Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

   Pasgeboren baby    Baby verzorging    Zwangerschapsverlof

Er verandert geregeld het één en ander op dit gebied. Informeer dus altijd naar de actuele informatie. Infolijn postbus 51 • tel 0800-8051 • www.postbus51.nl of kijk voor meer informatie op www.szw.nl

Het zwangerschapsverlof

Het zwangerschapsverlof en bevallingsverlof duurt samen 16 weken. Iedere zwangere vrouw heeft recht op dit verlof. Het zwangerschapsverlof is variabel opneembaar van 6 weken voor de bevalling tot 4 weken daarvoor. Dan heb je nog 10 tot 12 weken over voor je bevallingsverlof. Beval je later dan de uitgerekende datum, dan krijg je deze tijd er extra bij en behoud je je recht op de 10 tot 12 weken erna. Beval je eerder dan de uitgerekende datum, dan behoud je ook je recht op de 10 tot 12 weken erna. Deze regels gelden ook als je bevalt van een meerling.

Je kunt het laatste deel van het bevallingsverlof spreiden over 30 weken.

Ook krijg je extra verlof als je baby langer dan 1 week in het ziekenhuis heeft gelegen. Dan kan je bevallingsverlof maximaal 10 weken langer duren.

Aanvragen zwangerschapsverlof

Uiterlijk drie weken voor de dag dat je je verlof wilt beginnen, moet je aan je werkgever melden dat je verlof wilt. Je werkgver heeft hierbij een verklaring nodig van een verloskudige of arts waar je uitgerekende bevallingsdatum op staat. De zwangerschapsuitkering wordt dan door je werkgever bij het UWV aangevraagd. De zwangerschapsuitkering van het UWV bedraagt hetzelfde salaris als je gebruikelijke salaris (deze uitkering is wel aan een maximum gebonden). Uiterlijk twee dagen na je bevalling stel je je werkgever hiervan op de hoogte.

Heb je recht op extra verlof omdat je baby langer dan een week in het ziekenhuis ligt? Dan kan je het extra verlof aanvragen bij je werkgever. Als je een uitkering hebt, vraag je dit aan bij UWV.

Ziek tijdens je zwangerschap

Ben je ziek geworden tijdens je zwangerschap, dan start je zwangerschapsverlof automatisch 6 weken voor de uitgerekende datum. Verder heeft het geen gevolgen voor het verlof en de zwangerschapsuitkering. Veel vrouwen hebben last van zwangerschapskwaaljes waarvan de meeste vanzelf weer overgaan.

Ga je 4 weken of 6 weken zwangerschapsverlof opnemen?

Er valt wat voor te zeggen om 6 weken voor je bevalling te stoppen met werken en je te gaan voorbereiden op de bevalling want;

  • Wanneer je eerder bevalt heb je nog maar heel kort de tijd om in alle rust de laatste voorbereidingen te treffen.
  • Je kunt in principe vanaf 37 weken bevallen en dat betekent dat je dan nog maar een week verlof hebt gehad voor je bevalling zich aandient.
  • Het zal straks nooit meer hetzelfde zijn. Dit zijn echt de laatste weken en dagen waarop je op jezelf bent met het kindje in je buik. De laatste weken samen met je partner. Je sluit een periode af die niet meer terugkomt.
  • Je begint aan een nieuw hoofdstuk van je leven. Neem afscheid van je oude leventje. Sluit bewust een beetje deze periode af.
  • Als je goed uitgerust aan je bevalling begint dan ben je ook na de klus weer sneller op de been.
  • Veel vrouwen vinden het idee dat ze na de bevalling langer thuis kunnen zijn erg aanlokkelijk en willen daarom zolang mogelijk doorwerken. Probeer dit op te vangen met bijvoorbeeld vakantiedagen of een andere regeling.

Jessica:
"Nog steeds kan ik met plezier terugkijken op mijn eerste zwangerschapsverlof, het was maart/april en al lekker weer. Elke dag zat ik in het zonnetje te fantaseren over hoe het straks zou zijn. Ik ging vaak nog even wat kopen in de stad, voor de baby, uiteraard en vermaakte me kostelijk. Na de bevalling besefte ik pas goed hoe ik me voordeel ermee had gedaan. Even de stad ingaan werd een hele onderneming."

Als de zwangerschap voortijdig stopt

Heb je in de eerste 24 weken een miskraam of abortus? En meld je je daarom ziek? Dan heb je recht op een Ziektewet-uitkering. Je werkgever kan deze voor je aanvragen.

Eindigt je zwangerschap voortijdig door een vroeggeboorte of is de baby bij de bevalling overleden? En gebeurt dit na 24 weken maar vóór je zwangerschapsverlof? Dan heb je recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Je werkgever vraagt deze voor je aan. De uitkering duurt 16 weken en wordt gewoonlijk betaald aan de werkgever. Hij betaalt dan deze periode je loon door. Na die 16 weken kun je een Ziektewet-uitkering krijgen als je door de zwangerschap of bevalling ziek bent geworden en daardoor niet kunt werken.

Het bevallingsverlof

Eerder starten met werken na je bevalling, korter bevallingsverlof

Wil je korter verlof? Je mag op z'n vroegst 42 dagen na je bevalling weer aan het werk. Het is wettelijk zo geregeld dat je geen arbeid mag verrichten binnen 42 dagen na je bevalling.

Ziek tijdens je bevallingsverlof

Het bevallingsverlof kan niet verlengd worden. Ben je ziek geworden tijdens de verlofperiode en is je ziekte gerelateerd aan je zwangerschap? Ben je nog niet in staat te werken en je verlof is bijna over? Meld dit dan ruim op tijd aan je werkgever. Je werkgever geeft dit door aan het UWV. Na je verlofperiode ontvangt je werkgever dan van het UWV de zwangerschapsuitkering en je werkgever betaalt jou weer je gebruikelijke loon. Start je echter eerst met werken en meld je je na een paar dagen pas ziek, dan val je weer gewoon onder de ziektewetregeling.

Als je na je bevalling weer start met werken zal het nooit meer hetzelfde zijn...

Artikel gelezen en nu?

Zwangerschapsupdate ontvangen?

Dit onderwerp vind je terug in de zwangerschapsupdate van week 21. Meld je aan voor de zwangerschapsupdate en ontvang wekelijks een e-mail met informatie over de week van jouw zwangerschap. Wetenswaardigheden over de groei van je kindje, de bevalling, borstvoeding en andere nuttige én leuke informatie.

Anderen lezen nu ook

Veilig slapen voor baby

Veilig slapen voor baby's: checklist met 12 tips!
Baby’s slapen enorm veel en daarom is het erg belangrijk dat je baby ook veilig kan slapen. Hoe jij daarvoor kunt zorgen? Dat lees je hier! We maakten een checklist met 12 tips!

Laat jij je baby alleen thuis? Wat zijn de gevaren?

Laat jij je baby alleen thuis? Wat zijn de gevaren?
Laat jij je baby even alleen thuis wanneer je even snel een boodschapje moet doen, je andere kind van school haalt of de hond uitlaat?

Duidelijk beeld over couveuse nazorg / uitgestelde kraamzorg

1   Duidelijk beeld over couveuse nazorg / uitgestelde kraamzorg
Wat is er mogelijk aan kraamzorg als je baby thuiskomt uit het ziekenhuis? Check je (aanvullende) verzekering of je recht hebt op couveuse nazorg of uitgestelde kraamzorg.

Hoe valt babykleding van diverse winkels? Check de maattabel

Hoe valt babykleding van diverse winkels? Check de maattabel
Hoe valt babykleding qua maat? Check de babymaten van de populairste merken en gebruik onze maattabel voor de juiste babymaten! Welke maten horen bij welke maand? En baby's 1e maatje!

Babybedje veilig opmaken stap voor stap en babyslaapzak test

Babybedje veilig opmaken stap voor stap en babyslaapzak test
Hoe maak je een wieg of ledikant veilig en kort op? Welk beddengoed heb je nodig? En hoe weet je of je de juiste maat babyslaapzak hebt? Volg ons stappenplan en doe de babyslaapzak test

Moedermelk darmflora en biologische flesvoeding

Moedermelk darmflora en biologische flesvoeding
Je wilt je kindje een zo goed mogelijke start in het leven geven met veel liefde, veiligheid en gezondheid. Bij de gezondheid spelen de darmen een belangrijke rol.

Bijzondere reacties op zwangerschap van collegas

Bijzondere reacties op zwangerschap van collegas
Ik ontmoette een oud-bekende en mede-PhD student en zijn eerste vraag was: Ga je nu terug verhuizen naar Nederland? Ik deed maar net of ik hem niet begreep.

Kleur ogen van je baby voorspellen? Doe de online test!

Kleur ogen van je baby voorspellen? Doe de online test!
Benieuwd welke kleur ogen jullie baby zal krijgen? Na slechts 2 vragen weet je de uitslag! Doe de online oogkleur test en voorspel welke kleur ogen jullie kindje krijgt!

Nieuwe mijlpaal samen met je kindje op de elektrische fiets

Nieuwe mijlpaal samen met je kindje op de elektrische fiets
Er is weer een nieuwe mijlpaal bereikt zodra je kleintje mee mag op de fiets. Er is niets leuker dan met een klein blij snoetje op de fiets leuke tochtjes te maken door de natuur.

Pampers luier verschonen

Pampers luier verschonen
De eerste keer dat je je kindje een schone luier omdoet, is even wennen. Hoe moet dat? ikbenZwanger.com heeft een handig stappenplan voor je gemaakt.

Baby uit ritme door overgang wintertijd naar zomertijd

Baby uit ritme door overgang wintertijd naar zomertijd
Heb je ook gemerkt dat je baby uit ritme is door de zomertijd? Zondagochtend vroeg verloor de nacht zomaar een uur en vele mensen hebben daar last van. De meeste babys ook.

Haarkleur van je baby voorspellen? Doe de online test!

Haarkleur van je baby voorspellen? Doe de online test!
Benieuwd welke kleur haren jullie baby zal krijgen? Na slechts 2 vragen weet je de uitslag! Doe de online test en voorspel op welke haarkleur jullie kindje het meeste kans heeft!

Je kindje al vanaf de geboorte in de Stokke Scoot

Je kindje al vanaf de geboorte in de Stokke Scoot
Check de nieuwste Stokke® Scoot™ accessoires waarmee je kleine pasgeboren baby mega comfortabel ligt!

Veilig babymatras aanschaffen voor babybed: wieg of ledikant

Veilig babymatras aanschaffen voor babybed: wieg of ledikant
Waar moet je op letten als je een veilig babymatras voor een wieg of ledikant wilt aanschaffen? Wij zetten alle belangrijke punten voor het vinden van het beste babymatras op een rij!

Je reactie op Zwangerschapsverlof

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.