!! Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Google+

 Log in / Meld je aan
 
   ► Bestel zwangerschapstest

5 weken zwanger

Wil je het kado van november winnen? Meld je aan voor onze zwangerschapsupdate.

Zwanger update

Meld je aan voor de gratis zwangerschapsupdate en ontvang wekelijks een e-mail met informatie over de week van jouw zwangerschap. Wetenswaardigheden over de groei van je kindje, de bevalling, borstvoeding en andere nuttige én leuke informatie zoals de maandelijkse winactie.

Bekijk online week   
 

Zwangerschap menu

Ledenvoordeel
korting en aanbiedingen

Bart Smit

Bart Smit › Krijg nu GRATIS nagellak bij aankoop van 7,50 euro aan 4 Trendy Girlz artikelen. Daarnaast krijg je gratis verzending bij besteding vanaf 20 euro t/m 31 december.


V-D

V-D › Bij V&D zijn de Hebbes! weken gestart. Gave acties!


Bart Smit

Bart Smit › Vanaf nu GRATIS verzending bij bestellingen vanaf 20 euro. Geldig t/m 31 december.


zwanger_per_week

5 weken zwanger

Je zwangerschap van week tot week
met de groei van je baby

vorige <   week 5   > volgende


Zwangerschapskwalen en ziektes

› 5 weken zwanger: veranderingen bij jou
› 5 weken zwanger: groei van je baby
› Zwangerschapskwaaltjes in de eerste weken
› Jeuk en kriebel
› Misselijkheid

zwanger week 5

5 weken zwanger: veranderingen bij jou

Je lichaam maakt een slijmprop aan die de baarmoedermond afsluit. Deze prop beschermt je kind. Dankzij de slijmprop kunnen er namelijk geen ziektekiemen doordringen in de baarmoeder. Het HCG-hormoon blijft stijgen. Dat hormoon houdt de zwangerschap in stand, maar veroorzaakt ook zwangerschapskwaaltjes. Misselijkheid en duizeligheid bijvoorbeeld. Maar het kan ook zijn dat je nergens last van hebt. Maak je daarover geen zorgen, je zult snel genoeg signalen van je lichaam krijgen dat er onder in je buik heel wat gaande is.

5 weken zwanger: groei van je baby

Je kindje in wording bestaat nog steeds uit een klompje cellen. Het is nu ongeveer 2 millimeter groot en lijkt een beetje op een garnaaltje. Wanneer je goed kijkt is er al een ‘hoofdje’ en ‘staartje’ te zien. Er zitten bobbeltjes op: hier komen later armen en benen. Maar nog veel belangrijker is dat in deze week het hartje en het centrale zenuwstelsel worden aangelegd. Ook ontstaat er een primitieve bloedsomloop. Op een inwendige echo kun je misschien al een grijs-wit streepje zien. Dat wordt straks de wervelkolom.

Zwangerschapskwaaltjes in de eerste weken

Veel artikelen en boeken reppen over ‘zwangerschapskwaaltjes’. Maar sommige vrouwen kunnen er zo veel last van hebben, dat we ze beter ‘kwalen’ kunnen noemen. Het is immers geen lolletje om de hele dag slap, duizelig en misselijk te zijn. Dat is geen kwaaltje, maar ronduit vervelend en pijnlijk. Gelukkig zien veel vrouwen het als ‘lijden voor het goede doel’. Je weet immers waar je het voor doet. Ook een opsteker is dat de kwalen bij de meeste vrouwen minder worden na het eerste trimester. Lees meer over Zwangerschapskwaaltjes in de eerste weken

Jeuk en kriebel

Jeuk is een bekende zwangerschapskwaal en kan heel vervelend zijn. Het is niet helemaal duidelijk waar het door komt. Een oorzaak kan zijn dat de huid oprekt door de groei van de baarmoeder en de baby. Die rek kan jeuk veroorzaken, vooral op de buik. Andere oorzaken kunnen atopisch eczeem of een kleine stuwing in de lever zijn. Atopisch eczeem kan leiden tot eczeemachtige plekken op de huid, maar ook tot jeukbulten of alleen jeuk. Bij een stuwing in de lever wordt het gal niet goed afgevoerd. Daardoor komen afvalstoffen in het bloed, die jeuk veroorzaken. Lees meer over Jeuk en kriebel

Misselijkheid

De allerbekendste zwangerschapskwaal is misselijkheid. Uit onderzoek blijkt dat 60% tot 80% procent van de zwangeren aan zwangerschapsmisselijkheid lijdt. Deze misselijkheid wordt nog weleens onderschat. Het kan je leven namelijk behoorlijk beïnvloeden. Meestal helpt het om verspreid over de dag kleine beetjes te eten. Zorg dus dat je altijd een cracker of iets dergelijks bij je hebt als je onderweg bent. En weet dat de misselijkheid waarschijnlijk minder wordt na ongeveer 16 weken. Dan daalt het HCG-hormoon – de boosdoener – namelijk weer. Hou je echt niets binnen, neem dan contact op met je huisarts. Lees meer over Misselijkheid

Tip voor week 5

MoedersvoorMoeders

Helaas is het niet voor alle vrouwen vanzelfsprekend om zwanger te raken. Door mee te doen aan Moeders voor Moeders, kun je andere vrouwen met een kinderwens helpen. Moeders voor Moeders zamelt namelijk urine in van zwangere vrouwen. Uit hun urine wordt het HCG-hormoon gewonnen. Van dit hormoon wordt een medicijn gemaakt voor behandeling van onvruchtbaarheid. Je kunt je aanmelden tot en met de 11e week van je zwangerschap. Urine inleveren kan van week 6 tot en met week 16 van je zwangerschap. Kijk voor meer informatie op MoedersvoorMoeders.nl.

Bestel de gratis zwangerschapsagenda.

Reacties op 5e week zwanger


Claudia voelt zich goed 
Eindelijk 5 weken zwanger na 1 miskraam en 1 jaar en 2 maanden proberen... Happy!! 


Claudia voelt zich goed 
Eindelijk 5 weken zwanger na 1 miskraam en 1 jaar en 2 maanden proberen... Happy!! 


F voelt zich zeer goed 
Weet sinds 2 dagen dat ik 5 weken zwanger ben. In april 2 dagen na mijn verjaardag een miskraam gehad. Hopelijk nu wel goed. Veel jeuk op mijn buik en ongesteldheidsgevoel en lage rugpijn. 2 dec naar gynaecoloog toe.  


Jenny voelt zich normaal 
Deze week ben ik me zesde week in gegaan van mijn zwangerschap, en merk dat me buik zich al goed aan het uitzetten is. en ow wat laat ik veel winden. voor de rest super gevoel van binnen wetend dat het hartje gaat of al klopt van me kindje !  


Victoria voelt zich goed 
Ik voel me goed omdat ik vandaag via clear blue ben te weten gekomen dat ik 2-3weken zwanger ben! morgen naar de dokter; ik ben super happy! :) ik wens dat alle vrouwen die zwanger willen worden snel zwanger zullen zijn:  


Wat is je eigen ervaring over je zwangerschap deze week?

Je naam
Ik voel me deze week
Je ervaring:
Graag dit nummer intypen: twaalf.

           

Volgende week: Week 6 Babyuitzet en je werk

Advies babyuitzet en veiligheid

Advies babyuitzet en veiligheid

Voor moeders met kinderen zijn er vaak een hoop dingen onduidelijk over wat nu de beste keuze voor hun kindje is. Kinderen voelen vaak deze onzekerheid, en reageren hierop. »

Kinderkleding met korting

Kinderkleding met korting

De leukste online kinderkleding en babykleding winkels met dagelijks nieuwe kortingscodes! »

Adverteren   Contact   Cookiebeleid   Copyright   Disclaimer   FR /  ENG /  ESP