Roken en zwangerschap

   Zwanger    Gewicht en gezondheid    Roken en zwanger

Uit onderzoek blijkt dat een deel van de vrouwen ook tijdens de zwangerschap door rookt. We hopen dat je met onderstaande informatie de juiste motivatie krijgt wel te stoppen of anderen in je omgeving in kunt laten zien, hoe belangrijk stoppen met roken is.

Hoe schadelijk is sigarettenrook voor je (ongeboren) baby?

Dat het inhaleren van sigarettenrook schadelijk voor je is weet inmiddels iedereen, maar weten we eigenlijk wel hoe schadelijk? De luchtwegen van kinderen zijn nog niet volledig ontwikkeld en zo fijn gebouwd, dat rook voor hen nog veel hinderlijker en vooral schadelijker is dan voor volwassenen. Verderop lees je hoe schadelijk sigarettenrook echt is.

hartcoherentie

Stop in ieder geval met roken wanneer je zwanger bent, maar liever nog daarvoor!

Het is van groot belang dat je niet rookt tijdens de zwangerschap en de periode erna. Ook is het heel verstandig erop te letten dat je kindje niet wordt blootgesteld aan sigarettenrook van anderen. Het beste kun je stoppen met roken, wanneer er plannen zijn om een kind te krijgen. Stop in ieder geval in het begin van je zwangerschap of zeker in het eerste trimester.
Je  verkleint dan de kans op een miskraam of een kindje met een te laag geboorte gewicht tot hetzelfde niveau als een vrouw die nooit gerookt heeft! Stel strenge huisregels over het niet roken in en maak liever geen uitzonderingen. Wanneer je voor b.v. (aanstaande) opa een keer een uitzondering hebt gemaakt, zal hij dat de volgende keer ook verwachten. Vaak wordt de noodzaak van het niet roken in de buurt van wat oudere kinderen onderschat. Ze lijken minder kwetsbaar dan baby’s, maar zolang ze in de groei zijn, zijn ze zeer gevoelig voor de schadelijke gevolgen van sigarettenrook.

Vraag aan familie en vrienden niet te roken

Wanneer je last hebt van sigarettenrook is het zaak dat je jezelf beschermt. Zeker wanneer je ook de zorg hebt over een (ongeboren) baby. Vraag aan familie en vrienden niet te roken waar jij (als zwangere) of jouw kind bij is, ook wanneer je bij hen thuis komt. Wanneer je het vriendelijk vraagt zullen de meeste mensen hier geen bezwaar tegen maken. Veel rokers hebben er zelf geen erg in. Vinden ze het wel een probleem het roken te laten, zorg dan dat je kind in een aparte ruimte verblijft of ga gewoon terug naar huis. Let ook op dat er op de kinderopvang (oppas, opa en oma, etc) niet gerookt wordt bij je kind.

Geef als ouder het goede voorbeeld

Bijna alle rokers willen het liefst dat hun kinderen niet gaan roken. Toch hebben kinderen van rokers meer kans om te gaan beginnen. Simpelweg, omdat ze het verkeerde voorbeeld van hun ouders hebben gekregen. Weer een reden om te stoppen.

Keiharde feiten over roken en meeroken

  • Roken in de nabijheid van kinderen vergroot de kans op wiegendood. Brits onderzoek heeft uitgewezen, dat 60 % van de gevallen van wiegendood verkomen had kunnen worden, wanneer de ouders niet rookten tijdens de zwangerschap en daarna.
  • Kinderen van rokende ouders komen in hun eerste twee levensjaren, vaker bij een arts en/of ziekenhuis terecht voor luchtwegaandoeningen, middenoorontstekingen en het plaatsen van buisjes. De kans op een longontsteking is twee keer zo groot!
  • Een kind met aanleg voor astma, zal eerder ook daadwerkelijk astma ontwikkelen, wanneer de ouders in zijn of haar nabijheid roken.
  • Tabaksrook bevat 19, reeds bekende, kankerverwekkers en 4000 chemicaliën. Door mee te roken, adem je  al deze 4000 chemicaliën in, waaronder divers vergif. (Arsenicum, cyanide en formaldehyde)
  • Dagelijks overlijden 80 mensen aan de gevolgen van actief roken
  • Wekelijks overlijden 4 volwassenen aan longkanker als gevolg van passief roken (=meeroken)
  • Vrouwen boven de 35 jaar, die roken en de pil gebruiken hebben een verhoogd risico op een hartaanval, beroerte en trombose.

Bekijk het filmpje van baby in de buik terwijl moeder rookt op Roken tijdens je zwangerschap, hoe schadelijk is dat?

Wat zijn de risico’s van roken tijdens je zwangerschap?

Wanneer jij, als zwangere vrouw rookt, rookt je baby met je mee. De schadelijke stoffen uit tabak komen via je longen in je bloedbaan terecht. Jouw bloed komt via de navelstreng bij je ongeboren kindje. Ook na de geboorte is het zaak niet te roken. Moeders die borstvoeding geven èn hun kind bloot stellen aan een rokerige omgeving, zullen de baby dubbel belasten!

Je kindje heeft door het meeroken met zijn moeder meer kans op de onderstaande aandoeningen:

  • Te vroeg te geboren worden.
  • Een te laag geboortegewicht (minder dan 2.500 gram). Bij rokende vrouwen komt dat twee keer zo vaak voor als bij niet-rokende vrouwen. De baby’s van rokende vrouwen zijn gemiddeld 200 gram lichter.
  • Een klompvoetje of een hazenlip.
  • Een verminderde longfunctie, in aanleg smallere luchtwegen en kleinere longen. Die schade is niet meer in te halen.
  • Verhoogde kans op oorinfecties, astma en bronchitis.
  • Meer kans op wiegendood in de eeste levensmaanden
  • .
  • Verdubbelde kans op het loslaten van de moederkoek, waardoor de foetus in de baarmoeder kan overlijden.
  • Overlijden tijdens de geboorte.
  • Kinderen van rokende ouders (tijdens en na de zwangerschap), zullen vaker ziek zijn. Daardoor zullen ze meer op school missen en achter raken. Dat heeft gevolgen voor de schoolprestaties.

Wat als het stoppen niet vanzelf lukt

Blijf proberen te stoppen en zoek (professionele) hulp, maar raak niet ontmoedigd, als het die dag niet mocht lukken. Morgen krijg je weer een kans en minderen is ook al een stap in de goede richting. Wanneer je partner ook rookt kunnen jullie het samen doen. Dan sta je sterker. Jij bent zwanger, maar jullie krijgen samen een kind. Je wilt ten eerste een gezonde, rookvrije omgeving voor de baby. Daarbij willen jullie toch ook een goed voorbeeld aan je kindje geven?
Voor meer informatie over stoppen met roken, meeroken en zwangerschap en roken, kun je terecht bij stichting STIVORO Stivoro.nl en Rookvrijzwanger.nl.

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

De beste boeken over zwangerschap voeding meer

Lekker Gezond Zwanger
Lekker Gezond Zwanger
Eten voor je kind
Eten voor je kind
Mama Baas - Eten als je z
Mama Baas - Eten als je z

Beste artikelen over Gewicht en gezondheid

Hoe blijf je gezond en blijf je sporten tijdens je zwangerschap? Als je zwanger bent, beleef je een spannende periode in je leven. Groeit de baby goed? Is het gezond? Ook je eigen gezondheid is heel belangrijk. Denk aan gezond eten tijdens je zwangerschap. Lees onze beste artikelen en blogs:
Zwanger en gewicht »
Zwanger met flink overgewicht »
Zwanger en hard gevallen? »
Vergelijk buiken zwanger »
Buikomvang groei zwangerschap »
Zwanger geen chips en friet »
Zwangerschap Suikertest »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Roken en zwanger

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.