De overgang en vruchtbaarheid

   Zwanger worden    Zwanger worden    Overgang en vruchtbaar   

Gemiddeld komt een vrouw op haar vijftigste in de overgang. Ze wordt niet meer ongesteld en is niet meer vruchtbaar. Al tien tot vijftien jaar voor de overgang – een ander woord voor menopauze – neemt de vruchtbaarheid van de vrouw af.

Wat is de menopauze

Overgang is een ander woord voor menopauze. In deze levensfase maakt de vrouw een proces door van vruchtbaar naar niet meer vruchtbaar. Dit proces verloopt geleidelijk, maar de menopauze is maar één moment in het leven van een vrouw en dat is haar laatste menstruatie. Als ze een jaar lang niet meer heeft gemenstrueerd, was haar menopauze dus een jaar geleden.

Gemiddeld ervaart de vrouw rond haar vijftigste de overgang en krijgt ze zo’n vijf jaar ervoor de eerste verschijnselen. Weer een paar jaar dáárvoor, zo rond haar veertigste, is ze verminderd vruchtbaar, ook al merkt ze dat zelf waarschijnlijk nog niet. De fase voor de menopauze heet de premenopauze of perimenopauze. De fase erna is de postmenopauze.

Minder vruchtbaar

Als een vrouw in de overgang raakt, verandert haar hormoonbalans. Hormonen spelen een hoofdrol bij de vruchtbaarheid en als die samenstelling verandert, heeft dat dus ook invloed op het zwanger raken. Zo’n tien tot vijftien jaar voor de menopauze raakt de vrouw al in een fase dat ze minder vruchtbaar is. Ze heeft nog maar weinig eicellen en de eicellen die ze heeft, zijn van mindere kwaliteit. Daarom is het richting je veertigste een stuk lastiger om zwanger te raken dan in de jaren ervoor. Ook de kans op een miskraam of een kindje met een aangeboren afwijking neemt toe. Maar je hebt nog steeds kans om zwanger te raken!

Symptomen van de overgang

Zo’n vijf jaar voor de overgang kunnen de eerste overgangsklachten zich aandienen. Dit heet de premenopauze of perimenopauze. De menstruatie wordt onregelmatiger. De hormoonbalans wordt anders en de eierstokken hebben geleidelijk aan meer moeite om de hormonen oestrogeen en progesteron aan te maken. Daardoor blijft de eisprong steeds vaker uit en de menstruatie dus ook. De klachten verschillen per vrouw. De ene heeft veel last van opvliegers, een pijnlijke menstruatie, veel bloedverlies of juist heel weinig. Ook de leeftijd waarop de vrouw overgangsklachten krijgt, verschilt per persoon. Net als hoe lang ze last heeft van de klachten.

Vervroegde overgang

Er is officieel sprake van een vervroegde overgang als een vrouw jonger is dan veertig en vier maanden achter elkaar niet ongesteld is geweest. Daarnaast moet zij een vier keer zo hoge concentratie FSH-hormonen in haar bloed hebben. Één op de honderd vrouwen heeft haar laatste menstruatie al voordat ze veertig jaar is en één op de duizend vrouwen voor haar dertigste. Ze heeft dan last van de bekende overgangssymptomen: opvliegers en de menstruatie die wegblijft. Een gynaecoloog kan door middel van bloedonderzoek vaststellen of er inderdaad sprake is van een vervroegde overgang.

Extra vitamines voor in de overgang

Facebook groepen voor jou!

Word lid van één onze besloten Facebook groepen Kinderwens 1e kind of Kinderwens 2+ kind.

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Informatie over Zwanger worden en ervaringen

Waarom word ik niet zwanger? Waarom word ik niet zwanger?

Waarom niet zwanger?
Het is niet altijd vanzelfsprekend zwanger te raken op het moment dat je er echt klaar voor bent. Hoe kan het dat het niet lukt? Waarom word ik niet zwanger? Er kunnen verschillende red

Bijzondere ontdekking op Valentijnsdag Bijzondere ontdekking op Valentijnsdag

Ontdekking op Valentijnsdag
Blog: "Valentijnsdag vind ik eigenlijk commerciele onzin, want in mijn optiek hoeft er geen speciale dag te zijn voor de liefde, maar nu kijk ik daar voor altijd anders tegenaan!"

Nieuwe ronde nieuwe kansen, weer kans op zwangerschap Nieuwe ronde nieuwe kansen, weer kans op zwangerschap

Nieuwe ronde nieuwe kansen
Blog: "Volgens mijn 4 (ja, I know) cyclus tracker apps zijn we nu het punt van vruchtbaarheid gepasseerd. De vorige keer bleek eisprong veel later te zijn geweest, dus we houden nog even vol."

8 superfoods die zijn sperma een vruchtbaarheidsboost geven 8 superfoods die zijn sperma een vruchtbaarheidsboost geven

8 superfoods voor superzaad
Hoe beter de conditie van het zaad van je man, hoe groter de kans dat hij jou bevrucht. Deze 8 superfoods geven zijn sperma een ware vruchtbaarheids-boost!

Baby als goedmaker van je relatie Baby als goedmaker van je relatie

Baby als goedmaker
Samen een kindje krijgen als bezegeling van je relatie. Wat als die relatie scheurtjes vertoont? Toch wel een baby -nemen- als redding?

Is jouw lichaam klaar om zwanger te worden Is jouw lichaam klaar om zwanger te worden

Lichaam klaar zwanger worden
Jullie zijn er klaar voor. Je partner en jij hebben besloten om zwanger te willen worden. Lukt het om zwanger te worden en nog belangrijker, is jouw lichaam klaar om zwanger te worden?

Sexuele posities om zwanger te worden Sexuele posities om zwanger te worden

Beste sexuele posities
Er zijn sexuele posities die de bevruchting meer zouden helpen dan anderen. De missionarisstand is de beste postitie van vrijen. Het zaad van de man wordt daardoor

Je reactie op Overgang en vruchtbaar

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Lees de reacties van anderen en praat mee!

forum voor zwangere vrouwen

Onderwerp: Overgang en vruchtbaar
Natasja
Ik heb een vraag ik ben al 3 maanden niet ongesteld geworden, maar ze zegen dat ik in de overgang bezig ben.

forum voor zwangere vrouwen

Onderwerp: Overgang en vruchtbaar
Winny8
Verwacht hij dat dat nog lukt? Ik ben 42 en heb een half jaar geleden een miskraam gehad. Zou heel graag weer zwanger raken. Maar kansen worden wel klein na de 40 en dan moet het ook allemaal maar goed gaan en gezond zijn. Best een dilemma vind ik.

forum voor zwangere vrouwen

Onderwerp: Overgang en vruchtbaar
Winny8
Kan ook gewoon duiden op menopauze. Dan is het FSH ook verhoogd.

Leuk om te lezen!