Vruchtwaterpunctie

   Zwanger    Echo Prenataal onderzoek    Vruchtwaterpunctie   

Wat is een vruchtwaterpunctie?

De vruchtwaterpunctie (vruchtwateronderzoek) is een vorm van prenatale diagnostiek om een chromosoomafwijking van het ongeboren kind te bepalen. Bij de vruchtwaterpunctie kan ook gekeken worden naar het eiwit alfafoetoproteïne (AFP). De aanwezigheid van een te grote hoeveelheid van dit eiwit kan wijzen op een aangeboren afwijking zoals een open ruggetje bij de baby.

Wat staat je te wachten bij de ingreep?

Met een echo bepaald de gynaecoloog de plaats en prikt hij/zij met een dunne naald door de buikwand tot in de baarmoeder. Ongeveer 20 ml vruchtwater wordt binnen 30 seconde uit de baarmoeder opgezogen. Dat is 10 -15% van de totale hoeveelheid vruchtwater. Het onderzoek gebeurt bij een zwangerschapsduur van 14 tot 16-17 weken.

Voor wie is de vruchtwaterpunctie bestemd?

Alleen voor vrouwen met een verhoogde kans op een kind met een aangeboren of erfelijke aandoening, welke vast te stellen is, middels een vruchtwaterpunctie. Dit geldt bijvoorbeeld voor:

  • Vrouwen die 36 jaar en ouder zijn en een verhoogde kans hebben op een kindje met een chromosoomafwijking (b.v. Down Syndroom).
  • Vrouwen waarbij de uitslag van de combinatietest een verhoogde kans laat zien.
  • Vrouwen die zelf een aandoening hebben die de baby ook zou kunnen hebben.
  • Vrouwen die een partner of naaste familie hebben met een aandoening die de baby ook zou kunnen hebben.

Wat zijn de risico's van een vruchtwaterpunctie??

De prik door de buikwand geeft een kort stekend gevoel. Ook na de punctie kan de plek gevoelig blijven en menstruatieachtige klachten geven. Ook kun je je na de ingreep beroerd voelen. Ga nooit alleen voor een vruchtwaterpunctie, maar neem iemand mee. Ongeveer 0.3-0.5% van de vrouwen krijgt na de punctie een miskraam.

Hoe lang laat de uitslag op zich wachten?

De uitslag ontvang je na 10 tot 14 dagen. De uitslag geeft aan of de gezochte aandoening wel of niet aanwezig is. Wanneer deze niet gevonden is, geeft je dit geen garantie dat je kindje nu helemaal gezond is. Niet alle aandoeningen kunnen met de vruchtwaterpunctie worden vastgesteld. Wanneer de aandoening wel aanwezig is, is vaak niet te zeggen hoe ernstig het is.

Wel of niet doen, een moeilijke keuze

Het besluit om wel of niet een vruchtwaterpunctie te ondergaan is iets heel persoonlijks. Je kunt bij anderen om raad en advies vragen, jij bent echter diegene (samen met je partner), die de uiteindelijke beslissing neemt. Laat je in ieder geval goed informeren.

Wat meet je bij een vruchtwaterpunctie? Wat is de uitslag van een vruchtwaterpunctie?

Sinds 1 april 2011 wordt niet alleen meer gescreend op trisomie 21 (syndroom van Down), maar ook op trisomie 18 (syndroom van Edwards) en trisomie 13 (syndroom van Patau). De meest voorkomende autosomale trisomie is trisomie 21, het syndroom van Down. Het syndroom van Edwards komt minder vaak voor en het syndroom van Patau nog minder.

Deze twee laatste syndromen leiden tot ernstige aandoeningen. Aangedane foetussen of baby's kunnen sterven gedurende de zwangerschap of binnen enkele maanden na de geboorte. De oorzaak hiervan is meestal een fout in de celdeling, voorafgaand aan de aanmaak van zaad- of eicellen. Wanneer in een eicel twee kopieën van één chromosoom aanwezig zijn, zal door bevruchting met een normale zaadcel het totaal aantal kopieën van dat chromosoom op drie komen: een trisomie. (bron Wikipedia)

De vruchtwaterpunctie geeft ook informatie over de aanwezigheid van een open ruggetje of open schedel.

Wat staat me te wachten, wanneer de uitslag niet goed is?

Wanneer de uitslag van de punctie niet goed is, is het jullie eigen keuze om te besluiten of je je zwangerschap wilt uitdragen of wilt laten afbreken. Veel professionals zullen van het laatste uit gaan. Laat je daar niet door leiden. Het is de keuze van jou (en je partner), de uiteindelijke beslissing ligt altijd bij jullie. Wat je ook mocht besluiten, beide keuzes zullen ingrijpend zijn. Hierbij kun je je uiteraard wel laten adviseren door je gynaecoloog of verloskundige.

Een nadeel van de vruchtwaterpunctie is dat het onderzoek laat in de zwangerschap plaatsvindt, met 14-17 weken.  In tegenstelling tot de vlokkentest, duurt de uitslag langer en is je zwangerschap vaak al beter te zien. Wanneer je (met je partner) eventueel besluit de zwangerschap af te breken zijn vragen dan ook vaak onvermijdelijk. Sommige vrouwen voelen in deze periode ook al leven, wat een beslissing nog moeilijker maakt. Een zwangerschapsafbreking kan slechts gebeuren door het opwekken van de bevalling. Daar staat tegenover dat een voortijdig opgewekte bevalling ook de mogelijkheid biedt om afscheid van het kind te nemen.

Meer informatie

Vraag je verloskundige of gynaecoloog om meer informatie. Ook op de website www.Erfelijkheid.nl staat uitgebreide informatie, ook over ander prenataal onderzoek.

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Informatie over Echo Prenataal onderzoek en ervaringen

Hartje luisteren bij echo vlog Michelle Hartje luisteren bij echo vlog Michelle

Hartje luisteren echo
Blog: "Vlog van zwangere Michelle: Ik heb inmiddels de 16 weken echo gehad en alles was goed. Het was alleen niet echt een echo. Daar was ik eigelijk wel een beetje teleurgesteld in."

HELLP en spoed keizersnede HELLP en spoed keizersnede

1   HELLP en spoed
Blog: "Je gaat door een hele rollercoaster aan gevoelens. Want eigenlijk denk je als je de eerste drie maanden voorbij bent, je bijna zeker een baby’tje krijgt en nu waren we beiden in gevaar."

Echo maken met je eigen mobieltje Echo maken met je eigen mobieltje

Echo maken met je eigen mobiel
Echo maken via je eigen mobieltje. Dat kan tegenwoordig. In Israel is een apparaat ontwikkeld dat zwangere vrouwen via een echoscan hun ongeboren baby laat zien.

De Combinatietest en screening Down Syndroom De Combinatietest en screening Down Syndroom

Combinatietest blog Cambes
Blog: "We hebben er toch voor gekozen een combinatietest te doen. Beetje zenuwachtig waren we wel.. En het was in de praktijk nog spannender!"

Inwendige 4d echo bij de frauenartz Inwendige 4d echo bij de frauenartz

Inwendige 4d echo
Blog: "Ze heeft een 4d buikecho gedaan met 11 weken. Ze wees aan waar de placenta was, het hoofdje en het kontje. Ik wist niet dat ze dit al zo vroeg zouden doen in de zwangerschap."

Wachten op de echo, ik kon niet laten om zelf te gaan kijken Wachten op de echo, ik kon niet laten om zelf te gaan kijken

Wachten op de echo duurt lang
Blog: "Op mijn werk hebben we twee echo apparaten staan. Zoeken naar een zwarte ruimte met een bolletje erin kan ik zelf ook wel. Ik had ook verder geen verwachtingen..."

Eerste echo en het grote nieuws gedeeld met de familie Eerste echo en het grote nieuws gedeeld met de familie

Eerste echo opluchting
Blog: "Hier is je baarmoeder, hier is dit en dat (geen idee wat het ook alweer was, ik was te druk bezig met een wit vlekje te zoeken) ... en hier is jullie kindje. Zie je dat daar pinkeren?"

Je reactie op Vruchtwaterpunctie

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Lees de reacties van anderen en praat mee!

forum voor zwangere vrouwen

Onderwerp: Vruchtwaterpunctie
Ikke
Vruchtwaterpunctie staat gepland binnen drie weken en ik slaap er niet meer van. Ben zo bang hiervoor...

Leuk om te lezen!