Voorkom voedselinfecties

   Zwanger    Gewicht en gezondheid    Zwangerschap & voedsel

Wat is een voedselinfectie?

Via voeding kunt u bacteriën, virussen, parasieten of schimmels binnenkrijgen. Dit zijn ziekteverwekkers die een voedselinfectie kunnen veroorzaken. Klachten zijn meestal: diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts.

Is een voedselinfectie gevaarlijk voor een ongeboren kind?

Meestal niet. Let er wel op dat u niet uitdroogt als u last heeft van braken en diarree. Neem zo nodig een suiker/zoutoplossing tegen uitdroging. Maar sommige ziekteverwekkers zijn wél gevaarlijk voor uw ongeboren kind. Dat zijn toxoplasma en listeria. Daarom is het gedurende de hele zwangerschap verstandig om zorgvuldig te letten op wat u eet.

voedselinfectie

Schoonhouden

Was vaak - met zeep - uw handen, zeker voordat u eten bereidt, na het aanraken van rauw vlees en voordat u aan tafel gaat. Was bovendien altijd uw handen na toiletbezoek of het verschonen van luiers en contact met dieren.
Was fruit en groenten goed onder stromend water en was voorgewassen sla opnieuw.

hartcoherentie

Scheiden

Voorkom kruisbesmetting. Gebruik bijvoorbeeld de ene snijplank voor rauw vlees en een andere om de groenten voor een salade te snijden. Was messen tussendoor af of gebruik verschillende messen.

eten scheiden

Verhitten

Verhit vlees, vis en schaal-/schelpdieren tot ze goed gaar zijn. Ook bereide gerechten en kliekjes moet u door en door verhitten. Kook kraanwater als u twijfelt aan de kwaliteit, bijvoorbeeld in het buitenland of drink water uit een nog niet eerder geopende fles.

Bewaren

Lees de aanwijzingen op de verpakking van producten over de wijze van bewaren en de houdbaarheid.
Zet producten die gekoeld moeten blijven zo snel mogelijk na aankoop in de koelkast, tot vlak voor gebruik. Als een gerecht langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, bewaar het dan niet meer.
Bewaar bereide gerechten, kliekjes en eten in opengebroken verpakking niet te lang in de koelkast. Sommige bacteriën groeien ook bij een lage temperatuur.
Zorg voor een schone, koude koelkast. De temperatuur hoort tussen de 2 en de 7°C te zijn.

Wat is toxoplasma?

Toxoplasma is een parasiet die kan zitten in ontlasting van (vooral jonge) katten, in de grond die door kattenpoep is verontreinigd en in rauw of onvoldoende gaar vlees van koeien, varkens en schapen. Toxoplasma is niet bestand tegen verhitting. U kunt dus geïnfecteerd raken als u besmet vlees eet dat onvoldoende is verhit. Of als u via ongewassen groente of fruit aarde binnenkrijgt waar kattenpoep in zit. U merkt overigens weinig van de infectie. U kunt wat last krijgen van lichte verhoging en vermoeidheid. Als u tijdens uw zwangerschap voor het eerst met de parasiet in aanraking komt, kan uw ongeboren kind geïnfecteerd worden, wat kan leiden tot aangeboren afwijkingen bij uw kind.

Wat is listeria?

Listeria is een bacterie die kan zitten in rauwe (ongepasteuriseerde) melk, kip, vlees, vis en schaal-/schelpdieren. Doordat de bacterie in de grond zit, wordt deze ook teruggevonden op groente en fruit. U kunt de bacterie binnenkrijgen door het eten van besmette producten (vooral gesneden producten) die lang worden bewaard en daarna niet worden verhit. Listeria kan ook bij een lage temperatuur groeien, zoals in de koelkast. Verhitting doodt de bacterie. U merkt zelf meestal niets van een infectie met listeria, maar loopt wel een kans op sterfte van het ongeboren kind, vroeggeboorte of ernstige ziekte uw kind wanneer het besmet raakt tijdens de geboorte. Gelukkig is een infectie met listeria zeldzaam. Toch is het goed om producten die u niet vertrouwt te laten staan, omdat een zwangere iets gevoeliger is voor een infectie dan niet-zwangeren.

Wat wel en niet eten?

Producten die door en door verhit zijn en kort na bereiding worden gegeten zijn veilig.

  • Eet geen zachte kaas gemaakt van rauwe, ongepasteuriseerde melk (‘au lait cru’) en drink geen rauwe melk. Ook kaas die u in de supermarkt koopt kan van rauwe melk gemaakt zijn, kijk dus goed op de verpakking. Brie en camembert kunt u eten als deze van gepasteuriseerde melk (au lait pasteurisé) zijn gemaakt.
  • Eet vlees, vis of schaal-/schelpdieren alleen als ze goed gaar zijn. Eet geen vleeswaren die zijn gemaakt van rauw vlees, zoals filet américain, tartaar, ossenworst of carpaccio en laat ook gefermenteerde worsten (cervelaatworst, chorizo, salami) liever staan.
  • Eet geen voorverpakte gerookte vis.

Lees voor aankoop en consumptie het etiket van levensmiddelen goed door. Vaak staan daar aanwijzingen over risico’s.

Lees hier de Tips om gezond te eten tijdens je zwangerschap

Ik heb per ongeluk iets verkeerds gegeten. Wat nu?

Neem contact op met uw verloskundige, huisarts of gynae­coloog als u zich ziek voelt of als u zich veel zorgen maakt. Maar maakt u zich niet te ongerust als u per ongeluk iets heeft genomen waar u achteraf over twijfelt. Ook als een schadelijke bacterie of parasiet in het eten zit, loopt u meestal geen infectie op.

Meer informatie vindt u bij het Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl > zwanger > eten en drinken.
Of bel informatienummer 070 306 88 88 als u specifieke vragen heeft.

RIVM

Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), diverse organisaties en beroepsgroepen. Aan de inhoud van deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Welkom bij onze kookrubriek!

recept zwangerschap

Welkom bij onze kookrubriek! Wekelijks met zorg samengesteld speciaal voor jou. Wanneer je zwanger bent, heb je niet altijd zin om een uur of langer in een verhitte keuken te staan.

Je bent misschien juist opzoek naar snelle & simpele opties. Maar wel voedzaam & verantwoord, graag. En last but not least: veilig voor zwangere chicks en voorzien van een extra dosis vitamines en mineralen die jou en je ongeboren kindje een boost geven!

Zin in iets leuks? Zoek een geboortekaartje uit

Ontdek het leukste geboortekaartje voor jou!

De beste boeken over zwangerschap voeding meer

Eten voor je kind
Eten voor je kind
Mama Baas - Eten als je z
Mama Baas - Eten als je z
Lekker Gezond Zwanger
Lekker Gezond Zwanger

Beste artikelen over Gewicht en gezondheid

Hoe blijf je gezond en blijf je sporten tijdens je zwangerschap? Als je zwanger bent, beleef je een spannende periode in je leven. Groeit de baby goed? Is het gezond? Ook je eigen gezondheid is heel belangrijk. Denk aan gezond eten tijdens je zwangerschap. Lees onze beste artikelen en blogs:
Zwanger en gewicht »
Zwanger met flink overgewicht »
Zwanger en hard gevallen? »
Vergelijk buiken zwanger »
Buikomvang groei zwangerschap »
Zwanger geen chips en friet »
Zwangerschap Suikertest »

Schrijf je nu gratis in bij ikbenZwanger

Vriendin worden van ikbenZwanger.com! Meld je aan

Je reactie op Zwangerschap & voedsel

Alleen op de knop 'Bericht plaatsen' klikken als je zelf de volledige inhoud hebt geschreven en akkoord gaat met de richtlijnen.