Moederkoek

   Geboorte    Bevalling en geboorte    Moederkoek & placenta

Wat is een moederkoek?

Tijdens je zwangerschap is er in je buik een heel systeem aanwezig dat ervoor zorgt dat de baby zich goed kan ontwikkelen. Het belangrijkste onderdeel hiervan is de moederkoek (ook wel placenta genoemd). De moederkoek heeft verschillende functies om de baby gezond te houden en je zwangerschap te ondersteunen. In de eerste fase van de zwangerschap is de moederkoek vooral belangrijk voor de groei van de baby. Vanaf  12 weken is de moederkoek komen daar een aantal functies bij. Zo dient de placenta dan ook als verbinding tussen moeder en kind, produceert de moederkoek hormonen en vormt de moederkoek een scheiding tussen de bloedsomloop van jou en het kind.

hartcoherentie

De functies van moederkoek

De moederkoek bestaat uit twee delen: een moederlijk deel en een kinderlijk deel. Het moederlijke deel ontstaat op de plaats waar de embryo zich heeft ingenesteld en het kinderlijke deel van de moederkoek ontwikkeld zich uit een deel van de embryo. Er zit een membraan tussen deze twee delen zodat de bloedbanen gescheiden blijven.

De moederkoek zorgt ook voor de verbinding tussen moeder en kind en zorgt ervoor dat de foetus zuurstof en voedingsstoffen binnenkrijgt en zich daardoor goed kan ontwikkelen. Via de navelstreng komen de voedingsstoffen bij de baby. Alle afvalstoffen die je baby uitstoot worden weer netjes via de navelstreng afgevoerd.

Tot slot zorgt de moederkoek ook voor de productie van de hormonen oestrogeen , progesteron, HCG en HPL. Het zwangerschapshormoon HCG wordt vooral in het begin van de zwangerschap aangemaakt en stimuleert de groei van de embryo. Het hormoon HPL zorgt ervoor dat de genen van de papa niet worden afgestoten. Progesteron voorkomt dat de baarmoeder zich vroegtijdig zal samentrekken en oestrogeen zorgt ervoor dat de baarmoeder groeit en sterk blijft, de melkproductie op gang komt en dat de eierstokken niet actief zijn.

Na je bevalling verliest de moederkoek haar functie en wordt het afgestoten door het lichaam. Dit heet de nageboorte en volgt vlak na de geboorte van het kind.

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Gratis producten meer

Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan

Beste artikelen over Bevalling en geboorte

Voorbereiden op de bevalling thuis of de ziekenhuisbevalling? Na gemiddeld veertig weken zwangerschap is het moment daar: de bevalling. De meeste vrouwen zijn er na negen maanden niet alleen praktisch, maar ook geestelijk aan toe om te bevallen. Lees onze beste artikelen en blogs:
Meer dan 40 weken zwanger »
Klaar voor de bevalling? »
Komt een tweede baby eerder? »
Bevallen op uitgerekende datum »
Van onderen scheren bevalling »
Klossen onder het bed »
Eerder of later bevallen 3e »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Moederkoek & placenta

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.