Voorkom voedselinfecties

   Zwanger    Gewicht en gezondheid    Zwangerschap & voedsel

Wat is een voedselinfectie?

Via voeding kunt u bacteriën, virussen, parasieten of schimmels binnenkrijgen. Dit zijn ziekteverwekkers die een voedselinfectie kunnen veroorzaken. Klachten zijn meestal: diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts.

Is een voedselinfectie gevaarlijk voor een ongeboren kind?

Meestal niet. Let er wel op dat u niet uitdroogt als u last heeft van braken en diarree. Neem zo nodig een suiker/zoutoplossing tegen uitdroging. Maar sommige ziekteverwekkers zijn wél gevaarlijk voor uw ongeboren kind. Dat zijn toxoplasma en listeria. Daarom is het gedurende de hele zwangerschap verstandig om zorgvuldig te letten op wat u eet.

Schoonhouden

Was vaak - met zeep - uw handen, zeker voordat u eten bereidt, na het aanraken van rauw vlees en voordat u aan tafel gaat. Was bovendien altijd uw handen na toiletbezoek of het verschonen van luiers en contact met dieren.
Was fruit en groenten goed onder stromend water en was voorgewassen sla opnieuw.

Advertentie

Scheiden

Voorkom kruisbesmetting. Gebruik bijvoorbeeld de ene snijplank voor rauw vlees en een andere om de groenten voor een salade te snijden. Was messen tussendoor af of gebruik verschillende messen.

Verhitten

Verhit vlees, vis en schaal-/schelpdieren tot ze goed gaar zijn. Ook bereide gerechten en kliekjes moet u door en door verhitten. Kook kraanwater als u twijfelt aan de kwaliteit, bijvoorbeeld in het buitenland of drink water uit een nog niet eerder geopende fles.

Bewaren

Lees de aanwijzingen op de verpakking van producten over de wijze van bewaren en de houdbaarheid.
Zet producten die gekoeld moeten blijven zo snel mogelijk na aankoop in de koelkast, tot vlak voor gebruik. Als een gerecht langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, bewaar het dan niet meer.
Bewaar bereide gerechten, kliekjes en eten in opengebroken verpakking niet te lang in de koelkast. Sommige bacteriën groeien ook bij een lage temperatuur.
Zorg voor een schone, koude koelkast. De temperatuur hoort tussen de 2 en de 7°C te zijn.

Wat is toxoplasma?

Toxoplasma is een parasiet die kan zitten in ontlasting van (vooral jonge) katten, in de grond die door kattenpoep is verontreinigd en in rauw of onvoldoende gaar vlees van koeien, varkens en schapen. Toxoplasma is niet bestand tegen verhitting. U kunt dus geïnfecteerd raken als u besmet vlees eet dat onvoldoende is verhit. Of als u via ongewassen groente of fruit aarde binnenkrijgt waar kattenpoep in zit. U merkt overigens weinig van de infectie. U kunt wat last krijgen van lichte verhoging en vermoeidheid. Als u tijdens uw zwangerschap voor het eerst met de parasiet in aanraking komt, kan uw ongeboren kind geïnfecteerd worden, wat kan leiden tot aangeboren afwijkingen bij uw kind.

Wat is listeria?

Listeria is een bacterie die kan zitten in rauwe (ongepasteuriseerde) melk, kip, vlees, vis en schaal-/schelpdieren. Doordat de bacterie in de grond zit, wordt deze ook teruggevonden op groente en fruit. U kunt de bacterie binnenkrijgen door het eten van besmette producten (vooral gesneden producten) die lang worden bewaard en daarna niet worden verhit. Listeria kan ook bij een lage temperatuur groeien, zoals in de koelkast. Verhitting doodt de bacterie. U merkt zelf meestal niets van een infectie met listeria, maar loopt wel een kans op sterfte van het ongeboren kind, vroeggeboorte of ernstige ziekte uw kind wanneer het besmet raakt tijdens de geboorte. Gelukkig is een infectie met listeria zeldzaam. Toch is het goed om producten die u niet vertrouwt te laten staan, omdat een zwangere iets gevoeliger is voor een infectie dan niet-zwangeren.

Wat wel en niet eten?

Producten die door en door verhit zijn en kort na bereiding worden gegeten zijn veilig.

  • Eet geen zachte kaas gemaakt van rauwe, ongepasteuriseerde melk (‘au lait cru’) en drink geen rauwe melk. Ook kaas die u in de supermarkt koopt kan van rauwe melk gemaakt zijn, kijk dus goed op de verpakking. Brie en camembert kunt u eten als deze van gepasteuriseerde melk (au lait pasteurisé) zijn gemaakt.
  • Eet vlees, vis of schaal-/schelpdieren alleen als ze goed gaar zijn. Eet geen vleeswaren die zijn gemaakt van rauw vlees, zoals filet américain, tartaar, ossenworst of carpaccio en laat ook gefermenteerde worsten (cervelaatworst, chorizo, salami) liever staan.
  • Eet geen voorverpakte gerookte vis.

Lees voor aankoop en consumptie het etiket van levensmiddelen goed door. Vaak staan daar aanwijzingen over risico’s.

Ik heb per ongeluk iets verkeerds gegeten. Wat nu?

Neem contact op met uw verloskundige, huisarts of gynae­coloog als u zich ziek voelt of als u zich veel zorgen maakt. Maar maakt u zich niet te ongerust als u per ongeluk iets heeft genomen waar u achteraf over twijfelt. Ook als een schadelijke bacterie of parasiet in het eten zit, loopt u meestal geen infectie op.

Meer informatie vindt u bij het Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl > zwanger > eten en drinken.
Of bel informatienummer 070 306 88 88 als u specifieke vragen heeft.

Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), diverse organisaties en beroepsgroepen. Aan de inhoud van deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Welkom bij onze kookrubriek!

recept zwangerschap

Welkom bij onze kookrubriek! Wekelijks met zorg samengesteld speciaal voor jou. Wanneer je zwanger bent, heb je niet altijd zin om een uur of langer in een verhitte keuken te staan.

Je bent misschien juist opzoek naar snelle & simpele opties. Maar wel voedzaam & verantwoord, graag. En last but not least: veilig voor zwangere chicks en voorzien van een extra dosis vitamines en mineralen die jou en je ongeboren kindje een boost geven!

Advertentie

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger.com

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Leuk om te lezen

Anderen lezen nu ook

Red bull energiedrank tijdens zwangerschap niet drinken

Red bull energiedrank tijdens zwangerschap niet drinken
Red bull energiedrank geeft jou een tijdelijke boost, gooit je bloeddruk en je hartslag omhoog en zorgt ervoor dat je placenta haar werk niet kan doen. Je baby krijgt dan niet voldoende

Zwangerschaps cravings!

Zwangerschaps cravings!
Cravings noemen ze dat, een enorme trek in een bepaald soort voedsel tijdens de zwangerschap. Ik las verhalen van dames die trek hebben in hamburgers met softijs, augurken met slagroom.

Voorzorgsmaatregelen tijdens je zwangerschap

1   Voorzorgsmaatregelen tijdens je zwangerschap
Leef ik wel gezond genoeg? Wat kan ik verwachten? Hier lees je alles over een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen met betrekking tot je voeding en leefgewoontes. Door je zo go

Je reactie op Zwangerschap & voedsel

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.