Vruchtwaterpunctie

   Zwanger    Echo Prenataal onderzoek    Vruchtwaterpunctie

Wat is een vruchtwaterpunctie?

De vruchtwaterpunctie (vruchtwateronderzoek) is een vorm van prenatale diagnostiek om een chromosoomafwijking van het ongeboren kind te bepalen. Bij de vruchtwaterpunctie kan ook gekeken worden naar het eiwit alfafoetoproteïne (AFP). De aanwezigheid van een te grote hoeveelheid van dit eiwit kan wijzen op een aangeboren afwijking zoals een open ruggetje bij de baby.

hartcoherentie

Wat staat je te wachten bij de ingreep?

Met een echo bepaald de gynaecoloog de plaats en prikt hij/zij met een dunne naald door de buikwand tot in de baarmoeder. Ongeveer 20 ml vruchtwater wordt binnen 30 seconde uit de baarmoeder opgezogen. Dat is 10 -15% van de totale hoeveelheid vruchtwater. Het onderzoek gebeurt bij een zwangerschapsduur van 14 tot 16-17 weken.

Voor wie is de vruchtwaterpunctie bestemd?

Alleen voor vrouwen met een verhoogde kans op een kind met een aangeboren of erfelijke aandoening, welke vast te stellen is, middels een vruchtwaterpunctie. Dit geldt bijvoorbeeld voor:

  • Vrouwen die 36 jaar en ouder zijn en een verhoogde kans hebben op een kindje met een chromosoomafwijking (b.v. Down Syndroom).
  • Vrouwen waarbij de uitslag van de combinatietest een verhoogde kans laat zien.
  • Vrouwen die zelf een aandoening hebben die de baby ook zou kunnen hebben.
  • Vrouwen die een partner of naaste familie hebben met een aandoening die de baby ook zou kunnen hebben.

Wat zijn de risico's van een vruchtwaterpunctie??

De prik door de buikwand geeft een kort stekend gevoel. Ook na de punctie kan de plek gevoelig blijven en menstruatieachtige klachten geven. Ook kun je je na de ingreep beroerd voelen. Ga nooit alleen voor een vruchtwaterpunctie, maar neem iemand mee. Ongeveer 0.3-0.5% van de vrouwen krijgt na de punctie een miskraam.

Hoe lang laat de uitslag op zich wachten?

De uitslag ontvang je na 10 tot 14 dagen. De uitslag geeft aan of de gezochte aandoening wel of niet aanwezig is. Wanneer deze niet gevonden is, geeft je dit geen garantie dat je kindje nu helemaal gezond is. Niet alle aandoeningen kunnen met de vruchtwaterpunctie worden vastgesteld. Wanneer de aandoening wel aanwezig is, is vaak niet te zeggen hoe ernstig het is.

Wel of niet doen, een moeilijke keuze

Het besluit om wel of niet een vruchtwaterpunctie te ondergaan is iets heel persoonlijks. Je kunt bij anderen om raad en advies vragen, jij bent echter diegene (samen met je partner), die de uiteindelijke beslissing neemt. Laat je in ieder geval goed informeren.

Wat meet je bij een vruchtwaterpunctie? Wat is de uitslag van een vruchtwaterpunctie?

Sinds 1 april 2011 wordt niet alleen meer gescreend op trisomie 21 (syndroom van Down), maar ook op trisomie 18 (syndroom van Edwards) en trisomie 13 (syndroom van Patau). De meest voorkomende autosomale trisomie is trisomie 21, het syndroom van Down. Het syndroom van Edwards komt minder vaak voor en het syndroom van Patau nog minder.

Deze twee laatste syndromen leiden tot ernstige aandoeningen. Aangedane foetussen of baby's kunnen sterven gedurende de zwangerschap of binnen enkele maanden na de geboorte. De oorzaak hiervan is meestal een fout in de celdeling, voorafgaand aan de aanmaak van zaad- of eicellen. Wanneer in een eicel twee kopieën van één chromosoom aanwezig zijn, zal door bevruchting met een normale zaadcel het totaal aantal kopieën van dat chromosoom op drie komen: een trisomie. (bron Wikipedia)

De vruchtwaterpunctie geeft ook informatie over de aanwezigheid van een open ruggetje of open schedel.

Wat staat me te wachten, wanneer de uitslag niet goed is?

Wanneer de uitslag van de punctie niet goed is, is het jullie eigen keuze om te besluiten of je je zwangerschap wilt uitdragen of wilt laten afbreken. Veel professionals zullen van het laatste uit gaan. Laat je daar niet door leiden. Het is de keuze van jou (en je partner), de uiteindelijke beslissing ligt altijd bij jullie. Wat je ook mocht besluiten, beide keuzes zullen ingrijpend zijn. Hierbij kun je je uiteraard wel laten adviseren door je gynaecoloog of verloskundige.

Een nadeel van de vruchtwaterpunctie is dat het onderzoek laat in de zwangerschap plaatsvindt, met 14-17 weken.  In tegenstelling tot de vlokkentest, duurt de uitslag langer en is je zwangerschap vaak al beter te zien. Wanneer je (met je partner) eventueel besluit de zwangerschap af te breken zijn vragen dan ook vaak onvermijdelijk. Sommige vrouwen voelen in deze periode ook al leven, wat een beslissing nog moeilijker maakt. Een zwangerschapsafbreking kan slechts gebeuren door het opwekken van de bevalling. Daar staat tegenover dat een voortijdig opgewekte bevalling ook de mogelijkheid biedt om afscheid van het kind te nemen.

Meer informatie

Vraag je verloskundige of gynaecoloog om meer informatie. Ook op de website www.Erfelijkheid.nl staat uitgebreide informatie, ook over ander prenataal onderzoek.

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Gratis producten meer

Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Zwanger? Vraag gratis de blije doos aan
Gratis de blije doos NU met Nijntje rammelaar
Gratis de blije doos NU met Nijntje rammelaar

Beste artikelen over Echo Prenataal onderzoek

Op de vraag of je een prenataal onderzoek moet doen of niet, kunnen anderen je geen antwoord geven. Deskundigen kunnen je hooguit adviseren op basis van je leeftijd, een erfelijke ziektes. Lees onze beste artikelen en blogs:
Uitleg echoformulier »
Slecht nieuws bij de echo »
Nub voorspelling »
De 6 weken echo »
Tips hartslag doppler »
Kleine baby, grote zorgen »
Spannende tijden »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Vruchtwaterpunctie

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Lees de reacties van anderen en praat mee!

forum voor zwangere vrouwen

Onderwerp: Vruchtwaterpunctie
Ikke
Vruchtwaterpunctie staat gepland binnen drie weken en ik slaap er niet meer van. Ben zo bang hiervoor...