Infecties in de kraamtijd

   Geboorte    Kraamweek    Infecties in de kraamtijd

Kind

Kan mijn pasgeboren baby een infectie oplopen?

Ja, de baby kan tijdens de bevalling of in de kraamtijd een infectie oplopen. Daarom houden de kraamverzorgster en verloskundige uw baby goed in de gaten. Bij de baby kan een kreunende ademhaling, een bleke of grauwe kleur en sufheid op een infectie wijzen. Koorts (boven de 38°C) kan ook op een infectie wijzen. Neem bij twijfel altijd contact op met uw huisarts of kinderarts.

Beschermt borstvoeding tegen een infectie?

Borstvoeding bevordert de afweer van de zuigeling, maar beschermt niet tegen alle infecties. Kinderen die borstvoeding krijgen, hebben minder kans op maagdarminfecties en middenoorontsteking. Ook zijn er aanwijzingen dat borstvoeding het risico verlaagt op luchtweginfecties. In borstvoeding zitten antistoffen van de moeder die de baby beschermen.

Moeder

Hoe herken ik een infectie tijdens de kraamperiode?

De kraamverzorgster en verloskundige controleren uw temperatuur, pols en afscheiding. Als uw afscheiding onaangenaam ruikt en u hebt koorts en buikpijn, dan kan dat wijzen op een infectie van de baarmoeder. Hevige koude rillingen kunnen duiden op een ernstige ontsteking. Neem bij twijfel altijd contact op met uw verloskundige, huisarts of gynaecoloog.

Mag ik borstvoeding geven als ik een infectie heb?

Ja, in de meeste gevallen kunt u gewoon doorgaan met het geven van borstvoeding. Zorg dan wel voor extra hygiëne. Ook als u antibiotica slikt, kunt u vaak doorgaan met het geven van borstvoeding. Overleg dit met uw huisarts of gynaecoloog. Vrouwen met een hiv-besmetting mogen geen borstvoeding geven. Als u twijfelt, vraag dan uw verloskundige, gynaecoloog of huisarts om advies.

Mag ik borstvoeding geven als ik een borstontsteking (mastitis) heb?

Ja, het geven van borstvoeding is onschadelijk voor het kind en bevordert het genezingsproces. Overleg met uw verloskundige of huisarts als de klachten aanhouden. Uw huisarts kan zonodig antibiotica voorschrijven.

Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), diverse organisaties en beroepsgroepen. Aan de inhoud van deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Informatie over Kraamweek en ervaringen

yourappic

Appic Moments om nooit meer te vergeten
Het eerste jaar met je baby vliegt om en je denkt dat je alles onthoudt, maar achteraf ben je zoveel prachtige momenten met je baby vergeten die nooit meer terug te halen zijn... Leg ze nu digitaal vast! De YourAppic app helpt je

Kraamweek, kraamzorg en herstellen van je bevalling Kraamweek, kraamzorg en herstellen van je bevalling

Kraamweek en kraamzorg
Jouw kraamtijd in je kraamweek. Hoe wil jij je kraamweek hebben? Lees de goede tips.

De eerste dagen met ons meisje De eerste dagen met ons meisje

De eerste dagen met ons meisje
Blog: "De eerste nacht hebben we amper geslapen, alleen maar vol ongeloof gekeken naar ons mooie meisje. Je zit vol adrenaline en blijdschap en kan de hele wereld aan voor je gevoel."

Kraambezoek Do and Do not Kraambezoek Do and Do not

Kraambezoek Do and Do not
Wat doe je wel en niet als kraambezoek? Met deze tips word jij het ideale kraambezoek. Tip voor zwangeren: Deel dit artikel nu alvast met je toekomstige kraambezoek!

Het herstel van je lichaam in je kraamweek Het herstel van je lichaam in je kraamweek

2   Kraamweek lichamelijk
Hoe is het met je lichaam in je kraamweek? Wat kun je tijdens je kraamtijd verwachten?

Keizersnede. Kraamtijd, kraamzorg en herstellen van je Keizersnede. Kraamtijd, kraamzorg en herstellen van je

Na een keizersnede
Keizersnede. Kraamtijd, kraamzorg en herstellen van je bevalling

Mijn persoonlijk digitaal opgroeiboek - YourAppic Mijn persoonlijk digitaal opgroeiboek - YourAppic

Mijn digitaal opgroeiboek
De eerste momenten met je kleintje wil je voor altijd in je hart meedragen. Je denkt alles te onthouden, maar… Volg ons advies en gebruik YourAppic, niet straks maar nu meteen!

Ode aan de kraamverzorgster Ode aan de kraamverzorgster

Ode aan de kraamverzorgster
Blog: "We maken ook ontroerende dingen mee... een vader die vol emotie belt dat zijn zoon geboren is en LEEFT, ondanks alle spanning en hectiek in de eerste uren van geboorte."

Je reactie op Infecties in de kraamtijd

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Leuk om te lezen!