Aanstaande vaders of levenspartners deel2

   Pasgeboren baby    De relatie met je partner    Vader worden (2)

Deze week van de zwangerschapsupdate is speciaal bedoeld voor de aanstaande vader of levenspartner. De tekst is geschreven in de hij of vader vorm maar daar kan natuurlijk ook zij gelezen worden.

Aanstaand ouderschap.

Je partner is inmiddels gevorderd tot 27 weken zwangerschap. De zwangerschapsduur bedraagt 40 weken maar de meeste kinderen komen tussen de 37 en 42 weken zwangerschap ter wereld. Over 10 weken zou het dus al kunnen gebeuren. Hou daarom niet krampachtig vast aan de uitgerekende datum maar houd er rekening mee dat je kind al met 37 weken geboren kan worden.

Actie!

Vraag je partner welke klussen er nog voor de babykamer moeten gebeuren en ga deze afmaken. Je partner wil de kamer nog inrichten en veel vrouwen vinden het heerlijk om in de babykamer te rommelen en tutten. Een zwangere vrouw wil zich meestal settelen. Nesteldrang noemen we dit en dit hoort bij de zwangerschap. Nesteldrang kan er soms toe leiden dat vrouwen hoogzwanger op een trap het plafond gaan sausen. Voorkom dit door dergelijke klussen haar uit handen te nemen. Natuurlijk hoef je niet op stel en sprong alles te doen wat bij je partner op komt maar stel niet alles tot het laatste moment uit. Een vrouw die alles geregeld heeft zal vaak ook relaxter aan haar bevalling beginnen. Overigens kunnen ook mannen bevangen worden door nesteldrang.

Afgesloten periode

Wanneer dit de eerste baby is voor jullie allebei, is dit een heel bijzondere periode. Straks zullen jullie niet meer met z'n tweeën zijn maar voor altijd met z'n drieën. Vind je het beangstigend dat je vrouw straks helemaal gefocust zal zijn op de baby en ervaar je het misschien als bedreigend voor de gevoelens die ze voor jou heeft? Zorg dat je meeleeft en onderdeel uitmaakt van haar wereld. Dat versterkt jullie band maar maakt ook dat je vrouw haar gevoelens bij jou kwijt kan. Ook kan het helpen deze periode een beetje bewust af te sluiten. Dus juist nu nog even samen lekker uit eten gaan of 's avonds bij vrienden af spreken en tot in de late uurtjes doorbomen.

En natuurlijk verandert er ook veel na de bevalling. Je vermoeden of angst hierover is deels terecht. Jouw vrouw is straks 10 weken alleen thuis bij de kleine en in de praktijk gaat de man naar zijn werk na een aantal dagen. Als jij thuiskomt heeft jou vrouw misschien weinig volwassenen gesproken gedurende de dag en zich bezig gehouden met poepluiers en voedingen. Je kunt niet zomaar even naar de film. Alles moet gepland worden en erop uit gaan is een onderneming op zich met alles wat je mee moet nemen. Jouw vrouw moet hier echter ook aan wennen en zal er soms ook van balen. Gun elkaar de tijd om aan je nieuwe leven te wennen. Bij de een gaat dit sneller dan bij de ander. Ook scheelt het hoe jullie kindje het doet. De volmaakte baby die altijd slaapt of lacht is echt minder ingrijpend dan een baby die veel huilt.

De zwangerschap

Inmiddels is je vrouw een stuk verder in haar zwangerschap. Wat kun je nu betekenen voor je vrouw in haar zwangerschap en wat is goed om te weten in dit stadium? Het zwangerschapsverlof is bedoeld om uit te rusten en je voor te bereiden op de bevalling. Zorg dat je partner dit ook ter harte neemt en niet door blijft rennen. Wanneer een vrouw goed uitgerust aan haar bevalling begint is zij daarna sneller op de been.

De bevalling

  • Je weet nooit precies wanneer de bevalling echt doorzet en het serieuze werk is begonnen. Wanneer je partner je echter vraagt of je thuis kan blijven of terug van bijvoorbeeld je werk kunt komen dan kun je er vanuit gaan dat je nodig bent. Probeer er zoveel mogelijk voor je vrouw te zijn. Zorg dat je in de buurt bent als de arts of verloskundige er is. Je vrouw is tijdens haar bevalling "labiel" en kan wel iemand gebruiken die vragen stelt.
  • Je partner is tijdens het opvangen van haar weeën in haarzelf gekeerd. Vraag haar tijdens weeën dus niets, (waar zijn de telefoonnummers, heb je het koud en dergelijke) maar doe dit tussen de weeën door.
  • Heb vertrouwen in je partner en straal dat ook uit. Veel mannen vinden het moeilijk om te zien dat hun vrouw pijn heeft. Jouw vrouw moet hier echter alleen doorheen, hoe moeilijk en moeizaam dat soms ook is. Ondersteun daar waar je kan maar laat je partner de klus klaren. Zeg bijvoorbeeld regelmatig dat je vindt dat ze het zo goed doet. Waak ervoor te zeggen dat je het zo rot vindt of dat het wel erg zwaar is. Tijdens een bevalling heeft niemand iets aan medelijden, wel aan medeleven.
  • Voorkom dat je zelf slap wordt tijdens de bevalling. Eet en drink geregeld iets.
  • Zorg dat de telefoon en de deurbel niet continu gaan.
  • Tijdens het persen kun je vaak eindelijk iets concreets doen. Naast of achter haar zitten of een been vasthouden.
  • Tijdens een bevalling zul je soms een aantal keer de verloskundige moeten bellen. De verloskundige geeft vaak instructies waarneer ze gebeld wil worden. Ook je vrouw kan tussentijds vragen om te bellen. Doe dit dan ook. De verloskundige kan vrij goed inschatten wanneer het nodig is om te komen.
  • Koop iets voor je vrouw. Laat haar zien dat je waardeert wat ze voor jullie kindje doet en heeft gedaan. Zeg niet dat ze, als ze op de been is, iets uit mag gaan zoeken, nee zorg dat je iets hebt wanneer je baby geboren is. Maak dat je er moeite voor hebt gedaan. Een sieraad (baargoud) doet het bijvoorbeeld altijd goed en is een blijvende herinnering.

Borstvoeding

Wanneer je partner borstvoeding wil gaan geven is het belangrijk dat je haar hier in ondersteunt. Borstvoeding geven is de beste start voor je kind. Borstvoeding geven is voor een vrouw in principe natuurlijk maar kan desondanks wel heel intensief en soms ook pijnlijk zijn. Borstvoeding geven bij een eerste kind is voor je vrouw ook een nieuwe ervaring. Hoe moet je precies aanleggen? Hoe weet ik of de kleine goed gedronken heeft? Mijn borsten zijn zo pijnlijk? Allemaal vragen waar je een eerste keer tegen aan kunt lopen. Het feit dat je niet voor de voeding kunt zorgen, wil niet zeggen dat je niets kan doen. Je kunt je vrouw heel goed ondersteunen hierbij.

  • Het geven van borstvoeding vraagt het nodige van het lichaam van een vrouw. Bij stress bijvoorbeeld maakt het lichaam direct minder voeding aan. Zorg dus dat je vrouw goed eet en regelmatig rust en zichzelf niet voorbij loopt. De eerste weken lijkt het wel of de dagen bestaan uit voeden, luier verschonen en slapen. De borstvoeding neemt veel tijd in beslag. Dit zal echter steeds korter worden en makkelijker gaan. Je kunt je vrouw 's nachts goed helpen door je vrouw in bed te laten leggen en je kindje te halen en het luiertje te verschonen. Zo kan je vrouw in bed blijven.
  • Soms gaat het geven van borstvoeding heel moeizaam. Enerzijds ben jij de persoon om aan te geven waarneer het misschien te veel vergt van je vrouw en ze flesvoeding zou kunnen overwegen. Anderzijds moet je dit niet te snel zeggen en goed weten hoe graag jouw vrouw eigenlijk borstvoeding wil geven. Dan moet je er juist zijn om haar aan te moedigen, om proberen door te zetten. een lastige rol dus voor je , waarin je misschien bang bent niet het juiste te doen. Jij kent je vrouw echter het best en zolang je van haar uit gaat zit je waarschijnlijk goed. Je kunt hier de voordelen en positieve eigenschappen van borstvoeding lezen.
  • De borsten van vrouwen zien er in de periode dat ze borstvoeding geven fantastisch uit. Ook vrouwen zelf zijn meestal supertrots op hun mooie volle borsten. Dat jij dat ook bent zal dan ook waarschijnlijk geen verrassing voor haar zijn. Jammer is het voor jou als je vrouw het niet prettig vind wanneer je aan haar borsten zit. Haar tepels kunnen echter een stuk gevoeliger zijn. Soms associeert een vrouw haar borsten heel erg met haar baby. Bij een vrijpartij kan dat dan ineens opspelen waarneer je aan haar borsten komt. Wanneer vrouwen opgewonden raken, kunnen als reactie hierop ook de borsten gaan lekken. Wanneer je net opgewonden raakt kan dit voor een vrouw ook een vervelende associatie of ervaring zijn.
  • Vrouwen moeten vaak ook heel erg wennen aan borstvoeding geven of aan het kolven van voeding. Zij kunnen zich dan wel eens uiten met de woorden dat ze zichzelf een melkkoe vinden. Maak echter nooit de fout om dit zelf te zeggen, dat kunnen ze niet waarderen! Dit kun je ook op andere onderwerpen toepassen. Wees voorzichtig met de gevoelens van je pas bevallen vrouw.

De kraamtijd

papa in de kraamtijd
  • Misschien is het mogelijk om wat meer dagen vrij te nemen rond de geboorte. Zeker de eerste dagen zul jij ook moe zijn. Misschien heb je een nacht overgeslagen bij de bevalling en in het begin ben je ’s nachts misschien ook nodig.
  • We raden je aan om de eerste dagen zoveel mogelijk de kraamverzorgster te helpen. Luiertjes verschonen, badderen, temperaturen etc. Hiermee kun je meteen al beginnen om een band met je kind op te bouwen.
  • Sommige vrouwen zijn in hun kraamtijd heel anders dan in het dagelijkse leven. Sommige claimen hun kindje bijvoorbeeld heel erg. Opa’s en oma’s mogen het kindje bijvoorbeeld niet vasthouden. Ga niet inbrengen dat dat raar of belachelijk is. Jouw vrouw heeft haar kindje 9 maanden lang gedragen en wil dat niet altijd meteen met iedereen delen. Gun haar wat tijd. Wel is het belangrijk dat jij meteen veel tijd met je kindje doorbrengt. Na negen maanden kun jij nu ook kennis gaan maken en een band op gaan bouwen.
  • Tijdens de kraamtijd moet je ook je kind aangeven. Binnen 3 werkdagen, na de dag van de geboorte, moet je aangifte doen bij het gemeentehuis. Om aangifte te kunnen doen dien je de volgende documenten mee te nemen: legitimatiebewijs van jou en je partner, akte van erkenning (wanneer niet getrouwd) of trouwboekje en een bewijs van geboorte, wat je van de verloskundige of het ziekenhuis krijgt.
  • Wanneer je te laat aangifte doet kun je een boete riskeren. Wanneer je als vader geen aangifte kunt doen, mag iemand die bij de geboorte aanwezig was de aangifte doen. Het aangeven is overigens kosteloos. Vergeet ook niet je kind aan te melden bij je zorgverzekering.

Ouderschap

papa met zoon
  • De eerste maanden met jullie kindje zullen jullie allebei aan de nieuwe situatie moeten wennen. Verwacht niet dat je meteen allebei in je nieuwe rol zit, dat heeft zijn tijd nodig. Als je vrouw weer gaat werken zul je weer een ander ritme moeten vinden. Houd hier rekening mee en neem dan ook weer wat taken over van je partner.
  • Neem het heft in eigen handen en zorg ervoor dat jullie samen ook nog dingen ondernemen. Ga niet op je partner wachten maar doe actief iets. Regel een goede oppas en ga met je partner samen iets leuks doen. Een uurtje kan in het begin al genoeg zijn.
  • In principe kan je vrouw wanneer het bloeden gestopt is weer vrijen. Veel vrouwen zijn daar vaak nog helemaal niet aan toe. Het kan best een aantal maanden duren voordat zij weer seks wil. Er is natuurlijk het nodige gebeurt met haar lichaam. Belangrijk hierbij is alles bespreekbaar te houden en je gevoelens te blijven uiten. Wat vrouwen vaak moeilijk vinden is dat mannen direct seks willen zodra er sprake is van kroelen of zoenen. Dan kan een vrouw dichtslaan omdat ze wel intiem wil zijn maar zonder de daadwerkelijke daad. Soms kan het helpen dit zelf af te spreken met je partner. Dat zolang zij niet wil er geen penetratie plaatsvindt. Waanneer een vrouw hier tegenop ziet kan ze namelijk alle lichamelijke contact met je gaan mijden en dat is niet bevorderlijk voor jullie band.
  • Alle relaties ondervinden hun problemen waarneer er kinderen komen. Waarschijnlijk zal jullie relatie ook veranderen door de komst van een kind. Een gezinsleven met kleine kinderen en daarbij het combineren van werk, huishouden en sociale contacten is hectisch en vermoeiend. Je krijgt er echter ook veel voor terug. En kinderen worden groter, gaan beter slapen en ontwikkelen uiteindelijk een ritme. Door rituelen te ontwikkelen en speciale dingen te doen met je kinderen en partner creëer je een gezinsleven en verstevig je de band met elkaar.
  • Ben je niet van nature een vaderfiguur en moet je er moeite voor doen? Dat geeft niet, zolang je die moeite maar blijft doen. Ook niet alle moeders zijn direct moederfiguren en slaan zich door de eerste jaren heen en zeggen later, ik vond die luiertijd eigenlijk helemaal niet zo leuk.

Goede aanraders van zwangerschapsboeken voor vaders

Commando Papa Basis Train
 
Help! Ik heb mijn vrouw z
 
Zo doe je dat - Papa
 
Aanpakken voor aanstaande
 
Babymanagement voor manne
 

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Beste artikelen over De relatie met je partner

De relatie met je partner verandert tijdens je zwangerschap en bij het starten van een gezin samen. Leer hier alles over jullie relatie tijdens de zwangerschap en erna. Lees onze beste artikelen en blogs:
De woorden na de bevalling »
HELP mijn vrouw is zwanger »
In welke auto passen 3 kids? »
Test: klaar voor vaderschap? »
Op latere leeftijd vader »
Wat je als man moet weten »
Relatietest - ruimte »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Vader worden (2)

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.