Zwangerschapsvergiftiging

   Geboorte    Zwangerschapsvergiftiging    Zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapskwaaltjes

Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap last van zwangerschapskwaaltjes. Het begint vaak met misselijkheid en vermoeidheid. Dat is vervelend, maar vaak wordt de misselijkheid en vermoeidheid in het tweede trimester al minder. Het hebben van zwangerschapskwalen is vervelend, maar in de meeste gevallen onschuldig. Echter je kunt ook last krijgen van zwangerschapsziektes, zoals bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftiging of zwangerschapsdiabetes.

Zwangerschapsvergiftiging

De term zwangerschapsvergiftiging wordt gebruikt als er ernstige complicaties optreden tijdens de zwangerschap. Van alle zwangere vrouwen krijgt 15% te maken met een vorm van zwangerschapsvergiftiging. Zwangerschapsvergiftiging heeft niets te maken met de voeding tijdens de zwangerschap. Vaak krijgt men last van oedeem, hoge bloeddruk en eiwit in de urine. Dit wordt gekenmerkt door klachten zoals verwardheid, duizeligheid, hoofdpijn en soms zelfs depressiviteit. Er wordt ook wel gesproken over zwangerschapshypertensie.

Symptomen van zwangerschapsvergiftiging

De complicaties die kenmerkend zijn voor zwangerschapsvergiftiging, worden ingedeeld in drie termen: pre-eclampsie, het HELLP syndroom of eclampsie. Bij pre-eclampsie (toxicose) heb je naast een hoge bloeddruk ook last van een te grote afvoer van eiwitten uit je lichaam. Bij het HELLP syndroom (Hemolysis, Elevated Liver enzymes en Low Platelets) is er sprake van een hoge bloeddruk, vochtophopingen en eiwitverlies. Hierdoor kan het ongeboren kindje een groeiachterstand kan oplopen. De ernstigste vorm van zwangerschapsvergiftiging is eclampsie. Dit is een levensbedreigende situatie voor zowel moeder als kind en moet in het ziekenhuis behandeld worden. Hierbij krijg je last van stuipen (lijkt op een epileptische aanval).

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Bekijk de voorbeelden en ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

 

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Vond je dit artikel interessant?

  1. Word vriendin! Meld je aan
  2. Geef hier je reactie op dit artikel
  3. Deel het artikel via Facebook of Whatsapp
  4. Lees meer interessante artikelen op onze site, zie

Je reactie op Zwangerschapsvergiftiging

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.