De menstruatie

   Zwanger worden    Vruchtbare periode    Menstruatie

Zodra een meisje haar eerste menstruatie heeft, kan ze zwanger raken. Tot aan de overgang doorloopt haar lichaam elke maand dezelfde cyclus. ikbenZwanger.com legt uit wat er met je lichaam gebeurt voor, tijdens en na de menstruatie.

De eerste menstruatie

Gemiddeld menstrueer je tussen je elfde en haar vijftiende voor de eerste keer. De eerste menstruatie heet de menarche. Meestal kondigt zo’n menstruatie zich van tevoren al een beetje aan. Je lichaam verandert namelijk: je krijgt schaamhaar en haar onder je oksels, er komt wat witte afscheiding uit je vagina en je borsten ontwikkelen zich. Dat zijn tekenen dat je lichaam zich aan het klaarmaken is voor de eerste menstruatie. Zodra je menstrueert, betekent dat dat je vruchtbaar kunt zijn. Als je niet zwanger wil raken, zul je moeten nadenken over anticonceptie, zoals de pil of condooms.

Grote schoonmaak

De menstruatie is onderdeel van de menstruatiecyclus. Zodra je menstruatie begint, start er een nieuwe cyclus. Tijdens de menstruatie ruimt het lichaam de verdikte wand van de baarmoeder op. Dit laagje baarmoederslijmvlies heet het endometrium en dat zorgt ervoor dat een bevrucht eitje zich kan innestelen in de baarmoeder. Als het eitje niet wordt bevrucht, zorgen hormonen ervoor dat het baarmoederslijmvlies wordt afgebroken. Via de vagina verlaten het baarmoederslijmvlies en het onbevruchte eitje het lichaam: de vrouw menstrueert.

Bloedverlies en menstruatieklachten

Bij de meeste vrouwen duurt een menstruatie twee tot tien dagen. Sommige vrouwen hebben maar weinig bloedverlies, anderen juist heel veel. Ook anticonceptiemiddelen kunnen invloed hebben op hoeveel bloedverlies je hebt.
Tijdens de menstruatie trekt de baarmoeder samen. Daardoor kun je last hebben van buikpijn of een weeïg gevoel in je buik. Ook kun je last van je rug hebben. Andere bekende menstruatieklachten zijn hoofdpijn, spierpijn, een lamlendig gevoel, pijnlijke borsten en prikkelbaarheid.

Volgende cyclus

Zodra de menstruatie is afgelopen, wordt er in de baarmoeder weer een nieuw slijmvlies opgebouwd. De timing daarvan is heel nauwkeurig geregeld. Daardoor is het slijmvlies precies voor de volgende eisprong optimaal. Tijdens de eisprong ben je vruchtbaar. Je kunt heel gemakkelijk uitrekenen wanneer je volgende eisprong is. Terwijl je menstrueert, liggen de nieuwe eitjes te rijpen. Zodra een eitje vrijkomt, heb je je eisprong. Wordt het eitje niet bevrucht, dan verlaat het samen met het baarmoederslijmvlies het lichaam: een nieuwe menstruatie en de start van weer een nieuwe cyclus.

Niet zwanger

Het feit dat je menstrueert, betekent dat je niet zwanger bent. Als er namelijk wel een bevrucht eitje zou zijn ingenesteld, blijft het baarmoederslijmvlies intact. Toch zit er wel een klein addertje onder het gras. Een eitje dat zich innestelt, kan namelijk ook wat bloedverlies veroorzaken. Maar dit is meestal minder dan de hoeveelheid bloedverlies bij een menstruatie. Als je bloedverlies hebt en je denkt toch dat je zwanger bent, kun je het beste een zwangerschapstest doen.

Menstruatie na een zwangerschap

Bij de meeste vrouwen die zwanger zijn geweest, duurt het even voordat de menstruatie weer op gang komt. Geef je geen borstvoeding, dan komt de eerste menstruatie gemiddeld zes tot acht weken na de zwangerschap. Als je borstvoeding geeft, kan de menstruatie helemaal wegblijven, totdat je de borstvoeding afbouwt. Maar sommige vrouwen die borstvoeding geven, menstrueren toch.

Facebook groepen voor jou!

Word lid van één onze besloten Facebook groepen Kinderwens 1e kind of Kinderwens 2+ kind.

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Gerelateerd

Ovulatie en bevruchting Ovulatie en bevruchting

Ovulatie begrijpen
Denk je erover om zwanger te worden of ben je het al echt aan het proberen? Een beter begrip over de werking van je lichaam kan enorm helpen. Een op de twee stellen probeert waarschijnl

De menstruatiecyclus De menstruatiecyclus

6   Menstruatiecyclus
Als je zwanger wil worden en je weet hoe lang je menstruatiecyclus duurt. Dan kun je uitrekenen wanneer je eisprong is en wanneer je vruchtbaar bent.

Review menstruatie cyclus tracker apps | Period Tracker Apps Review menstruatie cyclus tracker apps | Period Tracker Apps

Cyclus tracker apps
Blog: "Omdat ik nu vier verschillende menstruatie en ovulatie cyclus trackers apps gebruik en hier al eerder over verteld heb, ben ik gevraagd een review te schrijven van deze trackers."

Je reactie op Menstruatie

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Leuk om te lezen!