Jouw moedergevoelens

   Pasgeboren baby    Depressie    Moedergevoelens

Het is niet te voorspellen hoe je na je bevalling op je kindje reageert. Misschien ben je direct verkocht, maar misschien moeten je moedergevoelens groeien.

Meteen verliefd of eerst wennen?

Liefde op het eerste gezicht

Misschien had jij direct na je bevalling moedergevoelens en wist je meteen dat je voor dit kleine mensje door het vuur zou gaan. Dat kan heel overweldigend aanvoelen voor jou en je ook onzeker maken. Wat als ik niet weet wat ik moet doen, wat als er iets gebeurt?  De angst om je kindje te verliezen is vaak ook direct aanwezig.

Liefde op het tweede gezicht

Veel vrouwen hebben een aantal dagen nodig voor ze echt verliefd worden op hun kind. Er ligt een kindje in de wieg die ze heel lief vinden en die ze verzorgen en aan de borst leggen maar het besef dat dit hun eigen vlees en bloed is, is er nog niet. Dat komt vaak ineens of heel geleidelijk. Soms schrik je ervan hoe je je voelt ten opzichte van je kind. Je zult de eerste niet zijn die hoopt dat iemand anders de verantwoordelijkheid voor het kindje neemt. Dat is niet gek of raar, maar menselijk. Soms kan het weken of maanden duren voordat je kunt zeggen: "Ik houd van mijn kind."

Advertentie

Ineke: "Tijdens mijn zwangerschap was ik gewoon verliefd. Ik was verliefd op mijn buik en op het kindje erin. Ik voelde me zo ontzettend geweldig, alsof ik continu het voorjaar in mijn bol had. Ik had dan ook heel romantische ideeën over de eerste ontmoeting met mijn baby. Bij de geboorte had ik echter helemaal geen belangstelling voor mijn kindje. Ik heb niet gekeken of het een jongetje of een meisje was, geen vingers en tenen geteld. Ik was alleen maar heel erg blij dat de bevalling voorbij was."

Lisa: "Ik was ontzettend nieuwsgierig de laatste weken van mijn zwangerschap en wilde ontzettend graag kennis maken met mijn kindje. Zodra mijn kindje geboren was ben ik naar hem gaan kijken en ik herkende hem gewoon. Ik kan dat gevoel niet uitleggen."

Hulp vragen

Het is dus volstrekt normaal, als je niet direct overloopt van moederliefde. Wanneer jij echter merkt dat je om wat voor reden dan ook geen band krijgt met je baby of dat je puur plichtmatig je kind verzorgt maar het geen liefde kan geven moet je dit niet voor jezelf houden. Hoe zeer je je er misschien ook voor schaamt of hoopt dat het overgaat. Vertel het tegen een vertrouwenspersoon in je omgeving en roep hulp in. Het kan zijn dat je een postpartum depressie hebt of dat er iets anders met je aan de hand is.

Trude: "Na de bevalling kwam de kraamvisite en ik lag hyper in bed. Ik wilde mijn bezoek vertellen over mijn heftige bevalling. Mijn kraamvisite begon direct van alles over mijn baby te vragen. Ik vond dat helemaal niet leuk. Wisten ze wel wat ik allemaal had moeten doorstaan? Waarom vroegen ze daar niet naar."

Chantal: "Ik was hartstikke blij met mijn baby, maar verliefd, nee ik kan niet zeggen dat ik verliefd was. Ik was wel hartstikke relaxed in mijn kraambed en ook relaxed in de verzorging van mijn baby. Tot aan het eind van de week de kraamzuster bijna weg ging. Ineens kreeg ik een paniekgevoel over mij heen. Wat, als ik niet wist wat ik moest doen? Wat, als de baby niet zou willen drinken? Ineens ging ik om de haverklap kijken als hij in zijn bedje lag. Ademde hij nog? Mijn moederhart was open gegaan."

Baby

Jouw kind merkt het aan je wanneer jij je niet kunt geven aan je kind. Jouw kind heeft wel liefde nodig om te groeien en zich te hechten en zich normaal te ontwikkelen. Hoe eerder je dus hulp in roept, hoe beter dit ook voor je kindje is.

Bente: "Na een jaar zat ik nog steeds regelmatig huilend op de bank met mijn twee kinderen om me heen. En waarom ik huilde? Ik wist het niet. Heel lang dacht ik dat het de hormonen waren, maar ineens was ik er klaar mee. Ik wilde me niet zo vaak rot voelen. Ook was ik bang dat mijn kinderen zich mij later zouden herinneren als dat mens dat altijd op de bank zat te janken. De huisarts concludeerde uiteindelijk een burnout."

Ook papa kan de babyblues krijgen

Ook jouw partner kan heel verschillend reageren op het pas verworven vaderschap. Misschien is hij direct de trotse vader en gaat hij door het vuur voor zijn zoon of dochter. Maar het kan zijn dat het ook bij hem moet groeien. Sommige vaders zullen daardoor juist afstand creëren. Als je dit merkt betrek hem dan zoveel mogelijk bij de verzorging van jullie kind. Misschien is hij ook bang om het niet goed te doen en denkt hij dat jij het veel beter kan. Wees dus ook heel zuinig met kritiek hierover of opmerkingen als " kom maar, dan doe ik het wel".

Eric: "Mijn zoon was geboren en diezelfde middag kwam er een collectante van Spieren voor Spieren aan de deur kwam. Ik was ineens zo overweldigend blij dat mijn kind gezond ter wereld was gekomen en ik kreeg ineens zo'n gevoel van medeleven over me heen voor ieder die een kind gekregen had dat niet gezond bleek te zijn. Ik deed een donatie van €25,- in de bus en sloot de deur voor een ietwat verbaasde collectant."

John: "Ik had al een dochter van 2 jaar, toen mijn zoontje werd geboren. Mijn vrouw lag in haar kraambed en ik nam mijn dochtertje lekker mee op sleeptouw. Met haar kon ik spelen en stoeien, met de baby had ik  weinig. Pas na maanden begon ik het langzaam aan leuker te vinden. Hij begon meer 'mens' te worden. Nu schaam ik me voor mijn gedrag. Wat heerlijk om een dochter en een zoon te hebben!"

Artikel gelezen en nu?

Leuk om verder te lezen

Anderen lezen nu ook

Zwanger en gevoelig voor depressieve klachten

Zwanger en gevoelig voor depressieve klachten
Mijn lang gekoesterde droom om kinderen te krijgen is in vervulling gegaan. Ik ben nu 29 weken zwanger van een jongen. Dat deze droom iets minder rooskleurig is dan verwacht bleek.

Babyblues en postnatale depressie, niet blij met de baby

Babyblues en postnatale depressie, niet blij met de baby
Negen maanden vol spanning gewacht. Kindje gezond en wel in de wieg. In plaats van een roze wolk zie je het donkerblauw van de babyblues. Je leven is veranderd en je kan niet meer terug

Postnatale depressie

Postnatale depressie
Baby blues of postpartum depressie (ook wel postnatale depressie genoemd). Wanneer je een kind hebt gekregen gebeurt er veel met je, zowel lichamelijk als geestelijk.

Zwanger en twijfels, hoe ik over mijn depressie heen kwam

Zwanger en twijfels, hoe ik over mijn depressie heen kwam
Het klopt dat je hormonen op hol slaan als je zwanger bent. Bij mij leidde dit tot zware twijfel en depressie. Herken je dat?

Een postnatale depressie: wat als er geen roze wolk is

Een postnatale depressie: wat als er geen roze wolk is
Antoinette: Er rust een soort taboe op postnatale depressies. En dat terwijl 1 op de 10 vrouwen ermee te maken krijgt. Ik wil het in de openheid brengen, het taboe doorbreken.

Waar is die roze wolk? Waarom kan ik niet genieten?

Waar is die roze wolk? Waarom kan ik niet genieten?
Ik probeerde mezelf er steeds van te overtuigen dat ik uiteraard zwanger wilde zijn! Ik zat zeker niet op die roze wolk waar je zogenaamd op zou zitten tijdens je zwangerschap.

Antidepressiva en zwangerschap: Stop or Go?!

Antidepressiva en zwangerschap: Stop or Go?!
Ben je zwanger? En slik je antidepressiva vanwege depressieve klachten of angst? Dan kan het gebruik van antidepressiva tijdens je zwangerschap veel vragen oproepen. Is het wel goed voo

Je reactie op Moedergevoelens

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.