Zwangerschapsblues

   Pasgeboren baby    Depressie    Zwangerschapsblues

Sommige vrouwen vinden hun zwangerschap helemaal niet leuk. Het kan zijn dat je tijdens je zwangerschap zo ziek bent van de zwangerschapskwalen of je zo moe voelt dat je je afvraagt wat hier leuk aan is. Vaak zie je dat je je na de eerste 3 maanden beter begint te voelen. Je energie  komt (meestal) terug en je buik begint nu meer te groeien. Daardoor zal ook het vertrouwen in je zwangerschap meer gaan groeien en kun je er meer van genieten.

Genieten

Het meest gehoorde advies aan een zwangere vrouw is: 'geniet ervan!'  Als je eenmaal zelf moeder bent geworden, begrijp je deze uitspraak vaak beter. Je zwangerschap duurt maar negen maanden en een zwangerschap maak je maar een paar keer in je leven mee. Een bijzondere tijd dus, die je na een zwangerschap ook nog wel eens wilt verromantiseren. Als je door gaat vragen zijn het meer geluksmomenten dan dat iedere zwangere negen maanden lang gelukzalig door het leven gaat. Wanneer dat het beeld is dat je krijgt van anderen, kan dat jou weer het gevoel geven dat jij de enige bent die je zwangerschap eigenlijk helemaal niet zo leuk vindt.

hartcoherentie

Het lijkt ook wel taboe om te zeggen dat je je zwangerschap niet als fantastisch ervaart. Misschien komt dat ook doordat er veel vrouwen zijn die heel graag zwanger zouden willen zijn maar van wie hun partner dat nog niet wil. Of omdat er vrouwen zijn die geen kinderen kunnen krijgen. Dan lijkt het zo ongepast om te klagen. Je mag blij zijn dat je überhaupt zwanger bent, denk je.

Allemaal waar, maar belangrijk is wel dat je tegen de mensen die dichtbij je staan wel kunt zeggen dat het allemaal niet één grote roze wolk is. Dat zal nu niet zo zijn en na de bevalling ook niet. Het is fantastisch voor die zwangere vrouwen die wel 9 maanden lang genieten, maar denk niet dat er met jou iets mis is als je niet elke dag straalt.

Zorgen en piekeren

Je kunt je zorgen maken over of je baby wel gezond zal zijn en eventueel over de aanstaande bevalling. Er  zijn ook vrouwen die daarnaast andere zorgen ervaren. Op materieel gebied betekent een baby ook de nodige veranderingen.  Financiële zorgen door een teruggang in inkomsten na je bevalling kunnen je bezig houden. Misschien ben je door gezinsuitbreiding wel gedwongen om te verhuizen of te verbouwen.  Een andere zorg kan de relatie met je partner zijn. Die is misschien momenteel niet zo goed. Dat je je zorgen maakt over dergelijke zaken is heel begrijpelijk, maar het is heel jammer wanneer je je zwangerschap hierdoor als bijzaak ziet, náást je problemen. Praat over je problemen, probeer er oplossingen voor te zoeken en laat het niet op z'n beloop. Straks ben je druk met je baby, nu kun je de zaken nog aanpakken!

Verkeerde ademhaling

Je ademhaling verandert tijdens je zwangerschap. De snelheid en diepte van je admenhaling heeft direct invloed op je lichaam. Door een verkeerde ademhaling kunnen allerlei klachten van hartkloppingen, vermoeidheid, stress en angst tot zelfs ernstige depressiviteit aan toe optreden.

Zwangerschapsdepressie

Een zwangerschapsdepressie komt, volgens onderzoek van psychiater J.Evans van de Univesiteit van Bristol, voor bij 13% van de zwangere vrouwen. Dit aantal ligt hoger dan het aantal vrouwen dat na de bevalling een depressie (postnatale) krijgt. Dat percentage ligt op 10 %. Het onderzoek toont aan dat een depressie tijdens de zwangerschap het meeste voorkomt in de 8ste maand van de zwangerschap. Aan dit onderzoek verleenden 9.000 vrouwen hun medewerking. Hun symptomen werden gemeten aan de hand van een erkende schaal van depressie. (Bron: Britisch Medical Journal)

Hormonen

Grote veranderingen in het hormoonniveau zijn verantwoordelijk voor de gemoedstoestand van de zwangere vrouw en kan de depressie van zoveel zwangeren verklaren. Het gebruik van antidepressiva is tijdens een zwangerschap niet toegestaan. De vraag komt dan ook naar voren hoe zwangere vrouwen behandeld kunnen worden. Een Amerikaans onderzoek hiernaar liet zien dat bij 59% van de vrouwen lichttherapie succesvol was. (Bron: American Journal of Psychiatry, april 2002)

Een zwangerschapsdepressie wordt doorgaans niet herkend. Vrouwen en artsen kunnen de symptomen wijten aan de zwangerschap. Wat logisch is, omdat bijna alle zwangeren mee kunnen praten over je uitgeput voelen, een verminderde eetlust hebben, slecht slapen en snel geïrriteerd zijn. Als je het vermoeden hebt dat jouw somberheid meer inhoudt dan 'het  niet altijd van je zwangerschap kunnen genieten' of 'je zorgen maken om iets', dan kan het verstandig zijn om een bezoek te brengen aan je huisarts.

Andere symptomen

Ook is het verstandig je huisarts te raadplegen als je, naast bovengenoemde symptomen, wekenlang neerslachtig bent, je je zwangerschap niet meer ziet zitten of eigenlijk niet meer kunt functioneren door hoe je je voelt. De kans op een postnatale depressie is wat groter wanneer je tijdens je zwangerschap een depressie hebt. Blijf dus niet doorlopen met je klachten maar schakel hulp in.

Antidepressiva en zwangerschap: Stop or Go?!

Ben je zwanger? En slik je antidepressiva vanwege depressieve klachten of angst? Dan kan het gebruik van antidepressiva tijdens je zwangerschap veel vragen oproepen. Is het wel goed voor jou en je kindje? Bestaat er een alternatief? Wat gebeurt er als ik stop?.

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Gratis producten meer

Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
De Roze Doos
De Roze Doos
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan

Beste artikelen over Depressie

Lees hier alle informatie en herkenbare verhalen over kraamtranen en babyblues. Hoe weet je of je een postpartum depressie hebt, hoe lang duurt het en wat kun je doen om je weer beter te voelen? Lees onze beste artikelen en blogs:
Uit een depressie komen »
Zwanger en ik voel me zo moe »
Postnatale depressie Daphne »
Kraamtranen in de kraamweek »
De reveal: niet blij zwanger »
Zwanger en twijfels »
Moedergevoelens »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Zwangerschapsblues

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.