Schijnzwangerschap

   Zwanger worden    Ben ik zwanger?    Schijnzwangerschap

Schijnzwangerschap

Schijnzwangerschap betekent dat een vrouw zich wel degelijk zwanger voelt en ook alle symptomen die daarbij horen heeft en voelt, maar de werkelijkheid is anders. Er is geen vruchtje aanwezig in het lichaam van de vrouw en is dus niet zwanger. Schijnzwangerschap wordt ook wel pseudokyesis genoemd. Als je bewust bezig bent zwanger te raken dan kan je gevoel met de bijbehorende symptomen je behoorlijk in de war schoppen.

Oorzaken bij een schijnzwangerschap

Soms kan het zo zijn dat je als vrouw teveel bezig bent om zwanger te raken. Je bent met niks anders meer bezig dan dat. Je gaat ermee naar bed en staat ermee op. Frustrerend als een zwangerschapstest negatief uitpakt. Je wil zo graag zwanger worden, waarom lukt het dan niet? Doordat je enkel de focus op het zwanger willen worden legt kan het zo zijn dat je op een gegeven moment denkt zwanger te zijn doordat je allerlei lichamelijk klachten krijgt die wijzen op een zwangerschap. Helaas is de realiteit anders. Schijnzwangerschap kan ook voorkomen bij vrouwen die juist bang zijn om zwanger te raken en dit per definitie niet willen. Door de focus te leggen op iets wat je absoluut niet wil kan het een obsessie worden waardoor je elke verandering van je lichaam als zwanger zijn ervaart.

Symptomen van een schijnzwangerschap

Je bent overtijd, je voelt een lichte blijdschap maar toch nog een beetje ingetogen. Het zal toch niet!? Je lichaam brengt je in de war. Met de bijkomende lichamelijke klachten lijkt het alsof je daadwerkelijk zwanger bent. Symptomen die horen bij een schijnzwangerschap zijn:

  • emotioneel voelen
  • opgeblazen gevoel
  • vaker moeten plassen
  • vermoeidheid en veel slapen
  • menstruatie blijft weg
  • last van (ochtend) misselijkheid met zelfs overgeven
  • gevoelige, zelfs pijnlijke borsten
  • gewichtstoename

Hoe lang duurt een schijnzwangerschap

Meestal duurt een schijnzwangerschap niet langer dan twee weken. De vrouw zal vanzelf weer gaan menstrueren en zal langzaam beseffen dat het een schijnzwangerschap betrof. De klachten verdwijnen meestal vanzelf weer. Het kan voelen als een opluchting of als een regelrechte domper. Het vertrouwen in je lichaam is weg en de vorm van acceptatie wordt verduidelijkt.

Wat kan je zelf doen als het vaker voorkomt

Probeer je focus elders op te richten. Zoek afleiding in een hobby, richt je op leuke dingen en zorg voor voldoende ontspanning. Ga lekker met vriendinnen naar de sauna, lees een boek en zorg dat je voldoende rust krijgt door op tijd te gaan slapen. Zorg voor een gezonde leefstijl en sport om je hoofd leeg te maken. Geef jezelf en je lichaam rust en geef het vooral de tijd! Accepteer de situatie, heb vertrouwen in je lichaam en hou van jezelf! Lukt het niet? Schroom niet om hulp te zoeken, het is er dus maak er gebruik van als je er alleen (of samen) niet uitkomt. Het is absoluut geen schande!

Lees onze Tips om met een schijnzwangerschap te dealen

Facebook groepen voor jou!

Word lid van één onze besloten Facebook groepen Kinderwens 1e kind of Kinderwens 2+ kind.

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Boeken over zwanger worden voor jou! meer

Mama worden
Mama worden
Gezond zwanger worden
Gezond zwanger worden
D
D

Beste artikelen over Ben ik zwanger?

Ben ik zwanger? Ben ik zwanger of ben ik niet zwanger? Als je graag een kindje wil, wil je niets liever dan zwanger worden. Bij alles wat je voelt, denk je: ben ik zwanger? Wat zijn eigenlijk de symptomen van een zwangerschap? Lees onze beste artikelen en blogs:
Bloedverlies 4 dagen voor NOD »
Symptomen zwanger 1 »
De pil en zwangerschap »
Symptomen zwanger 2 »
5 dagen te vroeg ongesteld »
Overtijd zijn: wat is het? »
Schijnzwangerschap zwanger? »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Schijnzwangerschap

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Lees de reacties van anderen en praat mee!

forum voor zwangere vrouwen

Onderwerp: Schijnzwangerschap
Karima
Ik vraag me af of ik zwanger ben

Ook interessant: