Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

   Pasgeboren baby    Baby verzorging    Zwangerschapsverlof

Er verandert geregeld het één en ander op dit gebied. Informeer dus altijd naar de actuele informatie. Infolijn postbus 51 • tel 0800-8051 • www.postbus51.nl of kijk voor meer informatie op www.szw.nl

Het zwangerschapsverlof

Het zwangerschapsverlof en bevallingsverlof duurt samen 16 weken. Iedere zwangere vrouw heeft recht op dit verlof. Het zwangerschapsverlof is variabel opneembaar van 6 weken voor de bevalling tot 4 weken daarvoor. Dan heb je nog 10 tot 12 weken over voor je bevallingsverlof. Beval je later dan de uitgerekende datum, dan krijg je deze tijd er extra bij en behoud je je recht op de 10 tot 12 weken erna. Beval je eerder dan de uitgerekende datum, dan behoud je ook je recht op de 10 tot 12 weken erna. Deze regels gelden ook als je bevalt van een meerling.

Je kunt het laatste deel van het bevallingsverlof spreiden over 30 weken.

Ook krijg je extra verlof als je baby langer dan 1 week in het ziekenhuis heeft gelegen. Dan kan je bevallingsverlof maximaal 10 weken langer duren.

Aanvragen zwangerschapsverlof

Uiterlijk drie weken voor de dag dat je je verlof wilt beginnen, moet je aan je werkgever melden dat je verlof wilt. Je werkgver heeft hierbij een verklaring nodig van een verloskudige of arts waar je uitgerekende bevallingsdatum op staat. De zwangerschapsuitkering wordt dan door je werkgever bij het UWV aangevraagd. De zwangerschapsuitkering van het UWV bedraagt hetzelfde salaris als je gebruikelijke salaris (deze uitkering is wel aan een maximum gebonden). Uiterlijk twee dagen na je bevalling stel je je werkgever hiervan op de hoogte.

Heb je recht op extra verlof omdat je baby langer dan een week in het ziekenhuis ligt? Dan kan je het extra verlof aanvragen bij je werkgever. Als je een uitkering hebt, vraag je dit aan bij UWV.

Ziek tijdens je zwangerschap

Ben je ziek geworden tijdens je zwangerschap, dan start je zwangerschapsverlof automatisch 6 weken voor de uitgerekende datum. Verder heeft het geen gevolgen voor het verlof en de zwangerschapsuitkering. Veel vrouwen hebben last van zwangerschapskwaaljes waarvan de meeste vanzelf weer overgaan.

Ga je 4 weken of 6 weken zwangerschapsverlof opnemen?

Er valt wat voor te zeggen om 6 weken voor je bevalling te stoppen met werken en je te gaan voorbereiden op de bevalling want;

  • Wanneer je eerder bevalt heb je nog maar heel kort de tijd om in alle rust de laatste voorbereidingen te treffen.
  • Je kunt in principe vanaf 37 weken bevallen en dat betekent dat je dan nog maar een week verlof hebt gehad voor je bevalling zich aandient.
  • Het zal straks nooit meer hetzelfde zijn. Dit zijn echt de laatste weken en dagen waarop je op jezelf bent met het kindje in je buik. De laatste weken samen met je partner. Je sluit een periode af die niet meer terugkomt.
  • Je begint aan een nieuw hoofdstuk van je leven. Neem afscheid van je oude leventje. Sluit bewust een beetje deze periode af.
  • Als je goed uitgerust aan je bevalling begint dan ben je ook na de klus weer sneller op de been.
  • Veel vrouwen vinden het idee dat ze na de bevalling langer thuis kunnen zijn erg aanlokkelijk en willen daarom zolang mogelijk doorwerken. Probeer dit op te vangen met bijvoorbeeld vakantiedagen of een andere regeling.

Jessica:
"Nog steeds kan ik met plezier terugkijken op mijn eerste zwangerschapsverlof, het was maart/april en al lekker weer. Elke dag zat ik in het zonnetje te fantaseren over hoe het straks zou zijn. Ik ging vaak nog even wat kopen in de stad, voor de baby, uiteraard en vermaakte me kostelijk. Na de bevalling besefte ik pas goed hoe ik me voordeel ermee had gedaan. Even de stad ingaan werd een hele onderneming."

Als de zwangerschap voortijdig stopt

Heb je in de eerste 24 weken een miskraam of abortus? En meld je je daarom ziek? Dan heb je recht op een Ziektewet-uitkering. Je werkgever kan deze voor je aanvragen.

Eindigt je zwangerschap voortijdig door een vroeggeboorte of is de baby bij de bevalling overleden? En gebeurt dit na 24 weken maar vóór je zwangerschapsverlof? Dan heb je recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Je werkgever vraagt deze voor je aan. De uitkering duurt 16 weken en wordt gewoonlijk betaald aan de werkgever. Hij betaalt dan deze periode je loon door. Na die 16 weken kun je een Ziektewet-uitkering krijgen als je door de zwangerschap of bevalling ziek bent geworden en daardoor niet kunt werken.

Het bevallingsverlof

Eerder starten met werken na je bevalling, korter bevallingsverlof

Wil je korter verlof? Je mag op z'n vroegst 42 dagen na je bevalling weer aan het werk. Het is wettelijk zo geregeld dat je geen arbeid mag verrichten binnen 42 dagen na je bevalling.

mama werken met kind

Ziek tijdens je bevallingsverlof

Het bevallingsverlof kan niet verlengd worden. Ben je ziek geworden tijdens de verlofperiode en is je ziekte gerelateerd aan je zwangerschap? Ben je nog niet in staat te werken en je verlof is bijna over? Meld dit dan ruim op tijd aan je werkgever. Je werkgever geeft dit door aan het UWV. Na je verlofperiode ontvangt je werkgever dan van het UWV de zwangerschapsuitkering en je werkgever betaalt jou weer je gebruikelijke loon. Start je echter eerst met werken en meld je je na een paar dagen pas ziek, dan val je weer gewoon onder de ziektewetregeling.

Als je na je bevalling weer start met werken zal het nooit meer hetzelfde zijn...

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Lieve en hippe babykleding voor je baby! meer

Petit Bateau babykleding
Petit Bateau babykleding
Babyface bij Prenatal
Babyface bij Prenatal
Prénatal peuterkleding
Prénatal peuterkleding

Beste artikelen over Baby verzorging

Het kleine lichaam van je baby heeft goede verzorging nodig. Badje, luiers verschonen, nageltjes knippen, huidje verzorgen, haartjes wassen en later ook tandjes poetsen. Waar moet je op letten bij de verzorging van je baby? Tips voor babyverzorging vind je hier. Lees onze beste artikelen en blogs:
Hoe je je huis babyproof maakt »
Online test: haarkleur baby »
Online groeicurve van je baby »
Online test: oogkleur baby »
Maattabel:hoe babykleding valt »
Hoe overleven jullie de nacht? »
Dr Brown's, Difrax vs Avent »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Zwangerschapsverlof

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.