Relatietest - Geeft jouw partner je voldoende ruimte?

   Pasgeboren baby    De relatie met je partner    Relatietest - ruimte

- Geeft jouw partner je voldoende ruimte?

Aan je relatie werken is een continu proces. Het is een leuk proces, maar vergt soms ook heel veel energie. Is er op dit moment spanning tussen jullie? Voel jij dat je meer ruimte nodig hebt van je partner en op andere momenten meer verbondenheid zou willen voelen? Ga je over je grenzen heen? Krijg jij precies de hoeveelheid positieve aandacht die je wenst van je partner? Doe deze Relatietest. De uitslag zal je veel helderheid en rust geven.

Als je je antwoorden wilt bewaren, meld je aan, log in en kom daarna terug naar deze test. We vinden je privacy heel belangrijk. Je gegevens worden niet aan derden verstrekt. We gebruiken je ipadres om je antwoorden tijdelijk (24 uur) op te slaan, zodat jij ze kunt bekijken.

Hoeveel aandacht en contact wil jij het liefste krijgen en geven? Vind je dat je eigenlijk meer of minder aandacht zou moeten geven? Voel je dat de ander meer of minder contactbehoefte heeft dan jij? Hoe belangrijk vind je het om meer of minder contact te hebben? In hoeverre maakt het uit als het anders verloopt? Durf jouw gevoelens te tonen.

Doe de Relatietest

Tijdens het doen van de Relatietest is het belangrijk te beseffen dat alles wat je invult goed is. Dat je eerlijk bent naar jezelf over waar jouw behoefte op dit moment ligt.

Tijdens de voorbereiding van een reis    (voortgang 70%)

Tip: Je kunt nu al de (tussen)resultaten van jouw Relatietest hieronder lezen.

- Aan elke relatie kun je werken!

Om de verbinding tussen jullie te herstellen en verbeteren is eerst begrip nodig voor de behoefte van verbinding tussen jullie. Elke persoon is anders gehecht en heeft op andere momenten verbinding nodig. Hier is geen goed of fout. We kijken bij deze Relatietest waar discrepantie (verschil) ontstaat tussen wat er dagelijks gebeurt en waar jouw behoeftes liggen.

Elke keer dat je een discrepantie voelt, dan kost dat energie. Zijn er vaak en belangrijke discrepanties, dan kost je dat heel veel energie. Als een relatie al een hele tijd moeizaam verloopt, dan hoor je soms dat mensen zeggen dat ze uit elkaar gaan omdat “het op is”. Dat is heel goed te begrijpen. Laten we zorgen dat het zo ver bij jullie niet komt en jullie weer met nieuwe energie in vertrouwen naar elkaar toe kunnen groeien.

Doe de Relatietest en bekijk jouw resultaten.

Persoonlijke Relatietest resultaat

Bij het wakker worden

Hoeveel aandacht van je partner wil jij bij het wakker worden?

Overdag door de weeks

Hoeveel aandacht van je partner wil jij overdag door de weeks?

Tijdens de ochtendpauze

Hoeveel aandacht van je partner wil jij tijdens de ochtendpauze?

Tijdens de lunch

Hoeveel aandacht van je partner wil jij tijdens de lunch?

Tijdens de middagpauze

Hoeveel aandacht van je partner wil jij tijdens de middagpauze?

Na het werk

Hoeveel aandacht van je partner wil jij na het werk?

Tijdens het koken

Hoeveel aandacht van je partner wil jij tijdens het koken?

Tijdens het diner

Hoeveel aandacht van je partner wil jij tijdens het diner?

’s avonds na het eten

Hoeveel aandacht van je partner wil jij ’s avonds na het eten?

In het weekend

Hoeveel aandacht van je partner wil jij in het weekend?

Tijdens het zijn met vrienden

Hoeveel aandacht van je partner wil jij tijdens het zijn met vrienden?

Tijdens de voorbereiding van een uitstapje

Hoeveel aandacht van je partner wil jij tijdens de voorbereiding van een uitstapje?

Tijdens de heenreis van een uitstapje

Hoeveel aandacht van je partner wil jij tijdens de heenreis van een uitstapje?

Tijdens een gezamenlijk uitstapje

Hoeveel aandacht van je partner wil jij tijdens een gezamenlijk uitstapje?

Na afloop van een gezamenlijk uitstapje

Hoeveel aandacht van je partner wil jij na afloop van een gezamenlijk uitstapje?

Tijdens de voorbereiding van een reis

Hoeveel aandacht van je partner wil jij tijdens de voorbereiding van een reis?

Tijdens de heenreis van een reis

Hoeveel aandacht van je partner wil jij tijdens de heenreis van een reis?

Tijdens een gezamenlijke reis

Hoeveel aandacht van je partner wil jij tijdens een gezamenlijke reis?

Na afloop van een gezamenlijke reis

Hoeveel aandacht van je partner wil jij na afloop van een gezamenlijke reis?

Net voor het intiem zijn

Hoeveel aandacht van je partner wil jij net voor het intiem zijn?

Tijdens het intiem zijn

Hoeveel aandacht van je partner wil jij tijdens het intiem zijn?

Na het intiem zijn

Hoeveel aandacht van je partner wil jij na het intiem zijn?

Bij het gaan slapen

Hoeveel aandacht van je partner wil jij bij het gaan slapen?

Samenvatting Relatietest

Je wilt zo graag relaxed en gelukkig met elkaar zijn, maar ondertussen voel je zoveel spanning tussen jullie in staan. Jullie willen elkaar zo graag gelukkig maken. Vraag het je partner maar eens... Echt waar, jullie willen elkaar echt gelukkig zien. Dat is vaak ook gelijk een valkuil, waardoor je je gaat aanpassen en steeds over je grenzen heen gaat. Ik hoop dat je meer duidelijkheid hebt gekregen over wanneer je over je grenzen heen gaat en wat je eraan kunt doen. De sleutel ligt in begrijpen wat er gebeurt, ervoor open staan en samen erover praten.

Misschien ben je geschrokken van de uitkomst? Hoe vaak je over je grenzen heen gaat? Voel je je boos op jezelf en je partner? Dit mag en is van tijdelijke aard. Deze situatie is geleidelijk aan zo gegroeid en nu heb je de kennis om jullie relatie te verbeteren. Maak goede afspraken en leer elkaar op een vriendelijke manier eraan te houden. Verwacht niet gelijk dat alles perfect loopt. Het duurt een tijdje voordat je op jezelf en de ander durft te vertrouwen en je relaxed gaat voelen. Dan kan de connectie tussen jullie groeien.

Connectie is iets anders dan contact of aandacht. Je kunt een hele sterke connectie voelen met iemand al heb diegene al een maand niet gezien of gehoord. Connectie komt als je je op je gemak en vertrouwd voelt.

Tip: Doe deze Relatietest nogmaals over een maand. Het kan zomaar zijn dat je dan veel beter tegen je relatie aankijkt, minder over je grenzen heen gaat en meer energie over hebt.

Uit de grond van m'n hart heel veel succes en liefde in je relatie gewenst.

We bewaren deze uitslag maar 24 uur voor je. Als je je antwoorden wilt bewaren, meld je aan, log in en kom daarna terug naar deze test. We vinden je privacy heel belangrijk. Je gegevens worden niet aan derden verstrekt. We gebruiken je ipadres om je antwoorden tijdelijk (24 uur) op te slaan, zodat jij ze kunt bekijken.

Heb je naar aanleiding van deze Relatietest vragen of opmerkingen? Heeft de Relatietest je geholpen of juist niet? Mis je een belangrijke activiteit? Stuur ons je reactie, zodat we jou verder kunnen helpen.

Irritatie binnen je relatie

Zoals je hierboven hebt geleerd komt irritatie meestal vanuit jezelf, omdat jij van jezelf vindt dat je iets moet doen wat je eigenlijk niet wilt. Als Karin aan haar tienerdochter vraagt te gaan stofzuigen, dan reageert deze dochter geïrriteerd. De dochter vindt dat ze moet gehoorzamen, maar heeft echt geen zin in klusjes.

Een voorbeeld. Saar wilde naar bed toe gaan, maar hoorde het gereed piepje van de wasmachine. Nu hebben zij de afspraak dat ze strijkt en haar partner Chris de was doet. Chris was nog beneden zijn laatste spullen aan het opruimen, dus Saar vond dat ze het niet kon maken om de was te laten zitten. Ze heeft de was net opgehangen als Chris boven komt. Hij zegt: "Fijn dat je de was hebt gedaan." Saar reageert geïrriteerd met: "Dat is jouw taak", en is boos dat er niet eens een bedankje af kan.

Wat gebeurt hier nu? Saar beslist iets te doen, waar ze eigenlijk geen zin in heeft. Saar is geïrriteerd tijdens het doen van deze klus en daarna. Chris komt nietsvermoedend boven. Eigenlijk kan hij op dat moment niets meer goed doen. Al zou hij Saar om de hals vliegen van dankbaarheid. Saar moet haar irritatie kwijt en aangezien het lijkt alsof Chris haar met deze klus opzadelt, krijgt hij het te verduren.

Dit is typisch iets wat meerdere keren op een dag kan voorkomen. Bij alles wat er thuis niet is opgeruimd, alle klussen die liggen te wachten. Zodra je het doet met tegenzin, komt er irritatie. Wat is de oplossing? Besef je dat JIJ de keuze maakt om de klus op te pakken. Maak deze keuze bewust, waardoor je neutraler de klus uitvoert. Sommige klussen moeten nu eenmaal gedaan worden. En maak soms ook bewust de keuze om bijvoorbeeld rondslingerende sokken te laten liggen. En als je ervoor kiest om iets voor de ander te doen, doe dat dan met zin. Als je tegenzin voelt, doe het dan niet.

Verdriet en eenzaamheid binnen je relatie

Je voelt je eenzaam en verdrietig als je minder aandacht krijgt dan je gewenst had. Samen is het zo fijn. In de baarmoeder was het zo lekker warm. We verlangen allemaal naar de geborgenheid die we voelden toen we nog heel jong waren en je ouders er altijd voor je waren. In het begin van je relatie voel je ook die geborgenheid. Je bent verliefd en wilt niets anders dan samen zijn.

Na een tijdje wil je ook wat vaker minder contact, dan wordt het je teveel. Maar de behoefte aan echt contact is niet weg. Die wil je op bepaalde momenten. Alleen die momenten komen niet altijd overeen met de ander. En zo zie je dat relaties verminderen, dat beide partners op verschillende momenten naar elkaar toe komen en bot vangen, waarna ze het steeds minder vaak proberen... wat leidt tot verwatering. Of leidt tot aanvallen van boosheid, om maar een reactie uit te lokken. Aanvallen en terugtrekken.

Een voorbeeld. Anika heeft hele goede herinneringen aan het eerste concert waar ze ooit is geweest, U2. Er heerste een enorm gevoel van verbondenheid in de zaal en ze genoot. Het voelde zo goed. Als ze nu naar een concert gaat, houd ze Geer stevig vast en vraagt aandacht... in de hoop zo weer dat fijne gevoel te krijgen. Maar dat is er niet. Ze voelt zich leeg en eenzaam. En ze vraagt wanhopig om meer aandacht... Geer is zich daar niet van bewust en gaat naar het concert om naar de muziek te luisteren, op te gaan in de muziek.

Geer vindt het fijn om op dit moment een beetje contact te hebben en Anika wil helemaal verbonden zijn. Je raadt al dat Anika zich total afgewezen voelt en Geer geïrriteerd de volgende keer liever met zijn vrienden gaat. Wat is de oplossing? Zodra je door hebt wat er gebeurt, dan kun je samen erover praten en afspraken maken die voor beiden goed voelen. Misschien helpt het als Geer Anika even aandacht geeft aan het begin van het concert en elkaar af en toe aanraken voldoende is voor Anika. En dat Anika Geer wat meer loslaat tijdens de muzieknummers.

Er wordt teveel van je gevraagd, druk voelen

Een voorbeeld: Hendrik en Patricia werken allebei vanuit huis. Hendrik komt graag met Patricia koffiedrinken in de ochtendpauze. Ze genieten hier beiden van. Tijdens de lunch komt Hendrik in opperste stemming naar beneden en vertelt honderd uit over zijn werk. De kinderen klieren en Patricia hoopt dat de lunch snel voorbij is. Wat gebeurt hier nu? Waarom ging het koffiedrinken wel goed en de lunch niet?

Tijdens de koffie waren Hendrik en Patricia beiden in een stemming om aandacht te geven en te krijgen. Tijdens de lunch wil Hendrik aandacht krijgen. De kinderen worden vervelend, want zij snappen niets van papa's verhaal en zij wilden eigenlijk ook aandacht, wat ze dan maar gaan afdwingen op een vervelende manier. Patricia wilde eigenlijk de kinderen aandacht geven en voelt zich nu in tweeën gespleten. Ze is helemaal op na de lunch.

Het kan best zijn dat Hendrik gewend is van vroeger dat hij tijdens de lunch veel moest praten om een beetje aandacht te krijgen van zijn familie. Hij heeft geleerd dat dit zijn beste strategie is om te overleven. Het is heel verhelderend om Hendrik te vragen naar hoe de lunch vroeger bij hem thuis ging.

Patricia kan Hendrik uitleggen dat zij licht contact wenst tijdens de lunch en juist de kindren dan aandacht wil geven. Dan weet Hendrik waar hij aan toe is en kan hij leren dat de lunch nu anders is dan vroeger thuis. Weet dat dit echt een proces is en Hendrik zich snel afgewezen zal voelen als Patricia boos op hem reageert als hij 'weer' teveel aandacht opeist. Iets wat je vroeger hebt aangeleerd is lastig om af te leren. Aandacht hadden we allen als baby nodig om letterlijk te overleven. Dat gaat diep en is intens.

Je doet nooit iets met mij...

Lies zegt: "Je doet nooit iets met mij." Het is een bijzondere uitspraak. Het is een uitspraak van iemand die schreeuwt om aandacht. Lies krijgt blijkbaar voor haar gevoel niet voldoende aandacht. Bart ziet het probleem niet en vindt dat ze juist heel veel samen doen. Wat is er aan de hand? Het gaat om de momenten die voor Lies belangrijk zijn. Op die momenten krijgt ze minder aandacht dan ze wenst. Lies heeft de bovenstaande Relatietest gedaan en kwam erachter dat Bart minder contact wil bij de voorbereiding van een uitstapje dan zij. Voor Lies is de lol er dan al af. Nu ze erover hebben gesproken is alles zoveel duidelijker en wil Bart best wat meer aandacht geven bij de voorbereiding van een uitstapje, als het maar niet telang duurt.

Wanneer je partner negativiteit bij jou dumpt

Het kan ook voorkomen dat je partner vaker negatief nieuws bij jou dumpt. Ik gebruik express het woord 'dumpen', omdat het aangeeft dat je partner na het vertellen de negativiteit kwijt is en jij met een negatieve lading overblijft. Je parnter zal zich opgeknapt voelen na het dumpen, maar jij niet.

Een voorbeeld. Je partner is niet blij met zijn / haar werk en klaagt over de baas. Indien jij op dat moment open staat voor contact, dan vind je het prima om je partner even (!) aan te horen. Zelf klaag je soms ook weleens over iets en dan ben je ook blij als de ander luistert. Sta je op dat moment niet open voor contact (zie de momenten die je hierboven in de Relatietest hebt ingevuld), dan is het een stuk bezwaarlijker. Dan wil hij / zij meer aandacht dan jij wilt geven. En dan is dat ook nog eens negatieve aandacht. Daar zit je niet op te wachten. Gevolg: je voelt druk. Vind je tegelijkertijd ook dat je eigelijk wel zou moeten luisteren, want je partner is zo zielig, dan voel je ook irritatie. Gevolg: druk en irritatie.

Daarnaast is er een lading negativiteit bij je neergelegd. De één kan daar beter mee omgaan dan de ander. De één is het direct weer vergeten en kan daarna vrolijk weer doorgaan, de ander moet het eerst van zich afschudden. (Honden doen dat door letterlijk te schudden. Wij zouden dat ook vaker moeten doen.) Moet je partner vaker negatieve dingen, zoals zorgen en ergenissen, met je delen, dan jij aankan? Maak dan afspraken wanneer hij / zij bij je aan mag kloppen.

Wanneer je partner kwaad is

Als je parter ruzie zoekt en boze dingen tegen je zegt, dan doet dat iets met jou. Ben je een type wat vlucht, dan zul je je rot voelen en terugtrekken. Ben je een type wat aanvalt, dan zul je woede voelen en boos reageren. Soms gebeurt dit alles door elkaar heen. In alle gevallen zul je steeds kleiner en onzekerder voelen. Soms zal het je lukken om neutraal het gesprek aan te gaan en echt te luisteren wat hem zo negatief maakt. Dat is de weg naar een oplossing. Hierboven hebben we verteld waar de boosheid waarschijnlijk vandaan komt.

Voel je je ellendig, omdat je negatieve aandacht van je partner krijgt? Er is NOOIT een excuus om te slaan of zelfs maar aan te raken of te intimideren. Dat MAG NIET, dat is NIET normaal. Kijk op https://veiligthuis.nl als het thuis niet goed gaat.

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Zwangerschapsboeken voor vaders meer

Zo doe je dat - Papa
Zo doe je dat - Papa
Commando Papa Basis Train
Commando Papa Basis Train
Aanpakken voor aanstaande
Aanpakken voor aanstaande

Beste artikelen over De relatie met je partner

De relatie met je partner verandert tijdens je zwangerschap en bij het starten van een gezin samen. Leer hier alles over jullie relatie tijdens de zwangerschap en erna. Lees onze beste artikelen en blogs:
De woorden na de bevalling »
HELP mijn vrouw is zwanger »
In welke auto passen 3 kids? »
Test: klaar voor vaderschap? »
Op latere leeftijd vader »
Wat je als man moet weten »
Baby als goedmaker »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Relatietest - ruimte

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.