Jouw moedergevoelens

   Pasgeboren baby    Depressie    Moedergevoelens

Het is niet te voorspellen hoe je na je bevalling op je kindje reageert. Misschien ben je direct verkocht, maar misschien moeten je moedergevoelens groeien.

Meteen verliefd of eerst wennen?

Liefde op het eerste gezicht

Misschien had jij direct na je bevalling moedergevoelens en wist je meteen dat je voor dit kleine mensje door het vuur zou gaan. Dat kan heel overweldigend aanvoelen voor jou en je ook onzeker maken. Wat als ik niet weet wat ik moet doen, wat als er iets gebeurt?  De angst om je kindje te verliezen is vaak ook direct aanwezig.

Liefde op het tweede gezicht

Veel vrouwen hebben een aantal dagen nodig voor ze echt verliefd worden op hun kind. Er ligt een kindje in de wieg die ze heel lief vinden en die ze verzorgen en aan de borst leggen maar het besef dat dit hun eigen vlees en bloed is, is er nog niet. Dat komt vaak ineens of heel geleidelijk. Soms schrik je ervan hoe je je voelt ten opzichte van je kind. Je zult de eerste niet zijn die hoopt dat iemand anders de verantwoordelijkheid voor het kindje neemt. Dat is niet gek of raar, maar menselijk. Soms kan het weken of maanden duren voordat je kunt zeggen: "Ik houd van mijn kind."

Ineke: "Tijdens mijn zwangerschap was ik gewoon verliefd. Ik was verliefd op mijn buik en op het kindje erin. Ik voelde me zo ontzettend geweldig, alsof ik continu het voorjaar in mijn bol had. Ik had dan ook heel romantische ideeën over de eerste ontmoeting met mijn baby. Bij de geboorte had ik echter helemaal geen belangstelling voor mijn kindje. Ik heb niet gekeken of het een jongetje of een meisje was, geen vingers en tenen geteld. Ik was alleen maar heel erg blij dat de bevalling voorbij was."

Lisa: "Ik was ontzettend nieuwsgierig de laatste weken van mijn zwangerschap en wilde ontzettend graag kennis maken met mijn kindje. Zodra mijn kindje geboren was ben ik naar hem gaan kijken en ik herkende hem gewoon. Ik kan dat gevoel niet uitleggen."

Hulp vragen

Het is dus volstrekt normaal, als je niet direct overloopt van moederliefde. Wanneer jij echter merkt dat je om wat voor reden dan ook geen band krijgt met je baby of dat je puur plichtmatig je kind verzorgt maar het geen liefde kan geven moet je dit niet voor jezelf houden. Hoe zeer je je er misschien ook voor schaamt of hoopt dat het overgaat. Vertel het tegen een vertrouwenspersoon in je omgeving en roep hulp in. Het kan zijn dat je een postpartum depressie hebt of dat er iets anders met je aan de hand is.

Trude: "Na de bevalling kwam de kraamvisite en ik lag hyper in bed. Ik wilde mijn bezoek vertellen over mijn heftige bevalling. Mijn kraamvisite begon direct van alles over mijn baby te vragen. Ik vond dat helemaal niet leuk. Wisten ze wel wat ik allemaal had moeten doorstaan? Waarom vroegen ze daar niet naar."

Chantal: "Ik was hartstikke blij met mijn baby, maar verliefd, nee ik kan niet zeggen dat ik verliefd was. Ik was wel hartstikke relaxed in mijn kraambed en ook relaxed in de verzorging van mijn baby. Tot aan het eind van de week de kraamzuster bijna weg ging. Ineens kreeg ik een paniekgevoel over mij heen. Wat, als ik niet wist wat ik moest doen? Wat, als de baby niet zou willen drinken? Ineens ging ik om de haverklap kijken als hij in zijn bedje lag. Ademde hij nog? Mijn moederhart was open gegaan."

Baby

Jouw kind merkt het aan je wanneer jij je niet kunt geven aan je kind. Jouw kind heeft wel liefde nodig om te groeien en zich te hechten en zich normaal te ontwikkelen. Hoe eerder je dus hulp in roept, hoe beter dit ook voor je kindje is.

Bente: "Na een jaar zat ik nog steeds regelmatig huilend op de bank met mijn twee kinderen om me heen. En waarom ik huilde? Ik wist het niet. Heel lang dacht ik dat het de hormonen waren, maar ineens was ik er klaar mee. Ik wilde me niet zo vaak rot voelen. Ook was ik bang dat mijn kinderen zich mij later zouden herinneren als dat mens dat altijd op de bank zat te janken. De huisarts concludeerde uiteindelijk een burnout."

Ook papa kan de babyblues krijgen

Ook jouw partner kan heel verschillend reageren op het pas verworven vaderschap. Misschien is hij direct de trotse vader en gaat hij door het vuur voor zijn zoon of dochter. Maar het kan zijn dat het ook bij hem moet groeien. Sommige vaders zullen daardoor juist afstand creëren. Als je dit merkt betrek hem dan zoveel mogelijk bij de verzorging van jullie kind. Misschien is hij ook bang om het niet goed te doen en denkt hij dat jij het veel beter kan. Wees dus ook heel zuinig met kritiek hierover of opmerkingen als " kom maar, dan doe ik het wel".

Eric: "Mijn zoon was geboren en diezelfde middag kwam er een collectante van Spieren voor Spieren aan de deur kwam. Ik was ineens zo overweldigend blij dat mijn kind gezond ter wereld was gekomen en ik kreeg ineens zo'n gevoel van medeleven over me heen voor ieder die een kind gekregen had dat niet gezond bleek te zijn. Ik deed een donatie van €25,- in de bus en sloot de deur voor een ietwat verbaasde collectant."

John: "Ik had al een dochter van 2 jaar, toen mijn zoontje werd geboren. Mijn vrouw lag in haar kraambed en ik nam mijn dochtertje lekker mee op sleeptouw. Met haar kon ik spelen en stoeien, met de baby had ik  weinig. Pas na maanden begon ik het langzaam aan leuker te vinden. Hij begon meer 'mens' te worden. Nu schaam ik me voor mijn gedrag. Wat heerlijk om een dochter en een zoon te hebben!"

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Gratis producten meer

Gratis de blije doos NU met Nijntje rammelaar
Gratis de blije doos NU met Nijntje rammelaar
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan

Beste artikelen over Depressie

Lees hier alle informatie en herkenbare verhalen over kraamtranen en babyblues. Hoe weet je of je een postpartum depressie hebt, hoe lang duurt het en wat kun je doen om je weer beter te voelen? Lees onze beste artikelen en blogs:
Zwangerschapsblues »
Uit een depressie komen »
Zwanger en ik voel me zo moe »
Postnatale depressie Daphne »
Kraamtranen in de kraamweek »
De reveal: niet blij zwanger »
Zwanger en twijfels »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Moedergevoelens

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.