Babymassage cursus

   Baby    Slapen baby    Babymassage cursus

Alle aandacht en tijd voor je kind!

Je kind heeft net zoveel behoefte aan lichamelijk contact als aan voedsel. Massage betekent aanraking, liefkozing en geeft gevoelens van veiligheid en geborgenheid.

De lessen babymassage zijn bestemd voor moeders en vaders met baby’s vanaf 6 weken tot 9 maanden.

Door massage leert het kind zijn eigen lichaampje kennen en er worden daarnaast bepaalde lichaamsfuncties gestimuleerd. De spijsvertering wordt bevorderd en de eetlust verbeterd. Ook de kans op darmkrampjes zal verkleinen en je kindje zal regelmatiger gaan slapen.

Babymassage wordt zowel in groepslessen als in privélessen aan huis aangeboden.

Babymassage, waarom

Een cursus babymassage is dus geschikt voor baby's vanaf 6 weken. Zelf kun je echter al direct na je geboorte zoveel mogelijk contact maken met je baby. Cursussen babymassage zijn daar ook primair op gericht. Het contact tussen jou en je baby wordt door aanraking bevordert. Naast de cursus (shantala) babymassage is er voor te vroeg geboren baby's en zieke kinderen ook een speciale methode. Dit is de RISS-methode en/of de polariteitmassage.

Zintuigen

Je baby heeft bij de geboorte een aantal zintuigen waarvan tastzin de belangrijkste is. Van alle zintuigen wordt de tastzin het eerst ontwikkeld. Andere zintuigen zijn zien, de reukzin (baby's herkennen hun moeder en kunnen hiermee de borst vinden), gehoor (al in de baarmoeder kunnen baby's je horen) en smaak.

Huidcontact

De tastzin komt tot uiting in het huidcontact. Prikkeling van de huid is heel belangrijk. Denk in de dierenwereld maar eens aan hoe de moeder het jong schoonlikt na de bevalling, hierbij wordt de huid direct gestimuleerd. Vele ouders hebben het instinct om hun kind te strelen, te wiegen en te liefkozen. Je baby heeft dit ook echt nodig en groeit ervan. Als je merkt dat je hier moeite mee hebt is het verstandig hier actief mee aan de slag te gaan.

Andere voordelen

Je baby en ook jij zelf genieten van de massage en het is een prettige manier om even helemaal voor 100% met elkaar bezig te zijn. Daarnaast heeft het op jouw baby nog andere gunstige effecten, namelijk:

  • Je baby gaat regelmatiger slapen
  • De spijsvertering wordt verbetert
  • Krampjes verminderen
  • De doorbloeding van de huid wordt bevordert
  • Een massage heeft een kalmerende invloed op het hele lichaam
  • Zorgt voor lichaamsbesef bij je baby

Voorwaarden voor massage

Tijdens een privé-les babymassage of tijdens een cursus leer je grepen aan en krijg je een speciale volgorde aangeleerd om jouw baby te masseren. Daarnaast krijg je tips en informatie die je kunt gebruiken en een aantal cursussen heeft ook een stukje volwassen massage opgenomen waarbij de deelnemers elkaar masseren.

Zelf doen

Zelf kun jij je baby thuis ook masseren zonder hier een cursus voor gevolgd te hebben. Wanneer jij je baby lekker insmeert na het badje kun jij je baby ook masseren. Met strelende bewegingen kun je van boven naar beneden je kind met een speciale olie of bodylotion insmeren. Begin bij het borstje, daarna de armen, buik, benen, rug en het gezichtje.

Speciaal moment

Wanneer je hier een speciaal ritueel van maakt en je dit telkens op een vast tijdstip doet, zal je kind het gaan herkennen. Wanneer je een vaste volgorde aanhoudt, zal je baby dit ook gaan herkennen en uiteindelijk alvast zijn volgende armpje naar voren gaan steken. Maak van dit speciale moment ook echt een speciaal moment en ga niet snel tussendoor even je kind masseren. Om er echt iets speciaals van te maken zorg je ervoor dat:

  • je niet gestoord wordt tijdens een massage. Dus telefoon ernaast en deurbel uit
  • je op een prettige en goede manier zit (goede houding)
  • de kamer goed verwarmt is waarin je gaat masseren
  • zorg dat je zelf niet gestresst of gehaast bent, ontspan je anders even bewust
  • jouw kindje ligt bij voorkeur op je blote bovenbenen (huidcontact) of anders tussen je benen in op een zachte ondergrond. Wanneer je nog kraammatrasjes overhebt kun je die goed gebruiken om je baby op te leggen en zo eventuele plasjes op te vangen.
  • jouw handen warm zijn voordat je begint en je hebt geen ringen of armbanden om.
  • voer al je handelingen in een rustig tempo uit, van het uitkleden van je baby tot het weer aankleden.
  • voer geen druk uit met het masseren, maar houd met een zo groot mogelijk deel van jouw handen contact met de huid van jouw baby.

Niet masseren

Je kunt je kind bijna altijd masseren, maar er zijn een aantal momenten waarop je dat beter niet kunt doen. Masseer niet wanneer:

  • je kind koorts heeft, masseer daarom niet na een vaccinatie. Door de huid te stimuleren krijg je meer doorbloeding, dit kan de temperatuur van je kind nog meer verhogen.
  • je kind ziek is of infecties heeft.
  • wanneer je kindje een volle maag heeft, moet je ook niet masseren, wacht zeker tot een half uur na een voeding.
  • wanneer je kind niet lekker in zijn vel zit en je massage duidelijk niet lekker vindt, kun je ook beter stoppen en het op een andere dag nog eens proberen.

Olie

Amandelolie is een olie die je prima nu kunt gebruiken tijdens je zwangerschap om jezelf mee te masseren en straks om je baby mee te gaan masseren. Koop geen olie of massage-olie waar parfum en andere toevoegingen inzitten. Die kunnen de baby huid irriteren. Er zijn ook speciale oliën te koop die je vanaf de geboorte al kunt gebruiken.

Tenslotte

Na een massage pak je je baby dicht tegen je aan, in een handdoek of badcape gewikkeld en wieg je je baby, terwijl je zachtjes met je baby praat. Je zult zien hoe ontspannen jij er zelf ook van geworden bent.

Wil jij graag de complete massage aanleren, kijk dan wie en waar in jouw omgeving de mogelijkheden hiervoor zijn. In het boek van Julia Woodfield vind je een compleet overzicht van de (shantala) massage en van de RISS-methode. Middels een duidelijke beschrijving met stap voor stap foto's kun je thuis deze massage zelf leren.

Schrijf je nu in bij Kindje Klein

Vriendin worden van Kindje Klein! Meld je aan