!! Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Google+

 Log in / Meld je aan
 
Felicitas

Wil jij het kado van July winnen? Meld je aan voor onze gratis zwangerschapsupdate.

hippe Amsterdamse kledingkast

IkBenDapper is zo aardig geweest beschikbaar te stellen: hippe Amsterdamse kledingkast

IkBenDapper

› bekijk alle producten van deze leuke winkel !

Zwangerschapsupdate

Meld je aan voor de gratis zwangerschapsupdate en ontvang wekelijks een e-mail met informatie over de week van jouw zwangerschap. Wetenswaardigheden over de groei van je kindje, de bevalling, borstvoeding en andere nuttige én leuke informatie zoals de maandelijkse winactie.

Bekijk online week   

Zwangerschap informatie

Ledenvoordeel
korting en aanbiedingen

Gratis babyvoeding Nestle › Probeer nu GRATIS NESTLE Groeie start 2 en laat je ook overtuigen. Steeds meer moeders stappen over naar NESTLE Groeie Start 2. Wij jij ook ontdekken hoe goed jouw kindje het doet op NESTLE Groeie Start 2?


Personalgifts

Personalgifts › Speciale WK selectie met gepersonaliseerde artikelen: WK shirt met naam, speciale WK boeken met naam en meer!


Bart Smit

Bart Smit › Shop nu de Messi Space Scooter!


zwanger_per_week

Je zwangerschap van week tot week
met de groei van je baby

8 weken zwanger

vorige   week 8   volgende


Hormonen

› Jij en je lichaam met 8 weken zwanger
› Groei van je baby met 8 weken zwanger
› Oestrogeen
› Progesteron
› Zwangerschapsverlof

zwanger week 8

Jij en je lichaam met 8 weken zwangerschap.

Sommige vrouwen kunnen in de eerste periode wat druppeltjes bloed verliezen, soms zelfs iets meer. Dit hoeft niet altijd direct te betekenen dat je zwangerschap misloopt. Het kan zijn dat je een zogenoemde innestelingsbloeding hebt. Neem in ieder geval contact op met je huisarts of je verloskundige. Heb je je nog niet aangemeld bij een verloskundige dan mag je toch bellen en om advies vragen!

Je baby met 8 weken zwangerschap.

Het embryo heeft nu het foetus-stadium bereikt. De foetus is hard gegroeit en bijna 2 keer zo groot als in het begin van vorige week. Hij is nu ongeveer 2 centimeter en weegt rond de 1 gr. Het begint al aardig op een mens te lijken. Alle belangrijke organen zijn geheel gevormd, hart en bloedsomloop functioneren duidelijk. Er wordt een begin gemaakt voor een volledig skelet. De gewrichten aan schouders, ellebogen, heupen en knieën worden langzaam zichtbaar. Vingers en tenen zullen nu nog met huidvliezen aan elkaar vastzitten. Het gezichtje begint vorm te krijgen met neus, lippen, oren en oogleden. De ogen en de gehoorgang ontwikkelen zich snel, de reukgroeve is duidelijk gevormd en door het samengroeien van boven- en onderkaak lijkt het al op een echt mensje. De wervelkolom kan nu de eerste kleine bewegingen maken.

Oestrogeen

Oestrogeen houdt je vagina ‘soepel’ en zorgt onder andere voor de productie en regeling van het baarmoederhalsslijm. Tijdens je vruchtbare periode is dat slijm dun en makkelijk toegankelijk voor de zaadcellen. Na je vruchtbare periode en tijdens je zwangerschap wordt het slijm dik en beschermt het tegen onder andere infecties. Een teveel aan oestrogeen kan overigens je seksueel verlangen afremmen.

Progesteron

De eierstokken produceren het vrouwelijk geslachtshormoon progesteron. Vanaf het tweede trimester van je zwangerschap maakt je placenta het in grotere hoeveelheden aan. Vóór een zwangerschap zorgt progesteron ervoor dat zaadcellen geschikt zijn om de eicel binnen te dringen. Tijdens de zwangerschap bevordert progesteron de ontwikkeling van je borstklieren. Na de bevalling brengt het hormoon je melkproductie op gang. Progesteron is vaak de oorzaak van vermoeidheid tijdens de zwangerschap.

Zwangerschapsverlof

Als je in loondienst bent, heb je recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Je mag zelf kiezen of je 4, 5 of 6 weken voor de uitgerekende datum stopt met werken. De weken die je overhoudt, blijven staan tot na je bevalling. Na je bevalling heb je altijd recht op 10 weken verlof. Ook wanneer je baby te laat geboren wordt, bijvoorbeeld met 42 weken. Je hebt dan 18 in plaats van 16 weken verlof.

Lees meer over Zwangerschapsverlof

Tips van week 8: Moe moe moe

Een veelgehoorde zwangerschapskwaal tijdens het eerste trimester: moeheid. Je lichaam is enorm hard aan het werk en dat merk je behoorlijk. Er is maar één remedie: geef eraan toe. Ga vroeg naar bed ’s avonds en stel desnoods middagdutjes in. Maak ook niet te veel afspraken. Heb je een afspraak en ben je te moe? Verzet de afspraak dan. En wees gerust: zo rond de vier maanden voelen de meeste vrouwen zich een stuk beter.

Reacties op 8 weken zwanger

Anoniem voelt zich normaal 
Hoi hoi ben nu in mijn 8ste week 7w en 2 dage om precies te zijn volgende vrijdag na gynea met een bang hartje heb 2 miskramen achter de rug dus nu duurt het behoorlijk lang eer die 1ste echo is en is het dit keer positief of negatief ppffff stresse buite mijn moeder en enkele goede vrienden weet niemand het zo dubbel gevoel je wilt euforisch zijn het van de daken schreeuwen maar wat als die 3de miskraam erin zit?! :-(  

Anoniem voelt zich slecht 
Zwanger van de derde!\r\n\r\nDe hele dag voel ik mij beroerd, wanneer ik iets eet dan zakt het af of gaat het gevoel weg om vervolgens gewoon weer terug te keren.\r\n\r\nGevoelige borsten en moeheid zijn ook weer van de partij!\r\n\r\nMaar bovenal voel ik mij gelukkig en een gevoel van compleetheid!\r\n 

Anoniem voelt zich zeer goed 
Voel me goed, alleen heel heel erg moe, waardoor ik na mijn werk niets kan doen. Ik vind het erg vervelend doordat ik vermoeiend ben niet meer gezellige dingen kan doen en mijn vriend die mij niet begrijpt.  

Jolanda voelt zich goed 
gisteren de eerste echo gehad van ons kleine wonder.alles zag er goed uit en het hartje klopte mooi.als we uitgaan van mijn eerste dag van mijn laatste menstruatie dan zal ik nu 8 weken en 3 dagen zijn.maar volgens de echo gisteren zal ik 7 weken zijn.maar dat maakt mij niet zo veel uit alles gaat tot nu toe goed.volgende maand weer een echo de termijn echo noemen ze dat. 

Jaydess voelt zich slecht 
Gisteravond buikpijn, lage rugpijn en misselijk. Maandag vroege echo. Hartje klopte heel goed. 2 maanden geleden ma. Zou nu volgens echo in de 7e week zitten. Over 4 weken termijn echo 


Wat is jouw verhaal over je zwangerschap deze week?

Je naam
Je voelt je deze week
Jouw verhaal :
Graag dit nummer intypen: twaalf.

Volgende week: Week 9 Je eerste bezoek aan de verloskundige

http://www.ikbenzwanger.com/images/dapper.png
Adverteren   Contact   Cookiebeleid   Copyright   Disclaimer   FR /  ENG /  ESP