De menstruatie

   Zwanger worden    Vruchtbare periode    Menstruatie

Zodra een meisje haar eerste menstruatie heeft, kan ze zwanger raken. Tot aan de overgang doorloopt haar lichaam elke maand dezelfde cyclus. ikbenZwanger.com legt uit wat er met je lichaam gebeurt voor, tijdens en na de menstruatie.

De eerste menstruatie

Gemiddeld menstrueer je tussen je elfde en haar vijftiende voor de eerste keer. De eerste menstruatie heet de menarche. Meestal kondigt zo’n menstruatie zich van tevoren al een beetje aan. Je lichaam verandert namelijk: je krijgt schaamhaar en haar onder je oksels, er komt wat witte afscheiding uit je vagina en je borsten ontwikkelen zich. Dat zijn tekenen dat je lichaam zich aan het klaarmaken is voor de eerste menstruatie. Zodra je menstrueert, betekent dat dat je vruchtbaar kunt zijn. Als je niet zwanger wil raken, zul je moeten nadenken over anticonceptie, zoals de pil of condooms.

Grote schoonmaak

De menstruatie is onderdeel van de menstruatiecyclus. Zodra je menstruatie begint, start er een nieuwe cyclus. Tijdens de menstruatie ruimt het lichaam de verdikte wand van de baarmoeder op. Dit laagje baarmoederslijmvlies heet het endometrium en dat zorgt ervoor dat een bevrucht eitje zich kan innestelen in de baarmoeder. Als het eitje niet wordt bevrucht, zorgen hormonen ervoor dat het baarmoederslijmvlies wordt afgebroken. Via de vagina verlaten het baarmoederslijmvlies en het onbevruchte eitje het lichaam: de vrouw menstrueert.

Bloedverlies en menstruatieklachten

Bij de meeste vrouwen duurt een menstruatie twee tot tien dagen. Sommige vrouwen hebben maar weinig bloedverlies, anderen juist heel veel. Ook anticonceptiemiddelen kunnen invloed hebben op hoeveel bloedverlies je hebt.
Tijdens de menstruatie trekt de baarmoeder samen. Daardoor kun je last hebben van buikpijn of een weeïg gevoel in je buik. Ook kun je last van je rug hebben. Andere bekende menstruatieklachten zijn hoofdpijn, spierpijn, een lamlendig gevoel, pijnlijke borsten en prikkelbaarheid.

Volgende cyclus

Zodra de menstruatie is afgelopen, wordt er in de baarmoeder weer een nieuw slijmvlies opgebouwd. De timing daarvan is heel nauwkeurig geregeld. Daardoor is het slijmvlies precies voor de volgende eisprong optimaal. Tijdens de eisprong ben je vruchtbaar. Je kunt heel gemakkelijk uitrekenen wanneer je volgende eisprong is. Terwijl je menstrueert, liggen de nieuwe eitjes te rijpen. Zodra een eitje vrijkomt, heb je je eisprong. Wordt het eitje niet bevrucht, dan verlaat het samen met het baarmoederslijmvlies het lichaam: een nieuwe menstruatie en de start van weer een nieuwe cyclus.

Niet zwanger

Het feit dat je menstrueert, betekent dat je niet zwanger bent. Als er namelijk wel een bevrucht eitje zou zijn ingenesteld, blijft het baarmoederslijmvlies intact. Toch zit er wel een klein addertje onder het gras. Een eitje dat zich innestelt, kan namelijk ook wat bloedverlies veroorzaken. Maar dit is meestal minder dan de hoeveelheid bloedverlies bij een menstruatie. Als je bloedverlies hebt en je denkt toch dat je zwanger bent, kun je het beste een zwangerschapstest doen.

Menstruatie na een zwangerschap

Bij de meeste vrouwen die zwanger zijn geweest, duurt het even voordat de menstruatie weer op gang komt. Geef je geen borstvoeding, dan komt de eerste menstruatie gemiddeld zes tot acht weken na de zwangerschap. Als je borstvoeding geeft, kan de menstruatie helemaal wegblijven, totdat je de borstvoeding afbouwt. Maar sommige vrouwen die borstvoeding geven, menstrueren toch.

Facebook groepen voor jou!

Word lid van één onze besloten Facebook groepen Kinderwens 1e kind of Kinderwens 2+ kind.

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Boeken over zwanger worden voor jou! meer

Gezond zwanger worden
Gezond zwanger worden
Mama worden
Mama worden
Survivalgids voor als je
Survivalgids voor als je

Beste artikelen over Vruchtbare periode

Wil je zwanger worden? Dan is het handig om bij te houden wanneer je menstruatie is. Als je namelijk weet wanneer je ongesteld bent, kun je je eisprong ber Lees onze beste artikelen en blogs:
Bereken vruchtbare periode »
Menstruatiecyclus »
De eisprong »
Innesteling of menstruatie? »
Ovulatiebloeding wie heeft dit »
Hormoonvrije anticonceptie »
Helpt ovulatiepijn zwanger? »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Menstruatie

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Ook interessant: