Prenatale onderzoeken: Nekplooimeting (NT-meting)

   Zwanger    Echo Prenataal onderzoek    Nekplooimeting

Wat is een NT-meting en wat kun je hiermee opsporen?

De nekplooimeting is een onderdeel van de combinatietest. Iedere foetus tussen de 11e en 14e weken oud heeft een dun vochtblaasje onder de huid in de nek, dit noemen we de nekplooi. De dikte van de nekplooi varieert met de zwangerschapsduur en is slechts tijdelijk. Deze verdwijnt later in de zwangerschap. Door onderzoek zijn de normale waarden bekend geworden. De nekplooi behoort maximaal 3 mm dik te zijn.

Er is echter gebleken dat bij 80% van de foetussen met het Downsyndroom (in de volksmond ook wel een mongooltje genoemd), de nekplooi verdikt is (groter dan 3mm). In dit geval zit er is dus meer vocht in de nekregio. Hoe dikker de plooi, hoe groter de kans bestaat op het syndroom.

Na onderzoek blijkt 60 en 70% van de foetussen met een verdikte nekplooi toch geen Downsyndroom te hebben. Toch kan een verdere onderzoek nuttig zijn. Ongeveer 70% van de kinderen met het Downsyndroom wordt opgespoord dmv een NT-meting. Klik hier voor meer informatie over het Downsyndroom.

Een sterk verdikte nekplooi kan ook een aanwijzing zijn voor andere chromosoomafwijkingen, hartafwijkingen of genetische syndromen. Als er een sterk verdikte nekplooi wordt gevonden, dan zul je als aanstaande ouders de keuze krijgen voor een vervolgonderzoek als een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Het kan zijn dat daaruit geen chromosomale afwijkingen (zoals het syndroom van Down) worden gevonden. Dat wil dat helaas nog niet zeggen dat de foetus geen andere afwijkingen kan hebben. Vaak wordt er bij ongeveer 20 weken zwangerschap nog een uitgebreide echo gemaakt om eventuele hartafwijkingen te kunnen opsporen. Ook als die niet gevonden worden blijft de kans aanwezig op afwijkingen die niet met de echo te zien waren of met een andere testmethode (vlokkentest of vruchtwaterpunctie) op zijn te sporen.

Wat staat je te wachten bij een NT-meting?

De nekplooimeting gebeurd door een echoscopist die veel ervaring heeft en is bijgeschoold in de specifieke meting. Het gaat bij de meting om millimeters en een kleinste mismeting kan al veel onrust veroorzaken bij de ouders en ook tot onnodig onderzoek leiden. De meting zelf heeft geen enkele (lichamelijke) bijwerking.
Op grond van de leeftijd van de zwangere vrouw, de zwangerschapsduur en de dikte van de nekplooi kan een risicoschatting worden gemaakt op een kindje met het Downsyndroom. Hoe dikker de nekplooi, hoe groter die kans is.

Voor wie is de NT-meting bestemd?

Als je eventueel een nekplooimeting wilt, bespreek dit dan met je verloskundige of gynaecoloog. De combinatietest (bloedtest en NT-meting) wordt niet door de zorgverzekeraars vergoed, tenzij de zwangere vrouw 36 jaar of ouder is of een erkende reden heeft voor het prenatale onderzoek.
Heb je geen indicatie voor prenatale diagnostiek, dan kun je dit onderzoek op eigen kosten laten verrichten. De kosten voor NT-meting kunnen erg wisselen. Het is verstandig om van te voren naar de kosten te informeren.

Dit is verouderde informatie! We zijn nog op zoek naar een betrouwbaar recenter schema.

Leeftijd zwangere vrouw kans op een kindje met het Downsyndroom
25 jaar 1 op 1250
30 jaar 1 op 800
33 jaar 1 op 500
35 jaar 1 op 350
36 jaar 1 op 250
38 jaar 1 op 150
40 jaar 1 op 100
42 jaar 1 op 50
45 jaar 1 op 25

Betrouwbaarheid nekplooimeting

De NT-meting is slechts een risicoschatting. Wanneer de nekplooi verdikt blijkt te zijn tijdens de echo, dan zal een vervolgonderzoek worden voorgesteld. Een vruchtwaterpunctie of vlokkentest kan zekerheid geven of je kindje daadwerkelijk het Downsyndroom heeft.
Een NT-meting gecombineerd met een dubbeltest geeft een betere inschatting of je kindje wel of niet een chromosoomafwijking heeft zoals het Downsyndroom.

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Informatie over Echo Prenataal onderzoek en ervaringen

Een volgende mijlpaal, de 20 weken echo Een volgende mijlpaal, de 20 weken echo

de 20 weken echo Flow
Blog: "Een volgende mijlpaal, de 20 weken echo. Mijn buik lijkt met de dag te groeien en sinds ik ons kindje voel bewegen, voel ik mij helemaal moeder. En toch blijft iedere stap spannend."

Zwangere vrouwen stemmen massaal in met voorstel vijf echos Zwangere vrouwen stemmen massaal in met voorstel vijf echos

Zwangeren zijn voor vijf echos
Lezers van de website ikbenZwanger.com stemmen massaal in met het voorstel van hoogleraar Eva Pajkrt in plaats van twee, vijf echo’s uit te voeren tijdens de zwangerschap.

Zwanger in de USA: NIPT en combinatie test Zwanger in de USA: NIPT en combinatie test

Zwanger in de USA: NIPT
Blog: "Kosten voor de NIPT in Amerika: 4000 dollar. Geen geintje. Geen nul teveel. Geen type-fout. Ik schrok me rot. Voelde me ook een beetje verslagen. Ik was ook pas net zwanger..."

Voelen ongeboren babys pijn Voelen ongeboren babys pijn

Voelen ongeboren baby's pijn?
Wanneer ontstaat leven? Als de eicel bevrucht is en zich gaat delen? Of als het hartje van dat kleine babymensje gaat kloppen? En wanneer kan de foetus pijn voelen in de baarmoeder?

Echo 11 weken zwanger en een verrassing Echo 11 weken zwanger en een verrassing

Echo 11 weken zwanger
Blog: "Geen half werk vandaag. De gynaecoloog maakte een echo en kon nu zien hoever ik écht was. Ik ben elf weken en twee dagen zwanger. Het kindje is nu 4,5 centimeter groot. Het hartje bonkt"

Eindelijk is het vandaag zover: wij hebben de eerste echo! Eindelijk is het vandaag zover: wij hebben de eerste echo!

Wij hebben de eerste echo
Blog: "Er was vreugde over de zwangerschap en alles wat daarmee samenhangt en tegelijkertijd voelden we ook de onzekerheid of ook echt alles goed is met de baby. Wij hebben een miskraam gehad."

De NIPT test doen of niet? blog Brenzen De NIPT test doen of niet? blog Brenzen

1   NIPT test doen of niet
Blog: "De NIPT test doen of niet doen? De NIPT, net als de meeste andere zwangere vrouwen laat ik mij onderzoeken op DNA afwijkingen. En nu is het grote wachten weer begonnen."

Je reactie op Nekplooimeting

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Leuk om te lezen!