Vermoeidheid in je kraamweek en erna

   Pasgeboren baby    Tijd voor jezelf als moeder    Je bent moe

Vermoeidheid

Je hebt misschien al weken geen nacht meer doorgeslapen en je kunt je niet meer heugen wanneer je voor het laatst een maskertje hebt gebruik of je favoriete tijdschrift hebt gelezen.

Iedere ouder krijgt er vroeg of laat wel mee te maken: vermoeidheid. Alleen de allergelukkigsten onder ons, krijgen een kindje dat direct doorslaapt en nooit huilt. In het algemeen heb je regelmatig een onderbroken nacht (of zelfs altijd), nachtvoedingen en onverklaarbare huilbuien. Dat hoort er allemaal bij, zegt men dan, maar het is daarom nog niet minder vervelend en vermoeiend. Zit het een beetje mee, dan zal je kindje na een tijdje (weken maar misschien ook maanden) door gaan slapen. Soms wordt hij/zij dan wel voor dag en dauw wakker en wil spelen. En voor de meeste ouders gaat dit voorlopig niet over. Probeer te verkomen dat je oververmoeid raakt.

Tips tegen vermoeidheid

  • Het ligt erg voor de hand misschien, maar probeer echt vroeg naar bed te gaan.
  • Ga, zo mogelijk, iedere avond rond dezelfde tijd naar bed. Een vast ritme geeft veel rust.
  • Probeer je te ontspannen voor je je bed induikt. Neem bijvoorbeeld een warm bad of lees een boek (niet te spannend). Probeer de t.v. te vermijden vlak voor het slapen gaan, t.v. werkt juist prikkelend.
  • Vermijd zoveel mogelijk oppeppende drankjes en eten (koffie, thee, cola, chocolade en suiker. Ook eiwitten in vlees en kaas bv. geven veel energie), kies liever cafeïnevrije koffie of theeïnevrije thee of (rustgevende) kruidenthee. Alcohol kan ook een oorzaak zijn van een slechte nachtrust. Veelal zul je er goed van in slaap vallen, maar 's nachts kun je er erg onrustig door slapen.
  • Maak afspraken met je partner om bij toerbeurt uit te slapen.
  • Probeer ook om toerbeurten een ‘vrije’ avond in de week te hebben, waarin je iets doet met vrienden of vriendinnen, zodat je weer even kunt opladen.
  • Wanneer je ’s morgens niet zo vlot bent, zorg dan dat je ’s avonds alle spullen voor de volgende dag klaar hebt gezet. (Denk hierbij aan een tas voor het kinderdagverblijf of andere oppas, kleren voor je kind en voor jezelf, sporttas voor de volgende dag, etc) Dat is een stuk relaxter in de ochtend en dan kun je je wekker misschien ook een kwartiertje later zetten.

Er is zo veel gebeurd

De afgelopen maanden en weken is er ongelooflijk veel gebeurd. Vanaf het moment dat je zwangerschapstest positief was tot de geboorte van je baby was een periode waarin je met zoveel nieuwe emoties en zaken in aanraking bent gekomen. Als klap op de vuurpijl je bevalling en de geboorte van je baby. En nog is het niet voorbij. Je hebt nu een kindje die aan jouw zorgen is toevertrouwd. Van een baby die nog niets kan bij de geboorte zal hij of zij dit eerste jaar groeien en bij zijn eerste verjaardag stapt hij (misschien) al langs de tafel.

Je hebt misschien al weken geen nacht meer doorgeslapen en je kunt je niet meer heugen wanneer je voor het laatst een maskertje hebt gebruik of je favoriete tijdschrift hebt gelezen.

Burn-out is het proces waarbij je langzaam opbrandt. Het ontstaat wanneer voor een langere periode de draaglast groter is dan de draagkracht. Lees meer over een burnout krijgen.

Lees meer over Baby blues of postpartum depressie (ook wel postnatale depressie genoemd).

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Blogs over baby's en mama zijn

Gelukkig zijn heb je zelf in de hand zeggen ze weleens Gelukkig zijn heb je zelf in de hand zeggen ze weleens

Gelukkig zijn als moeder
Blog: "Nou is dat voor een moeder van zeven kinderen een beetje makkelijk gezegd dan gedaan. Ik ben 24 uur per dag aan het werk, alleen op de wc zitten is voor mij het hoogtepunt van de dag. "

Schrijf een boek voor en van je kleinkindje Schrijf een boek voor en van je kleinkindje

Schrijf een boek
Het boek van ons kleinkind heel geleidelijk. Als we op haar passen, maken we foto’s. Vaak schrijven we iets over die dag in een speciaal opschrijfboekje.

Zwangerschapsverlof of vakantie? Zwangerschapsverlof of vakantie?

Zwangerschapsverlof vakantie
Blog: "Eerlijk is eerlijk. De laatste twee wandelingen waren misschien te hoog gegrepen. Dat waren beide technische wandelingen in een staatspark hier dichtbij. Dat voelde ik de dag erna nog."

Je kind loslaten en tijd voor jezelf Je kind loslaten en tijd voor jezelf

Je kind loslaten & bloggen
Toen las ik een artikel om te gaan Bloggen. Nou dat wil ik wel. Als ik Blog kan ik mijn kinderen blijven zien en naast Proudmama zijn ook Blogger zijn. Elke dag een Blog met je delen.

De relatie met je partner verandert De relatie met je partner verandert

Je relatie verandert
De relatie met je partner is misschien ook wel veranderd. Na de eerste woelige weken begin je nu waarschijnlijk te zien wat voor vader hij is. Ook zie je nu wat een kind verandert in ju

Op vakantie met je baby Op vakantie met je baby

Op vakantie met je baby
De eerste vakantie met je baby is leuk en spannend. Wat neem je mee? Hoe zal het gaat? ikbenZwanger geeft tips voor een ontspannen vakantie.

Waar koop ik online een fotoboek? Waar koop ik online een fotoboek?

Babyfoto's maken
Heb je leuke fotos van je baby gemaakt? En wil je oma en opa verrassen met een geweldig leuk fotoboek? Of wil je gewoon de fotos mooi afdrukken?

Je reactie op Je bent moe

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Leuk om te lezen!