Zorgverzekering zwangerschap

   Pasgeboren baby    Vader en kosten baby    Zorgverzekering

Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, is het belangrijk om vooruit te kijken naar welke zorg je nodig hebt. Ook is het handig om te weten welke zorg er voor jou als (aanstaand) zwangere wordt vergoed vanuit de basisverzekering en voor welke zorg je je aanvullend moet laten verzekeren.

De vergoedingen voor zwangerschap vanuit de basisverzekering zijn:

 • vergoedingen van geneeskundige zorg door huisartsen, medisch specialisten en verloskundigen
 • de meeste geneesmiddelen
 • 12- en 20-wekenecho
 • verblijf in het ziekenhuis bij medische noodzaak
 • extra prenatale screening als bij medische indicatie, of als je ouder bent dan 36 jaar
 • kraamzorg
 • ziekenvervoer
 • een deel van de kosten voor kraamzorg, je betaalt altijd een eigen bijdrage (€ 4,15 per uur in 2016)
 • ivf tot 3 behandelingen tot 43 jaar*

*Tot 38 jaar heb je alleen recht op vergoeding bij terugplaatsing van 1 embryo bij de eerste twee IVF pogingen en bij de 3e poging 1 of 2 embryo’s. Van 38 tot 43 jaar heb je alleen recht op vergoeding bij terugplaatsing van 1 of 2 embryo’s bij alle 3 de pogingen.

De precieze dekkingen en voorwaarden vanuit de basisverzekering wisselen per zorgverzekeraar. Bij je eigen zorgverzekeraar vind je meer informatie over welke zwangerschapszorg jouw basisverzekering precies dekt en onder welke voorwaarden. In de voorwaarden van je zorgverzekeraar vind je ook hoe vaak een behandeling wordt vergoed en waarvoor je eventueel nog een eigen bijdrage moet leveren.

Een goede site om zorgverzekeringen met aanvullend Zwangerschap en bevalling vergoedingen te vergelijken is Geld.nl

Aanvullende zorgverzekering zwangerschap

De basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont en/of werkt. Welke aanvullende zorgverzekering je afsluit, ben je vrij in en is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Als je zwanger bent of wilt worden, is het slim om je aanvullend te laten verzekeren voor zwangerschapszorg. Als je een aanvullende zorgverzekering gaat uitzoeken, is het belangrijk om je goed te bedenken welke extra zorg je denkt nodig te hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

 • zwangerschapscursussen
 • lactatiedeskundige
 • kraampakket
 • babymassage
 • extra prenatale screening als je geen medische indicatie hebt of jonger bent dan 36 jaar
 • fysiotherapie voor bijvoorbeeld bekkeninstabiliteit
 • uitbreiding van kraamhulp

Bij de meeste zorgverzekeraars heb je alleen in de maanden november, december en januari de mogelijkheid om – tegelijk met een basisverzekering – een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Je moet je vaak dus van tevoren al bedenken of je denkt zwanger te worden dat aankomende jaar.

Wisselen van zorgverzekering door zwangerschap

Het kan zeer zinvol zijn om te bekijken of je wilt wisselen van zorgverzekering. Je oude zorgverzekering moet je vóór 1 januari opzeggen en de nieuwe verzekering moet je vóór 1 februari afsluiten. Je bent dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd.

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Informatie over Vader en kosten baby en ervaringen

Obama-Care kosten voor zwangere student in Amerika Obama-Care kosten voor zwangere student in Amerika

1   Zwangere student in Amerika
Blog: "De eerste echo paste niet in mijn zwangerschapspakket en moest ik apart afrekenen: 450 dollar. Bam! Ik had gelijk het gevoel dat ik een rib miste. "

Een echte gezinsauto kiezen blog Katie Een echte gezinsauto kiezen blog Katie

Gezinsauto kiezen blog
Blog: "Het is tijd voor een grotere auto, een echte gezinswagen. Na alle studentenwagentjes moest ik nu maar eens volwassen worden!"

Veilig autorijden tijdens de zwangerschap Veilig autorijden tijdens de zwangerschap

Veilig autorijden
Je kunt natuurlijk wel gewoon autorijden als je zwanger bent. Het is wel belangrijk om zowel voor je eigen gemak en dat van je baby op een paar dingen te letten.

Aanstaande vaders / partners deel 1 Aanstaande vaders / partners deel 1

Vader worden (1)
Als aanstaande vader is de zwangerschap van je vrouw een mysterie op zich. Tot het moment dat haar buik gaat groeien en je uiteindelijk je kind voelt bewegen of ziet bewegen is het toch

Zwangerschap zorgverzekering: welke kosten worden gedekt? Zwangerschap zorgverzekering: welke kosten worden gedekt?

Zorgverzekering welke kosten
Welke extra zorgkosten die je tijdens en na je zwangerschap maakt worden nu eigenlijk gedekt vanuit de basisverzekering? En waarvoor kun je beter een aanvullende verzekering afsluiten?

Zwanger? Een gezinsauto kopen Zwanger? Een gezinsauto kopen

Een gezinsauto kopen
In dit artikel geven we je tips voor een geschikte gezinsauto. Aan welke (veiligheids)eisen dient de auto te voldoen en wat maakt een auto tot een geschikte gezinsauto? Daarnaast geven

Seks na de bevalling en anticonceptie Seks na de bevalling en anticonceptie

1   Sex na de bevalling
Wanneer weer seks? Hoe combineer je oververmoeidheid met een gezond libido? Ervaringen van andere ouders over zin in seks.

Je reactie op Zorgverzekering

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Leuk om te lezen!