Miskraam

   Zwanger    Zwangerschap    Miskraam

Wat is een miskraam?

Men spreekt van een miskraam wanneer voor de 16e week de vrucht spontaan geboren wordt. Dit noemt men daarom ook wel een spontane abortus. Een miskraam ontstaat in 95% van de gevallen door een fout in de ontwikkeling. De celdeling is niet verlopen zoals zou moeten waardoor het kindje geen levenskans heeft.

1 op de 5 zwangerschappen mondt uit in een miskraam. Vaak al in een vroeg stadium voordat de vrouw weet dat ze zwanger is. Wanneer je echter al weet dat je zwanger bent en zich dan een miskraam aankondigt, is een miskraam een hele ingrijpende gebeurtenis.

Hoe herken je een miskraam?

  • Bloedverlies (het bloedverlies begint meestal gering en neemt toe tot een hevige menstruatie) Met het bloedverlies kunnen ook stolsels mee komen.
  • Buikpijn (je kunt hevige menstruatiekrampen ervaren. Je baarmoeder stoot de vrucht naar buiten en reinigt zich)
  • Het verdwijnen van aanwezige zwangerschapskwalen, als missselijkheid, gespannen borsten ed.
  • Tijdens het bloedverlies komt je kindje mee naar buiten. Je kunt dit soms heel duidelijk zien. Ook de nageboorte kan heel duidelijk zichtbaar zijn.

Wat moet ik doen?

Wanneer je begint met vloeien en je buikpijn krijgt is er niet iets wat je kunt doen om een miskraam te voorkomen. Je mag een pijnstiller nemen, maar liever geen asperine. Wel paracetamol bijvoorbeeld. Ook warmte op je buik of rug kan helpen je pijnklachten te verminderen. Wanneer je je zorgen maakt of advies wil, kun je natuurlijk altijd bellen naar je huisarts of verloskundige.

Waar moet ik op letten?

Als je hebt gezien dat je je kindje en de nageboorte hebt verloren zal het bloedverlies en de pijnklachten meestal hierna minder worden. Wel kun je nog dagen licht bloedverlies hebben en een gevoelige buik. Gaat het bloedverlies echter niet over of lijkt het dat het blijft doorlopen dan moet je contact opnemen met je huisarts of je verloskundige. Ook wanneer je buikpijn hevig blijft en je twijfelt of je alles verloren bent tijdens de miskraam.

Curettage

Als er bij een miskraam weefsel achterblijft zal door middel van een curettage de baarmoeder worden schoongemaakt. Met een dun slangetje wordt de baarmoeder leeggezogen. Ook kan de baarmoeder met een curette(soort lepeltje) van achtergebleven weefsel worden ontdaan. De ingreep duurt ongeveer 5 a 10 minuten en wordt meestal onder algehele narcose gedaan. In sommige ziekenhuizen kan gekozen worden voor een plaatselijke verdoving.

Onderzoek

Voorafgaand aan de curettage dient door middel van een echo te worden uitgesloten dat de vrucht nog in leven is of dat het een meerlingzwangerschap betreft. Na de ingreep mag je dezelfde dag nog naar huis. Je hebt meestal een aantal dagen last van menstruatie achtige buikkrampen. Het bloedverlies kan tot ongeveer 10-14 dagen na de ingreep duren.

Je gevoelens na een miskraam

Na een miskraam kun je je heel leeg voelen, verdriet hebben, boos zijn en rouwen. Al je verwachtingen en toekomstdromen zijn ruw onderbroken. De vraag houdt je waarschijnlijk ook bezig waarom dit jouw moest overkomen en je voelt je wellicht schuldig, hoe onterecht ook.

Verwerken

Neem de tijd om het verlies verwerken. Hoe lang je daarvoor nodig hebt is niet te zeggen. Het kan zijn dat het een paar maanden duurt voordat je er overheen bent, maar ook korter of langer. Ieder verwerkt dit op zijn eigen manier. Medisch gezien kun je direct na een miskraam weer proberen zwanger te worden. Of je emotioneel al zover bent kan ieder alleen voor zichzelf bepalen.

Advertentie

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger.com

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Informatie over miskraam en ervaringen

8 Weken zwanger, ben het kwijt

8 Weken zwanger, ben het kwijt
Gisterenavond constateerde ik na mijn visite aan de toilet bloedverlies. Het was een schok ! Alhoewel ik voelde dat er iets niet helemaal klopte, was dit zo teleurstellend.

Is het toch een miskraam? Blog van Chantal

Is het toch een miskraam? Blog van Chantal
Dit is niet goed. Ik was er ook echt niet lekker van. Ik dacht direct aan een miskraam. Ik belde met de gynaecoloog en ik kreeg per direct een echo. Ik had inderdaad een miskraam gehad.

Wat is een missed abortion?

1   Wat is een missed abortion?
Een missed abortion is een miskraam waarbij de vrouw nog niet weet dat de vrucht in haar buik is overleden. Zonder de typische miskraam verschijnselen als kramp en bloeding.

Leuk om te lezen

Anderen lezen nu ook

Moeders voor Moeders

Moeders voor Moeders
Helaas is het niet voor alle vrouwen vanzelfsprekend om zwanger te raken. Door mee te doen aan Moeders voor Moeders, kun je andere vrouwen met een kinderwens helpen. Moeders voor Moeder

Hoe lang zwanger? Uitgerekende datum zwangerschap berekenen

Hoe lang zwanger? Uitgerekende datum zwangerschap berekenen
Hoe lang ben ik al zwanger? Bereken hoe lang je al zwanger bent en de uitgerekende datum van je zwangerschap.

Boeken over je zwangerschap

Boeken over je zwangerschap
De leukste en nuttige boeken over je zwangerschap.

Je reactie op Miskraam

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.