Prenataal onderzoek: combinatietest

   Zwanger    Echo Prenataal onderzoek    Combinatietest

(eerstetrimester-combinatietest of eerstetrimester-screening)

Als je zwanger bent, kun je prenataal onderzoek laten doen. Uit dat onderzoek rolt een kansberekening die aangeeft hoe groot de kans is dat jouw kindje een aangeboren afwijking heeft. De test die daarvoor wordt gebruikt, heet de combinatietest.

Wat is de combinatietest?

De combinatietest – kortweg combitest – is een onderzoek waarin drie factoren samen een kansberekening geven. De eerste is de dikte van de nekplooi van je kindje. De tweede factor is de aanwezigheid van twee stoffen in je bloed en de derde is je leeftijd. De combinatie van die drie factoren geeft aan of jouw kindje een verhoogde kans heeft op het syndroom van Down en op trisomie 13 of 18.

Wanneer wordt de test gedaan?

De combinatietest bestaat uit twee onderdelen, namelijk een echo, om de dikte van je kindjes nekplooi te bepalen, en bloedafname bij jou. De echo voor de nekplooimeting vindt plaats tussen 11 weken plus 4 dagen en 13 weken plus 4 dagen zwangerschap. De bloedafname moet gebeuren tussen 8 weken en 13 weken plus 6 dagen zwangerschap. Het beste moment voor de bloedafname is bij een zwangerschap van 10 weken.

Wat wordt onderzocht met de combinatietest?

Met dit onderzoek krijg je meer informatie over of jouw kindje een verhoogde kans heeft op het Downsyndroom en op trisomie 13 en 18.

Wat betekent de uitslag?

Uit de combinatietest volgt een kansberekening. Als uit het onderzoek blijkt dat de kans dat jouw kindje Downsyndroom of trisomie 13 of 18 heeft, minder is dan 1 op 200 (0,5%), is er geen verhoogd risico. Is de kans hoger, bijvoorbeeld 1 op 100 (1%), dan is er sprake van een verhoogde kans en kom je in aanmerking voor vervolgonderzoek.

Wil je de uitslag weten?

Omdat de combinatietest een kansberekening geeft en geen absolute zekerheid biedt, kan het zijn dat je je ten onrechte zorgen maakt. Immers, als uit de test blijkt dat jouw kindje een kans heeft van 1 op 100 (1%, dat is een verhoogde kans) op het syndroom van Down, dan is er tegelijkertijd een kans van 99 op 100 (99%), dat je kindje gezond is. Je maakt je dan wellicht zorgen, terwijl dat niet nodig hoeft te zijn. Het kan ook andersom, dat je ten onrechte wordt gerustgesteld, bijvoorbeeld bij een kans van 1 op 500. De kans dat je kindje Downsyndroom heeft, is heel klein, maar is er wel. Je zal dus samen met je partner moeten bespreken of je de combinatietest wil laten doen en wat je zal doen als de uitslag afwijkend blijkt te zijn.

Een verhoogde kans, en nu?

Als er uit de combinatietest een verhoogd risico blijkt te zijn op een kindje met een aangeboren afwijking, dan kun je vervolgonderzoek laten doen. Je komt dan in aanmerking voor een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest. Dit vervolgonderzoek geeft (bijna) 100 procent zekerheid over of jouw kindje een aangeboren afwijking heeft.

Ouder of jonger dan 36

Als je jonger bent dan 36, dan hangt het van je verzekering af of de combinatietest wordt vergoed. Is de uitslag afwijkend, dan krijg je achteraf de kosten voor de combinatietest vergoed. Ook het vervolgonderzoek betaalt je zorgverzekering.
Ben je 36 jaar of ouder, dan krijg je de combinatietest altijd vergoed. Ook bij een normale uitslag mag je op kosten van de verzekering vervolgonderzoek laten doen. Je mag er ook voor kiezen om direct een vruchtwaterpunctie of vlokkentest te doen, zonder eerst de combinatietest te laten doen.

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Gratis producten meer

Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Gratis de blije doos NU met Nijntje rammelaar
Gratis de blije doos NU met Nijntje rammelaar
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan

Beste artikelen over Echo Prenataal onderzoek

Op de vraag of je een prenataal onderzoek moet doen of niet, kunnen anderen je geen antwoord geven. Deskundigen kunnen je hooguit adviseren op basis van je leeftijd, een erfelijke ziektes. Lees onze beste artikelen en blogs:
Uitleg echoformulier »
Slecht nieuws bij de echo »
Nub voorspelling »
De 6 weken echo »
Tips hartslag doppler »
Kleine baby, grote zorgen »
Spannende tijden »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Combinatietest

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.