Log in / Meld je aan
zw_9

ikbenZwanger.comVan week tot week › Weken zwanger

Je zwangerschap van week tot week met de groei van je baby

Zwangerschap week tot week. Weken zwanger. Zwangerschap week

Zwangerschapsupdate ontvangen per e-mail?

Meld je aan voor de gratis zwangerschapsupdate en ontvang wekelijks een e-mail met informatie over de week van jouw zwangerschap. Wetenswaardigheden over de groei van je kindje, de bevalling, borstvoeding en andere nuttige én leuke informatie zoals de maandelijkse winactie.

5 weken zwanger

vorige <   week 5   > volgende

ik ben zwanger

Zwangerschapskwalen en ziektes (5 weken zwanger)

› 5 weken zwanger: veranderingen bij jou
› 5 weken zwanger: groei van je baby
› Zwangerschapskwaaltjes in de eerste weken
› Jeuk en kriebel
› Misselijkheid

zwanger week 5

5 weken zwanger: veranderingen bij jou

Je lichaam maakt een slijmprop aan die de baarmoedermond afsluit. Deze prop beschermt je kind. Dankzij de slijmprop kunnen er namelijk geen ziektekiemen doordringen in de baarmoeder. Het HCG-hormoon blijft stijgen. Dat hormoon houdt de zwangerschap in stand, maar veroorzaakt ook zwangerschapskwaaltjes. Misselijkheid en duizeligheid bijvoorbeeld. Maar het kan ook zijn dat je nergens last van hebt. Maak je daarover geen zorgen, je zult snel genoeg signalen van je lichaam krijgen dat er onder in je buik heel wat gaande is.

5 weken zwanger: groei van je baby

Je kindje in wording bestaat nog steeds uit een klompje cellen. Het is nu ongeveer 2 millimeter groot en lijkt een beetje op een garnaaltje. Wanneer je goed kijkt is er al een ‘hoofdje’ en ‘staartje’ te zien. Er zitten bobbeltjes op: hier komen later armen en benen. Maar nog veel belangrijker is dat in deze week het hartje en het centrale zenuwstelsel worden aangelegd. Ook ontstaat er een primitieve bloedsomloop. Op een inwendige echo kun je misschien al een grijs-wit streepje zien. Dat wordt straks de wervelkolom.

Zwangerschapskwaaltjes in de eerste weken

Veel artikelen en boeken reppen over ‘zwangerschapskwaaltjes’. Maar sommige vrouwen kunnen er zo veel last van hebben, dat we ze beter ‘kwalen’ kunnen noemen. Het is immers geen lolletje om de hele dag slap, duizelig en misselijk te zijn. Dat is geen kwaaltje, maar ronduit vervelend en pijnlijk. Gelukkig zien veel vrouwen het als ‘lijden voor het goede doel’. Je weet immers waar je het voor doet. Ook een opsteker is dat de kwalen bij de meeste vrouwen minder worden na het eerste trimester. Lees meer over Zwangerschapskwaaltjes in de eerste weken

Jeuk en kriebel

Jeuk is een bekende zwangerschapskwaal en kan heel vervelend zijn. Het is niet helemaal duidelijk waar het door komt. Een oorzaak kan zijn dat de huid oprekt door de groei van de baarmoeder en de baby. Die rek kan jeuk veroorzaken, vooral op de buik. Andere oorzaken kunnen atopisch eczeem of een kleine stuwing in de lever zijn. Atopisch eczeem kan leiden tot eczeemachtige plekken op de huid, maar ook tot jeukbulten of alleen jeuk. Bij een stuwing in de lever wordt het gal niet goed afgevoerd. Daardoor komen afvalstoffen in het bloed, die jeuk veroorzaken. Lees meer over Jeuk en kriebel

Misselijkheid

De allerbekendste zwangerschapskwaal is misselijkheid. Uit onderzoek blijkt dat 60% tot 80% procent van de zwangeren aan zwangerschapsmisselijkheid lijdt. Deze misselijkheid wordt nog weleens onderschat. Het kan je leven namelijk behoorlijk beïnvloeden. Meestal helpt het om verspreid over de dag kleine beetjes te eten. Zorg dus dat je altijd een cracker of iets dergelijks bij je hebt als je onderweg bent. En weet dat de misselijkheid waarschijnlijk minder wordt na ongeveer 16 weken. Dan daalt het HCG-hormoon – de boosdoener – namelijk weer. Hou je echt niets binnen, neem dan contact op met je huisarts. Lees meer over Misselijkheid

Tip voor week 5

Moeders voor Moeders

Helaas is het niet voor alle vrouwen vanzelfsprekend om zwanger te raken. Door mee te doen aan Moeders voor Moeders, kun je andere vrouwen met een kinderwens helpen. Moeders voor Moeders zamelt namelijk urine in van prilzwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het hCG-hormoon gewonnen. Van dit hormoon wordt een medicijn gemaakt voor behandeling van vruchtbaarheidsproblemen. Je kunt je aanmelden tot en met de 11e week van je zwangerschap. Urine inleveren kan van week 6 tot en met week 16 van je zwangerschap. Kijk voor meer informatie op MoedersvoorMoeders. Lees verder...

Bestel gratis de blije doos met Pampers NewBaby en I-love-mama speen.

Ervaringen in de 5e week van je zwangerschap


Anoniem voelt zich zeer goed 
Ik voel me prima, gister een mooie werkdag van ff ruim 12 uur gemaakt. Alleen vorige week een beetje kramp als of ik ongesteld moest worden. Verder alles naar wens!  


Roos voelt zich normaal 
Ben ook 5 weken zwanger heb ook lady van buik krampen  


Pinkzebra voelt zich goed 
6 april uitgerekend.\\r\\nWeet pas net dat we zwanger zijn. Wat een feest.\\r\\nVoel me goed.  


Anoniem voelt zich goed 
Ik zit nu in week 5. Gisteren was ik doodmoe, maar vandaag gaat het stukken beter. Ik heb het huis grondig onder handen genomen, en ben me veel meer bewust van hygiene. (ik was een lakse in het huishouden) Soms heb ik een vlaag van misselijkheid, maar dat valt tot nu toe weg te eten met een stuk brood, of een stuk fruit. Ik heb een goede eetlust, maar ben nog niks aangekomen. 


Daphne voelt zich goed 
Ik ben nu 7 weken en 5 dagen zwanger van de eerste. Ik heb tot nu toe helemaal geen last van misselijkheid.\\r\\nIk had vooral vorige week last van lichte buikkramp wat leek op menstruatiepijn. Ik heb gelezen dat dat normaal is. verder ben ik snel moe. 

Wat is je eigen ervaring over je zwangerschap deze week?

Je naam
Ik voel me deze week
Je ervaring:
Graag dit nummer intypen: twaalf.

Volgende week: Week 6 Babyuitzet en je werk

Bekijk online zwangerschap week   
Bekijk online baby week