Advertentie

Zwangerschap week tot week. Weken zwanger. Zwangerschap week

Je zwangerschap van week tot week met de groei van je baby

5 weken zwanger: veranderingen bij jou

zwanger 5 weken

Je lichaam maakt een slijmprop aan die de baarmoedermond afsluit. Deze prop beschermt je kind. Dankzij de slijmprop kunnen er namelijk geen ziektekiemen doordringen in de baarmoeder. Het HCG-hormoon blijft stijgen. Dat hormoon houdt de zwangerschap in stand, maar veroorzaakt ook zwangerschapskwaaltjes. Misselijkheid en duizeligheid bijvoorbeeld. Maar het kan ook zijn dat je nergens last van hebt. Maak je daarover geen zorgen, je zult snel genoeg signalen van je lichaam krijgen dat er onder in je buik heel wat gaande is.

5 weken zwanger: groei van je baby

Je kindje in wording bestaat nog steeds uit een klompje cellen. Het is nu ongeveer 2 millimeter groot en lijkt een beetje op een garnaaltje. Wanneer je goed kijkt is er al een ‘hoofdje’ en ‘staartje’ te zien. Er zitten bobbeltjes op: hier komen later armen en benen. Maar nog veel belangrijker is dat in deze week het hartje en het centrale zenuwstelsel worden aangelegd. Ook ontstaat er een primitieve bloedsomloop. Op een inwendige echo kun je misschien al een grijs-wit streepje zien. Dat wordt straks de wervelkolom.

Zwangerschapskwaaltjes in de eerste weken

Veel artikelen en boeken reppen over ‘zwangerschapskwaaltjes’. Maar sommige vrouwen kunnen er zo veel last van hebben, dat we ze beter ‘kwalen’ kunnen noemen. Het is immers geen lolletje om de hele dag slap, duizelig en misselijk te zijn. Dat is geen kwaaltje, maar ronduit vervelend en pijnlijk. Gelukkig zien veel vrouwen het als ‘lijden voor het goede doel’. Je weet immers waar je het voor doet. Ook een opsteker is dat de kwalen bij de meeste vrouwen minder worden na het eerste trimester. Lees meer over Zwangerschapskwaaltjes in de eerste weken

Jeuk en kriebel

Jeuk is een bekende zwangerschapskwaal en kan heel vervelend zijn. Het is niet helemaal duidelijk waar het door komt. Een oorzaak kan zijn dat de huid oprekt door de groei van de baarmoeder en de baby. Die rek kan jeuk veroorzaken, vooral op de buik. Andere oorzaken kunnen atopisch eczeem of een kleine stuwing in de lever zijn. Atopisch eczeem kan leiden tot eczeemachtige plekken op de huid, maar ook tot jeukbulten of alleen jeuk. Bij een stuwing in de lever wordt het gal niet goed afgevoerd. Daardoor komen afvalstoffen in het bloed, die jeuk veroorzaken. Lees meer over Jeuk en kriebel

Misselijkheid

De allerbekendste zwangerschapskwaal is misselijkheid. Uit onderzoek blijkt dat 60% tot 80% procent van de zwangeren aan zwangerschapsmisselijkheid lijdt. Deze misselijkheid wordt nog weleens onderschat. Het kan je leven namelijk behoorlijk beïnvloeden. Meestal helpt het om verspreid over de dag kleine beetjes te eten. Zorg dus dat je altijd een cracker of iets dergelijks bij je hebt als je onderweg bent. En weet dat de misselijkheid waarschijnlijk minder wordt na ongeveer 16 weken. Dan daalt het HCG-hormoon – de boosdoener – namelijk weer. Hou je echt niets binnen, neem dan contact op met je huisarts. Lees meer over Misselijkheid

Tip voor week 5

Huilbaby

Wanneer kun je stellen dat je baby een huilbaby is? De meeste baby's huilen gedurende hun eerste maande een periode van de dag. Honger en darmkrampjes kunnen hier de oorzaak van zijn, maar vaak ook kun je er geen reden voor vinden en kan het huilen van je baby je zo machteloos maken. Je wilt zo graag iets doen. Stelregel hierbij is dat een baby die meer dan 6 uur huilt per dag een huilbaby genoemd kan worden.

Geef op het consultatieburo aan dat je baby zo veel huilt en vraag om hulp. Veel buro's hebben een zogeheten troostkoffer voor ouders te leen. Soms duurt het even voor de reden van het vele huilen ontdekt is.

Het is veelal moeilijk te zeggen wat de reden is van het (vele) gehuil van een pasgeboren baby. Ouders en verzorgers kunnen er wanhopig van worden. Hieronder staan een aantal informatieve links voor ouders met een huilbaby:

Huilbaby.nl
Huilbaby.com
Kiss-kinderen.nl
Babyallergie.nl/koemelkallergie.htm

Bestel gratis de blije doos met Pampers NewBaby en I-love-mama speen.

Ervaringen in de 5e week van je zwangerschap

Anoniem voelt zich slecht 
Voor de 3e keer zwanger na 2 miskramen. Heel erg moe en hele dag misselijk. Lastig om al heel blij te zijn...eerst verder komen dan vorige 2. 

Anoniem voelt zich goed 
Gisteren een knalpositieve test in handen :) nu 4dagen overtijd.Ben vooral erg moe voor de rest weinig symptomen.Zwanger van nr 2 en beide zwangerschappen na ronde 1 zwanger supergelukkig! 

Jessica voelt zich goed 
Net een paar dagen erachter dat ik zwanger ben, na 2 testen :). Ik had een boel kenmerken..Misselijk, zere borsten, kramp, zere onderrug. Ik slaap slecht maar dat gaat vast weer over! 

Claudia voelt zich goed 
Beetje misselijk, maar niet te erg. Verder pijnlijke borsten, maar ook niet heel vervelend. Kan alleen slecht slapen, maar ben overdag ook niet heel moe. Dus tevreden tot nu toe! 

Shana voelt zich goed 
Al sinds vorige week vrijdag elke jeuk, ik dacht zelf aan galbulten, heb dit bij de zwangerschap van Marley niet gehad vandaar. 2 dagen overtijd maar nog niet gelijk denken dat ik zwanger ben, wel hopen natuurlijk :) Vanmorgen op het werk had ik een hele rare duizeling, anders dan dat je normaal duizelig bent en toen had ik zoiets van tussen de middag even een test doen. En zwanger :) later nog 1 en weer zwanger! Leander heb ik het verteld door het testje in te pakken hij was zo blij! We wachten nog even met het vertellen aan de familie totdat mijn moeder thuis is van t weekend.  

Hoe gaat je met je deze week?

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Zwangerschapsupdate ontvangen per e-mail?

Meld je aan voor de gratis zwangerschapsupdate en ontvang wekelijks een e-mail met informatie over de week van jouw zwangerschap. Wetenswaardigheden over de groei van je kindje, de bevalling, borstvoeding en andere nuttige én leuke informatie zoals de maandelijkse winactie

Volgende week: Week 6 Babyuitzet en je werk

Bekijk online zwangerschap week  

Bekijk online baby week