Tips voor het uitzoeken van een voornaam voor je kindje

   Zwanger    Babynamen voornaam    Babynamen tips

Hoe ga je je kind noemen? De leukste maar soms ook moeilijkste voorbereiding op de geboorte van je baby. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen.

 • Wat voor een type ben je?
 • Wil je je ouders, schoonouders of grootouders vernoemen?
 • Wil je iets zeggen met de betekenis van de naam?
 • Welke achtergrond heb je (religie, afkomst).
 • Sommige namen zullen ‘leuk’  zijn voor een baby of kind, maar is het nog steeds zo leuk om zo te heten, wanneer je zoon of dochter 50 jaar is?
hartcoherentie

Algemene voornamen tips

 1. Heb je een achternaam die begint met een medeklinker? Kies een voornaam die eindigt op een klinker. (Daphne Bunskoek)
 2. Een achternaam die begint met een medeklinker? Kies een voornaam die eindigt op een klinker. (Evert Santegoeds)
 3. Achternaam begint met een e en een voornaam die eindigt met een e (of andere letter). (Laura Asten)
 4. Lange achternaam? Kies een korte voornaam. (Katja Schuurmans klinkt mooier dan Catharine Schuurmans)
 5. Korte achternaam? Kies een lange voornaam.  (Willemijn Kok klinkt mooier dan Wim Kok)
 6. Let op samenvoegingen of 'grappige' combinaties van voor- en achternaam. (Peter Selie, Jo den Koek, Arie Lex, Frans Engels)
 7. Let op het rijmen van voor- en achternaam op elkaar (Jaap Schaap, Joost Troost)
 8. Let op de initialen:
  • Het kan erg verwarrend zijn , wanneer vader en zoon dezelfde initialen hebben, bijvoorbeeld bij het openen van post.
  • Ook kunnen initialen een woord op zich vormen (Frederique Ursula Catharina Klaartje Opmeer, staat op een brief vermeld als F.U.C.K. Opmeer of Babette Henriëtte Potsdam, staat op de brief vermeld als B.H. Potsdam)
 9. Wanneer je (beiden) niet helemaal weg bent van een bepaalde naam, zoek dan gewoon door, totdat je die geweldige naam wèl gevonden hebt.
 10. Wanneer je een veel voorkomende achternaam hebt kun je kiezen voor een originelere voornaam. Zo zul je verwarring voorkomen (Bas Jansen, Jan Bakker)
 11. Let op de spelling van de naam. Je kunt sommige namen op diverse manieren schrijven. Wanneer je de meest ongebruikelijke manier kiest voor je kind, dan zal hij/zij de rest van zijn leven z’n naam moeten spellen voor anderen.
 12. Let op de mogelijkheid tot afkorten. Willem-Alexander wordt Wim-Lex, Maxima wordt misschien Max en Charlotte wordt snel Lot.

Hoe dan ook, een naam kiezen is iets heel persoonlijks. Wanneer jij en je partner gelukkig zijn met de gekozen naam, is dát het enige wat telt. Smaken verschillen. Natuurlijk is het het leukste, wanneer iedereen zegt: ‘Oh wat een leuke naam!’, maar verwacht het niet. Er zullen zelfs mensen zijn die het tegenovergestelde zullen zeggen, of die verbaasd reageren. Laat het lekker bij hen.

Meer tips vind je op www.naamwijzer.nl

Niet of wel vernoemen

Niet vernoemen

Rekenen jouw of zijn ouders er misschien op dat je je baby zal gaan vernoemen? Wanneer jullie dit zeker niet willen gaan doen kun je ze hier misschien beter alvast op voor bereiden. Geagiteerde (schoon)ouders aan je kraambed, omdat je je kind niet hebt vernoemd kun je zo voorkomen.

Wel vernoemen

Gaan jullie je kind wel vernoemen en rekenen je (schoon)ouders daar helemaal niet op of verwachten ze het niet van jullie dan is het juist leuk om dit niet te verklappen tijdens je zwangerschap. De vreugde hierover zal extra groot zijn als je de naam vertelt.

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Babynamen 2024

Inspiratie voor babynamen vind je hier:
Babynamen met 3 letters
Babynamen met 4 letters
Babynamen met 5 letters
Babynamen met 6 letters

Hier vind je babynamen met een specifieke beginletter of laatste letter van A tot Z.
Babynamen beginnend met de letter:   –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –    –  

Zoek mooie babynamen 2024

Vind leuke mooie lieve stoere namen. Populaire (favoriete, veel voorkomende) namen en unieke (niet veel voorkomende, zeldzame, onontdekte, unieke) namen. Nederlandse en internationale namen. Naam voor een eigenzinnig zorgzaam sociaal creatief en sportief kindje. Je vindt hier namen van beroemdheden, namen uit een roman, religieuze namen...

Korte naam / lange naam
Populaire of unieke namen


NaamkenmerkenVerfijn je zoekopdracht
Karakter van de baby

Woont in een

Leuke boeken met babynamen voor jou! meer

Jongensnamen
Jongensnamen
Meisjesnamen
Meisjesnamen
Van Dale Voornamenboek
Van Dale Voornamenboek

Beste artikelen over Babynamen voornaam

Babynamen voornamen met betekenis! Kindernamen top 10. Jongensnamen en meisjesnamen. Vind een mooie voornaam voor je baby. Terwijl je baby groeit in je buik, is er voor jou en je partner ook veel werk aan de winkel tijdens de zwangerschap. Hulp bij het bedenken van namen. Lees onze beste artikelen en blogs:
De betekenis »
Welke naam past bij »
Voornamen zoeker »
Naamgenerator mixer »
Voornamen gezin test »
Jongensnamen 2024 »
Favoriete babynaam generator »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Babynamen tips

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.