Het is verstandig je kindje door zo min mogelijk verschillende mensen vast te laten houden en zeker niet van hand-tot-hand te laten gaan door je kraamvisite. Soms zal een huisarts een pijnstiller voorschrijven aan je pasgeboren kindje.

Inbakeren of niet?

Als je baby onrustig is en maait met z'n armen, waardoor hij zichzelf wakker slaat of zich lekker geborgen wil voelen kan inbakeren een uitkomst bieden. Inbakeren is echter iets dat je moet leren. Je kunt je kraamhulp vragen of zij het kan en het je wil leren. Er zijn ook bakerdoeken en bakerzakken te koop. Die zijn iets gemakkelijker in het gebruik.
Let op: lang niet alle professionals zijn even te spreken over inbakeren. Informeer jezelf daarom goed en maak zelf een bewuste keuze. Kijk bijvoorbeeld op Inbakeren.nl en Debakermat.nl

Huilbaby

Het is veelal moeilijk te zeggen wat de reden is van het (vele) gehuil van een pasgeboren baby. Ouders en verzorgers kunnen er wanhopig van worden. Hieronder staan een aantal informatieve links voor ouders met een huilbaby.

  • www.huilbaby.nl
  • www.huilbaby.com
  • www.kiss-kinderen.nl
  • www.babyallergie.nl/koemelkallergie.htm

Plakboek maken

Het is leuk om een plakboek te maken van de eerste weken (maanden) van je zoon of dochter. 

  • Bewaar daarom zoveel mogelijk aan papierwerk (zwangerschapskaart, uitdraai van de status uit het ziekenhuis, etc)
  • Natuurlijk heb je foto's gemaakt. Probeer zoveel mogelijk al jouw dierbaren met je kindje op de foto te zetten. En niet te vergeten: maak een foto met jullie tweetjes met de baby erbij en eventuele zusjes/broertjes. Je eerste gezinsportret. Ook leuk is een overzichtsfoto van alle mooie kado's die jullie hebben gekregen.
  • Maak een voetafdruk van de kleine (in het blauw of roze).

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Shop nu de mooiste kraamcadeaus mét korting meer

Plantenbakken met bewater
Plantenbakken met bewater
Pampertaart / luiertaart
Pampertaart / luiertaart
OP ZOEK NAAR EEN ORIGINEE
OP ZOEK NAAR EEN ORIGINEE

Beste artikelen over Kraamweek

Kraamtips voor je kraamweek. Je bevalling is achter de rug en je baby is net geboren. Geniet van deze bijzondere tijd samen met je gezin, want hij komt nooit meer terug. Lees onze beste artikelen en blogs:
Intakegesprek kraamzorg »
Waar is mijn kind? »
Kraamweek kwalen »
Kraambezoek Do and Do not »
Wat doet een kraamverzorgster? »
Babyshower, of Moeders Zegen? »
Kraamweek lichamelijk »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Kraamweek en je baby

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.