De ovulatie begrijpen

   Zwanger worden    Vruchtbare periode    Ovulatie begrijpen

Denk je erover om zwanger te worden of ben je het al echt aan het proberen? Een beter begrip over de werking van je lichaam kan enorm helpen. Een op de twee stellen probeert waarschijnlijk zelfs om op de verkeerde dagen van de cyclus een kind te verwekken. Vandaar deze informatie om je te helpen je menstruatiecyclus en het ovulatieproces beter te begrijpen.

Ovulatie is de naam van het proces dat tijdens elke menstruatiecyclus één keer plaatsvindt: veranderingen in je hormonen zorgen er dan voor dat je eierstokken een eicel vrijgeven. Dit gebeurt doorgaans 12 tot 16 dagen voordat je volgende menstruatie begint.

De eicellen bevinden zich in je eierstokken. Tijdens het eerste deel van elke menstruatiecyclus wordt een van de eicellen erop voorbereid om uit de eierstok te worden gelaten. Als de ovulatie nadert, produceert je lichaam steeds meer van het hormoon oestrogeen, wat ervoor zorgt dat de binnenzijde van je baarmoeder (het baarmoederslijmvlies) dikker wordt en er een spermavriendelijke omgeving ontstaat.

Dit hoge oestrogeenniveau zorgt voor een plotselinge toename van een ander hormoon: LH (luteïniserend hormoon). Deze zogeheten LH-piek zorgt ervoor dat de eicel uit de eierstok wordt vrijgegeven: je ovuleert. De ovulatie vindt doorgaans 24 tot 36 uur na het begin van de LH-piek plaats. Daarom kan het vaststellen van de aanwezigheid van LH goed worden gebruikt om te voorspellen wanneer je het meest vruchtbaar bent.

Wanneer kan je bevrucht worden?

De eicel kan tot 24 uur na de ovulatie bevrucht worden. Als de eicel niet bevrucht wordt, wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten en begint je menstruatie. Dit is dan weer het begin van je volgende cyclus. Een eicel is slechts ongeveer 24 uur levensvatbaar, maar sperma kan 5 dagen lang actief blijven. Een vrouw kan dus al zwanger worden door vier tot vijf dagen voordat de eicel wordt vrijgegeven geslachtsgemeenschap te hebben.

Als je wilt weten wanneer je het meest vruchtbaar bent, is het belangrijk om je eigen lichaam en je menstruatiecyclus te leren kennen. Om de lengte van je cyclus te berekenen, tel je het aantal dagen vanaf de eerste dag dat je menstruatiebloeding doorbreekt tot en met de dag vóór de volgende bloeding begint. De lengte van de cyclus kan per vrouw en per cyclus verschillen en varieert doorgaans tussen de 23 en 35 dagen.

Ovulatietesten

Er zijn verscheidene manieren om erachter te komen wanneer je ovuleert, maar een van de eenvoudigste en nauwkeurigste is gebruikmaken van ovulatietesten zoals Clearblue-ovulatietesten.

De Clearblue-ovulatietest of Clearblue digital ovulatietest helpt je bij het vaststellen van de twee beste dagen om op natuurlijke wijze zwanger te worden. Ze doen dit door je LH-piek waar te nemen.

Facebook groepen voor jou!

Word lid van één onze besloten Facebook groepen Kinderwens 1e kind of Kinderwens 2+ kind.

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

Boeken over zwanger worden voor jou! meer

Mama worden
Mama worden
Survivalgids voor als je
Survivalgids voor als je
Een streepje tegen
Een streepje tegen

Beste artikelen over Vruchtbare periode

Wil je zwanger worden? Dan is het handig om bij te houden wanneer je menstruatie is. Als je namelijk weet wanneer je ongesteld bent, kun je je eisprong ber Lees onze beste artikelen en blogs:
Bereken vruchtbare periode »
Menstruatiecyclus »
De eisprong »
Innesteling of menstruatie? »
Ovulatiebloeding wie heeft dit »
Hormoonvrije anticonceptie »
Helpt ovulatiepijn zwanger? »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Ovulatie begrijpen

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.

Ook interessant: