Ontzwangeren

   Pasgeboren baby    Na de zwangerschap    Ontzwangeren

Je vraagt je soms af wanneer je je eindelijk weer je oude ik gaat voelen. Ofwel hoe lang duurt dat ontzwangeren nou precies?

Mijn oude ik

Hoe lang jij nodig hebt om weer lekker in je vel te komen, zowel lichamelijk als geestelijk verschilt per persoon. Je zwangerschap, bevalling en je baby zijn daarin factoren die een grote rol spelen. Is jouw zwangerschap goed en makkelijk verlopen, dan zul je meestal sneller weer in een ritme komen. De duur en zwaarte van je bevalling en de eventuele complicaties hierbij zijn ook van invloed op je herstelperiode. Tenslotte zal een baby die het goed doet, je minder uitputten dan een baby waar je veel zorg aan hebt. En veel vrouwen geven ook aan dat er blijvend iets veranderd is. Door het krijgen van een kind verandert je kijk op de wereld. Veel ouders worden door het ouderschap veel emotioneler. Al die veranderingen zijn vaak ook helemaal niet negatief. Misschien vindt je jezelf wel veel leuker als moeder.

Terug op gewicht

Afgezien dat je emotioneel misschien veranderd bent, willen de meeste vrouwen zo snel mogelijk na hun bevalling hun oude figuur en gewicht weer terug. Het is begrijpelijk dat je van overtollige kilo's af wilt maar het is niet verstandig om te streng te gaan lijnen. Zolang je borstvoeding geeft moet je lijnen helemaal uitstellen tot na je borstvoedingsperiode. Je lichaam heeft nu veel te hard zijn voeding nodig.

Ook als je geen borstvoeding meer geeft kun je beter dan lijnen, proberen kilo's kwijt te raken door anders te eten en meer te bewegen. Dit heeft blijvend meer resultaat dan een paar weken streng lijnen. Daarnaast heb je gewoon je energie hard nodig met een baby in huis en kun je je lichaam nu zeker niet met crashdiëten belasten. Soms moet je ook constateren dat je figuur blijvend veranderd is door de komst van je kind. Je heupen kunnen blijvend in omvang toegenomen zijn of je borsten kunnen na je bevalling kleiner of groter zijn dan na je zwangerschap

Wat werkt wel?

  • Het hervinden van een ritme is een eerste vereiste. Een regelmatig eet en leefpatroon werkt het beste voor iedereen.
  • Probeer snackmomenten te vermijden. Met kleine kinderen kun je al snel je eigen behoeften op een tweede plaats zetten. Eerst de kinderen, denk je, en vervolgens schiet jij er bij in. De kans op tussendoor snacken, met calorierijke producten, verhoog je hiermee.
  • Ontbijt goed. Een goed ontbijt is het beste begin van de dag. Je spijsvertering wordt erdoor in gang gezet.
  • De combinatie bewegen en voeding geeft het beste, langdurigste resultaat. Ook als je niet in staat bent de sportschool te bezoeken kun je wel zoveel mogelijk beweging in je dagschema toevoegen. Ga elke dag even wandelen met je kind(eren). Probeer zoveel mogelijk de auto te laten staan en de fiets te pakken of te gaan lopen.
  • Geef het goede voorbeeld. Je kinderen leven jou na. Als je het moeilijk vind voor jezelf streng te zijn, doe het dan voor je kinderen. Maak er een gewoonte van met elkaar aan tafel te zitten, verse producten te gebruiken en dagelijks fruit te eten.
  • Vind je het moeilijk om juiste keuzes te maken bij het kiezen van producten of had je ook voor je zwangerschap al moeite met je gewicht of figuur? Dan is het raadzaam een diëtiste te raadplegen.
  • Wanneer je besluit naar de sportschool te gaan, is het verstandig met een fysiotherapeut of andere deskundige die daar werkzaam is, te bespreken welke oefeningen je het beste kunt doen (buik, bil, been bijvoorbeeld). Ook kun je samen een schema opzetten die je langzaam kunt opbouwen. Belast je  lichaam niet direct heel zwaar, daar loop je alleen maar blessures van op.
  • Verwacht geen wonderen. Neem de tijd en verwacht niet dat je binnen enkele weken je doel hebt bereikt.

Goed voor jezelf zorgen

Soms kunnen vrouwen het moeilijk vinden goed voor zichzelf te zorgen. Ze hebben de neiging zich op te offeren of weg te cijferen voor man en kinderen. Jij bent echter erg belangrijk in het gezin. Als het met jou niet goed gaat, gaat het met de rest van het gezin ook niet goed. Ieder lid van het gezin is even belangrijk. Het kan echter wel lastig zijn om al je rollen die je nu vervult in balans te houden. De één schakelt makkelijker tussen die verschillende rollen van moeder en partner, werknemer etc dan een ander. Bij de ene vrouw ligt er ook meer op het bordje dan bij een andere vrouw. Vergeet niet regelmatig te kijken hoe vol je bordje ligt en schuif er regelmatig wat af, of op het bord van een ander wanneer er teveel op komt.

Prioriteiten

  • Stel je prioriteiten. Wat moet echt en wat kan ook niet gedaan worden of door iemand anders gedaan worden. Zijn je lamellen echt vies of vind jij ze vies, of maak je ze uit gewoonte zo vaak schoon?
  • Verantwoord eten hoef niet te betekenen; elke dag uren in de keuken staan. Ook gezonde maaltijden, kunnen snel worden klaar gemaakt. Maak extra grote porties en vries een gedeelte in voor een makkelijke dag.
  • Maak een prioriteit van jezelf opladen. Merk je dat je batterij opraakt. Maak prioriteit van het opladen en loop niet door. Opladen kan soms heel eenvoudig zijn. Een middagje winkelen, uitgebreid in bad zonder gestoord te worden.
  • Evalueer regelmatig of alles nog loopt zoals je het wilt. Zit iedereen in je gezin goed in z'n vel? Zijn er zaken die aangepast moeten worden? Probeer niet om je leven die bepaalde invulling te geven (lees het ideale gezin) terwijl je merkt dat dit jou en je gezin niet ten goede komt.

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Gratis producten meer

Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
De Roze Doos
De Roze Doos

Beste artikelen over Na de zwangerschap

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Ontzwangeren

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.