De menstruatie

   Zwanger worden    Vruchtbare periode    Menstruatie

Zodra een meisje haar eerste menstruatie heeft, kan ze zwanger raken. Tot aan de overgang doorloopt haar lichaam elke maand dezelfde cyclus. ikbenZwanger.com legt uit wat er met je lichaam gebeurt voor, tijdens en na de menstruatie.

De eerste menstruatie

Gemiddeld menstrueer je tussen je elfde en haar vijftiende voor de eerste keer. De eerste menstruatie heet de menarche. Meestal kondigt zo’n menstruatie zich van tevoren al een beetje aan. Je lichaam verandert namelijk: je krijgt schaamhaar en haar onder je oksels, er komt wat witte afscheiding uit je vagina en je borsten ontwikkelen zich. Dat zijn tekenen dat je lichaam zich aan het klaarmaken is voor de eerste menstruatie. Zodra je menstrueert, betekent dat dat je vruchtbaar kunt zijn. Als je niet zwanger wil raken, zul je moeten nadenken over anticonceptie, zoals de pil of condooms.

Grote schoonmaak

De menstruatie is onderdeel van de menstruatiecyclus. Zodra je menstruatie begint, start er een nieuwe cyclus. Tijdens de menstruatie ruimt het lichaam de verdikte wand van de baarmoeder op. Dit laagje baarmoederslijmvlies heet het endometrium en dat zorgt ervoor dat een bevrucht eitje zich kan innestelen in de baarmoeder. Als het eitje niet wordt bevrucht, zorgen hormonen ervoor dat het baarmoederslijmvlies wordt afgebroken. Via de vagina verlaten het baarmoederslijmvlies en het onbevruchte eitje het lichaam: de vrouw menstrueert.

Bloedverlies en menstruatieklachten

Bij de meeste vrouwen duurt een menstruatie twee tot tien dagen. Sommige vrouwen hebben maar weinig bloedverlies, anderen juist heel veel. Ook anticonceptiemiddelen kunnen invloed hebben op hoeveel bloedverlies je hebt.
Tijdens de menstruatie trekt de baarmoeder samen. Daardoor kun je last hebben van buikpijn of een weeïg gevoel in je buik. Ook kun je last van je rug hebben. Andere bekende menstruatieklachten zijn hoofdpijn, spierpijn, een lamlendig gevoel, pijnlijke borsten en prikkelbaarheid.

Volgende cyclus

Zodra de menstruatie is afgelopen, wordt er in de baarmoeder weer een nieuw slijmvlies opgebouwd. De timing daarvan is heel nauwkeurig geregeld. Daardoor is het slijmvlies precies voor de volgende eisprong optimaal. Tijdens de eisprong ben je vruchtbaar. Je kunt heel gemakkelijk uitrekenen wanneer je volgende eisprong is. Terwijl je menstrueert, liggen de nieuwe eitjes te rijpen. Zodra een eitje vrijkomt, heb je je eisprong. Wordt het eitje niet bevrucht, dan verlaat het samen met het baarmoederslijmvlies het lichaam: een nieuwe menstruatie en de start van weer een nieuwe cyclus.

Niet zwanger

Het feit dat je menstrueert, betekent dat je niet zwanger bent. Als er namelijk wel een bevrucht eitje zou zijn ingenesteld, blijft het baarmoederslijmvlies intact. Toch zit er wel een klein addertje onder het gras. Een eitje dat zich innestelt, kan namelijk ook wat bloedverlies veroorzaken. Maar dit is meestal minder dan de hoeveelheid bloedverlies bij een menstruatie. Als je bloedverlies hebt en je denkt toch dat je zwanger bent, kun je het beste een zwangerschapstest doen.

Menstruatie na een zwangerschap

Bij de meeste vrouwen die zwanger zijn geweest, duurt het even voordat de menstruatie weer op gang komt. Geef je geen borstvoeding, dan komt de eerste menstruatie gemiddeld zes tot acht weken na de zwangerschap. Als je borstvoeding geeft, kan de menstruatie helemaal wegblijven, totdat je de borstvoeding afbouwt. Maar sommige vrouwen die borstvoeding geven, menstrueren toch.

Facebook groep voor jou!

Word lid van onze besloten Facebook groep Kinderwens.

Artikel gelezen en nu?

  1. Word vriendin! Meld je aan
  2. Geef je reactie op dit artikel
  3. Deel via Facebook of Whatsapp
  4. Lees meer interessante artikelen op onze site, zie hieronder

Anderen lezen nu ook

Vruchtbare periode Vruchtbare periode

1   Vruchtbare periode
Je kunt zwanger worden als je seks hebt in je vruchtbare periode. Deze vruchtbare periode is ongeveer twee weken voordat je zal gaan menstrueren. Wanneer jouw vruchtbare periode

Eisprong berekenen met de temperatuurmethode Eisprong berekenen met de temperatuurmethode

Eisprong berekenen met de temperatuurmethode
De tweede helft van je menstruatiecyclus (na de eisprong) stijgt je lichaamstemperatuur. Door je temperatuur te meten en het verschil bij te houden in een grafiek

Ovulatiebloeding, wie heeft dit en is toch zwanger geraakt? Ovulatiebloeding, wie heeft dit en is toch zwanger geraakt?

Ovulatiebloeding, wie heeft dit en is toch zwanger geraakt?
Blog: "Elke maand is het van hetzelfde… net voor de eisprong is de ovulatiebloeding er … Bij mij gaat de ovulatiebloeding gepaard met rekbaar slijm en klein beetje gemengd met bruin bloed."

Je reactie op Menstruatie

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Leuk om te lezen!