Ovulatietest

   Zwanger worden    Vruchtbare periode    Ovulatietest

Wat is een ovulatietest?

Als je graag zwanger wil worden, is het belangrijk om te vrijen tijdens je vruchtbare periode. Hiervoor is het belangrijk om te weten wanneer je ovulatie plaatsvindt. Vlak voor en tijdens de ovulatie heb je namelijk je vruchtbare periode en de meeste kans om zwanger te worden. Vrouwen met een regelmatige cyclus kunnen gemakkelijk hun ovulatie berekenen, maar voor vrouwen met een onregelmatige cyclus is dit lastiger. Voor deze vrouwen biedt een ovulatietest uitkomst. Een ovulatietest berekent namelijk precies wanneer jouw vruchtbare periode is!

Hoe werkt een ovulatietest?

Een ovulatietest spoort verhoogde concentraties van het luteïniserend hormoon in de urine op. Circa een of twee dagen voordat de eisprong plaatsvindt, stijgt het niveau van het luteïniserend hormoon (LH). Dit hormoon heb je altijd in je lichaam en is verantwoordelijk voor het rijpen van de eicel. Rondom je eisprong stijgen de waarden van dit hormoon enorm en kunnen tot wel twintig keer hoger zijn dan normaal. Door middel van het doen van een ovulatietest kun je dus nagaan wanneer de kans het grootste om zwanger te worden.

De meeste ovulatietesten hebben een aantal cassettes of  teststaafjes die bedoeld zijn om de LH piek in de urine aan te tonen. Je voert de eerste ovulatietest uit voordat je denkt dat je zelf zult ovuleren. Je blijft hierna net zo lang testen totdat je een positieve ovulatietest in handen hebt en weet dat je in je vruchtbare periode zit. Gebruik hier, in tegenstelling tot een zwangerschapstest, geen ochtendurine voor.

Koop hier een ovulatietest.

Positieve ovulatietest

De ovulatietest zal positief zijn als er een LH piek wordt geconstateerd. Na een positieve ovulatietest volgt de daadwerkelijke ovulatie binnen 24 tot 36 uur. Als je gedurende deze periode geslachtsgemeenschap hebt, heb je de grootste kans om zwanger te worden. Ovulatietesten zijn meer dan 99% nauwkeurig in het meten van de LH piek.

Facebook groepen voor jou!

Word lid van één onze besloten Facebook groepen Kinderwens 1e kind of Kinderwens 2+ kind.

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Boeken over zwanger worden voor jou! meer

Een streepje tegen
Een streepje tegen
Gezond zwanger worden
Gezond zwanger worden
Mama worden
Mama worden

Beste artikelen over Vruchtbare periode

Wil je zwanger worden? Dan is het handig om bij te houden wanneer je menstruatie is. Als je namelijk weet wanneer je ongesteld bent, kun je je eisprong ber Lees onze beste artikelen en blogs:
Bereken vruchtbare periode »
Menstruatiecyclus »
De eisprong »
Innesteling of menstruatie? »
Ovulatiebloeding wie heeft dit »
Hormoonvrije anticonceptie »
Helpt ovulatiepijn zwanger? »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Ovulatietest

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Ook interessant: