Infecties in de kraamtijd

   Geboorte    Kraamweek    Infecties in de kraamtijd

Kind

Kan mijn pasgeboren baby een infectie oplopen?

Ja, de baby kan tijdens de bevalling of in de kraamtijd een infectie oplopen. Daarom houden de kraamverzorgster en verloskundige uw baby goed in de gaten. Bij de baby kan een kreunende ademhaling, een bleke of grauwe kleur en sufheid op een infectie wijzen. Koorts (boven de 38°C) kan ook op een infectie wijzen. Neem bij twijfel altijd contact op met uw huisarts of kinderarts.

Beschermt borstvoeding tegen een infectie?

Borstvoeding bevordert de afweer van de zuigeling, maar beschermt niet tegen alle infecties. Kinderen die borstvoeding krijgen, hebben minder kans op maagdarminfecties en middenoorontsteking. Ook zijn er aanwijzingen dat borstvoeding het risico verlaagt op luchtweginfecties. In borstvoeding zitten antistoffen van de moeder die de baby beschermen.

Moeder

Hoe herken ik een infectie tijdens de kraamperiode?

De kraamverzorgster en verloskundige controleren uw temperatuur, pols en afscheiding. Als uw afscheiding onaangenaam ruikt en u hebt koorts en buikpijn, dan kan dat wijzen op een infectie van de baarmoeder. Hevige koude rillingen kunnen duiden op een ernstige ontsteking. Neem bij twijfel altijd contact op met uw verloskundige, huisarts of gynaecoloog.

Mag ik borstvoeding geven als ik een infectie heb?

Ja, in de meeste gevallen kunt u gewoon doorgaan met het geven van borstvoeding. Zorg dan wel voor extra hygiëne. Ook als u antibiotica slikt, kunt u vaak doorgaan met het geven van borstvoeding. Overleg dit met uw huisarts of gynaecoloog. Vrouwen met een hiv-besmetting mogen geen borstvoeding geven. Als u twijfelt, vraag dan uw verloskundige, gynaecoloog of huisarts om advies.

Mag ik borstvoeding geven als ik een borstontsteking (mastitis) heb?

Ja, het geven van borstvoeding is onschadelijk voor het kind en bevordert het genezingsproces. Overleg met uw verloskundige of huisarts als de klachten aanhouden. Uw huisarts kan zonodig antibiotica voorschrijven.

RIVM

Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), diverse organisaties en beroepsgroepen. Aan de inhoud van deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Shop nu de mooiste kraamcadeaus mét korting meer

De blije doos Gratis kraa
De blije doos Gratis kraa
Relax Mama Zwangerschapsk
Relax Mama Zwangerschapsk
Heel persoonlijk en origi
Heel persoonlijk en origi

Beste artikelen over Kraamweek

Kraamtips voor je kraamweek. Je bevalling is achter de rug en je baby is net geboren. Geniet van deze bijzondere tijd samen met je gezin, want hij komt nooit meer terug. Lees onze beste artikelen en blogs:
Intakegesprek kraamzorg »
Waar is mijn kind? »
Kraamweek kwalen »
Kraambezoek Do and Do not »
Wat doet een kraamverzorgster? »
Babyshower, of Moeders Zegen? »
Kraamweek lichamelijk »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Infecties in de kraamtijd

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.