Vóór de zwangerschap

   Zwanger worden    Ben ik zwanger?    Vóórdat zwanger

Wat kan ik doen vóórdat ik zwanger ben?

Zoek voorafgaand aan de zwangerschap uit of u de vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond (BMR) hebt gehad. Deze vaccinatie zit in het Rijksvaccinatieprogramma.

Hebt u de vaccinatie gehad, dan bent u beschermd tegen deze ziekten. Bovendien is uw kind dan beschermd tijdens de zwangerschap en de eerste maanden na de bevalling. Behalve door vaccinatie kunt u ook beschermd zijn tegen sommige ziekten doordat u een ziekte hebt doorgemaakt. Dat is bijvoorbeeld het geval bij waterpokken en vijfde ziekte.

Als u tijdens uw werk een verhoogde kans loopt op een infectie, vertel dan uw werkgever dat u zwanger wilt worden. Uw werkgever of de bedrijfsarts kan u informeren over eventuele risico’s en beschermende maatregelen.

Is het mogelijk dat u of uw partner een seksueel overdraagbare aandoening (soa) heeft? Laat u samen met uw partner onderzoeken, want soa's kunnen problemen bij uw ongeboren kind veroorzaken. U kunt een soa hebben zonder het te merken. Voorkom dat u een soa oploopt, vóór maar ook tijdens de zwangerschap. Een condoom beschermt tegen alle ernstige soa’s.

Persoonlijk advies over een gezonde leefstijl en het voorkomen van infecties tijdens de zwangerschap kunt u krijgen bij een kinderwensspreekuur in het ziekenhuis, de huisarts of bij de verloskundige.

Moet ik me extra beschermen tegen rodehond?

Rodehond kan ernstige aangeboren afwijkingen geven bij uw ongeboren kind. Als u rodehond hebt gehad of als u ertegen bent gevaccineerd, bent u voldoende beschermd en loopt uw kind geen gevaar. In Nederland zijn vrouwen die geboren zijn na 1963 meestal gevaccineerd tegen rodehond. Vrouwen die elders geboren zijn, zijn vaak niet gevaccineerd. Twijfelt u of u de vaccinatie of de ziekte hebt gehad? Laat dan uw bloed onderzoeken bij uw huisarts. Indien nodig kunt u zich alsnog laten vaccineren. Dat kan niet meer als u zwanger bent. Voorkom dat u de eerste maand na het toedienen van het vaccin zwanger wordt.

RIVM

Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), diverse organisaties en beroepsgroepen. Aan de inhoud van deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Facebook groepen voor jou!

Word lid van één onze besloten Facebook groepen Kinderwens 1e kind of Kinderwens 2+ kind.

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Boeken over zwanger worden voor jou! meer

Gezond zwanger worden
Gezond zwanger worden
D
D
Een streepje tegen
Een streepje tegen

Beste artikelen over Ben ik zwanger?

Ben ik zwanger? Ben ik zwanger of ben ik niet zwanger? Als je graag een kindje wil, wil je niets liever dan zwanger worden. Bij alles wat je voelt, denk je: ben ik zwanger? Wat zijn eigenlijk de symptomen van een zwangerschap? Lees onze beste artikelen en blogs:
Bloedverlies 4 dagen voor NOD »
Symptomen zwanger 1 »
De pil en zwangerschap »
Symptomen zwanger 2 »
5 dagen te vroeg ongesteld »
Overtijd zijn: wat is het? »
Schijnzwangerschap zwanger? »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Vóórdat zwanger

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Ook interessant: