Zorgverzekering zwangerschap

   Pasgeboren baby    Vader & kosten baby    Zorgverzekering

Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, is het belangrijk om vooruit te kijken naar welke zorg je nodig hebt. Ook is het handig om te weten welke zorg er voor jou als (aanstaand) zwangere wordt vergoed vanuit de basisverzekering en voor welke zorg je je aanvullend moet laten verzekeren.

De vergoedingen voor zwangerschap vanuit de basisverzekering zijn:

 • vergoedingen van geneeskundige zorg door huisartsen, medisch specialisten en verloskundigen
 • de meeste geneesmiddelen
 • 12- en 20-wekenecho
 • verblijf in het ziekenhuis bij medische noodzaak
 • extra prenatale screening als bij medische indicatie, of als je ouder bent dan 36 jaar
 • kraamzorg
 • ziekenvervoer
 • een deel van de kosten voor kraamzorg, je betaalt altijd een eigen bijdrage (€ 4,15 per uur in 2016)
 • ivf tot 3 behandelingen tot 43 jaar*

*Tot 38 jaar heb je alleen recht op vergoeding bij terugplaatsing van 1 embryo bij de eerste twee IVF pogingen en bij de 3e poging 1 of 2 embryo’s. Van 38 tot 43 jaar heb je alleen recht op vergoeding bij terugplaatsing van 1 of 2 embryo’s bij alle 3 de pogingen.

De precieze dekkingen en voorwaarden vanuit de basisverzekering wisselen per zorgverzekeraar. Bij je eigen zorgverzekeraar vind je meer informatie over welke zwangerschapszorg jouw basisverzekering precies dekt en onder welke voorwaarden. In de voorwaarden van je zorgverzekeraar vind je ook hoe vaak een behandeling wordt vergoed en waarvoor je eventueel nog een eigen bijdrage moet leveren.

Een goede site om zorgverzekeringen met aanvullend Zwangerschap en bevalling vergoedingen te vergelijken is Geld.nl

Aanvullende zorgverzekering zwangerschap

De basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont en/of werkt. Welke aanvullende zorgverzekering je afsluit, ben je vrij in en is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Als je zwanger bent of wilt worden, is het slim om je aanvullend te laten verzekeren voor zwangerschapszorg. Als je een aanvullende zorgverzekering gaat uitzoeken, is het belangrijk om je goed te bedenken welke extra zorg je denkt nodig te hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

 • zwangerschapscursussen
 • lactatiedeskundige
 • kraampakket
 • babymassage
 • extra prenatale screening als je geen medische indicatie hebt of jonger bent dan 36 jaar
 • fysiotherapie voor bijvoorbeeld bekkeninstabiliteit
 • uitbreiding van kraamhulp

Bij de meeste zorgverzekeraars heb je alleen in de maanden november, december en januari de mogelijkheid om – tegelijk met een basisverzekering – een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Je moet je vaak dus van tevoren al bedenken of je denkt zwanger te worden dat aankomende jaar.

Wisselen van zorgverzekering door zwangerschap

Het kan zeer zinvol zijn om te bekijken of je wilt wisselen van zorgverzekering. Je oude zorgverzekering moet je vóór 1 januari opzeggen en de nieuwe verzekering moet je vóór 1 februari afsluiten. Je bent dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd.

Artikel gelezen en nu?

Anderen lezen nu ook

yourappic

Appic Moments om nooit meer te vergeten
Het eerste jaar met je baby vliegt om en je denkt dat je alles onthoudt, maar achteraf ben je zoveel prachtige momenten met je baby vergeten die nooit meer terug te halen zijn... Leg ze nu digitaal vast! De YourAppic app helpt je

Aanstaande vaders / partners deel 1

Aanstaande vaders / partners deel 1
Als aanstaande vader is de zwangerschap van je vrouw een mysterie op zich. Tot het moment dat haar buik gaat groeien en je uiteindelijk je kind voelt bewegen of ziet bewegen is het toch

Seks tijdens de zwangerschap

Seks tijdens de zwangerschap
Tijdens je zwangerschap kan je sex-drive en je beleving van sex veranderen. Uiteraard is dat voor iedere vrouw (en haar partner) weer verschillend.

HELP mijn vrouw is zwanger wat wel wat niet doen voor mannen

HELP mijn vrouw is zwanger wat wel wat niet doen voor mannen
Mannen, dit artikel helpt jullie om je zwangere vrouw te begrijpen en te overleven. We zetten wat wel en wat niet te doen voor jullie op een rijtje. Succes papa s in spe!

Een huis kopen als je zwanger bent

Een huis kopen als je zwanger bent
Tips waar let je op als je zwanger bent en een huis koopt met in je gedachten je (toekomstige) kinderen? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

Dingen die vaders niet zien, horen of kunnen

Dingen die vaders niet zien, horen of kunnen
Vaders, ze zijn niet te beroerd te helpen als je ze vraagt, soms gaat het zelfs spontaan, maar er zijn dingen die vaders niet zien of horen, niet willen zien of gewoonweg niet kunnen.

Zwanger? Een gezinsauto kopen

Zwanger? Een gezinsauto kopen
In dit artikel geven we je tips voor een geschikte gezinsauto. Aan welke (veiligheids)eisen dient de auto te voldoen en wat maakt een auto tot een geschikte gezinsauto? Daarnaast geven

10x wat je moet weten tijdens de zwangerschap van je vrouw

10x wat je moet weten tijdens de zwangerschap van je vrouw
De helpende hand, de rots in de branding en de nuchterheid zelve. Wat je als man moet weten tijdens de zwangerschap van je vrouw.

Een echte gezinsauto kiezen blog Katie

Een echte gezinsauto kiezen blog Katie
Het is tijd voor een grotere auto, een echte gezinswagen. Na alle studentenwagentjes moest ik nu maar eens volwassen worden!

Zwangerschap & zorgverzekering: welke kosten worden gedekt?

Zwangerschap & zorgverzekering: welke kosten worden gedekt?
Welke extra zorgkosten die je tijdens en na je zwangerschap maakt worden nu eigenlijk gedekt vanuit de basisverzekering? En waarvoor kun je beter een aanvullende verzekering afsluiten?

Veilig autorijden tijdens de zwangerschap

Veilig autorijden tijdens de zwangerschap
Je kunt natuurlijk wel gewoon autorijden als je zwanger bent. Het is wel belangrijk om zowel voor je eigen gemak en dat van je baby op een paar dingen te letten.

De temperatuur van de babykamer

De temperatuur van de babykamer
Zodra je eerste kindje geboren wordt, ga je merken dat je je druk gaat maken over de leefomgeving en temperatuur (het comfort) van de baby en zijn of haar omgeving. Met name in het voor

Seks na de bevalling en anticonceptie

1   Seks na de bevalling en anticonceptie
Wanneer weer seks? Hoe combineer je oververmoeidheid met een gezond libido? Ervaringen van andere ouders over zin in seks.

Je eerste vaderdag, moeders vinden vaders aantrekkelijk

Je eerste vaderdag, moeders vinden vaders aantrekkelijk
En dan nog met een leuk bericht ook: De meeste vrouwen vinden hun man veel aantrekkelijker sinds ze vader zijn geworden. Moeders vinden het gaaf om te zien hoe liefdevol je je baby kust

Dit motiveert hem om een superpapa te worden

Dit motiveert hem om een superpapa te worden
Er is wel degelijk iets is wat de mate van superpapa-gedrag beinvloedt. Het heeft iets met de looks van de kleine te maken...

Je reactie op Zorgverzekering

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.