Ongesteld worden

   Zwanger worden    Vruchtbare periode    Ongesteld worden

Zodra een meisje haar eerste menstruatie heeft, kan ze zwanger raken. Tot aan de overgang doorloopt haar lichaam elke maand dezelfde cyclus. ikbenZwanger.com legt uit wat er met je lichaam gebeurt voor, tijdens en na de menstruatie.

De eerste ongesteldheid

Gemiddeld ben je tussen je elfde en haar vijftiende voor het eerste ongesteld. De eerste ongesteldheid heet de menarche. Meestal kondigt zo’n ongesteldheid zich van tevoren al een beetje aan. Je lichaam verandert namelijk: je krijgt schaamhaar en haar onder je oksels, er komt wat witte afscheiding uit je vagina en je borsten ontwikkelen zich. Dat zijn tekenen dat je lichaam zich aan het klaarmaken is voor de eerste ongesteldheid. Zodra je ongesteld wordt, betekent dat dat je vruchtbaar kunt zijn. Als je niet zwanger wil raken, zul je moeten nadenken over anticonceptie, zoals de pil of condooms.

Grote schoonmaak

Ongesteldheid is een ander woord voor menstruatie. De ongesteldheid is onderdeel van de menstruatiecyclus. Zodra je ongesteld wordt, start er een nieuwe cyclus. Tijdens de ongesteldheid ruimt het lichaam de verdikte wand van de baarmoeder op. Dit laagje baarmoederslijmvlies heet het endometrium en dat zorgt ervoor dat een bevrucht eitje zich kan innestelen in de baarmoeder. Als het eitje niet wordt bevrucht, zorgen hormonen ervoor dat het baarmoederslijmvlies wordt afgebroken. Via de vagina verlaten het baarmoederslijmvlies en het onbevruchte eitje het lichaam: de vrouw is ongesteld.

Bloedverlies en ongesteldheidsklachten

De meeste vrouwen zijn twee tot tien dagen ongesteld. Sommige vrouwen hebben maar weinig bloedverlies, anderen juist heel veel. Ook anticonceptiemiddelen kunnen invloed hebben op hoeveel bloedverlies je hebt.
Tijdens de ongesteldheid trekt de baarmoeder samen. Daardoor kun je last hebben van buikpijn of een weeïg gevoel in je buik. Ook kun je last van je rug hebben. Andere bekende ongesteldheidsklachten zijn hoofdpijn, spierpijn, een lamlendig gevoel, pijnlijke borsten en prikkelbaarheid.

Volgende cyclus

Zodra je niet meer ongesteld bent, wordt er in de baarmoeder weer een nieuw slijmvlies opgebouwd. De timing daarvan is heel nauwkeurig geregeld. Daardoor is het slijmvlies precies voor de volgende eisprong optimaal. Tijdens de eisprong ben je vruchtbaar. Je kunt heel gemakkelijk uitrekenen wanneer je volgende eisprong is. Terwijl je ongesteld bent, liggen de nieuwe eitjes te rijpen. Zodra een eitje vrijkomt, heb je je eisprong. Wordt het eitje niet bevrucht, dan verlaat het samen met het baarmoederslijmvlies het lichaam: een nieuwe ongesteldheid en de start van weer een nieuwe cyclus.

Niet zwanger

Het feit dat je ongesteld bent, betekent dat je niet zwanger bent. Als er namelijk wel een bevrucht eitje zou zijn ingenesteld, blijft het baarmoederslijmvlies intact. Toch zit er wel een klein addertje onder het gras. Een eitje dat zich innestelt, kan namelijk ook wat bloedverlies veroorzaken. Maar dit is meestal minder dan de hoeveelheid bloedverlies bij een ongesteldheid. Als je bloedverlies hebt en je denkt toch dat je zwanger bent, kun je het beste een zwangerschapstest doen.

Ongesteld na een zwangerschap

Bij de meeste vrouwen die zwanger zijn geweest, duurt het even voordat ze weer ongesteld worden. Geef je geen borstvoeding, dan word je gemiddeld zes tot acht weken na de zwangerschap weer ongesteld. Als je borstvoeding geeft, kan de ongesteldheid helemaal wegblijven, totdat je de borstvoeding afbouwt. Maar sommige vrouwen die borstvoeding geven, worden toch ongesteld.

Facebook groep voor jou!

Word lid van onze besloten Facebook groep Kinderwens.

Artikel gelezen en nu?

  1. Word vriendin! Meld je aan
  2. Geef je reactie op dit artikel
  3. Deel via Facebook of Whatsapp
  4. Lees meer interessante artikelen op onze site, zie hieronder

Anderen lezen nu ook

De ovulatie De ovulatie

De ovulatie
Als je zwanger wil worden, is het heel belangrijk om te weten wanneer je ovulatie plaatsvindt. Vlak voor en tijdens de ovulatie ben je namelijk vruchtbaar.

Review menstruatie cyclus tracker apps | Period Tracker Apps Review menstruatie cyclus tracker apps | Period Tracker Apps

Review menstruatie cyclus tracker apps | Period Tracker Apps
Blog: "Omdat ik nu vier verschillende menstruatie en ovulatie cyclus trackers apps gebruik en hier al eerder over verteld heb, ben ik gevraagd een review te schrijven van deze trackers."

Vruchtbare dagen weten? Review Daysy Vruchtbare dagen weten? Review Daysy

Vruchtbare dagen weten? Review Daysy
Daysy gebruik je om je vruchtbare dagen te weten. Om zwanger te worden of juist voor anticonceptie. Pam heeft 3 maanden de Daysy getest en deelt hier haar ervaring met jou.

Je reactie op Ongesteld worden

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Leuk om te lezen!