!! Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Google+

 Log in / Meld je aan
 
Felicitas

Wil jij het kado van September winnen? Meld je aan voor onze gratis zwangerschapsupdate.

een droomschaapje die hartslag en baarmoedergeluiden nabootst

Hippe Muziekdoosjes is zo aardig geweest beschikbaar te stellen: een droomschaapje die hartslag en baarmoedergeluiden nabootst

Hippe Muziekdoosjes

› bekijk alle producten van deze leuke winkel !

Zwangerschapsupdate

Meld je aan voor de gratis zwangerschapsupdate en ontvang wekelijks een e-mail met informatie over de week van jouw zwangerschap. Wetenswaardigheden over de groei van je kindje, de bevalling, borstvoeding en andere nuttige én leuke informatie zoals de maandelijkse winactie.

Bekijk online week   

Zwangerschap informatie

Ledenvoordeel
korting en aanbiedingen

Greetz › De maand september viert Greetz haar 10 jarig bestaan, de hele maand hebben ze knalacties. Van 1 t/m 10 september alle bloemen voor 10 euro!


YourSurprise

YourSurprise › 10% korting op alle paraplus. En verder 10% korting op alle huisnaamborden vanaf 22,45 euro. Geldig t/m dinsdag 2 september.


Bulbby › Sportseizoen begonnen, bestel nu je sportkleding en sporttassen met naam!


zwanger_per_week

Je zwangerschap van week tot week
met de groei van je baby

8 weken zwanger

vorige   week 8   volgende


Hormonen

› Jij en je lichaam met 8 weken zwanger
› Groei van je baby met 8 weken zwanger
› Oestrogeen
› Progesteron
› Zwangerschapsverlof

zwanger week 8

Jij en je lichaam met 8 weken zwangerschap.

Sommige vrouwen kunnen in de eerste periode wat druppeltjes bloed verliezen, soms zelfs iets meer. Dit hoeft niet altijd direct te betekenen dat je zwangerschap misloopt. Het kan zijn dat je een zogenoemde innestelingsbloeding hebt. Neem in ieder geval contact op met je huisarts of je verloskundige. Heb je je nog niet aangemeld bij een verloskundige dan mag je toch bellen en om advies vragen!

Je baby met 8 weken zwangerschap.

Het embryo heeft nu het foetus-stadium bereikt. De foetus is hard gegroeit en bijna 2 keer zo groot als in het begin van vorige week. Hij is nu ongeveer 2 centimeter en weegt rond de 1 gr. Het begint al aardig op een mens te lijken. Alle belangrijke organen zijn geheel gevormd, hart en bloedsomloop functioneren duidelijk. Er wordt een begin gemaakt voor een volledig skelet. De gewrichten aan schouders, ellebogen, heupen en knieën worden langzaam zichtbaar. Vingers en tenen zullen nu nog met huidvliezen aan elkaar vastzitten. Het gezichtje begint vorm te krijgen met neus, lippen, oren en oogleden. De ogen en de gehoorgang ontwikkelen zich snel, de reukgroeve is duidelijk gevormd en door het samengroeien van boven- en onderkaak lijkt het al op een echt mensje. De wervelkolom kan nu de eerste kleine bewegingen maken.

Oestrogeen

Oestrogeen houdt je vagina ‘soepel’ en zorgt onder andere voor de productie en regeling van het baarmoederhalsslijm. Tijdens je vruchtbare periode is dat slijm dun en makkelijk toegankelijk voor de zaadcellen. Na je vruchtbare periode en tijdens je zwangerschap wordt het slijm dik en beschermt het tegen onder andere infecties. Een teveel aan oestrogeen kan overigens je seksueel verlangen afremmen.

Progesteron

De eierstokken produceren het vrouwelijk geslachtshormoon progesteron. Vanaf het tweede trimester van je zwangerschap maakt je placenta het in grotere hoeveelheden aan. Vóór een zwangerschap zorgt progesteron ervoor dat zaadcellen geschikt zijn om de eicel binnen te dringen. Tijdens de zwangerschap bevordert progesteron de ontwikkeling van je borstklieren. Na de bevalling brengt het hormoon je melkproductie op gang. Progesteron is vaak de oorzaak van vermoeidheid tijdens de zwangerschap.

Zwangerschapsverlof

Als je in loondienst bent, heb je recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Je mag zelf kiezen of je 4, 5 of 6 weken voor de uitgerekende datum stopt met werken. De weken die je overhoudt, blijven staan tot na je bevalling. Na je bevalling heb je altijd recht op 10 weken verlof. Ook wanneer je baby te laat geboren wordt, bijvoorbeeld met 42 weken. Je hebt dan 18 in plaats van 16 weken verlof.

Lees meer over Zwangerschapsverlof

Tips van week 8: Moe moe moe

Een veelgehoorde zwangerschapskwaal tijdens het eerste trimester: moeheid. Je lichaam is enorm hard aan het werk en dat merk je behoorlijk. Er is maar één remedie: geef eraan toe. Ga vroeg naar bed ’s avonds en stel desnoods middagdutjes in. Maak ook niet te veel afspraken. Heb je een afspraak en ben je te moe? Verzet de afspraak dan. En wees gerust: zo rond de vier maanden voelen de meeste vrouwen zich een stuk beter.

Reacties op 8 weken zwanger

Anoniem voelt zich goed 
Het geeft me eigenlijk energie. Aan het eind van de dag wel een beetje moe maar heb dan ook een drukke baan. Merk het al aan mijn buik. Er komt een bolletje, dit is best snel vind ik. Hoe voelen jullie dit? Hebben jullie dat ook? 

Sarah voelt zich slecht 
Afgelopen twee-drie weken constant misselijk en heel erg moe. Dit is mijn 2e zwangerschap. Bij de eerste had ik dezelfde klachten. Klachten werden na 3,5 maanden veel minder. Kan niet wachten tot het zover is! 

Anoniem voelt zich zeer goed 
Alle kwaaltjes helemaal over. Enkel wat moe maar dat ligt ook aan het feit dat ik zaterdag trouw en dat zorgt gewoon voor drukte!  

Carola voelt zich slecht 
Dit is mijn eerste zwangerschap en ben vooral erg moe, ben nu nog op vakantie dus kan 's middags een paar uur rusten, ben benieuwd hoe dat gaat als ik straks weer moet werken. Verder gevoelige borsten, soms misselijk (vooral als ik lang niks eet of moe ben), af en toe wat kramp in mn onderbuik (mn bij niezen/hoesten) en mn neus ontwikkeld zich tot een superreukorgaan....Al geloof ik dat ik niet mag klagen, mijn beste vriendin is net 12 wkn zwanger en is vd week voor het eerst weer naar buiten kunnen gaan... 

Anoniem voelt zich goed 
Voel me op zich prima. Wat kleine kwaaltjes; s avonds moe, beetje last van onderrug aan het einde van de dag en best wel wat krampjes onderin m\'n buik. Daar hoor ik eigenlijk maar weinig dames over.... Is dat normaal? 


Wat is jouw verhaal over je zwangerschap deze week?

Je naam
Je voelt je deze week
Jouw verhaal :
Graag dit nummer intypen: twaalf.

Volgende week: Week 9 Je eerste bezoek aan de verloskundige

http://views.affiliate4you.nl/17896/208/
Adverteren   Contact   Cookiebeleid   Copyright   Disclaimer   FR /  ENG /  ESP