De voogdij regelen

   Pasgeboren baby    Vader & kosten baby    Voogdij regelen  

Misschien heb je over het onderwerp van deze week nog nooit nagedacht, het is er echter wel één die je jezelf beter wel kunt stellen.

Wat gebeurt er met jullie kind(eren), als jullie er beiden onverhoopt niet meer zijn?

Die vraag is er eentje waar je je niet graag mee bezig houdt. Toch is het iets om bij stil te staan: regels de voogdij over de kinderen voor als jij en je partner en beiden niet meer zijn. Wanneer je de voogdij niet geregeld hebt, zal de kantonrechter de familie oproepen om samen te overleggen, lukt dat niet dan zal de Kinderbescherming erbij betrokken worden en zal het kind in een pleeggezin geplaatst worden. Dit laatste komt gelukkig maar zelden voor.

Regel de voogdij over je kinderen bij een notaris

Het is niet genoeg om thuis op papier te hebben gezet wie jij aanwijst als voogd over je kind(eren). Het is wettelijk verplicht dit via de notaris vast te leggen in een testament of notariële akte of bij de rechtbank in het gezagsregister.

Advertentie

Wie wil je tot voogd benoemen?

Bij het uitkiezen van een voogd voor jullie kinderen, zul je in zekere mate op je gevoel af gaan. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:

  1. Welk gezin heeft dezelfde normen en waarden als wij?
  2. Wie woont er in dezelfde omgeving, zodat mijn kind(eren) niet hoeven te verhuizen en/of naar een andere school moeten?
  3. Wie woont er groot genoeg om mijn kinderen te kunnen huisvesten?
  4. Wil diegene ook voogd zijn?
 

Voogd

Het is altijd moeilijk om te beslissen wie jullie als voogd voor jullie kind willen. Wat als je later onverhoopt ruzie krijgt of je er later achterkomt dat hun manier van opvoeden eigenlijk helemaal niet de jouwe is. Wanneer je eenmaal aan iemand hebt gevraagd of ze voogd willen worden draai je dat niet zomaar even terug. Je zegt niet zo snel, dat je ze achteraf gezien toch niet zo geschikt vindt. Neem dus de tijd om over deze beslissing na te denken voor je dit aan iemand vraagt.

Familie en voogdij

Familie of broers en zussen kunnen best een beetje beledigd zijn wanneer je ze niet vraagt voor het voogdijschap. Dek er goed oer na hoe je het je familie vertelt. Zo voorkom je een hoop irritaties.

Hoe regel je de financiële vergoeding voor je voogd?

Meestal zal een kind over eigen financiële middelen beschikken, wanneer beide ouders zijn overleden. Denk hierbij aan uitkeringen, levensverzekeringen of een opbrengst uit het eigen huis. Daarnaast zal het kind een wezenpensioen krijgen of in geval van nood een beroep kunnen doen op de bijstand.

Een voogd zou een kleine financiële vergoeding kunnen ‘nemen’ voor zichzelf, maar het is niet de bedoeling dat hij/zij gaat profiteren van het eventuele vermogen van het kind. Meestal wordt er vooraf èn achteraf een financieel plaatje gemaakt, wil de voogd tussentijds stappen zetten met grote financiële consequenties, dan zal dat weer via de kantonrechter moeten gaan.

Notaris nodig?

De notaris kan je vertellen hoe je de voogdij het beste kunt regelen. Let wel op, notaristarieven verschillen sterk en liggen tussen de 97 en 550 euro.

Voogdij regelen, wanneer jullie niet getrouwd zijn of niet beide de biologische ouders zijn

Voor niet getrouwde stellen en niet geregistreerde partners is het raadzaam een aantekening te laten maken in het gezagregister, dat jullie beide worden ‘belast’ met het gezag over jullie minderjarig kind. Let op! Het is dan van belang dat de vader, tijdens de zwangerschap, het ongeboren kind al heeft erkend.

Artikel gelezen en nu?

Zwangerschapsupdate ontvangen?

Dit onderwerp vind je terug in de zwangerschapsupdate van week 42. Meld je aan voor de zwangerschapsupdate en ontvang wekelijks een e-mail met informatie over de week van jouw zwangerschap. Wetenswaardigheden over de groei van je kindje, de bevalling, borstvoeding en andere nuttige én leuke informatie.

Leuk om verder te lezen

Anderen lezen nu ook

Veilig autorijden tijdens de zwangerschap

Veilig autorijden tijdens de zwangerschap
Je kunt natuurlijk wel gewoon autorijden als je zwanger bent. Het is wel belangrijk om zowel voor je eigen gemak en dat van je baby op een paar dingen te letten.

Zwangerschap & zorgverzekering: welke kosten worden gedekt?

Zwangerschap & zorgverzekering: welke kosten worden gedekt?
Welke extra zorgkosten die je tijdens en na je zwangerschap maakt worden nu eigenlijk gedekt vanuit de basisverzekering? En waarvoor kun je beter een aanvullende verzekering afsluiten?

Obama-Care kosten voor zwangere student in Amerika

1   Obama-Care kosten voor zwangere student in Amerika
De eerste echo paste niet in mijn zwangerschapspakket en moest ik apart afrekenen: 450 dollar. Bam! Ik had gelijk het gevoel dat ik een rib miste.

Je eerste vaderdag, moeders vinden vaders aantrekkelijk

Je eerste vaderdag, moeders vinden vaders aantrekkelijk
En dan nog met een leuk bericht ook: De meeste vrouwen vinden hun man veel aantrekkelijker sinds ze vader zijn geworden. Moeders vinden het gaaf om te zien hoe liefdevol je je baby kust

Zorgverzekering zwangerschap

Zorgverzekering zwangerschap
Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, is het belangrijk om vooruit te kijken naar welke zorg je nodig hebt. Ook is het handig om te weten welke zorg er voor jou

Zwanger? Een gezinsauto kopen

Zwanger? Een gezinsauto kopen
In dit artikel geven we je tips voor een geschikte gezinsauto. Aan welke (veiligheids)eisen dient de auto te voldoen en wat maakt een auto tot een geschikte gezinsauto? Daarnaast geven

Een huis kopen als je zwanger bent

Een huis kopen als je zwanger bent
Tips waar let je op als je zwanger bent en een huis koopt met in je gedachten je (toekomstige) kinderen? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

Je reactie op Voogdij regelen

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Lees de reacties van anderen en praat mee!

forum voor zwangere vrouwen

Onderwerp: Voogdij regelen
DoeHetZelfNotaris
Ik ben altijd voor dat voogdij via de notaris geregeld wordt. Maar dat hoeft niet meer. Je hebt de keuze om het via een notaris te doen of zelf met een formulier bij de rechtbank. Dat laatste kan online en met DigiD, dan is het gratis. Bij de notaris kan je wel veel meer regelen, zoals naast de voogdij ook het beheer over de erfenis. Succes